Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz TayRol #98913 üzenetére

    Nekem Panasonic GX80-am van, újabban nagyon sokat fényképezek vele kutyát. A kitobival is szoktam és a 20/1.7-essel is. Utóbbival a fókusz nagyon lassú, ez eléggé akadályozó, így az AF sebességre szerintem érdemes odafigyelni gép és obi választásakor. Beltérben az ISO 6400-ig szerintem el lehet menni, a 3200 nyilván jobb de a 6400 sem használhatatlan. Az általad is írt E-M5 Mk III újabb generáció mint az enyém, magas ISO-ban valószínűleg jobb, tehát azzal szerintem pláne nem lesz probléma. Én sokszor manuális fókuszt használok, részben kényszerűségből (lassú AF), részben mert bevált (nagyon ritkán 2.8-on, jellemzőbben 4-en és megint csak kis részben 5.6-on készülnek a képek és egy adott zónára beállított élességgel fotózok focus peaking-gel).

    A 40mm-nél hosszabbra szerintem a kutya esetében nincs szükség, eleinte én is vittem magammal a 45-150-est de nem passzolt hozzá, a 45 is túl sok volt. Ha a kitobit használtam (nekem a 12-32 van) akkor néha elmentem 32-ig, szóval szerintem erre a célre a 12-40 mint tartomány teljesen jó választás (az AF-je nem tudom milyen annak az obinak de az olvasottak alapján nem gagyi kategória).

    Én a kutyát úgy kísérleteztem ki fotózni, hogy M mód, 1/125 vagy 1/250 (nagyon sok fény esetén 1/500) vagy bármi közötte, F/4 legtöbb esetben, és auto ISO, a záridő napszaktól függ. F/5.6 ritkán. A kutya fényképezéséhez nagyon jól jön a dönthető / kihajtható LCD de M43 milc tuti nincs nélküle így ezt csak megjegyzésként írom.

    Ami irányba szerintem előbb-utóbb úgyis el fogsz menni az a videó, én is úgy voltam vele régebben, hogy na ez az a része ami egyáltalán nem érdekel de aztán úgy alakult hogy sokkal jobb a videókat visszanézni mint a képeket, magam se gondoltam volna, mindig az az állóképes típus voltam. Ezt a részét még csak most próbálgatom, de itt különösen igaz hogy olyan obit válassz ahol jól támogatott a kézi fókusz, a 12-40 szerintem pont ilyen, az én kitobim nem, viszont a 20/1.7 jó ebből a szempontból.
    Nem tudom, hogy az olympus vázakon hogy van, a Pana vázakon van egy ilyen "auto manuál fókusz", azaz hogy MF-re van állítva a váz, de beállítom az AEL/AF-L gombra, hogy az AF-On gomb legyen, és így nyomok MF módban egy AF-On-t, és akkor beáll az élesség a kiválasztott helyre, és kézzel utánaállítok a beállított helyről, ha akarom, ez így mind fotónál, mind videónál nekem bevált. Gondolom Olympuson is van valami hasonló, az Olympus vázak vázstabija állítólag jobb a panáéknál, nekem ezzel sincs gondom, de ha még jobb akkor szerintem szuper videókat lehet majd velük csinálni.

Új hozzászólás Aktív témák