-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kávé Kálmán
tag
"Ne tegyek akkor fel olyan buta kérdést, hogy mikor lesz Belardi újra, gondolom... "
Na, ennyit arról, hogy mit gondolok én arról, hogy mi számít stratégiai jelentőségű üzletágnak az olaszoknál :-). Fél szavakból megértjük egymást. Az első képet küldtem nekik és ma befutott 20kg friss bácsikávé (15Aprile). Eva Tortolini a mami-bariszta a kisfilmből még óvatos, Belardibácsi viszont tolja neki, ha valaki erre vágyott, akkor a Belarbar blend mostantól ismét rendelhető.
-
bbuffy
senior tag
Két fontos kritérium kell.
Ne kelljen .aszkolódni utómunkával, es ne legyen pangó. Bár ez a kettő hozza egymást. Ha meglépi egy pimp jolly minőségét a kés akkor már oké nekem. A kinézete is megfelelő, az ipari feeling ugye eleggé funkcionális. Bár annyira nem zavart, de pl Kony v Robur tornyot nem akarok soha. EK is borzalom
Meglátjuk lesz e vmi betegsége, lassan ki kell derülnie. Eddig egy viszonylag negativ tapasztalatot olvastam róla, ma.
illetve a műanyag tető ami nem tudom mennyire massziv.
amugy még mindig egy jó Jolly ami tetszik...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
jana86
csendes tag
Egy kérdés a vízforralóval kapcsolatban: beállítasz rajta egy hőfokot, amit tart. Ha felemeled a kannát az aljáról, öntesz belőle, majd visszateszed, akkor a hőmérséklet tartása gombot meg kell nyomnod ahhoz, hogy tartsa az előzőleg beállított hőmérsékletet, vagy ez megmarad, nem "felejti el"?
-
CB
senior tag
1. Leszögezném, hogy irigy vagyok. Nekem is kellene egy Niche.
2. Mondjuk azt, hogy egy 200+e Ft-os örlőnek nem imbolyog a kése, és akkor nem is imbolyog.
3. Melyik Niche tulaj vallaná be a világ előtt, hogy imbolyog az örlője tengelyén a kés?40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
gyuri860213
tag
home made biztos vagyok benne hogy a Pharos mögött komolyabb mérnöki munka áll, pl a fokozatok állítása, vagy a "kések". ez rozsdamentes anyagból, persely +2 csapágy, és egy 16fokozatban állítható kerékből áll. 0.5 mm a menetemelkedés, azt osztja 16 részre, így állítható a kúpos rész tengelyhossza.
-
gyuri860213
tag
Expolygontol, 38as "kommersz" . Ha nagyobbat szeretnek nem ferne el a daralo "hazban" plusz ujra kelleme esztergalmi a kozepso reszt ahol rogzitve van a gyurus resz.
38-as kesbol van minosegibb?
Bar szerintem amig a gyuru es a kupos resz a nullpontnal tokeletesen illeszkedik es nincs csorba, hezag stb akkor az ott kihullo orlemeny is konzisztens lesz ha a tengely nem kotyos es kozpontositva van.Az irodai Graef daralot elhozom es kiprobalom a GC vel. Odabent egy saeco pumpas gep van amibol a nyomasfokozot kivettem, azzal ihatot produkal. Ha nem lesz nagy kulonbseg itthon a Graef vs. Kezi daralo kozott akkor lehet nem erdemes beruhazni egyikre sem.
Mas kerdes: 2014 es Imat Lux mennyit erhet? Elvileg hibaja nincs. A kes allapotarol nem lehet tudni semmit.
[ Szerkesztve ]
-
SteelCowboy
csendes tag
Bár én laikus vagyok a témában, nem volt rugós karosom, de szerintem nem teljesen igaz, hogy nem tudsz beavatkozni. Ebben a párszor már linkelt videóban az ipse is rásegít a karra. Picit húzza felfelé, hogy növelje a dugattyú nyomását, így gyorsabban folyjon a kávé. Gondolom, ugyanez működik fordítva is, ha túl gyorsan jön, ellenkező irányban kis nyomást kifejtve kíséred kézzel a kart. Nyilván ilyenkor nem a max. nyomáson jön a kávé, 6 helyett mondjuk csak 4 barral, hiszen fogod vissza a rugót, de a beavatkozás lehetséges.
Más kérdés, hogy nem annyira direkt módon, mint egy "rugótlan" kiskarosnál.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
HÁZIGAZDA
teljesen igazad van, a sima karos adja a maximális kontrollt. ezzel együtt nekem az a tapasztalatom, hogy az ember az elején kísérletezik, aztán beáll egy "profilra".
a rugós eleve be van állítva erre a profilra , picit azért tudsz beleszólni, ha muszáj, de nekem megfelel, hogy nem muszáj.
egyébként végül leütöttem a bbuffy-féle aplimontot (mini gaggia névre keresztelt retro űrhajót). ütősebb formaterv, 58-as szűrők, sokkal jobb anyaghasználat, az egész "főzőegység" egy nagy fémtömb, illetve a képek alapján újszerű.
meglátjuk, hogy beválik-e, vagy felkerül a polc tetejére a "karos-temetőbe", mint nálad az összes
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
"Van itt a topikban, aki újított fel Caravelt? Én igen, sok-sok éve, de azóta megkoptak az emlékeim _picit_.
Elvesztettem a dugattyú aljáról az apró O-gyűrűt, hol lehet ilyet kapni? Nem nagyon van értelme csináltatni, annyira nem bonyolult, sima kör keresztmetszetű, igaz, a méretét nem tudom, de nyilván a dugattyú alját meg bírom mérni, ha nincs más.
A szilikon nem vált be anno, EPDM-ből csináltattam ezeket a supersealnél, van esetleg más anyag is, ami bírja a 100°C fok körüli hőmérsékletet és kajabiztos?"4x2-vel nem tévedsz nagyot. EPDM vagy szilikon tudja.
-
bbuffy
senior tag
Igaz. De akkor ott az utolso darabnál, pont nem foglalkoztam alternativval. Meg annyira perifériás még nálam, bár használom, de nincs előtérben. Na majd most
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
NagyGL
csendes újonc
Ezt megerősítendő: a Revolut tényleg jó. Én egy ideje minden külföldi rendelésnél azt használom, egy Niche-nél 6-8 ezerrel olcsóbb úgy. Persze a regisztráció / beállítás / rátanulás idő, nem biztos, hogy egyszeri vásárlásnál megéri, de ha az ember gyakran rendel vagy utazik külföldön...
-
MODERÁTOR
-
zolnagy
őstag
A leírt felhasználásra én is vmi DB gépet gondolnék optimálisnak, persze azt meg is kell tanulni használni. Nem tudom, hogy az ismerősöd készített-e valaha eszpresszot, tisztában van-e az alapokkal, tud-e tejet gőzölni. Ha nem, és nincs is rá affinitás, akkor én is egy jó ipari POD gépet bizosabbnak gondolnék, mert azzal nem lehet annyira félre menni, mint ha valaki egy jó DB gépet rosszul használ (lásd a hazai helyek többsége).
DB gépből persze nem kell egy Linea PB a fenti felhasználásra
Lehet jó használt, felújított gépeket is kifogni (én megkérdezném Fragolát, lehet tudna segíteni). Ha új kell, lehet megfelelne egy Rocket R58 is a fenti pár kávéra: [link] -
Kávé Kálmán
tag
Az eredmények majd jönnek, ha kellően számos ember kísérletezik jól kontrollált/logolt eszközökkel. Erre tartunk :-). Amit határozottan ki merek jelenteni, hogy a slow ramp-up (lassú nyomásemelkedés) az kifejezettem előnyös a jó extrakcióhoz. A csökkenő nyomásgörbe (lásd rugós dugattyús gépek), pedig totás logikus, hogy jónak kell lennie. Tudom, szerény eredmények, de még az elején tartunk.
-
norkov84
tag
Csatlakozok Kálmánhoz, bár nekem is ő adta a tippet anno
Rugós-karos profilt próbálok másolni, de így is marad sok tényező: pl. mennyi ideig tartom kis nyomáson (1-2bar), milyen “gyorsan engedem lecsengeni utána 9-ről ~6 barra).
Azt vettem észre, hogy jobban “kioldod” így a pogácsát. Hogy ez számodra melyik kávénál gyere be, azt ki kell tapasztalni. Nem tudom máshogy megfogalmazni, sajnos az én “sensoric skillem” gyenge, de kioldottabb, testesebb lesz így az ital (nekem).Nyilván a lefolyással, hővel, mennyiséggel lehet ezt is árnyalni, de nekem maga a profil összességében bejött, ezt használom az esetek 99%-bab, és legfeljebb az őrleménnyel játszom, hőfokot is ritkán babrálom (R58 az alany amúgy).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest