-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #56255 üzenetére
A legolcsóbb, de messze nem a legmegbízhatóbb. 300 mikron alatt szinte semmi nem megy át, vsz mert a nagyon tapad finom por a nagyobb szemcsékhez.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #56260 üzenetére
A Socraticos srácok is valamilyen szitarendszert használnak. Meg van spektrometrián alapuló mérés is, de igazán nem vagyok otthon benne. Persze az is nagy kérdés, hog a nagyobb szemcsékre tapadt port hogyan tudjuk mérni (gyanítom sehogy).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #56265 üzenetére
Egy halk cicergés jelent meg, vsz elkezdtek összeérni a kések, de itt sajnos egyszerűen nem kapta el a daráló a babokat, nem darálta le. Ahol meg elkezdte ledarálni, az nem volt jó presszóra. Viszont a darálót senki nem ismerte, rengeteg kávét elpocsékoltunk, mire rájöttünk, hogy annyira finom az állító mechanika, hogy nem centiket, hanem több egész fordulatot kell teketni filter és presszó között, simán lehet, hogy áttekertünk a presszó skálán. Mivel filteren volt a hangsúly, sok idő nem maradt presszóra, viszont Asgard elhozta Budapestre, ahol majd Devla fogja nyaggatni tartósabban. Ott majd kiderül az igazság.
Deadzone41: a Mini filterben Jolly kés van ha jól tudom. Lehet, hogy gyárilag kicsit finomhangolták a beállításokat, mert többek szerint jobban teljesített mint a régi Mini, aminek az okát nem tudjuk.
A Hifis által továbbgondolt szabályozható nyomású kotyesz viszont ígéretes.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
debsa
csendes tag
válasz Bazsee71 #56287 üzenetére
Bazsee, az a furcsa, hogy sok külföldi tesztelő az ocd kapcsán egyértelműen tds esésről számol be.
van aki hisz a számokban, van aki nemegyértelmű hogy az íz a legfontosabb, de a számok azért kellenek, hogy magyarázatot adjanak.
ha hiszel az elméletben, azaz hogy jobb lesz az eredmény simítóval akkor nincs szükség tds mérőre hogy ezt igazold.
ha valaki nem hisz, az akkor se fog, ha számokat lát.
ráadásul a tds mérés külön rutint kíván.
van tds mérőm, de nem használom ki, vagy egyáltalán nem is használtam. talán majd most már fogom.
amit tudok, hogy az is rutint kíván, mert a kézi refraktométerek igen érzékenyek. nem mindegy a hőfok, a szűrőanyag, az h mivel és mibe teszem a mintát, a víz stb....DE.
amit hiányolok, hogy egyik teszt sem szól arról hogy milyen rutinnal használták ezeket az eszközöket.a simító nem oszlat. oszlatni kell, hogy a szemcsék eloszlása egyenletes legyen.
ha csak szimplán a felső réteget lesimítom még nem lesz jobb a lefolyásom.
ezek az eszközök, indikátorok. megmutatják az oszlatás hibáit, mivel egy hibatényezőt, éspedig az eltérő nyomású tömörítést, kizárják.
ha a nyomás azonos erővel nehezedik a felső részre, de alatta rögök vannak, az ki fog bukni nyitott szűrő nélkül is.
mivel a tömörítő (majdnem) kitölti a kosarat, így ha meg nem is szűnik, de radikálisan csökken a félretömörítés esélye
mivel be van állítva a mélysége, és tételezzük fel hogy jól, akkor megszűnik a túltömörítés hatására megrepedő pogácsa kialakulásának lehetősége, és az emiatt keletkezett csatornásodás.Amit hangsúlyozok. ez nem spanyol viasz.
nem én találtam fel sem a tömörítést, sem a simítást. csak az egyszerűsítés hajtott, hogy hogyan lehet a két eszközt egybe integrálniDebreceni Sanyi
-
titusz248
csendes tag
válasz Bazsee71 #56294 üzenetére
Próbálok keresgélni friss pörkölőket. Nem magyarországon élek, igy az ajánlott pörkölők kiestek. Kerestem magamnak itt is, találtam is párat. Elmentem múlthéten vagy előtte az egyikhez, valahogy úgy képzeltem el, hogy majd bemegyek és mindenki jófej lesz meg jól megbeszéljük, hogy milyen jó a kávé Erre valami fehércsempés szocialista kuckó volt, egy nagyon kicsi kiszolgáló helyiséggel amiből egy kávés zsákkal eltakart (ebben nem vagyok biztos, hogy koncepció vagy igénytelenség) szoba nyilt ami pörkölőnek tűnt. Na kértem ezt az etióp arabikát meg az indiai robustát meg a feleségemnek arabkávét. Kérdeztem mikori kávé friss pörkölés e mert a csomgra nem irtak rá semmit. Azt mondta az eladó, hogy biztos friss mert minden héten pörkölnek. Szegény nem beszélt túl jól angolul - annak ellenére, hogy azért mentem abba a boltba mert a neten vastagon irták, hogy beszélnek angolul - ezért nem tettem olyan megjegyzést, hogy az egy dolog, hogy minden héten pörkölnek de mi garantálja, hogy az van a zacskóba és nem pangó készlet. De mindegy, legközelebb másikat látogatok meg.
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56260 üzenetére
De. Ilyen és hasonló problémákhoz képelemző szoftverek léteznek (pl JMicrovision).
Hagyományos optikai mikroszkópos elvek is vannak (főként anyagtechnológiai vonatkoztatásban):
pl: adott méretű kör hány szemcsét metsz, ismert méretű körbe foglalt szemcsék száma, referencia fotók (ezek átlagos szemcseméret meghatározásra szolgálnak).A másik megoldás, ami az iparban használatos és jó eredményt ad a lézerdiffrakciós készülékek (drága).
Illetve a harmadik, ami elterjedt a már említett szitálás.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56311 üzenetére
Valóban a berendezés az, ami a szűk keresztmetszet lehet.
Ha nem akkreditált laborba kell a szoftver, akkor vannak ingyenes vagy ahhoz közeli verziók, csak picit kutatni kell.
Amennyiben nincs lehetőség nagy felbontású mikroszkópra, akkor egy DSLR + előtét vagy egy fordító adapter és egy állvány segíthet (persze nem kiváló megoldás, de vállalkozókedvűeknek, otthonra megfelelhet kísérletezni). Ezek pedig elterjedtebb dolgok, mint egy 50-1000x-es nagyítású Olympus fémmikroszkóp.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #56343 üzenetére
Durvan 2 hete bontottam meg. az elso 1-2 csapolas nagyon kellemes volt es igeretes, azota probalkoztam mas orlemennyel, meg homerseklettel de sehol nem jot mar elo, es most hogy visszalltam a standard 29 sec koruli csapolasra, 4-5 nel inditom meg, mar ez sem hozza.
A homerseklet emelessel lehet el vagyok kavarodva, de nem eppen a homerseklet csokkentesevel tudom a gyumolcsoebb izeket elocsalni? Megnezem 90-92 fele is, de akkor ez meglepo less szamomra.
Yirgat is 86-88 korul szoktam, es az brutal finom.
Az aluloldottsagon pontosan mit ertunk?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #56348 üzenetére
Igen, de azert a Yirga meg ez a Kilimanjaro azert kozel nem ugyanaz a gyumolcsossegu kave. En is csinaltam hogy a teljes zacskot kimertem 18g-onkent kis uvegekbe es hutoben taroltam. Yirganal talan erzehetoen segitett hosszabb idore is. minden mas kavet egyelore cask siman bontok, kimerem a duplat, vissza tasakozom, plusz bele egy muanyag dobozba. 2 het. hmm hmm nem tudom lehet ennel mar hatareset lenne?
Mindenesetre este megnezem akkor magasabb hofokon es esetleg ezt a picit gyorsabb lefolyast is.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #56390 üzenetére
ezt tőled igazán nem vártam... bele ne rakjál semmilyen ablaktörlő lapátot. A pumpálás nálam teljesen működik. Az átlátszó plexi csöves megoldás a cső miatt drága, de legrosszabb esetben esztergáltass bele egy fragola félét fekete műanyagból. 2-3 pumpálásból kint van minden és nem kell a fenék labdát sem összefüggésbe hoznod a szép darálóddal
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56431 üzenetére
kár, hogy kihalnak ezek a szép, régi szakmák. suszter, esztergályos stb.
igazából sokkal jobban szeretném még azt a világot, amikor tizedennyi dolog, tárgy van, azokat viszont javítjuk, életben tartjuk. jobban értékelnénk őket, de globálisan a környezetünknek is jobb lenne.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #56416 üzenetére
...erre viszont nem gondoltam. Nem filterezek, ezért a menet közé ragadó kv por sem tűnt fel eddig. Pedig a pumpa nagyon elegáns, egyszerű és hatékony ha csak presszózik valaki.
Te meg fragola.hu nem tudod mit beszélsz. A Major egy kiváló daráló. Ha nem láttál, próbáltál még egyet sem, akkor azt javaslom, hogy ne szidjad pusztán féltékenységből. Egyszer talán majd lesz neked is egy...legalábbis én őszintén ezt kívánom.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56529 üzenetére
szerettem volna nagyon, mert kíváncsi voltam, de közben a dc lelépett... nem akartam, hogy ledögöljön, ezért a két zacsi egyikét faternak adtam. a kolumbiát nyúzzuk mi.
amúgy világosat ÉS homogént pörkölni nem egyszerű a gene-nel azért. de jó alapanyagból rossz kávé nem lesz...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56617 üzenetére
Bizonyára képes rá. Minden vágyam a világos ristretto. Hajrá! Pláne, ha Daráló, akkor most menő. Én ezerszer szívesebben nyúlok a Pavonihoz azért az egy kaveert, de ha visszajon a dc, akkor a Pavoni is megy a polcra.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56631 üzenetére
a majorról mások vannak rossz véleménnyel, amit én forwardoltam. de nem használtam. ráadásul ugyanitt olyan vélemény is van, hogy a robur egy szar, a lido meg mindenre elég. szóval valószínűleg ki kell próbálni és úgy lehet tapasztalatot szerezni.
caravelt használtam. az igazság nyilván valahol a kettő között van. egyébként vedd kézbe a szűrőtartót, a szűrőt, darálj bele egyet, nyomd le a kart. ha mindezek állatira bejönnek, hurrá, van egy jó géped, ha hülyét kapsz a kis mütyür szűrőtől és hasonlóktól, akkor keress egy másikat. én az utóbbi csoportba tartozom, érzetre a caravel kontra pavoni kb. olyan, mint az iberital kontra mazzer sj. mint kávégép konstrukció, a caravel a jobb.
viszont valami őrlemény kirángató megoldás nekem is kelleni fog a roburra, mert most méregettem picit, és van azért szórás, nem mindig pont ugyanannyi jön ki egymás utáni darálásoknál.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zscz
tag
válasz Bazsee71 #56654 üzenetére
A saját pörkölés azért mérföldekre van a karos gépektől. Nálam a pulton ott a pavoni évek óta, most pedig Parci caravelje, ezek a gépek olyanok mint a nők. Néha maguktól csinálnak csúcs kávét, néha meg az istennek se akarják az igazságot. Idővel meg megtanulja az ember kezelni őket.😂 viccet félretéve nagyon kevés helyen tudnak jobb kávét felmutatni, mint én magamnak otthon. Gyakorlatilag sehol.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56654 üzenetére
próbáld ki. igazából az olyan őrültek, mint akik ebben a fórumban is vannak, jellemzően kipróbálják. aztán mondjuk jellemzően el is adják , de ha neked az első karosod lesz, akkor úgy is lesz egy olyan wow faktor, hogy ha akkor nem tartod meg, akkor semmikor. nekem már "csak" egy karos gép volt, nem több. na, megyek, húzok is egyet a pavonival. meg rendelek csőgörényt a roburhoz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Bazsee71 #56727 üzenetére
2. Igazad van, kipróbálom a WDT-t. Sajnos nincs nyitott kar, látom a youtube vidiken mik lehetnek a problémák, tényleg jó lenne ha lenne.
3.Lejárati dátum 2017.11. 2 napja bontottuk meg, és ki lett porciózva 250g-os visszazárható tasakokba.[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #56744 üzenetére
Legfőképp, mert nagyon drága. Másrészt Te jól ismered a saját gépeidet és a yirgát is. Valami jobb olasz célszerűbb lenne kiismerni a gépet. Olyan kávé kell, ami nem döglik le 1-2 hét alatt sem.
A 2017.11. havi lejárat egyébként jó eséllyel másfél éves.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #56744 üzenetére
kezdőként megittam volna egy yirgát lehet adtam volna el a gépeimet Ahhoz azért fel kell nőni, mind ízlésben mind elkészítésben. Tud úgy spriccelni mint állat. Nem gondolnám, hogy egy nem olcsó kávén kéne meg tanulni kvt főzni.
Ferdzsoo
Amiket ajánlok: Pall yotz - choko medness, get up pid kb: 85
Avx kv mix gold és a silver ezek is kb 85-88 körül jók.
Kapucziner Velencei gondolások kedvence pid kb 91
Pacificaffe: La piazza pid: kb 86-88Én ettől többet nem költenék kezdő kvra
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56754 üzenetére
nekem, bár ez már jópár éve volt, "a" sidamo sokkal hamarabb zenélt, mint a yirga. az igen savanyú volt nem egy próbálkozásra, hiába volt epres az illata, ízben aztán fájt. na de mindegy is, egy kezdőbb user szerintem nem a savakat keresi, ha kap egy kávét, ami nem keserű, nem égett és diszkréten még savai is vannak, de azért inkább csokis-mogyorós, olajat enged. a spicy italy ilyen, meg a choco madness is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #56759 üzenetére
Egyébként én is Yirgán kezdtem a Spicy Italy mellett. Mielőtt megvettem a "kezdő szettet" (ECM Veneziano/LSM92) széttúrtam a fórumokat, megnéztem 3.765.472 db Youtube videót, így viszonylag kellő információval felvértezve vágtam bele és kezdeti néhány (vagy kicsit több) kudarc után egész vállalhatókat húztam belőle. Az azért tény, hogy a régi PY yirga nem volt a leg bolondbiztosabb kávé, de az íze nagyon betalált.
[ Szerkesztve ]
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konteó topic
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óra topik
- RAM topik
- Trollok komolyan
- Destiny 2: The Final Shape - Befutott a fejlesztői videó második része
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen