Új hozzászólás Aktív témák

  • zolnagy

    őstag

    válasz SiD- #19055 üzenetére

    +vendingo, köszi, akkor nem aggódom. Átöblítettem 2 tartály vízzel.

    @jolti, köszi neked is. Kicsit sokára készült el, mert nem úgy jöttek össze a dolgok, de most végre megvan.

    Viszont a PID kicsit érdekesen működik.
    Először is amikor hidegen bekapcsoltam 24 fokról is szakaszosan kezdett csak el felfűteni, ezért elég sokára érte el a beállított 99 fokot. Eddig 2 Gaggiat pideltem, ott ez nem így működött, hanem az elején kb. 70-80 fokig folyamatosan fűtött, majd ezután kapcsolt át a szakaszos működésbe.
    Persze a két bojler űrtartalma között van egy 3x-es szorzó, amiból adódhat, hogy a kisbojleres gaggia jóval gyorsabban tud reagálni.

    De a dolog szerintem ennél össztettebb. Az sem mindegy, hogy a hőérzékelő hol van elhelyezve. Nálam a bojlerbe fentről belehelyezett zsákban van egy 5mm átmérőjü 50mm hosszú hengeres PT100. Gondolom más lenne, ha a fejhez közel helyezném el az érzékelőt.

    A ma reggeli dupla készítésénél fél órát melegedett a gép, beállt 99 fokra, majd indítottam a csapolást és ezalatt a hőmérséklet egészen 87 (!) fokig ugrott le.
    A kávé viszont nem lett hőhiányos, még tigrincs is volt és finomabb lett, mint a QM-el bármikor.

    Azon gondolkodtam, hogy a csapolás alatt a PID kijelzőjén látott hőmérséklet esést nem lehet objektív összehasonlítási alapnak venni, hiszen egy ilyen 3dl bojler aljában valószínűleg kevésbé változik a hő, mint a tetején, ahol a hideg vizet tölti utána. Ezért ha a hőmérsékletet itt, vagy ott mérem, akkor ugyanannál a jelenségnél (csapolok 50-60 ml duplát) más hőingadozást fogok látni a kijelzőn.

    A gépen amúgy csináltam már 3x autotuningot, legutóbb a ma reggeli lassú felfűtés után. Viszont ezeket mind bemelegedett géppel végeztem el. Érdemes lenne hidegről indított géppel csinálni az AT-t?

    Illetve várom az ilyen kaliberű bojleres PIDes topiktársak tapasztalatait, ill. hol helyezték el a hőérzékelőt, mennyi a hőesés csapolás alatt stb. Persze az összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy valószínűleg nem sokan használtak [olyan PID controllert], mint amit én a helyspórolás miatt.

    Az én jelenlegi P I D értékeim:
    P: 4,1
    I: 129
    D: 32

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák