-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Mega OFF:
Gyerekek, én megkóstoltam a ganodermás DXN kávét. Kövezzetek meg, de kíváncsi voltam!
Újabb ízzel gyarapodott az ízskála: hányás. Szó szerint... Borzasztó volt. Alig tudtam kimosni a pohárból, ami most karanténban van, és egy hétig nem fogom használni.Egy barátom foglalkozik vele, mlm vagy mi a fene láncot épít, már smaragdnál tart
Viszont cserébe én is megkínáltam kávéval, amit évek óta nem fogyaszt (!), mert egészségtelennek tartja, és nem bírja. Na most kettőt is elfogyasztott, és nagyon ízlett neki Paljoc Mr. Espresso-ja!
Aszonta, ő ilyet még nem is ivott. Majd letette a poharat, és elkezdett győzködni arról, milyen jól járnánk, ha belelépnék.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
real777
tag
köszönöm mindenkinek aki ajánlott kávét
-
HÁZIGAZDA
egyébként nem először futok bele abba, hogy valaki fel van háborodva, amiért kávés arcok "fikázzák" a gépeket és csak a drága a jó stb.
egyrészt, ez nem igaz. annyi igaz belőle, hogy az espresso bizony technikai sport, sajnos, sokáig az sem volt tipikus, hogy nem vendéglátóipari körülmények között elkészíthető. nem kell hozzá milliós gép, viszont sajnos a tucat saeco, delonghi stb. cuccok nem jók. ezen nem kell megsértődnie senkinek, pláne nem úgy csinálni, mintha a férfiasságában sértették volna meg. de ugyanúgy, ahogy 800 ft-ért nincs jó kolbász, mert nem lehet, csak kolbásznak látszó tárgyakat kapni, úgy akármennyiért espresso gép sincs. és nem, daráló nélkül sem megy.
épp ezért szoktuk javasolni a 25-30e ft körüli, használt gépeket. amúgy is jobbak, ha fel vannak újítva, mint szinte bármi 100e ft alatt újonnan.
mindenesetre jó volna, ha olyan ember nézné sznobnak a témában tanácsot adókat, aki minimum képben van a pár normális kávézóban kapható kávé minőségével. fekete, madal, my little melbourne, espresso embassy, tamp&pull. amit ott iszik, az nem lesz égett, nem lesz savanyú, nem lesz lapos, nem lesz unalmas, hanem egy klassz kávé lesz. na, azt a szintet lehet majdnem elérni egy megfelelő 30+30e ft-os használt gép és daráló párossal. alatta pedig gyakorlatilag semmivel. pont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz jerry311 #6110 üzenetére
klassz. viszont a jövőben azért megkérlek, hogy inkább ne nevelj...
azzal kapcsolatban meg félreértésben vagy, hogy mindenkire tukmálnánk (nem mintha a "mi" az valami egységes entitás volna...) az eszpresszót. a filterezés például töredék árból megvalósítható, és sokan jobban is szeretik. annyit mondtunk és fogunk a jövőben is, legalábbis aki képben van, hogy normális eszpresszót nem lehet téglából csinálni. és a normális az itt megint nem valami gourmet sznobkodás, hanem = a nem állati vacakkal. brikkához mindig is javasolva voltak téglák például...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz jerry311 #6110 üzenetére
Meg az is érdekes, - Parcihoz kapcsolódva - hogy ha valaki bekérdez itt, az azt jelenti, nem akar habókra leemelni valamit a polcról, tehát útmutatást vár. Ilyenkor ne kelljen már mindenki lelkecskéjét pátyolgatni, hogy "ugyanmá', tulképp bármelyik kávé jó lenne, csak itten vannak csúnya bácsik, akik direkt szívatni és kioktatni akarnak tégedet, de nem keseredj, a valóság az, hogy egy szimpla kotyesszel jársz a legjobban, és vegyél hozzá mingyá' egy kiló Karavánt is...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz jerry311 #6114 üzenetére
na, viszont zárjuk is le ezt a mellékszálat.
egyébként pedig tényleg nem rosszindulatból vagy sznobságból hangzanak el az elsőre szigorúnak tűnő megállapítások sem. ha valaki normális eszpresszót akar, ahhoz ez kell. ha mindegy az íz igazából, a koffein a lényeg, akkor meg bármi jó. megint a kolbászos példával: ha csak az a cél, hogy ne legyünk éhesek, jó a 800 ft-os is. ha viszont az is cél, hogy tényleg húsból legyen és ne egy ipari borzalom, akkor sajnos az 2-3 ezer forint. az olcsóbb cuccok inkább csak az illúzióját adját. ahogy az emlegetett eszpresszó gépek is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz jerry311 #6114 üzenetére
nem értem mi a bajod. nézz be egy külföldi fórumra. ott szó sincs használt gaggiákról. rancillio silvia alatt az amcsik nem ismernek gépet(de a németek se pöcsölnek 10-20 éves gaggiákkal, hacsak nem restaurálni akarnak), a középhaladó userek HXel "szaladgálnak", aztán van 1-2 fanatikus aki nem sajnál 3-5k$t egy LM kategóriájú gépre.
senkinek sem ajánlottuk, hogy fektessen be 300at egy HXbe, meg még egyszer annyit egy új Mazzer-ba, aztán onnan továbbléphet egy R58 felé, ha nem elég.
ha beirnék egy szakmai topicba itt, hogy szeretnék olyan gépet, ami visz minden játékot a köv 4 évben - nincsenek nagy elvárásaim, csak jöjjön ki 50kból monitorral együtt, és max részletességgel, max felbontással vigye a gameket - rövid úton melegebb éghajlatra terelnének. -
fragola.6035
aktív tag
na, azt a szintet lehet majdnem elérni egy megfelelő 30+30e ft-os használt gép és daráló párossal.
De csak majdnem!! Vagy inkább alig!
Azért túl nagy csodák nincsenek. Nem véletlen áldoznak itt jópáran 70-80ezret egy használt Mazzerért, vagy hasonló kategóriás darálóért, aminek az új ára közel 300e Ft.
Egy 30 ezres cuccal is jól el lehet lenni, de igazából az egy nagyon belépő szint, legyen az daráló vagy gép. Talán a Quick Mill 0650... az egyetlen kivétel.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6121 üzenetére
ezen nem fogunk összeveszni, mert szerintem te is megerősíted, hogy a daráló nélküli téglás delonghi és társaitól százszor messzebb van egy gaggia baby/evo vagy qm 0650 és egy ascaso/iberital kávéja, mint egy nagy mazzer és egy ipari gépétől...
de nekem azért az is árulkodó, hogy őrlemény minőségre se SiD, se yeahhh sem ragaszkodott a mazzerhez. tartósságra, építésre nyilván nem egy liga a kettő, de nem is erről volt szó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #6121 üzenetére
Te most azon vitatkozol, hogy melyik ló esélyes a győzelemre, de legtöbbször arról kell győzködni a delikvenst, hogy ne tehenet nevezzen be a lóversenyre. ;-)
A kiindulási probléma az volt, hogy szóvá tette a topiktárs, hogy túl keményen szólunk be. (De hogy lehet megmondani szépen az X Faktorban, ha valakinek nincs egyáltalán hangja, ráadásul erősködik, hogy de igen?!)
A Mazzer kontra egyéb vitát ráértek később lejátszani :-))"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz ronin s8 #6124 üzenetére
Csak Parcival vitatkoztam volna, hogy szerintem az általa említett kávézókban készült kávét meg sem lehet közelíteni egy 30+30 ezres felszereléssel. De már megbántam, mert értelmetlen vele a vita, már régebben megfogadtam, hogy szakmainak tűnő írást nem teszek itt, mert nincs értelme.
De veled nem kívánok vitatkozni, azt sem tudom, hogy egyáltalán minek írok most...https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6123 üzenetére
arra gondoltam, hogy a saeco/delonghi/xy olcsó gépekkel, meg bolti téglákkal, meg omnia kávéval, meg propelleres darálókkal mondjuk egy tizes skálán 1-2 pontos kávét tudsz csinálni. ezzel szemben egy ascaso + használt gaggia baby (30-30e ft) párossal 6-8 pontosat, egy csúcs daráló + la marzocco géppel (300e + 2m ft) meg 9-10 pontosat.
arról pedig továbbra sem tudsz meggyőzni, hogy a mazzer őrleményéből könnyen kóstolhatóan finomabb kávé készül, mint egy ascasóéból. az ellenkezőjére láttam példát a saját szememmel is. mondom ezt úgy, hogy mazzer mini-e-m van. és mégegyszer, azt nem vitatom egy percig sem, hogy az ascasóban nincs anyag és szétesik majd x év után, a mazzer meg nem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6125 üzenetére
de lali, egész egyszerűen most nincs igazad!
én magam is csináltam itthon nem egyszer tök jó kávét egy egyszerű gaggia géppel. nagyon ritkán sikerül úgy, mint az említett helyeken, de pusztán a tény, hogy egyáltalán elgondolkodik az ember, hogy nincs olyan messze, jelzi, hogy jóval kisebb a különbség, mint a túloldalról. és igen, néha csináltam olyat, ami ott is megállta volna a helyét. sokkal többször nem, de még ezek a kávék is ég és föld a tucatgépek + bolti tégla pároshoz képest.
a személyeskedést meg igazán mellőzhetnéd, nem fair. pláne, mert jelen állításod még csak nem is szakmai. sosem vitatkoznék veled arról, hogy hogyan épül fel és működik egy kávégép, nekem ehhez nincs tudásom, neked van. egy kávé ízéről viszont van véleményem és most már némi tapasztalatom is, ahogy az elkészítésről is, csinálom nap mint nap.
nemtom, hogy mi bajod velem, de igazából most már kezd átmenni bántóba a dolog
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #6125 üzenetére
Ez jó! :-)))
Csak finoman jeleztem, hogy időközben témát váltottál. Én sem vitának szántam ;-)
Az meg, hogy mi számít szakmai témának, hát eléggé tág fogalom. Egy Schumacher a kanyarokat memorizálja menet közben, a csapatfőnöke meg a pszichológiai teszteket, hogy mit mondjon ennek a beképzelt nyuggernek, hogy leszálljon a magas lóról... :-))[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6128 üzenetére
soha, senkinek nem mondtam, hogy ne vegyen mazzert!
nekem is mazzerem van.annyit mondtam, amikor tényleg omnia/karaván és propelleres darálóról beszél, hogy legalább egy ascasoig lépjen el, mert azzal már nagyon jó kávét lehet csinálni. ez pedig tény (a másik megoldás, hogy jópáran ufók, akiknek sikerül vele nap mint nap).
egy használt gaggia baby pedig jellemzően 30-40e ft, de az evoba is tehető opv, meg most tényleg nem az a +/- 10 ezer forint, amiről itt szó volt, ne forgasd ki a szavaimat.
a házigazdának mindig igaza van meg igazából egy "elegáns" módja annak, hogy lesöpörd az asztalról, amit mondok, és iderúgj egyet a személyembe. kösz...!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #6131 üzenetére
Jól van, peace! Én kiléptem.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
Amit most írtál, az már teljesen elfogadható.
Véleményem szerint ha valaki nem akar költeni, vagy gagyit akar venni, akkor inkább vegyen egy jobb kotyogót és egy propelleres darálót, ez megvan 10ezerből. Nekem is volt ilyenem. Ezzel még mindig jobban jár, mintha bevásárol csillivilli szarokból.
Az első ütős eszpresszómat akkor csináltam, amikor megvettem az első QM gépemet. Pont Carraro Don Cortez volt itthon. Azt hittem lefosom a rüsztömet.
Amikor megvettem az első Mazzer Minit, akkor is megváltozott minden.
Szerintem a csúcskávézók szintjét már jól meg lehet közelíteni egy Faema Family/Mazzer SJ cuccal, ez kb. 150e. Ft.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6134 üzenetére
jó, de egyrészt először is erre gondoltam, amit most írtam, csak próbálom egyre jobban körülírni, hogy egy nyelvet beszéljünk.
másrészt, oké, legyen egy pid-es family és egy mazzer sj és legyen 150e ft. ez mondjuk jóval több, mint 60e ft, de nem nagyságrendi a különbség, szemben a csúcs kávézó gépeivel. és azt gondolom, de ezzel nem kötelező egyetérteni, hogy bár jóval macerásabb egy olcsóbb gaggia + ascaso daráló párossal megpróbálni hozni a family + sj páros szintjét, azért nem lehetetlen, maximum rapszodikusabb lesz az eredmény.
és ami a lényeg és amit az elejétől is mondani próbálok, hogy mindkettő ég és föld a kamueszpresszóhoz képest.
azt tudom, hogy utálod a gaggia alumíniumját és az egész építését, ahogy az ascasoét is. én sem tartottam meg végül gaggia gépet és nekem sem ascaso van (bár ha anno lett volna, amikor darálót vadásztam, az lenne). és szerintem sem jó cuccok ezek anyagminőségre, nem is abban védem őket.
ui: nekem az audrey-val, a baby primoval és a silvanóval is sikerült már olyanokat húznom, hogy lecsináltam a bokám. aláírom, egyik sem 30e ft volt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
Nem tartom sokra az alubojleres Gaggiákat, az biztos. Vagy 2 éve van egy Baby Primo Modello-m, azóta hozzá se nyúltam, pedig rendbe van rakva, csak össze kéne rakni...
Az Ascaso-t egyszerűen nem venném meg, nem tudom miért, talán mert nekem ronda és nem is olasz, inkább egy Iberital.https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #6136 üzenetére
oké, ezzel nem is szállok vitába, szerintem elég jól körbejártuk a témát
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Dr_Syrex
senior tag
Au automata kapott az 1500 forintos Bravos-tól kezdve jónéhény féle szemes kávét. Jellemzően azért az 5k alatti árkategóriából. Otthon mindenki szerette a "főztjét", hiába nem csinált igazán jó kávét (messze nem).
Hidd el, megteszi addig valami jobb minőségű őrölt kávé, amíg nem szerzek be egy darálót. Sajnos nálunk sincs kolbászból a kerítés, szóval 1-2 hétbe nem fogok belehalni(B)(#6093) Peti...(16v)(/B)
Köszönöm a tippet, megjegyeztem.Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! *** WoT: Blitzking 43M TURAN - Hungarian Armored Brigade
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Dr_Syrex #6138 üzenetére
A dolog lényege,hogy daráló nélkül lehet akármilyen kávéd,akármilyen főződ, egy rosszul lefőtt löttyöt kapsz csak a bolti előredaráltakból.
Sajnos a daráló nem megúszható.
Próbáltam, nem jött össze
Ha szűkös a büdzsé,akkor én azt mondom próbálj meg pl ebayről beszerezni egy gaggia Evo-t.
Németről sikerült lőnöm egyet 50euróért és nagyon kis pöpec gép, persze lutri az ebay...
Darálóból 22ért vettem egy graefCm70-et.
Így a kettő belépőnek szerintem tökjó.
Úgy mondanám,hogy egy ilyen alap szett megvásárlása után kezded el érezni a kávék ízeit.
Addig max rossz és nagyon rossz közt válogathatsz.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mézespálinka
senior tag
Olvasgattam az utóbbi pár hozzászólást és kíváncsi lettem. GC + IC kombóról hova lenne érdemes váltani? (használtban)
-
bl4ze
veterán
válasz mézespálinka #6141 üzenetére
arról max. hőcserélős gépre, valami otthoni méretben. (HX-E61)
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz mézespálinka #6141 üzenetére
köztes lépcső, amit lali írt tegnap. de talán én is e61-re váltanék. vagy semmire. sőt: ha nincs pid-elve a gc, akkor leginkább azt csinálnám meg, a vízterítőt rézre cserélném és nem variálnék többet
ha már tegnap: ugyan nem ascaso és nem gaggia, hanem mazzer és silvano, de ma húztunk egy-egy jót az ai-ből és a spicy chocóból is. nóra meg tegnap volt a mlm-ben, ahol korrekt, de semmi igazán extra eszpresszót kapott (saját gyümölcsös blendjük). azt mondta, a maiak jobbak voltak, mindkettő. szóval néha van ilyen nap, hogy hozhatók a jó kávézók otthon. nem tudom, hogy gaggiával sikerülhetett-e volna, én egyébként az eddigi tapasztalataim alapján szinte biztosra veszem, hogy igen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz mézespálinka #6141 üzenetére
őrlő fronton ipari őrlő, pl mazzer a köv lépcső szerintem
-
mézespálinka
senior tag
Igazából egyelőre tuti maradna egy ideig, hisz 1 éve sincs nálam, csak úgy eljátszottam a gondolattal. Rocket és társai azért az árért nekem, otthonra nem játszanak. Talán még rancilio silvia jöhetne szóba vagy (de akkor már inkább), az említett hx típusok közül valami. . Majd, valamikor, esetleg
Pid van már, csak be kéne szerelni valamikor. Réz vízterítőt honnan lehet beszerezni? Tervbe van véve a rancilio gőzkar is, annak beszerzéséről már van infóm.Szerk: @And06: milyen ellenérvekről olvastál?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz mézespálinka #6147 üzenetére
nem emlékszem pontosan, és a remek keresőnek hála nem is találom
-
And06
aktív tag
válasz mézespálinka #6147 üzenetére
remélem nem baj, hogy bemásolom:
SiD- 2012.01.02 22:51:57 © 96403
a réz vízterítővel könnyebben megégetheti a kávét a Classic, ezért nem ajánlott.Parci 2012.10.08 20:41:35 © 109099
így jár, aki a sok olvasás ellenére is előbb kérdez, aztán olvas. 1982-től már alu a baby vízterítője, illetve a topikban sem aratott osztatlan sikert a rézre cserélés végül, ahogy látom. -
bl4ze
veterán
válasz mézespálinka #6143 üzenetére
használtakat kell lesni : Grimac, BFC és társai.
ez szerencse kérdése éppen mit tudsz kifogni..:. bl4ze .:.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest