-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
prandris
tag
válasz Surda- #30486 üzenetére
Nem úgy szeretném használni a vakszűrőt, hogy felrakom rá, hanem csak átmosom vele a felsőszűrőt, ahogy megtelik vízzel mozgatom/átlögybölöm, megtörölgetem. Szóval csak odatartom. Sima szűrővel ez nehézkes mert átfolyik a víz rajta. Olvastam, hogy nem szabad felrakni rá.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #30500 üzenetére
Ez azért sántít. A kapszulás gépek egy idő után letiltanak, ha nem vízkőteleníted (persze csinálhatja a haverod ezt vízzel is, a gép nem méri a folyadék pH-ját), így azt minimum el kell végezni. Más karbantartásra meg nincs szükségük.
Balus: a 30k-s gépek nyomásfokozóval, bolti téglával olyan löttyöt adnak (A Saeco Poemiával van némi tapasztalat), hogy egy mokka express körberöhögi. De ez csak a személyes véleményem. Brikkát nem vennék nagyinak, túl erős
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz Surda- #30563 üzenetére
Valahogy nálunk az átlag (jobb hijján így hívom) mindent leszól, amihez nem ért, lesznoboz mindenkit. Lényeg, hogy ő mindenhez (is) ért. A korcs én-tudata, és önérzete borzasztóan fejlett, miközben az égvilágon semmi ízlése nincs, és nem ért semmihez.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
válasz Surda- #30568 üzenetére
Igen, sajnos ez igy van. Ezzel eloszor egy doboz carraro1927 kibontasakor szembesultunk, akkorat szolt mint az agyu, de jopar nap mulva arnyeka volt onmaganak.
"Megoldas": jo kis klasszik robusztas blendet kell inni!:-) Vagy amit az olaszok 80%-a, otthon kotyesz vagy /illy kapszula/, es kavezoban kavezik ahol kiporog egy zacsi per nap minimum. /a jo kis robusztas blendekbol, tenyleg, igy tobbszorosen is tulbiztositjak magukat :-)))/ -
ronin s8
senior tag
válasz Surda- #30570 üzenetére
Megnéztem a Macap-ot elöl-hátul, de semmi jelzés nincs rajta, ami a típusra utalna. A bajuszkapcsolós fórumról rémlik, hogy amikor SiD elhozta nekem, mondott valami típusszámot is, de lehet, hogy tévedek...
Szerintem ilyeneket valahol Digoland-ben, lomtalanításkor szoktak találni a pincékben. Az örökkévalóságnak készültek, illetve még a következő ősrobbanást is túl kellene élniük. Élősúlyban elérik a 20 kilót.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adriankoooo
senior tag
-
adriankoooo
senior tag
válasz Surda- #30614 üzenetére
Most így van: ez a fehér cucc megy a WiFi kapcsoló kimenetjére, ebbe dugom a készüléket, ezzel a dugóval (azt hiszem ez az EU standard). Látod azt a lyukat ezen a dugón? Na oda megy bele annak a konektornak a föld saruja amit linkeltem.
Közben rájöttem, hogy van az a két kis bevágás a készülék dugóján, alul ill. felül. Tehát az is föld. Egy ilyennel már le lennék rendesen földelve?
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
-
killerjohn
addikt
válasz Surda- #31524 üzenetére
jópofa!
Egyébként ha már tej...
Felmerült bennem, hogy pár dolog igencsak macerás a Gaggia Baby Primo-val.1) a vízelvezető tálca egy horror. Nagyon hamar betellik, le kell szedni a rácsot, kiemelni a víztartót, a fele a földre megy, broáfff... Persze, együtt tudok vele élni, csak kényelmetlen.
2) Csinálok egy kávét, pl feleségemnek, utána benyomom a gőzt, hogy gőzöljek tejet. Ezzel idág nincs is gond, de utána várnom kell, hogy újra beálljon a víz hőmérséklet, mielőtt valaki másnak csinálhatnék kávét... Tehát csináljam meg mindenkinek (2-3-4-5-6 embernek) a kávét előbb, és utána a tejet? De addigra kihül a kávé.......
3) Valahogy mindig a legkritikusabb pillanatban fogy el belőle a víz. Ezeknek a gépeknek hátul, a tartály falában van bármi elektronika? Gondoltam, hogy a belső műanyag tartályt kicserélem átlátszóra, és a külső vas falat átvágom, és csinálok rá egy csini ablakot, hogy mindig lássam, meddig ér a víz.
4) Igazából ez nem gaggia kérdés, hanem Kompak K6 kérdés: moddolt már innen valaki K6-ot doserless-re? Egy rémálom ez a doseres megoldás...
-
HÁZIGAZDA
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #31905 üzenetére
-1 a Nespressora. Először is ki van spórolva a kávé 28%-a (5g vs 7g) és szerintem az íze is olyan amilyen. Bár eddig a melóban lévő Tchiboval meg voltam elégedve, az utóbbi időben inkább visszaszoktam a teára munkahelyen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
macmelon
csendes tag
válasz Surda- #31910 üzenetére
Egyértelműen ettől eltérőek az említett mhelyen a tapasztalatok. Zacc van benne (azért egészen biztos, mert az egyik dolgozó más célra elrakta a kapszulákat, és előtte ki kellett kapargatni belőle a zaccot). Én is próbáltam, hogy kértem 2 kapszulát, kivágtam, presszófőzőbe átpakoltam (meg szerettem volna kostolni, milyen a kávé), és abban is zacc maradt, pontosan olyan, mint a sima őrölt kávénál. Brikkában is próbáltam, abban is ott volt, ahogy mindig.
Nem lehet, hogy valami spéci, pl. tejes vagy effélét próbáltál?
Más meg tudja erősíteni/cáfolni?
-
macmelon
csendes tag
válasz Surda- #31912 üzenetére
Elég sok kockázgatás után sikerült leolvasni a linkelt videóról: ilyen típust használnak én kávés kapszulával próbáltam, az nem instant volt, az íze se - nagyon jó sem volt, de az instant elég más.
-
macmelon
csendes tag
válasz Surda- #31914 üzenetére
Ez nekem is a kedvencem, gondolkodtam is rajta. Két megoldási ötlet:
- Ha már van ilyen menő gépem, akkor főzzünk! Vagy "főzzünk"! Vagy ""főzzünk""!
- Gyorsabban melegíti a vizet, mint valami más, ami elérhető ott.Ebk. az gyanús, hogy a konkrét darabnál oda van írva, hogy instant, a többi közül soknak nincs, szerintem a többség az kávé.
-
Upo
addikt
válasz Surda- #31974 üzenetére
Még tea topik is van? Mi csak kommersz teázók vagyunk, de most hogy írtad, van nekem még olyan ~25-30 éves pu-erh teám a kamrában, még az elmúlt rendszerben vettem a 80-as években, kis festett dobozkában van. Pár éve mikor rábukkantam szüleimnél, akkor megkóstoltuk, nagyon ízlett, bár nem is tudtuk hogy kell rendesen elkészíteni. De most kedvem támadt megint előszedni, kéne egy jót teázni belőle az este...
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
BURN28
tag
válasz Surda- #31974 üzenetére
Nem olyan drága beszerezni egy nem fém szűrőt és akkor biztosra mész. Továbbá az alu-réz death wallnál sem állsz középen.
1 gramm / 85 ml a keverési arány általában, de ebben sem árt kísérletezni, néhány teához nagyon sok, mert kevesebbel is teljesen jó lesz
15 percig nem nagyon kell semmit, maximum az ember lábát a kádban.
Minden teánál eltérő az áztatási idő, egy-két fekete-teának néha még 1 perc is sok, volt ami ihatatlan lett.
Függ például a levelek méretétől is, az apróbbakat (ami szinte törmelék), azokat kevesebb ideig kell, a nagyobb levelűeket tovább (körülbelül mint a kávénál).A leöntést/előáztatást sokan a növényvédő szerek miatt csinálják (szóval az első főzet kuka), amiben van valami, de például nem minden fekete teát lehet többször áztatni. Továbbá azért is, mert a nagy levelű teák jó, ha "kinyílnak", plusz az apróbb törmelékeket is kiöntöd. Nekem a zöld teák egész jól beváltak, azokban van kettő, de akár három áztatás is. Feketéből is van, ami kettőt még egészen jól elvisel.
Itt is figyelni kell a hőre és az időre. De ez fajtán belül is eltér.
Fekete: Kicsivel 100 fok alatt
Zöld: 65-80 (én körülbelül a kettő között szoktam 75 körül)
Fehér: 75 fokAz idő meg a levél nagyságától is függ.
Zöld tea: 2-2,5 perc (viszonylag kicsi méretű)
Fekete: 1-2 perc
Fehér: 1,5-2 percAzért kóstold meg a 15 perces fekete teát is a biztonság kedvéért, hátha az jön be.
Itt is az a legjobb, ha kipróbálgatod és minden fajtának konkrétan utánanézel, általánosságok vannak. De a végeredmény megítélése meg úgyis szubjektív lesz.
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Surda- #31974 üzenetére
tea...
bár nem vagyok annyira elmélyülve a témában, mint kávé témában, messze nem, de az én véleményem, ahogy én csinálom:cs szálas tea!
egy jó minőségű fekete teát simán ki lehet áztatni 2-3x, az oloongokat is ált 2x, roiboos is 2-3x...
sztem nem annyira lényeg a pontos arány! ha többet teszel bele, kevesebbet áztasd! ennyi!
egy teás eszköznél ezekre érdemes figyelni:
-sűrű lukú szűrő, pl a roiboos nagyon finom szemcséjű szokott lenni!
-hely a tealeveleknek a kinyíláshoz (a teatojás ezért nem jó)
-fedő, ami lehetőleg az egész edényt lefedi, de legalább a filter fölött! (ez utóbbi két tényező együtt sokkal egyenletesebb, tisztább kioldódáshoz, tisztább ízekhez vezet!)
-átlátszó edény, h láthasd a tealevelek nyílásátezeknek a feltételnek maradéktalanul megfelelnek a Kamjove kannák:
Kamjove TP-200és ennél az eszköznél a lehetőséged megvan, h elmenj a ún gung-fu teázás irányába! nagyon rövid áztatási idők, kb ugyanaz a mennyiségű tea, nem fél literhez 2-3x áztatással, hanem mondjuk cs 1-2 dl, viszont 5-10x 'forrázod le' és cs 10-20mp-ig! így nagyon friss, nagyon tiszta ízeket fogsz kapni! érdemes kipróbálni!
teljesen megbízható eladó, egy nagyon profi ebay-es teaház, ajánlom figyelmedbe, jó minőség!
ezt a méretet javaslom, 7köznapi használatra, ha meg a gung-fu vonalra szeretnél ráhasalni, akkor az egyel kisebbet! ennek, ami egy forrázással elérhető belőle, az olyan kb 2,5 dl, ha egyedül gung-fuzól akkor a kb 1dl-es méretet javaslom, ha mindig ketten akkor a 1,5-2dl az ideális méret!ilyeneket is használok (van fedele is!), de nem nagyon láttam ebből 3000alatt...
ez is megfelel minden kritériumnak, ez kicsit egyszerűbb, mert ezt teheted közvetlen az edénybe!
én ebből teázom leggyakrabban:
[link](átlátszó, hőálló, vastag üveg és a mérete is szimpatikus! a gung-fu sztem cs akkor jó, ha azt az időt rászánod, beszélgettek közbe, pl. de mondjuk munka, v 1film mellé inkább az a jó, ha ott van egy értelmesebb mennyiség! )
és mindenképp javaslom elmenni a Flying Bird-be és a Zhao Zhou-ba! más világ, más árak, más minőségi kategória, de mind2 nagyon magas minőség!
az előző inkább teabolt, ahol mindig lehet kóstolni, az utóbbi meg teázó, ahonnan tudsz haza IS vinni, és vannak eszközök IS!a fehér, a zöld és oolong teák sokkal kényesebbek! nem mind1 a hőmérséklet és az ázási idő sem!
könnyen megkeseredik! érdemes beszerezz egy hőmérőt! ez absz best buy, gyors és pontos! filterezéshez is nagyon jó! bele tudod lógatni a hosszú érzékelőjét a vízforralóba! v tejhőmérőnek latte-arthoz!sokat iszom pl ezt az arab keveréket:
(tudom, h nem akkora minőség, de a kardamomm miatt nagyon finom, és nagyon baráti az ára! 1500Ft/fél kg!)
ez olyan 'napi tea', amikor nem vmi különlegesre vágyom!de adok azért pár tippet a minőségibb kedvencekből is: Lapsang Souchong, Milky Oolong (tejgőzön (félig) fermentált, na ez nem lesz olcsó! ), Black Gunpowder
[ Szerkesztve ]
-
-
-
jolti
senior tag
válasz Surda- #32061 üzenetére
Babybe is befér.
Csak az első részét, akol a kazán is lapítva van, ott oda kell nyomni, rá kell lapítani a csöveket, persze úgy, hogy az átmérő ne károsodjon, különben akkor hozzáér a kapcsolókhoz.Én még tettem oda egy műanyag lemezt hővédelemre, hogy óvjam a kapcsolókat kicsit. Bár nem lényeg, mert hőállóak. De bisztosz ami bisztosz. Meg azért is, hogy ha eresztene valami oknál fogva, akkor ne priccoljon bele a kapcsolótáblába.Nem értem ezt a nagy fellángolást. Mikor tavaly megcsináltam, a fél fórum kiröhögött.
Meg lecsillaglagromolózta a Babymet.[ Szerkesztve ]
-
Wa2x_
veterán
válasz Surda- #32161 üzenetére
Rájuk zoomoltam, szal akkor ebben az árkategóriában ne is nézzek automata gépet? Csak ilyen kotyogós feelingüt? Személy szerint nem nagyon értek hozzájuk, páromnak szeretnék venni, ezért is kérdezem, ő rendes gépet szeretne, de ha ezzel ennyire kaki a KV, hogy nem ajánlod, akkor inkább hagyom.
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz Surda- #32304 üzenetére
Tisztában vagyok ezekkel, nem is nekem lesz, engem csak a beszerzéssel bíztak meg.
Az őrlő is csak azért marad el egyelőre, mert még nem tudni, hogy a célszemély mennyire szeretne minden alkalommal őrölni. Egyébként a Hario mini mill van kiszemelve.
A kép hol készült?[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
jerry311
nagyúr
válasz Surda- #32531 üzenetére
Tegnap szedtem szét az egészet, ma meg összeraktam.
Minimális vízkő, de tényleg ilyen elhanyagolható, semmi komoly. Mondjuk kb. 3 hónapja volt kezelve Gaggia saját márkás vízkőoldóval, leírás szerint. OPV-nél találtam valami fekete nyálkás lerakódást, de az lejött könnyen. Lehet kezdődő penész volt, mert legalább 2 hete nem nyúltam hozzá, akkor mondta be az unalmast. -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Surda- #32547 üzenetére
ez a fénykép a Barista Szaküzlet standja, a cezve/ibrik bajnokságról, így ezt is náluk tudod beszerezni!
de, ha az ilyen hullámosított verzió érdekel (ahogy Kis Zoli kitalálta, ahogy a Keletben is készítik), akkor, van egy homemade megoldás:
lábos a gázra, csincsillahomok bele (nem röhög! homokfőző óccsóér! ) és lombikokkal, elvileg még jobban lehet működni így, ezzel, mint egy dzsezvával! (erlenmeyer lombikok kb 7-900Ft)
7g őrlemény 49g víz, 86-88°C-nál kiveszed (még nem bugyog! viszont, ahhoz, h ki tudd venni hamarabb, mielőtt felforr, kelleni fog egy 1490-es ikeás húshőmérő) utána bele egy AeroPress-be és átszűröd!
sztem nagyon menő, nagyon geek! (és finom!) természetesen (majdnem) ugyanezt el lehet érni dzsezvával is, cs az úgy jóval drágább! [link]
ha klasszikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor ahhoz fog kelleni egy olyan őrlő ami tudja a púderfinomságot, v előre őrölt. a Mehmed Effendi-t javaslom (sajnos itthon még nem láttam szemesben! ), az török, a Najjjar, az szír, de sztem ez utóbbi nem olyan finom) ill itt is érdemes figyelembe venni, h elvileg jobb eredményt ad egy kisebb ibrik! (bár, ha már 6-7000et kiadnék egy dzsezvára, akkor inkább vennék egy SOY dzsezvát, 12ért... (szintén a Keletben tudod megnézni! van benne anyag, és bár nincs rajta díszítés, sztem mégis gyönyörű! )
ajánlom figyelmedbe az olaszpresszo.hu nagyon hangulatos két írását a témában!
[link] és [link] ill ez nem saját írása, de nagyon hangulatos szintén! [link][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest