Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz fehér_ember #11061 üzenetére

    Az LP elég összetett dolog, volt egy jó cikk erről amit néztem nemrég, hogy hogyan is kell értelmezni mind a dinamikatartományát, mind a zaját, nem triviálisan mondható el róla, hogy sokkal gyengébb, mint a digitál. Papíron az, de a fülünk-agyunk "minőség" küszöbét lazán átlépi (nyilván, különben nem öntenék bele a pénzt ennyire újra és újra) és valahol e küszöb felett húz el mégjobban a digitál, én ezt látom, ezért van tere megannyi vitának audiofüli berkekben. Persze van az a hifi már otthon is, ami lazán meghaladja az LP képességeit, főleg nagy rendszerek, ahol a mennydörgés az mennydörgés mindkét médiumon, az egérfing az viszont csak digiben egérfing, LP-ről "fffffffffff-ropp-ropp-ffffff-ropp" :U szóval oda semmilyen tű és LP-rendszer nem elég egyszerűen, soha nem lesz síri csend egy jó kiadós egérfingra.

    Alsó frekiken az LP mono-sodik, illetve a végső mastering során vágás előtt megnézik a hozott zeneanyagot, hogy belefér-e a gyártás követelményeibe, főleg jelszintek gondolom, csatorna balansz, ilyesmik, nem mélyedtem bele, csak ezeket láttam, de ha én leadnék egy 24 bites ultra komoly anyagot egy gyártónak, valszeg compression is kellene, vagy kicsi, vagy több, hogy beleférjen.

    A lejátszási idő szorosan összefügg azzal, milyen mély frekikre akarjuk levinni az anyagot. És vice-versa, tehát egyenes arányosság van egy alsó határfrekvencia (nevezzük így) és a rátehető zene hossza között: minél mélyebb frekiket akarunk rátenni, annál kisebb az idő is, amit rá tudunk zsúfolni, mert nagyobb tűkitérés miatt több helyet kell hagyni az egymással szomszédos barázdák között.

    Van egy Chet Atkins LP-m, elképesztően sok számot tettek fel rá. De ez szerintem ha 70Hz alá be-be nézeget, sokat mondok :D Szóval sajnos vagy sem, egy felüláteresztő szűrő is játszik a képletben. Hárfából rengeteget lehetne tenni (időben) LP-re, deep zúzóból már csak ennek töredékét, szó szerint. Menne az is, nincs vele gond, de hamar kellene fordítani a másik oldalra.

    Amikor látványosan elmarad a digihez képest ugyanazon (vélhetően ugyanazon) anyag mélye LP-n, akkor valszeg erős vágást kapott lentre, hogy ráférjenek a műanyagra a teljes albummal. Kötöttek magyarul egy kompromisszumot.

    Ha jó a tű, stb. stb. Én spec csak legutoljára gyanakodnék a phono stage-re.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák