-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #47139 üzenetére
Én is gaggia + greaf párost vinném, a brikka valahogy nem az igazi. Festeni meg ráér hetek hónapok múlva, ha nem tudják megszokni. Párom nem tudja
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #47240 üzenetére
De ennek a realitashoz nem sok koze van.
En magam is "megkuzdottem" itt parakkal, mert elmondtam nem erdekelnek a tuningolt, hasznalt cuccok de ezt keptelenek felfogni egyesek.
A forumnak pedig pont az a lenyege hogy barkinek segitseget adjon, ne csak annak az 0,1%-nak aki egy kavegep vasarlasakor a gep alkatreszeit kezdi nezni.Mindennel van ez igy, van aki az autojat van aki a lakasat tuningolja, mindig megvannak a fanatikusok, de amikor egy termeket valasztasz tegyuk a szivunkre a kezunket hany ember kivancsi ra hogy szetszedve mi van benne, az honnan szarmazik es hogyan lehetne megbabralni... ugyanmar.
Egy atlagos felhasznalonak, mint pl en is, hiaba kezdik el mondani hogy ez ilyen meg olya nesztergalt cucc, stb, engem az erdekel hogy amire akarom, keresem arra alkalmas e, jo e, megfelel e, es adott keretek kozott mit ajanlanak.
Es igen nekem is irtak mar privatba azota es kerdeztek mi a velemenyem a Lelitrol es leirtam amiket en tapasztaltam. Jaaa hogy nem muszaki leiras, nem persze, felhasznaloi, pont az amire a 99% nak szuksege van.
[ Szerkesztve ]
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
-
vicces
addikt
válasz Bazsee71 #47329 üzenetére
csak hogy igazatok legyen, ránéztem a stradara, mert miért is ne, ha már ennyire univerzális gépem van. egy 14grammosat bevállalok de 10 font a szállitás ide. majd hugommal hozatok. remélem néhány hónapon belül jön a környékünkre
jah és a felsőszűrőt is lehet kicserélem.:)
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #47579 üzenetére
Én mikor a fordulatszám változtatással bíbelődtem, akkor gondolkodtam ezen a 3 fázisú késen, csak akkor mások véleménye szerint is a motor nyomaték csökkenése miatt esély lett volna arra, hogy megakassza a kávé a motort alacsonyabb fordulaton. Viszont a nálam ideálissá vált 600-as fordulaton lehet, hogy ez még nem lett volna probléma. De pont azért mert a 3 fázisú kés kialakítása hasonló a többi drágább őrlőben lévőhöz, szerintem egy próbát megérne. Tudom kép alapján nehéz hitelesen összevetni két kést, de ha megnézzük akár a Mythos vagy a Kafatek Monolith késeit, azoknak is profilja a sugárirányhoz képest döntötten vannak kialakítva.
Felül egyfázisú, alul 3 fázisú kés
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #47664 üzenetére
Csak ugye használt gépet ajándékba... :/ Magának még csak megveszi az ember, de ha másnál jönnek elő a problémák, akkor ciki van: eszi a vízkő, 3 hónap után letérdel a pumpa, eldurran egy elfáradt teflon cső.
Én ezért nem ajánlanám a használtat, vagy csak olyan forrásból, ami tuti megbízható, szervizelt, tisztított.(bár sajnos valószínűbb, hogy ezt a kategóriát nem patikán tartják otthon az emberek.)
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
von toth
tag
válasz Bazsee71 #47667 üzenetére
Mondjuk ami a bevezetőben " a milyen gépet vegyek 30-ig" nevű dolgot jobb ha olyan írná akinek tapasztalata is van, illetve felvonultatna ok-okozati összefüggést is, mert egy kezdő ebből nem fog rájönni miért ne vegyek csilli-villi új kínai szart.
Ami meg a poemiáról terjeng az szvsz egy faszság, mert a belseje szinte az Aroma óta változatlan, azt leszámítva, hogy ott krómozott szűrőtartó volt hozzá, 2 perc alatt. aki akarta kiszedte belőle a fokozós rendszert (az már más kérdés, hogy visszarakni nem lehetett, tehát a félig döglött kávénak már búcsút inthetett)
Én ma is szemre, érzésre fokozómentes karral olyat csináltam, amit a tatai ébresztőben is csak szerettek volna. Egy alap graeffal egy tamperral szörfözéssel csodákat lehet művelni. Ez reggel egymelóba rohanáshoz pont elég és jobb mint ha egy brikkával bohóckodnék, ami ezt meg sem közelíti. Nem a poemiát védem, mert másodgép lesz a ranci vagy a lelcsi mellett, de kis odafigyeléssel közel sem olyan szar, mint ahogy gondolják. A delangyi meg ariete és egyéb ilyen kínai szarok már más kérdés, az tényleg pénzkidobás.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #47679 üzenetére
én csak kettőt pörköltem belőle eddig, a második sötétebbre vettem (középbarna) a javaslatok alapján, de nekem így nagyon lapos. brutál cremás, csokis is, meg füstös, de más semmi, savak nulla. tényleg egy az egyben olyan ízre, mint egy 80:20-as olasz blend, leszámítva a robusztás büdösség hiányát.
harmadikra megállítom hamarabb, illetve megpróbálom kicsit visszavenni az utolsó 5 percet, hátha történik valami csoda
(azt már látom, hogy egy-egy konkrét kávéból is jó sokat kell pörkölni, mire kitapasztalja az ember, hogy hogy jó... szóval valahogy okosnak kéne lennem, mert ez a 3 helyről veszek 5-5 féle kávét hamar oda fut ki, hogy fél évig csak vackokat iszunk, akkor viszont asszony megeteti velem a pörkölőt )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #47681 üzenetére
Ez az Ákos én vagyok? Felpolíroztam a tölcsért csak úgy lebetegedtem, hogy nem kv-tam másfél hete. Holnap elvileg kapok friss kv-t Paljoctól és nekiállok letesztelni, hogy mennyire tapad még fel a tölcsér falára a kv. Azt minden esetre észrevettem, hogy a mini tölcsére simább volt alapból, mint a major cukrász tölcsére mégis a minire tapadt fel több kv. A különbség, hogy ott megritkítottam az antisztatikus rácsot. Ebből arra következtettem, hogy a sztatikus töltődés miatt tapad az fel a tölcsér falára. Na ez ki fog derülni a majorral, mert abban a rács original formában van benne.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #47698 üzenetére
Szerintem szedd le azt a csodarácsot, egy ecsettel tökéletesen ki lehet söpörni. Én darálok, kisöpröm a garatot, aztán egy ráindítás, utána garat és tölcsér söprés. Némelyik kávé kicsit összetapad a tölcsérben vagy a garatban, ilyenkor egy kiskanál nyelével egy mozdulattal ki lehet kanalazni a javát, a maradék megy jön a söpréssel. Amikor linkelted a rácsot korábban, akkor nem is értettem, hogy ez miért jó, csak nehezíti a garat kipucolását.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #47712 üzenetére
Hát engem nem győzött meg a videó, kb 2-3 grammot bezár a garatba. Az első videón nem tudom mit csinál, nálam soha nem néz ki ilyen gázul. Viszont inkább seprek kettőt, mint legyen 3 gramm maradék.
Ha kávézóba lenne, akkor jó a rács, mert ott a sepregetés lenne macera, a retention meg nem gond, mert max 5 perc múlva cserélődik. -
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #47714 üzenetére
Első lépés meg is van, egy egyszerű beavatkozással sikerült minimalizálni a rács mögött feltorlódó őrleményt. A tamper/körtefecskendő (éppen amivel lezárom) nem enged be felülről annyi levegőt, amennyit maga a kés meg tudna mozgatni. Tegnap este és ma reggel csak egy szűrővel fedtem a nyílást, és a torlódás teljesen megszűnt, még a feltöltődésre kell valamit kitalálni. Első próbaként a garatba benyúló tüskéket próbálom meg.
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #47698 üzenetére
wow te aztán elhivatott vagy felgyülemlik igen, de még őrlés alatt rápumpálok és csak egészen kevés marad (pl. 1-2 rög ) de ezek nem nagyon érdekelnek, ugyanis az onnantól elég konstans. Ha mondjuk egy hónap alatt mégis felgyűlne több, azt kisöpröm. Kb. ennyi. Az imént épp meg is jött a finom LXR, úgyhogy nekiállok délután tesztelni a tölcsért
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #47862 üzenetére
A tölcsér belseje ugye szálcsiszolt, amit a kis dremmellel nem tudtam tükrösre polírozni de azért sokat javult. Ugyanígy az eredménye is látszik. Kevesebb marad a tölcsérben. Nem nagyon lehet ezt számszerűsíteni de mondjuk a korábbi 2g helyett olyan 0,5g lehet. Maradjunk annyiban, hogy sokkal jobb, de azért marad a falon is valamennyi. Szerintem megéri felpolírozni, pláne ha valaki jobb gépesítéssel tökéletesre tudná csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #47919 üzenetére
Nekem egy hétig volt benne gyanta patron, de nyálkás, opálos lett a víz. Vízkő kirakódásos lett a tartály belseje. Egy laza mozdulattal vágtam a kukába. Azóta Norda. Most néztem, hogy 08.15-én vettem utoljára 18x2litert. Még van négy belőle, nem nagy befektetés szerintem kisgéphez.
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz Bazsee71 #48015 üzenetére
Ket hetet irt ra. Annyi ido alatt kulfodrol is megvan. Gondoltam addig is csak jobb lenne valami precizebb meret.
Es ezt annyira nem ertem, egy 58mm kosarjoz tartozo tampert miert nem lehet a kosar tenyleges meretere kesziteni? Utolag meg keves lehetoseg van finomitani...
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz Bazsee71 #48028 üzenetére
az ipari hulladék szerintem a Karaván, Paloma, meg ezek, sokan mégis azt isszák.
Ez a kolumbiai kávé, ami szeptemberi pörkölésű, ipari hulladék lenne?
az őrlés meg mindegyiknél friss volt. Egyszerűen szerintem a brikka túl savas kávét csinál. Lehet akkor is savas lenne vele, ha 2 hónapig levegőn lenne őrölve
Majd a Malabar-ra kíváncsi leszek
[ Szerkesztve ]
-
mrhero
tag
válasz Bazsee71 #48555 üzenetére
Anya meglazít, magasság beállít, anya megfeszít. Mi ez ha nem kalibrálás? Vagy ha nem így műkdnek ezek, akkor valamit félreértettem, nem volt még ilyen a markomban
Nem láttam még senkit a fogai közé szorított tamperrel tömöríteni, az én értelmezésemben minden tamper maroktamper ezért sem értettem anno amikor itt emlegettétek. Meg az utóbbi hetekben legalább még hárman kérdezték mi is az pontosan. Felőlem hívhatjátok akár papagájtojás keltetőnek is, csak az újabb olvasók dolgát szerettem volna megkönnyíteni, de aki mostantól használja a keresőt, fog elég referenciát találni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Xabi78
aktív tag
válasz Bazsee71 #48627 üzenetére
Az az előző pörkölésű Tarrazu lefolyása nálam sem volt szép, a vége táncolt, akármit csináltam, de az íze nagyon tuti gyümölcsös volt. A mostaninál (dec 5-ei pörkölés) szebb a lefolyása, de nem annyira jó az íze. Már ha mindketten a Pacificafferól beszélünk.
Cave canem!
-
waxos
csendes tag
válasz Bazsee71 #48635 üzenetére
Nálam 13-as van az SJ-hez, és szerintem szépen kitakarítja a garatot. Moddolni persze kellett egy kicsit, mivel gyári állapotában ez a pumpa egy kicsit hosszú és a vége is keskeny, nagyon összeszűkül, így nem illeszkedett pontosan, csak ha valami szélesebb gyűrűt még az őrlőre tettem, és csak utána jött a pumpa. Aztán konzultáltam Gáborral is, úgyhogy nyesegettem a végéből annyit, hogy azóta szépen illeszkedik is, és mintha a hatásfoka is javult volna. Szerintem nyugodtan lehet vágni a végéből, ezt Gábor is javasolta mikor rákérdeztem.
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz Bazsee71 #48683 üzenetére
Sajnos a PID ezeknél nem játszik, pontosabban az én ismereteim szerint nem, mert a példánál maradva, a 4 literes bojler hőtehetetlensége miatt nagyon sokáig tart az újonan beállított hőmérsékletre való átállás, és alacsonyabb kazánhő eléréséhez a gőznyomást kell csökkenteni, ami a gőz vizesedésével, vagy gyengeségével jár együtt. Szóval ezek az ipari HX-ek inkább az olasz vonalnak kedveznek, de legalább is egy kávéra érdemes őket belőni.
Ezért szeretnék valami DB gépet, ha egyszer meggazdagszom. De a nagy vasat szerintem akkor is megtartom, mert nagyon szeretem.
Szerk:
Látom, közben feleslegessé vált a hozzászólásom...
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #48686 üzenetére
A dual boilert szerintem már elvetette a kolléga az ára miatt, pont ezért keresett egy köztes megoldást. Erre csak HX jöhet szóba, mert az az ami olcsóbb mint a DB és stabilabb mint a kis single boiler, főleg ha gőzölni is kell. Ennek az ára a kényelemben fizetendő meg. Hűtőcsapolni kell, de ez azért még nem katasztrófa. Viszont szerintem HX esetén egy fejhőmérős E61 sokkal jobb megoldás, mint mondjuk egy S27 féle gép, mert pontos visszajelzésed van arról hogy mi történik. Ha alaposan kiismered akkor elég széles skálán bármilyen hőmérsékletet tudsz könnyen reprodukálni vele. Időben annyi plusz, amíg 2-3 deci vizet csapolsz az első shot előtt.
Szerintem sokat lehet tanulni egy ilyen géppel, én nem bánom, hogy volt HX E61-em is. Kezdtem egy sima régi Gaggia Baby-vel, aztán jött a PID rá, utána egy E61 HX és végül E61 DB. A HX-nál éreztem, hogy ez nem lesz végállomás, de jó volt addig míg megszületett az elhatározás és a lehetőség egy DB gép vásárlására.
A GB-vel nagyon utáltam, hogy én vagyok a nagy kávés, de fél óra küzdelem 6 embert megkávéztatni. A vendégek többsége ráadásul tejes italt szeretne. -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #48710 üzenetére
Persze de azert mert szokoevente ketszer huzok vele 3 duplanal tobbet.. nem eri meg valtani
Foleg hogy az utolsok a tejesek aminek kb edes mindegy az a +-1-2fok
Fragola szerint 60ml csapolas 3p utan all vissza. En 40ml vagyis 40 gramm korulieket huzok igy ez kb 2p lehet, az meg kb a kovi daralas tomorites es wdt ideje[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Óvodások homokozója
- Ezeket a telefonokat mutatják be az idei nyár folyamán
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- galaxy55: Mi történt deviantart-on?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Apple notebookok
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen