-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
weinmaker
őstag
válasz paljoc #88265 üzenetére
Megcsinálnám, de nem vagyok egy ügyes kezű szerelő sajnos. De rohadék bosszantó. Van egy olyan érzésem, hogy szerelő lesz a vége.
Az utalhat erre a hibára, hogyha el van zárva a gőzcsap is ott nyomja a vizet?
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #88409 üzenetére
"megtudtam, h náluk egy hónaposan, viszonylag magas hőfokon és jó hosszú csapolással villantotta igazán tudományát az alapanyag"
nálam ugyan csak két hetes volt most, de ugyanígy, jó hosszú csapolással (és a magasabbik joker hőfokomon) lett fincsi. és tényleg hasonlít egy száraz etiópra (na de az is, nem?), csak valahogy egyértelműen ízgazdagabb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz paljoc #88367 üzenetére
Köszi szépen még1x! Filter volt az első felvonás, mert mindenki kíváncsi volt rá a cégnél. Érződik, hogy nem annak készült, ennek ellenére ahogy hűlt, úgy nyíltak ki az ízek. Szobahőmérsékleten már kifejezetten gyümölcsös, édes arcát mutatta.
Ma reggel viszont megvallattam a 12 grammos IMS szűrővel (14 gramm őrlemény). Már az őrlésnél érződött, hogy nagyon friss, üde zamata van, tényleg egy rendkívül különleges kávéról van szó, kifejezetten édes ízzel. Bántó jegyet nem tapasztaltam, bár Józsi szabadkozott, hogy nem ilyenre akarta pörkölni. Szóval ajánlott kávé, bár például egy Roastopus SF-hez képest azért nem érzem úgy, hogy mondjuk érné a 2,5-3x árat. Lehet, hogy a nagyobb kosárral is megnézem délután. Comandante C40 7-es, 8-as fokozaton (most épp 7 volt a jó) működik a 12 grammos IMS-sel, a "normál" szűrőnk esetén pedig általában 8-10 között van a jó lefolyást eredményező állás.
https://barbieripnk.hu/
-
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #89582 üzenetére
simán marhára aluloldott lesz a kávé (a szokásoshoz képest). van, amikor ez a kívánatos, de inkább olyankor szokott ez jól sikerülni, amikor valami nem stimmel a géppel
engem mára nagyon zavar már az állandó "next big thing", állandó spanyolviaszolás. "blooming espresso" (ami a durván túlextrahált verzió, szóval pont ennek az ellentéte), most ez, szegény megmondóknak muszáj megmondani folyamatosan, különben nem bírnának megmondók maradni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #89597 üzenetére
nagyon aluladagolni én sem, de annak meg otthoni userként kevés értelmét látom (épp eléggé gyorsítja a lefolyást a durvább őrlemény). egyébként azért durvábban őrölve a szokásos 17 gramm helyett mondjuk 16 szokott kijönni.
mindegy, azért nem értettem az egészet, mert ez csupa olyasmi, amit szerintem azóta próbálgatunk kb. kávénként, amióta elkezdtük ezt az egészet. jó, persze, vannak tipikus beállítások, és én sem nézem már meg nagyon máshogy, amiről tudom, hogy legutóbb hogy volt jó.
de az egész alapvetően a kioldódási arányról szól, mind a durvább őrlés, mind a kisebb adag, mind a rövidebb ideig tartó lefolyás azt eredményezi, hogy kevesebbet oldunk ki ugyanabból a kávéból. szerintem inkább az lehet a kérdés, hogy ez miért lehet jó. elolvasom, na!
mindenesetre szólj, ha valamilyen kávé elkezd így zenélni, akkor játszok vele én is
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #89600 üzenetére
annyit mondjuk aláírok, hogy anno, amikor casmo előfizut nyomtam és nagyon szenvedtem egyik-másik világos kofival, akkor csináltam azt jobb híján, hogy durvábbra őröltem és hamarabb leállítottam a lefolyást. sötétebb pöriknél pedig valóban ritkán rossz a csöpögősebbre vett, hosszabb lefolyás.
de azért az aluloldás szerintem egy kényszermegoldás, ha a kávé(pöri) és a géppark is jó, akkor annak zenélnie kéne rendesen is, sőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jana86
csendes tag
válasz paljoc #89600 üzenetére
"mert ez tulképp kávézókra lett kitalálva"
Ha egy adagban kevesebb a kávé, az növeli a kávézó hasznát. Ha ráadásul gyorsabban is lefolyik egy adag, akkor egységnyi idő alatt többet lehet eladni, ergo még nagyobb hasznot lehet termelni.
Én világos pörköléssel akkor tudok szép lefolyást produkálni, ha finomabbra őrlöm és hosszan előáztatom. Jobban is ízlik így. A durvább őrlemény, gyors lefolyás nem meglepő módon nagyon savas italt eredményez. Szándékosan még nem kísérleteztem vele, de egy-egy új kávénál, amikor nem találtam el elsőre a daráló beállítást, előfordult. Egyébként volt olyan is, amelyiknél nem volt rossz a végeredmény, de a legtöbb ilyen inkább lefolyóba való volt. Mondjuk ha 1:2-nél sokkal hosszabbra húztam volna, 1:3-ra vagy afölé, akkor lehet, hogy más lett volna a helyzet. Na majd kipróbálom ezt is.
Az lehet még ebben ráció, hogy egy finomabbra őrölt, de csatornásodott lefolyású csapolásnál jobb eredményt hoz a durvábbra őrölt, de nem csatornásodott. És egy kávézóban a kevésbé pepecselős előkészítés miatt elképzelhető, hogy magasabb a csatornásodott csapolások aránya, mint otthon.
-
paljoc
tag
válasz paljoc #90907 üzenetére
Ja, és félreértések elkerülése végett, meg van becsülve, tök jó munkahely, de egyszerűen egy lokálisan üzemelő hely, amelyik nem szállít be készterméket máshova, hanem ott és abból kell megélnie, ahol van és aki oda bemegy, hát nem egyszerű. Főleg ha egy magas minőségű "réteg terméket" kínál. /nyilván más lenne a helyzet, ha ugyanezen üzlet vagy akár egy kávézó a Vörösmarty téren, a várnegyed egy elit pontján üzemelne, vagy ne adj ég az Arany János utcában /. Tehát nem olyan egyszerű kérdés ezt a fizetés alapján eldönteni, hogy meg van-e becsülve vagy sem, lehet hogy megbecsülés van, de a matek ennyit enged meg fizetésnek, és nem azért mert a "gaz tulaj" akar minden hasznot lefölözni!
Én ott látom inkább a problémát, ha egy iszonyat forgalmú, ezerrel pörgő hely nem akar rendesen fizetni az alkalmazottnak, mert amelyik épphogy elvan, ott sajna ez a 200-250 reális is lehet kb. Azt természetesen aláírom, hogy ez nem valami sok sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen