-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #97649 üzenetére
még mindig küzdök vele, hogy ez összejöjjön. ideális esetben amikor már csak két home pörkölésnyi van, akkor kéne még kettőt pörkölni (illetve ideális esetben nem kettőt, hanem egyet kéne csak pörkölni egyszerre, de azt csinálja, akinek hét anyja van). nyilván mindig kapkodás a vége, miszerint "anya, ma már muszáj pörkölnöm, vagy holnap nincs kofi!".
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Bizonyára így van, egyáltalán nem értek hozzá. Azt viszont feltételezem, ha valaki kiad ~40000 eurót pörkölőgépre, akkor pár év alatt igyekszik belőle a legjobbat kihozni.
Nem is a saját véleményem írtam (hiszen nincs), csak tolmácsoltam a vállalkozóét. Ezen nem veszünk össze"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #97772 üzenetére
Ezt is idéztem/linkeltem már pár helyen asszem. Talor Browne Tim Wendelboe egykori head roaster-e. Pár éve saját biznicét viszi (és tavaly vett Loringot).
A kávépörkölésről mondta:
"The thing I was really disappointed to learn was that even at the top, there is no known knowledge, only trial and error. Everyone, even Tim, is kind of bumbling along in the dark, looking for the light switch. It bothers me to see people be looked up to so much when it’s all so unknown. The things I do know are: if your raw coffee is delicious, it’s actually pretty hard to fuck it up."
"Kijózanító volt látni, hogy még a csúcson is menniyre kevés a bizonyosság, csak próba és szerencse" (m.j.egzakt tudomány :-)). Mindenki, még Tim is, csak bóklászgatva keresi a villanykapcsolót a sötétben. Zavarbaejtő, hogy mennyire felnéznek emberekre, pedig minden totál képlékeny. Egy dologról viszont meg vagyok győződve: hogy ha a nyers kávéd finom" (mj: jó minőségű), "akkor azt meglehetősen nehéz elkúrni."
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Hát igen, érdekes módon egy húsleves is pazar lesz, ha tényleg kivételes zöldséged van hozzá, meg jó hús és csont, akárhogy főzöd és bármilyen fazékban, kis túlzással.
De nyilván a fazék számít a legtöbbet, ha ez különböztet meg a versenytársaktól.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #97770 üzenetére
Hát, ha valamit nem sütnék rá az AVX-re, az a professzionalizmusra irányuló igény vagy törekvés. A kiegyensúlyozott, megbízható minőség sem állt hozzájuk túl közel, amíg foglalkoztam a cuccaikkal - főleg ezek miatt nem foglalkozom már velük évek óta.
( A professzionalizmus irányti belső igény teljesen más, mit a profitmaximalizálás és a rongyrázás megspékelve szánalmas marketing lózungokkal. )10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
-
senior tag
válasz Bazsee71 #98162 üzenetére
Én már elkezdtem nézelődni, de a pultba épített verzsön’ nálam sem játszik. Erősen elgondolkodtam egy 12, vagy 24 v-os roto szivattyún, amit Simi ajánlott múlt héten és ami elvileg el is férne a Classicban, de ~400 GBP
Ilyen van pl. a Paljoctól származó neducsinm féle Magisterben e61-ben is.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #98435 üzenetére
tök jó, hogy besegítesz az ötletbe!
(a 250 gramm azt jelenti, mondjuk egy gene esetében, hogy egy darab pörkölésről van szó. sikerülhet állati jól kapásból, de azért ritka, nekem legalábbis kell egy két-három kör, mire picit "megismerem" a zöldet, és még a kőbaltás gene-nel is valamennyire szándékot tudok vinni a hasraütésszerű pörikbe, például tudom, hogy mennyire fogom hallani a recsegést, mennyire gyorsan recseg, mennyire gyorsan sötétedik a recsegésnél stb.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #99049 üzenetére
DJBoris, Kzoltann, Bazsee71 - köszi a tippet!
Rácuppantam a vizes témára és ezt a rendkívül informatív leírást találtam Jim Schulman (nagy kávéguru a külföldi fórumokon) tollából:
http://www.gaggiausersgroup.com/index.php?action=ezportal;sa=page;p=5Gaggia kisgép tulajoknak külön is kedveskedik egy összefoglalóval korrózió és vízkő ügyben:
A Water Treatment for Gaggia Home Machine Boilers
High alkalinity and low hardness water protects a Gaggia, since the alkalinity won't be reduced by scaling; while low alkalinity, high hardness water is deadly, since even if the original alkalinity is above the 50 mg/l safety limit, it will scale out, making the water and steam corrosive [section 1.8]. This leads to the following recommendations.
For those who are willing to be painstaking: 1. Use good coffee water (see above) 2. In the presence of calcium, steam temperature will reduce the alkalinity to a corrosive level. If you are using very high calcium water, even the brew temperature can reduce the alkalinity to corrosive levels. Therefore, after every espresso making session, flush the boiler and immediately turn the machine off. Descale on a regular schedule as explained above.
For those who want it foolproof at the slight expense of taste: Start with hard and high alkaline water (higher than 50mg/l), then soften it with an ion exchanger. The ion exchanger removes the scaling calcium and magnesium, but leaves the high alkalinity intact.
If you use a small ion exchanger connected to the machine's hose, don't forget to recharge it weekly. Avoid the Brita or Pur jug filter for this, since their use of hydrogen ion replacement makes the water slightly acidic, and leaves much of the calcium in.
If you have very soft water, or an RO system in the house, add a small pinch of baking soda (sodium bicarbonate) to every liter of water when you refill the tank. This will not be tasteable, and will supply about 70 mg/l of non-scaling alkalinity, more than enough to protect the boiler. -
kzoltann
aktív tag
válasz Bazsee71 #99055 üzenetére
Én multkor adtam a vendégeimnek Barn Gesha Napoleon filtert (nekem kb az egyik meghatarozo kávé élményem eddig, ök kivancsiak voltak a filter kávéra) és az egyik kedves lány megkérdezte , hogy eseleg cukrot, tejet kérhet bele. De igy majdnem elsirtam magam
Szoval én azota tartok otthon a fagyasztoban frisebb sötétebb pörkölést, meg veszek egy adag tejet ha valaki habositott cuccot akar inni. -
bbuffy
senior tag
válasz Bazsee71 #99480 üzenetére
Ezt irjak a magyar oldalon hozza.
”Figyelem! Az őrlemény finomságát csak őrlés közben szabad állítani. Ennek elmulasztása az őrlő meghibásodásához vezethet”
miért?Azt mondjuk adom hogy okosőrlő
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
Van egy olyan elmélet, hogy a szemekbe zárt co2-vel van összefüggésben. Minél sötétebb és frissebb annál több a co2 ami a magasabb hőmérséklet hatására nagyobb mértékben szabadul fel és a pogin belül hatással van a lefolyásra. Néha amikor elfelejtem az utolsó felöntéshez letekerni mondjuk 96 fokra a kannán a hőmérsékletet és felöntöm a 100 fokos vízzel akkor elég jól megfigyelhető a dolog, de kávéja válogatja.
-
dethroner
veterán
válasz Bazsee71 #99893 üzenetére
Félreértettél
Nem a csepegve megindulás a gondja az említett Gaggia-nak, hanem az hogy a főzés befejezés után, a csésze elvétele után még sokáig csepeg ki a tálcára a lé. Pl több mint 2 órája főztem rajta, de még mindig ott lóg ki 2 csepp a kifolyó végén. Meg amikor főzöm nyomva kell tartani a gombot és annak elengedése laikusként azt gondolnám hogy azt jelenti hogy abban a pillanatban épp megfelelő mennyiség jött ki, ott legyen elég. De amikor elengedem a gombot, akkor még legalább 2cl lé jön belőle, és még ezen mennyiség kifolyása után is még órákig képes csepegni, akkor is ha kikapcsolom a főkapcsolóját. Szóval ezzel én már megtanultam együtt élni, nekem ez már nem gond. De szeretném tudni hogy létezik-e kb ezzel a Gaggia-val hasonló árban készülék, ami akkor abbahagyja a folyást/csepegést, amikor elegendőnek gondolná a lefőtt kávét, és szinte azonnal megszűnne a további csepegés.
Másik ami még eszembe jutott, hogy van olyan olcsó karos gép, amin nem kell kapcsolót vagy gombot nyomva tartani és azzal szabályozni a lefőtt mennyiséget? Arra gondolok hogy megnyom egy gombot és pont a kiválasztott adagot főzi le, mint mondjuk egy kapszulás vagy automata gép.A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
"Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel."Ezt nem vállalom, de van az un. cold presso, amit Andrew, a Flair termékfelelőse hájpolt kb 2 éve. Eszpresszó szobahőmérsékletű vízzel. Emlékszem sokkal finomabb őrleményt kívánt. Ezt ugye kevés géppel lehet eljátszani (Flair, Robot vagy a nyitott bojleresek közül a Strietman vagy a Caravel, valszeg a La Peppina is tudja). Na, ezt most eljátszottam a megSEPpentett Robot-tal rugós dugattyús profilt mímelve :
Csak a hőmérséklet különbözött (a szürke/szürke a 20 fókás, előmelegítetlen, a piros/barna a 100-as előmelegített verzió):
20g őrlemény, 80g víz (mindkétszer 20g-ot tartott vissza a párna, azaz 60-as shot jött le). Látszik, hogy a szobahőmérsékletűnél már az 1 bar-os előáztatásnál kifolyt 10-12g. A eszpresszó hőmérsékletnek megfelelő hőfokon a kávépárna ellenállása lényegesen nagyobb. Nyilván az őrleményrészecskék jobban megduzzadnak/zárnak. Ez a hatás egy olyan szituban, ahol a felső szűrő, effektív határolja a megduzzadást, fokozottan jelentkezik. A Flair-nél és a Robotnál max megemeli azt. Lehet tovább agyalni a kérdésen. Ha egyszer, kevésbé vérzivataros időszakban Balázsnál összejön a tél végén/tavasszal emlegetett manuál teszt, akkor nagyon szívesen adok hozzá mindent, amire szükség lehet.
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #100047 üzenetére
Tartok tőle egy picit, mert a duplafalú vonal nálam annyira nem jött be eszpresszóra. Túl sokáig marad forró benne a kávé.
Amúgy nekem is a vékony csészék váltak be, nem szeretem már azt, ha nem tudom azonnal inni a kofít. Szóval a pécsi vásáros, lomis cuccok mennek nagyot most a melóhelyen. Otthon nincs igazán kedvelt cuccom most.
https://barbieripnk.hu/
-
norkov84
tag
válasz Bazsee71 #100205 üzenetére
Szerintem is elég tartós az a műanyag. Időben ugyan nem sok, csak 4,5 hónapja megy nálam napi szinten 4 dupla presszóhoz a Simplicity, de lassan 9kg kávét áttoltam már ezidő alatt vele Az O-gyűrű is még az első rajta, szépen fog. Igaz, minden használat után szépen letakarítom az ecsettel azt is.
Továbbra is szeretem ezt az őrlőt, és bár Popeye alkarom még nem lett, de azért jó kis mozgás így az otthoni munkavégzés mellett -
vicces1
aktív tag
válasz Bazsee71 #100216 üzenetére
Ez annyira nem biztató világos pörikhez, most hogy rászántam magam.
Tuti nem öntögetem fel 3-4szer.Bár azt is kijelentettem, hogy nekem soha nem kell manuál karos
Amúgy azt mondta Gábor, hogy a pro hengert nehezebb felfűteni.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #100216 üzenetére
Nálam ez a következő módon néz ki:
1. felöntés: 100 fokos vízzel, 83 fok a max, 2 percnél 77 fok
2. felöntés: 100 fokos vízzel, 90 fok max, 2 percnél 85 fok
3. felöntés: 100 fokos vízzel, 92,5 fok max, ezt kb. 30 másodperc körül éri el, én itt szoktam összerakni, nem melegítem továbbEzután felöntöttem 98 fokos vízzel csak a mérés kedvéért. Persze ha kávé is van a kosárban, dugattyú stb akkor mást mutat a dolog. Minden esetre kb. 20 mp után 90,5 fok, 35mp után 89,5 fok, 45mp 89,0 fok, 60mp 88,5 fok. Eléggé stabil ahhoz képest, hogy nincs benne fűtés.
Egyébként amióta rajta van a szigetelés én 98 foknál még nem mentem feljebb, soha nem éreztem hő hiányosnak a kávékat. -
verti1
tag
válasz Bazsee71 #100253 üzenetére
Akkor innen volt az eltérés a számokban. Ennyire nem lehettek alacsonyak. Nem volt soha gond a világosakkal. Két három körből bármilyen kávét megoldottam. Az új kosarat 11g körül használom, így bőven marad víz a hengerben a húzás végére ami még egy kicsit hozzátesz a stabilitáshoz.
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #100422 üzenetére
Kívánom, hogy hamarosan aktuális legyen a beszerzésük
Remélem, nem én leszek az, akinek ki kell próbálni a Grinder repair program hatékonyságát
https://barbieripnk.hu/
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #100466 üzenetére
A szokásos 2-3 notch helyett, most két egész számot állítottam a Kinun, így 98 fokon sem volt keserű. Mondjuk cserébe "Erősen testes, enyhe savasság az érett gyümölcsök, a mogyoró és a mandula kellemes jegyeivel. Utóízében enyhén kiérezhető mézzel." a gyümit sem nagyon érzem ki, a mandulát ha nagyon akarom akkor rá tudom fogni.
WarLock07222: "Nekem a szegedi kavekkal filter vonalon nem volt sok szerencsém eddig". Ez bíztató. Szerencsére tegnap megjöttek máshonnan a jobbnál jobb kávéim, alig várom, hogy bontsak egyet.
Toobee: persze, átöntve jócskán eshet a hőfok. Ami nekem van copy Hario amúgy sem egy extra vastag falú kanna, nincs túl nagy hőtartása. A Tchibo viszont egész vastag falú, szépen tartja az adott hőmérsékletet, nem nagyon kapcsol be két öntés közt.
Nutra: a silicone plug-ra inkább ne keress rá, mert soha nem takarítod ki az Alis ajánlásaidat. brewista flow restrictor -ra keress rá.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #100906 üzenetére
Nemábaszki nem is csekkoltam. Desztvizet árulnak jó pénzért, a vevő meg csodélkozik, hova tűnt az ásványi anyag a szervezetjéből és miért fibrillál a káliumhiánytól?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Diablo IV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Fotók, videók mobillal
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen