-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #113020 üzenetére
Nagyon szívesen, örülök, hogy jó helyre került. Remélem a Párodnak is tetszik. Így van, tényleg patika állapotban van a gép, bár egy kis karbantartás ráfér azért. A karbantartást Fragola mester játszi könnyedséggel megoldja majd. A gépet még Zsoltitól vettük 2019 Március 2.-án. A gép valóban Angliából érkezett, Zsolti nagyon gondosan felújította, és kitisztította nekünk, Fragola mester pedig megtuningolta. Sok-sok finom KV-t ittunk vele. A két KV után remélem azért fogsz tudni aludni.
Ha már így megemlítetted a Profitec gépet, szeretném bemutatni a nagyközönségnek is, hogy mi lett a Gaggia Classic utódja: Egy szép Profitec Pro 800. Átálltam én is a dugattyús-karos oldalra.
Nagyon jól mutat az Őrnagy Úr mellett, és persze csodálatos KV-t főz. (Nem ez lesz a végleges helye, a pult nemsokára készül hozzá)[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #113060 üzenetére
Azt azért halkan hozzátenném, hogy a nagy különbség az Őrnagy Úrnak (Mazzer Major) is köszönhető volt, rendesen hozzátesz az élményhez. Nekem is a kis Graef volt előtte, de amikor lecseréltem a Majorra, akkor az egy nagy ugrás volt ízélményben. Én is izgultam, hogy visszataláljak ahhoz a beállításhoz az őrlővel, amivel a GC-t használtam. De szerencsére bejelöltem az állító tárcsát, így nem volt nehéz dolgom. Mielőtt passzra dobod a Dedicát, kóstold össze a GC-vel, hogy nálad hogy muzsikál a Graeffel.
Fene enné meg, akartam adni neked egy kis Terso Cleant is a belső tisztításhoz, de csak kiment a fejemből. Egyébként én is a Dedica-t néztem ki a GC előtt, de aztán Zsolti rábeszélt a használt GC-re. Nem bántam meg a döntést. Sőt úgy indult az egész kávéőrület, hogy Szarvasi Mini Szeszpresszót akartam venni, mert egyáltalán nem volt kávégépünk, és itthon azt használtuk, és megszoktam már. Ha nem ment volna tönkre a Szarvasi gyár, és kapható lett volna, akkor most nem tartanánk itt. Azóta rendesen elkapott a gépszíj."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #113066 üzenetére
Hát, mielőtt elviszed Fragolához a gépet, érdemes egy tisztítást csinálni rajta. Vízkő nem nagyon lesz benne, mert többnyire Nordával használtuk, az meg nem nagyon vízkövesít, mert kevés oldott ásványi anyag van benne. Igen citromsavval szoktuk vízkőmentesíteni, hát most meg nem mondom Neked hirtelen, de ha jól emlékszem akkor 1L vízhez, vagy 1 evőkanál, vagy 2 evőkanál, vagy 100g citromsav kell? Ez nem hivatalos adat, igazítsatok ki légyszi.
A Niche nagyon jó őrlő, sokan erre esküsznek, de a Brexit miatt baromira megdrágult. Van rá vám, áfa, béfa tefu, szállítási költség, és máris nem éri meg behozatni. Majd Fragola mesél Neked az Eureka őrlőkről, nem szívleli az állító mechanikáját, mert egy tisztítás után nehéz vele visszatalálni arra a beállításra ahol volt. Meg ha jól tudom az Eurekákban is sok pangó marad. Hát, hogy nagy-e a Mini, mint látod nálam sem fér el a konyhában sem az Őrnagy Úr, sem a Profitec, de ezzel mind így vagyunk, akik hasonló időket megélünk, hogy Gandalfot idézzem. Ilyen ez a popszakma, ahogy szokták mondani. A Zasszonynál esetleg meg lehet ideologizálni azt, hogyha berakod a nappaliba a KV-s szettet, akkor mondhatod, hogy azért tetted be, hogy kényelmesen bent ülhet addig a kanapén, amíg elkészíted a Cappuccinot, vagy hogy addig is Vele lehess, vagy valami hasonló. Egyébként ezért is jó az amerikai konyha, mert nem szorul ki a Zasszony a konyhába, amíg főz, és együtt lehet a család. Úgyhogy a kávébár is ezen oknál fogva kitűnően elfér a nappaliban.
Írj mindenképp hogy sikerül majd a teszt."Failure is always an option." Adam Savage
-
Peti...(16v)
tag
válasz hoffman_ #113151 üzenetére
Brewista v2-t nézted? Én nagyon szeretem, ideális a mérete, cseppálló, stopperes, különböző mérési funkciói vannak és sosem merül le (ha mégis, tölthető).
A oenelevennél a legolcsóbb (30e), de ott most nincs. Itt viszont kicsit többért van készleten: [link]
Vagy ha az extra funkciók és a stopper nem kellenek, akkor sokkal olcsóbban van méretazonos kínai klónja, ami a mérleg funkción kívül nem tud mást, viszont azt kiválóan: [link]
Ez a fajta van egy csomó helyen, találhatsz olcsóbban is, csak arra figyelj, hogy az 500 grammos méréshatárú legyen! -
-
senior tag
-
senior tag
válasz hoffman_ #113587 üzenetére
Ormótlan? Hiszen az Electronic verziókon gyárilag ilyesmi tölcsér van Méretben pedig pont stimmel, ilyet szoktunk rátenni: [link]
Nyilván nem rábeszélni akarlak olyanra ami nem tetszik, csak segíteni próbálok. Pumpálni véleményem szerint nem jó, mert úgy oda is befújod az őrleményt ahová egyébként nem menne be. De lehet, hogy ez csak az én parám.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
lszlfrng
csendes tag
válasz hoffman_ #113584 üzenetére
Én mégis a Daniel féle, drága megoldásra szavaznék, mert az hozza az elvárt eredményt.
Nekem mazzer minin e van, eredeti tölcsérrel és pumpával tuningolva, de néha macerás kiszedni belőle a "single" adagot. Leírom a tapasztalatom:
- ha darálás közben pumpálsz akkor minden a tölcsér falára tapad, mert statikus töltést nem tudja a rács leszedni
- darálás végén, forgó késsel a pumpálás hozza a legjobb eredményt, de a rács mögé szorul így is sok kávé amit a pumpa nem tud kinyomni, ezért ecsetelni és piszkálgatni is kell
- az ecseteléshez le kell szedni a tetőt piszkálgatni a rácsot, meg a tölcsér belsejét +tetőt belsejét is le kell porolni.
- reggel első darálás könnyebben kijön
- daráló szétszedése és tisztítása után eltűnik jó pár gramm kávé, de ezek töltik ki és szigetelik le a felesleges teret
- a mazzer beállító menete nem zár hermetikusan, ezért átenged valamennyi porkávét, de szilikonzsírral lehet tömíteni.Szóval ez is tud rémálom lenni, de legalább ugyan azt a kávét kapod amit beöntöttél.
Ezért mondom, hogy a Daniel megoldása jónak tűnik. Én is gondolkodtam rajta, de a minivel nem tervezek hosszú távra, mert nem térülne meg a befektetés.
[ Szerkesztve ]
-
bigmasterg
addikt
válasz hoffman_ #113587 üzenetére
Pedig a sepregetés is nagyjából annyi effort, mint a fújás, sőt lehet kevesebb és úgy tutira nem megy olyan helyre kávé, ahova nem kellene. (pl elektronikához) Két mozdulat a garatnál és kész, na az allground-ot többet kell pumpálni és mivel nem látod, nem lehetsz teljesen biztos benne, hogy maradt-e még, vagy nem.
Az allground-hoz lenne jó valamilyen alternatív, 3d nyomtatott cső, ami a garattól jön ki, ezzel kiküszöbölva a gyári problémáját (van benne egy perem, ahol meg tud állni a pangó), de ilyet seholsem találtam. Sajnos itt az érintőkijelző miatt pedig nem férsz hozzá a garathoz.
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #113697 üzenetére
Nem fog hiányozni Neked a Niche, ha kipróbálod a Fragola-féle Super Jollyt. Majd meglátod, hogy mennyire egyben van az az őrlő, teljesen fémből van az egész, ha átmegy rajta az úthenger, akkor sem lesz baja, visszateszed a pultra, leporolod róla a kőmaradványokat, és mehet tovább a verkli. Nagyon jó dolog ez a cukrásztölcsér, ennek egyébként az is a funkciója, hogy az őrlőtől megfelelő távolságban a karba szórja az őrleményt. Azért ekkora. A kitakarítása őrlés után pedig tényleg csak pár másodpercet igényel, csak várd meg amíg megáll az őrlő. Nekem párszor sikerült belenyúlni az ecsettel, és kicsit meg is stuccolta már az ecsetet, vagyis a fele hiányzik a szőrnek.
A GC-ben meg majd méréssel ellenőrizzétek le a PID-et, hogy rendben legyen a beállítása."Failure is always an option." Adam Savage
-
-
qvik27
tag
válasz hoffman_ #113697 üzenetére
No. Nem akarnám újranyitni a "szeretjük-e a Hoffmannt?" témát, de annyit engedjetek meg, hogy az ilyen önmagukat influenszernek tituláló szófosó-hadonászó valakiket nem a releváns szakvélemény színvonala és valódisága alapján fizetik, hanem a nézettségi stb. mutatók alapján.
Innentől kezdve aztán az, amit beszél, beszél, beszél... - az vagy szakvélemény, vagy nem, de az biztos.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #113993 üzenetére
"nagyjából 1/8-ad tekerés a presszó range"
Nehéz kétszer pontosan ugyanoda állítani, de azért nagyjából jól működik a dolog.Érdekes a 0,2g, alapos takarítás után elsőre nekem több marad benn, de söprés/ráindítás után ugyanannyi jön ki, mint amit beleraktam.
A kép alapján ez volt az első gondolatom, nem hiányzik a kartartó? Anélkül azért elég macerásnak tűnik a garatseprés. Nekem az electronic verzió tartója van fent, ami teljesen megtartja a kosarat, amíg takarítok. [link]Vannak rá egyébként 3D nyomtatott garatszűkítők és sapka is hozzá, én azzal használom, nagyon praktikus. Sajnos forrást nem tudok, így vettem az előző tulajtól.
[ Szerkesztve ]
-
Tomi_Sci
őstag
válasz hoffman_ #113993 üzenetére
Nálam a CM802 drasztikusan hangosabb volt mint a SJ. A motortakarónál a felső menetek is elég gagyik, nem a furat elején kezdődik, nehéz elkapatni, legalábbis az enyémen. Gondolkodom, hogy felfúrom egyel nagyobbra mielőtt a csavar teszi meg
[ Szerkesztve ]
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Tomi_Sci
őstag
válasz hoffman_ #114011 üzenetére
Nálam kicsit más a konfiguráció, a gyári meneteket használom alul is.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #113993 üzenetére
Próbáld meg Ádámot (Tadamm) elkapni, hogy esztergáljon neked egy tölgy kupakot az SJ-re. A Majoron sem nagy a presszó range, de minél harapósabb kés van benne, annál kisebb a presszó tartomány. Ha a Fiorenzato F64Evo kés van benne, akkor azt hiszem az elég agresszív késprofil, és így kicsi a presszó tartománya, de ez nem hivatalos. Akinek van, majd kijavít.
A pangó nekem is beállt, tizedgrammra ugyanannyi jön ki a Majorból, mint amit betöltök. Gondolom az SJ-nél is így lesz majd. Igen, a kartartó villa sokat fog segíteni a garatseprésen, egyelőre én is egy kis pitlibe őrlök, és azt is fogni kell, hogy a motor rezgése miatt ne táncoljon le a kartartó villáról. Párszor kiborult belőle a KV őrlemény, ha trehány voltam és nem fogtam. De jó gyerek voltam és Karácsonyra kapok egy szűrőmagasító tölcsért, és eztán a karba fogok tudni őrölni. Az Őrnagy Úr eddig szétszórta az őrleményt.
Lehet hogy a kart ami volt a géphez ki tudod cserélni a műanyagot fára, ha nem tetszik, azt hiszem csavar tartja. És akkor nem kell fanyelű kart szerválnod hozzá. Egy próbát megér, legfeljebb nem sikerül.
Lehet a motortakaró menetje megtelt festékkel a fényezés után, behajtás előtt át kell hajtani rajta a megfelelő menetfúrót, és akkor nem szakad be majd a csavar."Failure is always an option." Adam Savage
-
stereofan
tag
válasz hoffman_ #114186 üzenetére
általában ez az aero stop öntapadós szivacs elég szokott lenni a géptesten, de a képen eléggé nagy a rés nálad.
talán a tölcsér lett egy kicsit jobban megfeszítve?
tegyél még alá valamilyen anyagot, pl. régi szivacsos egéralátét, vagy valami hasonló anyagból válassz.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
stereofan
tag
válasz hoffman_ #114188 üzenetére
nem képtelenség: ha egy kicsit is szűkösebbre/közelebbre kerültek a furatok, akkor az egy kicsit elhúzhatja/feszítheti.
egy picit próbáld meg alakítani a formát finoman.szerintem ne hagyd így, mert kisöpréskor biztosan fog alámenni, ami legrosszabb esetben (ha van ott rés), bekerülhet a burkolat alá.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
norkov84
tag
válasz hoffman_ #114186 üzenetére
Hm, érdekes amit írsz. Nálunk egyik kedvenc az említett Kalmár kávé.
Ahogy én szoktam (R58 + flow control, PID 105 - az 92 fokos fejhő, Kinu M47 2.8.4 állás)
18g —> 45g, kb 35-40s közti lefolyás. Nagyon minimálisan áztatom elő 2baron (kb. 2-3s), majd óvatosan fel 6.5-7bar, tartom amíg 1 “sugárba” áll össze, és innen lineárisan “ejtem” 3barig (rugós karost próbálok mímelni). Nálam így pazar. -
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #114186 üzenetére
A GC járt már Fragolánál? Ha még nem, akkor az OPV tömítése miatt lehet kevés a nyomásod, és a PID-et is be kellene hangolni, hogy pontos legyen a hőmérséklet. Én nem tudtam ezeket megcsinálni, mert nincs nyomásmérőm, és olyan hőmérőm ami tud 100 fokig mérni. Addig azt tudod csinálni, hogy durvábbra őrölsz ha így befullad, és a hőmérsékletet ízre tudod beállítani, hogy ne legyen se savanyú, se keserű.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
rastacsz
tag
válasz hoffman_ #114389 üzenetére
Ezért sem értem, hogy minden tesztben azt nézik, hogy mennyi idő alatt őrölt le x gramm kávét.
Dedikált egy adagos őrlő esetén még kb 5-8 másodperc, míg rápumpálsz, hogy kijöjjön minden.
Mazzer esetén a sepregetés, ráindítás 15-20 másodperc.
És így már tényleg ott vagyunk, mintha egy kinu, je-plus lenne használatban, ezek pedig inkább a lassabbak. (a prémiumabb kézik között)
Még utána jön a pogácsa simogatás, gereblyézés, ami egyszer ennyi.
Szóval nekem nincs meg a nagy ellenszenv a kézik iránt, hiába harioval kezdtem. De nem féltem használni az akkus csavarozótThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
hogyaza
csendes tag
-
HSM
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- Apple notebookok
- Ingatlanos topic!
- SGF24 - Megjelenési dátumot kapott a Dragon Ball: Sparking! Zero
- Computex 2024: feltárta a Lunar Lake-et az Intel
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hogwarts Legacy teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs