Új hozzászólás Aktív témák

  • cszn

    őstag

    válasz Grawens #83094 üzenetére

    Szerintem a gond itt a perfekcionizmus és a nemtörődöm hozzáállás közötti tengelyen való elhelyezkedéssel van. Mindenki válassza meg, hogy mit szeretne elérni, csak hagyja a másikat.

    Ha veszel egy jó képességű OLED TV-t és kalibrálod, akkor az átlag felhasználóhoz képest jelentős mértékben megközelíted minőségben az eredetileg felhasználásra szánt anyagot. Egy átlagos TV-nek a képessége a közelében sincs az ideálishoz. Persze kérdés, hogy mit tekintünk ideálisnak! Az, hogy egy masterelő kijelzőt nem éri el, az egyáltalán nem érdekes. Nem is gondolja senki, hogy csak úgy lehet élvezni. Sőt! Igazából bármin lehet élvezni egy alkotást, ameddig a lényeg látszik rajta. Ha egy régi LCD TV eléri kb. 50%-ban az ideális képet, akkor egy kalibrált új OLED TV lehet olyan 98% körül. Megéri hajkurászni még egy pár tized százalékot? Ezt mindenki döntse el maga.

    A zenei hasonlat az még beszédesebb, mert egy átlag hangszoró pl. a mélyek javát le sem tudja adni, de ha veszel egy stúdió monitort pár százezerért, akkor már igencsak közel kerülsz az ideálishoz. Csak ugye ott van az egész nagy hifi piac, ami arra épül, hogy gigantikus pénzeket nyúljon le tőled, ezerféle indokkal...

    És megjegyzem egy csomó embernek se füle, se szeme nincs hozzá, hogy kellően ki tudja érezni a különbségeket.

    Az meg megint egy érdekes aspektusa a témának, hogy ha belenézünk a tartalomkészítő fejébe. Mert mi értelme van a tökéletes képet keresni, ha mondjuk egy kézikamerával készült aranypálma nyertes filmet nézel? Vagy vehetsz több százezerért hangfalkábelt korai White Stripes lemez hallgatáshoz is, de lehet, hogy nem a legészszerűbb kiadás.

    Szóval érdekes téma ez! :R

Új hozzászólás Aktív témák