-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nate82
csendes tag
válasz
WarLock07222 #118433 üzenetére
Szeretek hosszú időre berendezkedni, ellenben utánanézve a gyári Major kések élettartalmának ami 600Kg, a mostani kávézási szokásaim mellett is 25 év alatt menne tönkre így pedig annyira tényleg nincs sok értelme bevonatoltatni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #118688 üzenetére
Mondjuk ebbe az is belejátszhat, hogy az ember ízérzékelése is változik a nap folyamán. Legalábbis az enyém biztos
Felkelés utáni első órában kb. használhatatlan, ezért se volt opció, hogy még otthon iszok egy kávét: azt csak kb. lelököm anélkül, hogy bármit éreznék belőle. 2+ órával egész használható, de inkább 4+ óra mire úgy rendesen működik.
Valahogy olyan kísérletet kéne összehozni, hogy egyszerre tudj inni két kávét, aminek ugyanolyan a hőmérséklete (melegítés nélkül), viszont az egyik korábban készült. De azért ez is elég macerás logisztika. Ráadásul itt meg nem egyszerre készül a két kávé, szóval maga a főzés is belejátszhat (igaz ezt egy clever / switch + víz először módszerrel elég minimálisra lehet szorítani). Szóval a tökéletes kísérlet lenne, hogy főzöl egy kávét, kettéöntöd, majd az egyiket behelyezed termoszban valami időgépbe, ahol gyorsabban telik az idő, és amikor egyformára hűltek akkor iszod meg
De komolyra fordítva meglepő számomra a dolog, mert tényleg az ellenkezőjét várnám: minél frissebb a kávé annál finomabb, és ebből adódóan minél gyorsabban lehűl annál jobb. De akkor ezek szerint a te tapasztalatod is az ellenkezőjét mutatja.
[ Szerkesztve ]
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
WarLock07222 #118959 üzenetére
-
válasz
WarLock07222 #119221 üzenetére
Köszi, akkor könnyen el tudom engedni.
Debrecenben az egyik pizzériában viszont vettem egy zacsi costa ricát az Apriltől, 3500/250g sztem igen jó vétel volt. Egy rohadt jó doppiót ittam egy ecuadori kávéjukból, nem gondoltam, hogy jobb kofit kapok egy ilyen helyen mint a legtöbb pesti kávézóban... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #119270 üzenetére
"(nálam például ez az utóbbi pár hónapban mindent vitt https://www.kofio.co/coffee/brazil-coco-experimental-fr-br-coco-nomad-coffee/8721)"
Pont vacilláltam a múltkor, hogy rendeljek-e ebből vagy se. Egyetértesz az ízjegyekkel és nem csak a szokásos "rumos csoki" fermentált ízvilág? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #119272 üzenetére
Milyen módszerrel főzöd filterre? Szereztem be azóta, nem rossz, döbbenetesen kókuszos illata van, de ízre valahogy semmi extra.
Felajánlást köszi, de elég ritkán járok Bp felé
[ Szerkesztve ]
-
válasz
WarLock07222 #119495 üzenetére
én nem is merek már semmit írni (nem is követem a topikot, csak az eladó cuccok miatt írtam most be), de tényleg úgy gondolom, hogy ha van egy jó alapanyagod (és legyen ez mondjuk valami közepes pörkölés, mert nyilván egy ultrahardcore világos nehéz terep), akkor egyszerűen nem azon múlik, hogy hogy tamperelsz, van-e wdt, hány fokos a víz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz
WarLock07222 #120351 üzenetére
Köszi!
Majd beszerzek egy puck screent, mert GC-hez is vettem egy 0,2 mm vastagot és nagyon jó. Itt nyilván nem lényeges a vastagság, mert elfér. Mi az, ami bevált?
Először azért kipróbálom natúrban, mit tud. Én azért szkeptikus vagyok, mert már több dologgal jártam úgy, hogy szinte mindenkinek bejött, nekem meg nem (pl flair), de szeretnék hinni benne. -
p.lac
tag
válasz
WarLock07222 #120515 üzenetére
Köszönöm a tippet!
(Kipróbáltam és nekem az ejtés kényelmesebb a melegített kosárba, de ettől másnak még jól jöhet az ötlet.)
-
vendingo
veterán
válasz
WarLock07222 #126625 üzenetére
Kézit tekerek jelenleg is. 4:30-kor készül az első kávém.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
TDX
tag
válasz
WarLock07222 #126625 üzenetére
A Levercraft Ultra elvileg 20 decibellel megy ha épp nem őröl, ha meg igen, elvileg 50db. James Hoffmann The ultimate grinder showdown 2021-jában is szerepelt, a videón hallani hogy tényleg nagyon halk, meg is említi.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
#98690560
törölt tag
válasz
WarLock07222 #126678 üzenetére
Lelit Elizabeth gép, 1zPresso-K plus őrlő, kevert víz. Van itthon OneEleven brazil, isteni, van Roastopus Seashell, imádom, Kávé Kalmár etióp, mesebeli. Kibontok egy Casino Moccát és megesz az ideg, hogy ha fejen állva is csináltam akkor sem jó.
-
konzumpro
senior tag
válasz
WarLock07222 #126743 üzenetére
És kéziben mi az ami Mazzer szintű? Kinu Phoenix?
-
PJónás
csendes tag
válasz
WarLock07222 #126761 üzenetére
koszonom szepen a választ...igy en is ertem a problemat.🙂🙂
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222 #126871 üzenetére
Azt tudom, de ha valaki szeretne külön csak azt venni, akkor nem feltétlen érdemes. Én például mikor megjelent, még írtam neked, hogy rendelünk-e.
https://barbieripnk.hu/
-
Daneeka
senior tag
válasz
WarLock07222 #126890 üzenetére
OE Apex, (tl;dr: napi használatban kicsit olyan élmény mint amilyen WRC raliautóval lehet a boltbajárás) ha tudna is presszóra őrölni akkor se akarna vele az ember, 78mm sík kés nem tekerősbe való vagy legalábbis nem ez a furcsa geometria. (ghost burr)
En úgy használom, hogy visszafelé tekerem, így a csiga nem a kések felé löki a babokat hanem elfele tőlük de véletlen átesik közben a kések közé szépen lassan az összes szem. Így olyan lassan jut a kések közé a bab mintha kézzel egyenként potyogtatná ember. Ennek megfelelően egy 15g-s adag percekig tart tekerve ami agyrém. (előre tekerve amúgy használhatatlan szerintem, néha úgy beáll a filter pörikkel cuppingnál finomabb álláson, hogy csattan a vágódeszkával együtt amire rácsavaroztam. Ja igen, rá kell csavarozni egy vágódeszkára, hogy a használhatóság alsó határát már súrolja…)
Ehhez képest a Kinu motoros daráló.
Maga a kés geometria inkább abban erős szerintem, hogy nincs rög, eszméletlen homogén a szemnek az őrlemény nagyon durva állásokon is.
Fine az keletkezik itt is de itt jön ennek az örlőnek a lényege és a magic, hogy ha tiszta a garat és vissza fele tekeri az ember akkor a fine szinte 100%-a feltapad a garatra, kb. 20g kávé után telítődik.
Nagyjából a beletett bab 10%-a kuka így viszont az őrlemény úgy néz ki mint amit szitáltak. Egyetlen daráló kéne nekem filterre ehelyett. Ugyanez motorral. -
thomasrc
tag
válasz
WarLock07222 #126999 üzenetére
Nem korrekt oda sorolni, mert általában a HX gépeket a hűtőcsapolás és a túlhevülő fej miatti macera miatt igyekszik az ember elkerülni, a Mara-nál meg pont ezt küszöbölték ki a vezérléssel. HX-re épül, de teljesen máshogy kell használni.
-
válasz
WarLock07222 #126999 üzenetére
Pont ezt akartam kérdezni én is.
Van rajta 3 állású kapcsoló ami kb dísznek jó mert még 0-s álláson is sikerült 96 fokos fejhőt produkálni. -
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222 #127009 üzenetére
Lehet már csak én "kínlódom" itt a topikban a jó öreg HX-szel, pedig emlékszem: mindenkinek az E61-re porcosodott itt, mikor elkezdtük a topikban/Indexen a tapasztalatok megosztását. Jó kis Punto It Marrone közös beszerzés (döglött halszag
), aztán milyen jókat ittunk belőle akkori szemmel.
Az első váót a HasBean rendelések hozták meg (tamp&pullban találkoztunk vele), onnan indult az igazi lejtő. Na meg ne felejtsük el, mikor PallYotz még a kis Genevel tolta nekünk a kávékat, de jók is voltak! Voltak olyan idők is, mikor a késekkel kapcsolatban mindössze annyi tudás keringett itt, hogy, ha szeleteli a körmöt, akkor minden jó. Mondjuk az akkori Majorom valószínűleg nem lehetett már százas késügyilet, mert simán jobb volt a Kinu M47. Mennyivel egyszerűbb dolga van a usereknek most, annyi tudás halmozódott fel itt, hogy lassan érdemes lenne egy könyvet írni belőle. Nem kell keresni az utat, elég megfogadni annak a néhány embernek a javaslatait, akik valóban releváns és adottság/tanulás miatt jó szenzori skillek mellett tesznek itt tök jó ajánlásokat. Szóval bárcsak meglett volna ez a tudás itt 2011-12 környékén és mennyi sok felesleges kitérőtől kíméltem volna meg magam!https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
WarLock07222 #127204 üzenetére
Most, hogy alig majd' haccázé itt a DB Szilvi? Muhhhahhahaha
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
-
Mano66
senior tag
válasz
WarLock07222 #127204 üzenetére
WarLock07222 Nem jön válasz a PM-re.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
WarLock07222 #127326 üzenetére
Szerintem ha viszonylag olcsón ki lehet hozni egy jobb ízt ugyanabból a kávéból, akkor érdemes költeni rá. Ha működne ez a DM desztvíz, akkor pártíz forint per kávéból sokkal jobb ízvilág jönne ki. Desztillálót vagy RO készüléket emiatt nem vennék, mert nagyon sokára hozná be az árát. De amúgy igazad van, számít az alapanyag. Majd még kísérletezem etióp kávéval a másik flakon vízzel, kíváncsi vagyok.
Buliban hasznos! =]
-
Toobee
veterán
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222 #127491 üzenetére
Ha ott meg lehetett volna kóstolni és ízlett volna akkor nyilván nem jutott volna eszembe szidni a kávét, hanem azt kezdtem volna keresni, hogy mit csesztem el. Sajnos nem lehetőség a kóstolásra.
-
vendingo
veterán
válasz
WarLock07222 #127569 üzenetére
Szerintem is, hiába hordozható a flair, robot, vagy éppen az említett szerkezet, de kell hozzá még vízforraló, vagy gázégő meg valami lábas vizet forralni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
icm
tag
válasz
WarLock07222 #127569 üzenetére
Pont ezt. Kisebb méretben.
jobb, rosszabb, kényelmetlenebb.. ennyi erővel csak mindent üdvözítő presszógép kell és a többi felesleges. Mi értelme GS3at venni, ugyanazt tudja mint a Bianca… vagy fordítva"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222 #127741 üzenetére
Lehet amugy kapni? A betatesztrol lemaradtam, mert nem volt meg akkor nalam.
-
billyjoe
csendes tag
válasz
WarLock07222 #127867 üzenetére
Eddig akárhányszor futottam neki, mindig bukó volt, de holnap rápróbálok megint. Úgyis van egy burundi amit nem sajnálok erre, bár ne kéne visszaállítani a darálót a flair után.
-
rgb0007
csendes tag
válasz
WarLock07222 #127998 üzenetére
Auu.. ez nagyon durva, mármint az ára...
Így SSP késsel, stb, stb...
Csak azért sírok, mert van pont ilyenem, és a közel jövőben tervezem cserélni.
Azt hittem jobb áron mennek. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
WarLock07222 #128009 üzenetére
A használt piac minden téren telített, nehéz megszabadulni bármitől is. Nem is értem az embereket. Úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222 #128009 üzenetére
Out of box jobb gép így a Brew késsel jelenleg nem is tudom mennyinél kezdődik, talán a még nem is kapható DF64V lesz a legolcsóbb. Ha a késcserével is számolok, akkor talán egy Major az új SSP-k valamelyikével (F késsel szerintem gyengébb, mint a 64-es Brew), illetve a Timemore, de az sem kapható, nincs még róla pár bétateszten kívül sok info. Szóval én azt mondom, hogy valahol 350 ezer környéke, ahol lehet ilyesmi vagy picit jobb darálót kapni.
https://barbieripnk.hu/
-
rgb0007
csendes tag
válasz
WarLock07222 #128009 üzenetére
Egyébként tényleg fura a piac.
Anno amikor feldobtam a Bianca-mat kb 5 perc alatt el is ment, és azzal együtt jó pár cuccot, nem is volt olyan régen, óh, kb 1 éve..
Igazából csak az ár ami meglepett, és mostanában volt pár rossz tapasztalatom, igaz nem kávés témában, hanem autó alkatrész (karbon géptető) és a végén azt mondtam, hogy, akkor inkább marad itt, mert csak a varia volt, hogy adjam a feléért, vigyem el, vagy fizessem ki az üzemanyag költséget, ilyesmik.
Szerencsére kávés témában eddig eladásnál nem volt gond, de általában én is inkább egy kicsit a szokásos árak alá szoktam lőni, mert el akarom adni, és már úgyis itt az utódja. Mondjuk az Ode 1.1 + SSP brew + egyéb extrák, ami nekem van olyan 140-150e közé gondoltam volna az árat, nyilván valami alkuval... Na mindegy majd meglátjuk, csak jönne már a 83-as sweet lab... -
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222 #128148 üzenetére
Amikor véletlen AP álláson maradt a DAK, akkor egy meglepően jó ital kerekedett, mondjuk eszpresszónak nem nevezném, de nekem mindegy is minek hívják, ha finom.
https://barbieripnk.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222 #128148 üzenetére
Filterben igazából most épp két vonal megy
Az egyik a minimál agitáció - minél finomabb őrlemény, a másik a durva agitáció (főleg wwdt) és minél durvább őrlemény.
-
TDX
tag
válasz
WarLock07222 #128228 üzenetére
Refisa - mosott spontán fermentált etióp - őszibarack, fekete tea, limonádé ízjegyek
El Martillo - mosott anaerob fermentált el salvadori - balzsamecetkrém, meggy, kakaóbab ízjegyek
Uddeyi - száraz spontán fermentált etióp - áfonya, kékszőlő, őszibarack ízjegyek
Gakuyu-ini - mosott spontán fermentált kenyai - ribizli, koktélparadicsom, grapefruit ízjegyek
November - februári pörkölések, viszont 2.5 hetesen fagyasztva lettek, duplán lezárva (szelep ragasztva + simítós zacskóba zárt zacskó).Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
MPowerPH
félisten
válasz
WarLock07222 #128521 üzenetére
Kerestem azt az edes izvilagot... Sav nincs, bar ezt tudtam is. Azert kicsit probalkozok vele, mert a lefolyas ebben a formaban nem idealis. Most reggel sem volt jo, meg mindig tul finom az orlemeny.
Don't Tread On Me
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222 #128918 üzenetére
Jó is, hogy mondod, rendelhetnénk valamikor tőlük. Már "csak" 1-1,5 havi kávém pihen a fagyóban (végre).
https://barbieripnk.hu/