Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    senior tag

    válasz RJ45 #81259 üzenetére

    Nem vagy kiközösítve, bár én néha túl offenzív vagyok, ezt elismerem. Általában olyanokra beszélgetek Linuxról, akik - sokszor ok nékül - csak fikázni tudják, és hozzájuk kell ez az offenzivítás, és már hozzá vagyok szokva :D

    Szerintem mindenki érezte már azt, amit te, ezzel nincs is gond. Csak szerintem te kicsit eltúlzod a dolgokat.
    Most is, ahogy a telepítésről írsz. Az elején bekéri a billentyűzetkiosztást, az időzónát, a felhasználónevet/jelszót, és a partíciókiosztást, és utána automatikusan végigmegy, nem kérdez semmit. Az Ubuntu telepítője biztosan így működik, az Elementary OS is, a Fedora is, a Suse is, és a Manjaro is, ezek közül mindegyiket telepítettem az elmúlt 1-2 hónapban.
    A Windows telepítője működik úgy, ahogy leírtad. Ott az elején van a partíciókiosztás, után egy hosszabb telepítési folyamat, és a végén kéri be a felhasználónevet, jelszót, MS fiókot, billentyűzetkiosztást, ezután következik 5 megválaszolandó kérdés, és utána még van egy pár perces folyamat, amikor tolja neked a szöveget, hogy "bízzon mindent ránk..." és közben dolgozik a háttérben.

    Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.

    Lehet, hogy igazad van, de még mindig nem árultad el, hogy mi hiányzott. Van egy olyan sejtésem, hogy valami smb1 támogatás lehetett a ludas, de ez csak sejtés.

    Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás.

    De most mi a különbség eközött, meg aközött, hogy a Macriumban végig kell klikkelgetni azt a pár képernyőt? Ha megszokja az ember, nincs semmi különbség.

    Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.

    Így néz ki a Clonezilla menüje:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clonezilla.png
    https://szofthub.hu/wp-content/uploads/Clonezilla.jpg
    https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/gw5PZKWsvQK2YTBdVhZMvE-970-80.png.webp

    Ha a felső sorokat nem is olvasod el, akkor is látod, hogy "Save local disk as an image" ésatöbbi. Ennél beszédesedd menüt elképzelni sem tudok. Ehhez nem kell megszokás.

    Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.

    Mondd meg a repülőgéppilotának, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja vezetni a repülőt. Csak tolja előre azt a kart, aztán induljunk már...
    Vagy mondd meg az orvosnak, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja az ultrahang működését, csak műtsön...
    Érted az analógiát?

    Azt nem állítom, hogy a Clonezilla a világ legintuitívabb programja, de ha ránézel a Macrium felületére, ott is csak el kell olvasni, amit kiír a képernyő, ki kell választani a lemezt, partíciókat, ... a GUI barátságosabb, de a folyamat lényegében ugyanaz.

    Amúgy ha van 5-10 vagy több géped, ott már érdemes felállítani egy PXE szervert, hogy arról bootoljanak be a gépek, induljon el a Clonezilla és klónozza végig a gépeket hálózatról.

Új hozzászólás Aktív témák