-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #125639 üzenetére
DE!
Nem szabad elengedni, hogy egy adott álláson, egy adott kávéval volt ez tesztelve, direkt kiemeli.Mindazonáltal sokat nem mond az ssp mp sem, mert kb minden batch más profil(ra sikerül). A 64-es ssp mp esetén is tetten érhető, a 98-as pedig...
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #125641 üzenetére
meg nem is nagy H vagyok, ugye... : )
#125642, kmarci25
mostanában ivott valaki Impresso Arsosala-t? van egy február eleji pörim, a felén már túl vagyok, próbáltam 25-40s közötti lefolyással, 17 - 18 - 19g is (VST 18g), 94 - 94.5 - 95 - 95.5°C fokon is (Omron PID-en, 94°C-en főzök mindent, jó középút abból a szempontból, hogy egy változót csökkentek).
CM-ek jobban szoktak sikerülni, ebből egyszerűen nem tudok rendeset húzni.
szerintem a kávé OK, egyszer volt, hogy valami felsejlett, de nem tudom belőni. félek, ha ennél finomabbra megyek, akkor befullad."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #125949 üzenetére
Az volt Zolinak a CasMo utáni projektje, már nem csinálja.
https://barbieripnk.hu/
-
WiZARD
addikt
válasz Cathfaern #125999 üzenetére
Hmm, így hogy mondod asszony hozzám képest nagyon lazán veszi a workflow-t, és azt sose tekergeti mégis nálam jóval ritkábban bosszankodik, hogy szar lett a kávé. Bár tény hogy ő megiszik olyat is amit én kiöntök.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
inf3rno
nagyúr
válasz Cathfaern #126131 üzenetére
Szoktunk járni Müllerbe elég sűrűn, majd körülnézek, aztán veszek 2 litereset. Akkor olcsón meg van oldva, meg ennek is adok egy esélyt. Én nem számítok nagy különbségre, de most már tényleg érdekel. Kisavazom előtte a gépet meg a tartályt, aztán átmosom desztvízzel, csak hogy tényleg ne legyen semmi torzítás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #126131 üzenetére
Csak rákamuzzák, valójában ioncserélt. Valaki korábban már belinkelte a dm oldalon a leírást. Vicces, mert desztillált vízként árulják, de a leírásukban már ioncseréltként írják, ami valószínűleg közelebb van a valósághoz.
Amúgy én is ezt használom bekeverve.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #126165 üzenetére
Ach so, akkor az lesz
Köszi egyébként, hogy utánanéztél. Danke sehr!
Viszont én amit próbáltam R/O vizet (pl. a garai zero), ott a tds mérő nem 0-1 között mért, hanem pl a garai zeronál 29-30 volt, ami még mindig csak tizede a csapvízünknek, de nem 0. Tehát akkor lehet tényleg desztvíz. -
Zen42
tag
válasz Cathfaern #126239 üzenetére
Kösz a Hoffmann videót, ezt nem láttam még. Akkor tévedtem, mégis foglalkozott a témával.
Olyat nem írtam, hogy a wdt célja csak a rögmentesítés volna, csak hogy rögmentes őrlemény esetében azt a célt nem kell teljesítenie míg a rögösnél igen. Vagyis egy jó tűs disztribútorral jobb eredményt lehet eléni őrleménytől függetlenül míg egy rögmentesre simán használhatóak a különböző, csak a felszínt elegyengető fém eszközök.Főleg ha úgy van belőve, hogy tömörítsen is.
Régebben erről feltettem ide egy videót. Ha pontosan be van állítva, hogy milyen mélyre menjen le, nem kell tömöríteni és csodaszép lefolyást produkál a kávé.
Csak azért nem szoktam rá merr nálam általában több zacskó is nyitva van és minden kávéhoz át kéne àllítanj ami macera.A másik, hogy ha a kosárban csinálod nem kell a wdt-zés után egyengetőt küldeni a pogácsára csak ha külön edényben rögmentesítesz majd átöntöd a kosárba. De ezt is írtam.
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz Cathfaern #126338 üzenetére
Jó ötlet. Akkor durvább őrlemény, esetleg átrostálva, hogy a finom szemcsék kihulljanak, ha akad benne, aztán mehet egy nagyobb lyukú fém szűrőn is. Köszi, megpróbálom így. Az áztatási idő nem akkora baj, ha 48 óra. Ahogy 30 fok lesz nekiállok, aztán meglátjuk mi sül ki belőle, akarom mondani fagy.
Buliban hasznos! =]
-
-
kk831228
addikt
válasz Cathfaern #126555 üzenetére
Jaja, egy hét sokszor nyitogatva, eléggé befolyásoló rosszabb irányba. Legalábbis ezt tapasztalom én is. 2 hét nyitogatva kb "kukásra" változik, még ha lehet ízre elfogadhatót csapolni, lefolyás stb. nagyon el tud mászni.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #126530 üzenetére
Orea v3 a amatteroconcrete-en olcsóbb úgy néztem, bár a szállítási költség nem tudom mennyi.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #117418 üzenetére
Vízimesék újabb felvonás:
Összehasonlítottam keserűsóval (MgSO₄) pancsolt vizet MgCl₂-al pancsolttal (illetve pontosabban magnézium-klorid hexahidrát). Mindkettőbe szódabikarbóna ment és mindkettő 50 GH, 30 KH-ra volt keverve (Impresso-s ajánlás vízre, utóbbi idők próbálkozása alapján ez jött be legjobban).
Vakteszt 3 féle kávéval, két víz egyszerre felmelegítve, szóval hőmérséklet különbség nem volt a tesztalanyok között.
Különbség egyértelmű volt mindegyik kávénál, tehát az eltérő só tényleg eltérő ízt eredményez.
Én úgy tudnám megfogalmazni a különbséget, hogy az MgCl₂ víz esetén jobb az ízszeparáció, pontosabban beazonosíthatóak az ízjegyek. Ugyanaz a kávé MgSO₄-nál azt mondtam, hogy "mogyorós" ízjegy, MgCl₂-nál, hogy "pörkölt földimogyoró, azok a szemek amik picit sötétebbre vannak pörkölve és így édesebb, mint az átlag" Vagy másik kávénál MgSO₄-al "mandarinra emlékeztető savak", MgCl₂-al "mandarin".
Feleségem azt mondta, hogy egyértelműen érzi a különbséget köztük, de nem preferálja egyiket se a másikkal szemben.Részemről áttérek MgCl₂-ra, mert pozitívumot nem éreztem a keserűsó mellett (neten keresgélve egyesek szerint "édesebb" kávét eredményez), de nem vagyok benne biztos, hogy ha nem egymás mellett kóstolom a két vízzel készült kávét, akkor meg tudom mondani, hogy melyikkel készült. Szóval csak ezért nem feltétlen kell elrohanni MgCl₂-t venni, de ha valaki szeret kísérletezni, vagy a keserűsó úgyis épp kifogyóban, akkor érdemes lehet rápróbálni az MgCl₂-ra is.
Továbbra is csak fitlert iszok otthon, szóval azzal kapcsolatban semmi infóm, hogy kávéfőzők belsejét melyik hogy befolyásolja.
Következő kör szódabikarbóna vs. kálium-karbonát lesz majd valamikor
-
icm
tag
válasz Cathfaern #126831 üzenetére
Az a baj, hogy a pro az annyira irreális áron megy. A sima izgalmasabb lehetne de az meg polikarbonát. Az állvány kevés mérleg kivételével nem alkalmas mérésre. Handpresso-hoz tudom hasonlítani, jójó de azért lehet sokkal jobbat is venni. Apropó flair párhuzam, a neo 125$ míg a leverpresso 110$. És ezek ellenére is szívesen kipróbálnék egy leverpresso-t.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
-
#98690560
törölt tag
válasz Cathfaern #126887 üzenetére
"Technikai okok miatt zárva" van a Tizen1 ajtajára kiírva, most jöttem tőlük. Remélem hogy nincs zűr.
A Derce pékbisztróban dolgozik az ex-Tizen1 barista, bár a Racer Beans kávéját adják, eddig sajnos csupa rossz tapasztalat volt náluk, van még a Mákmoiselle pékség, ők a OneEleven kávéját adják, ma épp a brazil volt náluk, elég jól sikerült de sajnos változó a minőség. A Big Caffee House sajna bezárt már
-
public NMY
csendes tag
válasz Cathfaern #126887 üzenetére
Ha elég a környék, mert átutazóban vagy, akkor nem nagy kitérővel Almádiban a Bab kávézó illetve a füredi Pazar jó választás lehet. Nemrég jártam mindkettőben, rendben vannak. ( habár a legutolsó Pazar nem volt annyira pazar, nem igazán jöttek a srácok megtudni mit is akarunk, ezért egy idő után otthagytuk a helyet 😂, de amikor volt idejük kiszolgálni, rendben volt)
-
MODERÁTOR
-
icm
tag
válasz Cathfaern #126988 üzenetére
Egyrészt van egy excel táblázatom amiben a babok megnevezése, mennyisége, őrlőállása adott mennyiséghez / adott kávéfőzőhöz (gaggia, flair, mypressi), pörklési dátum, termőterület, feldolgozási mód, gépen beállított főzési hőmérséklet van feltűntetve. Nyilván ha lenne puNpa szabályzóm akkor felírnám ha lenne valami izgalmasabb profilozás, de egyszerű 9bar-os shotok esetemben.
A másik a coffee flow ahol vezetem a főzéseket - habár ez nem V60 inkább eszpressóhoz való, de ott van pre-brew notes, főzés előtt is meg tudod adni a bemenő paramétereket de ha lefőzted, rögtön utána is felviheted.
Beanconqueror-t már javasolták, Te is leszedted, bluetooth mérlegekkel is kommunikál."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #126992 üzenetére
Egyszerűsíts!
Pl.:
V60 a-b-c recepttel, a jelölés: V60-a
Másik, pl tricolate a-b-c (van annyi? ) recepttel: T-a
Matricán meg tudod jelezni
De hallgass dewláékra és maradjon a tricolateA recept meg telefon jegyzet, ami felhővel szinkronizált.
Akinek még kell öt fajta espresso gép, meg a tucat filter készítő cucc, annak legyen komornyikja
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #127107 üzenetére
Gen2-be nem biztos, hogy kellene ssp, hacsak nem az újra elérhetővé váló mp v1/brewing nem menne bele, mert a mostani mp elvileg nagyon hasonló a gen2 gyári késhez.
Filterre jó lenne egy tiszta ízeket hozó kézi, ami nem ennyi, sem tömegre, sem árra.
@brumi1024
Azt, hogy lehet-e kapni, az 1zpresso sem tudja, nem egyszer olvastam már, hogy három ember kérdezi meg őket a zp6-ról és 3 különböző választ kapnak, a nem lesz többé, a nemsokára elérhetőig minden előfordul...@Parci
Pedig egy timemore valami alsóbb kategóriását összepróbálod a kinuval és a k6-tal és más lesz a három.
Amúgy a kinu vs k6 meccs eldőlt? Van különbség a kettő között ízben, kávéágyban, stb ?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #127130 üzenetére
érzésre nem tud a k6 90%-ot, vagy még sokat fog változni...
nekem érdekes tapasztalat volt a wilfa, mert ezexerint akkor annyi elég lehet, és onnantól sokkal nehezebben veszem rá magamat a több százezres, szuper cuccokra (régóta úgy gondolom, hogy a kávés vonalon is nagyon szűrni kell a "hifizmust", rengeteg hiedelem, divat stb. van). no meg nincs is szükség rá, amíg gene-nel pörkölök magamnak filtert, az lesz a szűk keresztmetszet
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #127130 üzenetére
Én James durva polkorrektségének jobban hiszek és a kést tervező srácnak, Nicknek is, aki viszont Lance sztoriját megerősítette.
Bennem is él ez a vak tyúk is talál szemet, a svart esetében. Meg nagyon sokan filtereznek eléggé, hmmm őrlőkkel, de ugye kérdés, hogy milyen kávéval. Meg vannak akik szuper(marketes) olajos, szenes pörivel etetik az EG-1-et és a decenten a flat 9bar programon túl sosem mennek, vagy pl gs3, ami szintén egy alap on-off módban működik (még ha az mp verzió is)
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
kmarci25
veterán
válasz Cathfaern #127169 üzenetére
Én is a V60-at mondanám. Őrlőből meg filterre a Timemore kézijei is simán vállalhatóak szerintem, bár most valóban a Kinggrinder a favorit, főként az egyszerűbb állítás miatt. Az őrlő és a hattyúnyak a húzósabb tétel, esetleg megfontolható a Hario drip assist-ja, mint olcsóbb megoldás az ismerkedés idejére. Aztán ha beszippant, akkor úgyis lesz hattyúnyakúd.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz Cathfaern #127181 üzenetére
Nem is azért. Csak emlékszem mikor én kezdtem el a kávézás iránt komolyabban érdeklődni, akkor sokkoltak az árak. Elég sokat keresgéltem, hogy egy vállalható kezdőszettet összehozzak. Az őrlőnél be is fürödtem egy Hario Skerton-nal. Aztán világos lett, hogy sajnos ez egy ilyen játék, hogy mindennek ennyire elkérik az árát.
Ha valaki most kezd bele, és ki tudja, hogy hosszútávon fogja-e használni, akkor lehet, hogy ez túlzás.
Mondjuk szívesen kipróbálnám a Tricolate-et én is, de itt a V60 és az AeroPress, úgy érzem nem használnám ki."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
danbenzin
csendes tag
válasz Cathfaern #127181 üzenetére
ez a Tricolate el kezdett érdekelni, erősen gondolkodok, hogy beszerzek egyet. Elég hozzá egyszerű vízforraló, vagy bonyolódik a dolog és kell majd víz hőmérsékletett mérni? A filterpapír még lehet kérdéses, vagy nem kell túlbonyolítani és a hozzá való tricolate papír az ajánlott?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest