Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    nagyúr

    Kedves Urak, Hölgyek, és denesdr !

    Mértem.
    Megcsináltam ezt, azaz ezt. Ha azt mondják, alaplapi hangkártyával Realtek-el pontos volt nekik, akkor az én 1200-esemmel is jó lesz. Nagyjából.

    Lemértem csak impedanciára egy öreg, már használaton kívüli, polcon heverő 8 Ohm névleges dómomat. Ferrofluidos (beszáradt szerintem már), de még szólni szól azért.. van vagy 25 éves.

    Eredmény:

    Baloldali decibel skálát nem kell nézni, jobb oldalt az impedancia skála, alul a freki.

    Piros: dóm nyersen, magában. Nagyjából jó helyen van az alja, de szerintem még picit lentebb lehet mákszemnyivel, aztán ki tudja. Ehhez a méréshez használt ellenállásnak, mérőkábeleknek, akármiknek kellene valszeg pontosabbnak lennie, nem kalibráltam patikamérleg pontosságra.

    Mindenesetre nagyságrendileg stimmel.

    Többi szín: 15 és 6 Ohm közötti ellenállás értékek párhuzamosan kötve a dómra.

    Ebből két dolog vehető ki:
    - denesdr és tigris igaza, miszerint simít a párhuzamos ellenállás
    - az én sejtésem, miszerint el nem tüntet teljesen, csak jelentősen mérsékel
    - további párhuzamos-ellenállás-érték csökkentéssel még lentebb lehetne vinni az impedanciaingadozás mértékét...

    ... viszont ezt egy komoly hangerejű rendszerben, ahol teszemazt, 10-30W kiszalad a hangszóróra, már óvatosban játszanám el, ha csak őrá összesen (ellenállással együtt) ennek többszöröse megy ki, úgy ~100W-nyi egy lényegesen kisebb ellenállással, úúúúgy, hogy egyébként még ugyanennek a végfoknak etetnie kell egy középtartományt is, meg egy energiaéhes mélytartományt is.

    Szóval akár így, akár úgy, de azt gondolom, némi eredményt lehet elérni, de nirvana ebből a megoldásból nem lesz, egyébként szép eredmény már az is, ha egy vele ekvivalens, vagy akár 2x akkora (16Ohm) ellenállás lecsökkenti eredőben az impedanciapúpot úgy ~a harmadára-negyedére és azon a ponton a hangszóró+korrekció páros 23 Ohm helyett csak ~10-et lát, ez már akkor csak 2 Ohm delta a névleges mondjuk 8-hoz képest. Erősítő szempontból kicsi damping factor-nál lehet értelme ennek, nagynál tökmindegy, az egész előtt lévő passzív szűrő szempontjából viszont igen, mert sokkal jobban tartja a névleges, tervezetthez közeli értékeket és a szűrőben lévő tekercs induktivitása is csak elhanyagolható mértékben csökken, a nyers hangszóró impedanciacsúcshoz képest, fs-en. Feltéve, ha a váltószűrő elbírja a megnövekedett teljesítményt. Túl kicsi értékkel nem szórakoznék, hangszórónyi párhuzamos ellenállással még csak-csak, 2x akkora impedanciával akár miért is ne, az biztonságos és a 2/3 kakaó a hangszóróra jut, nem az ellenállásra.

    Mivel aktív rendszerben passzív váltó nincs, és egy mai D osztály eléggé érzéketlen ezekre az impedancia ingadozásokra, a megoldást én biztos, hogy átugrom. Érdekesnek érdekes volt, de nincs rá szükség. Ahol kellhet, mint mankó, ott meg élnek vele - gondolom én, de a tényleges simítás az továbbra sem ez, tehát a vonalzótól messze vagyunk egy hő + teljesítmény szempontból biztonságosan magas párhuzamos-ellenállás érték esetén.

    Mondjuk úgy: ha ez a megoldás csaj lenne, párszor meg***nám, de nem élnék vele együtt hosszú ideig. :))

    Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák