Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz daneel_hu #3005 üzenetére

    "Hiába kapcsolod be, ettől még nem lesz szép a 24p-s anyag mozgásmegjelenítése. :) De erősen filmfüggő.

    Annyi bizonyos, hogy nagy kontrasztú, gyors jelenetekkel (svenkelő kamera) teli filmek borzalmasan festenek továbbra is. "

    Minden tisztelettel, de... erősen túlzol. :) Nyilván nem volt annyi ideig OLED készülékem, mint Neked, de azért jópár (és merőben eltérő stílusú és tartalmú) BD filmmel leteszteltem az EG910V-t...

    Nem láttam semmi komoly problémát, ami kiérdemelte volna a "borzalmas" jelzőt. Pedig én jellemzően kikapcsolt interpoláció mellett néztem a filmeket.

    Nyilván filmfüggő a dolog, de a 120 Hz-es panelek esetében még az "interpolációs trükközés" nélkül sem vészesen szaggat a kép. Ami akadást látsz, az pedig a 24p anyag "natív" sebességéből adódik. Azt a szem egyébként sem látja tökéletesen folyamatosnak.

    Emellett minden ember más és más mértékben érzékeny erre a jelenségre. Az biztos, hogy szerencsés az, akit nem zavar a "szappanopera effektus". Mert szükség esetén játszhatnak az interpoláció mértékével.

    Nekem például kifejezetten tetszik. Bizonyos tartalomnál még a kép minőségét is javítja. Anno, amikor megvettem a Pioneer BD lejátszómat, és 1,5x sebességgel tekertem a DVD és BD filmeket, teljesen zajmentes, éles lett a kép. Még kérdeztem is itt a fórumon a Blu-ray lejátszóknak szentelt témában, hogy mi okozza ezt, de senki nem adott érdemi választ.

    Most már tudom, hogy nagyon hasonló dolog játszódik le, és ugyanúgy "szappanopera effektusnak" nevezhetjük a látottakat.

    Mindezt csak azért írtam le, nehogy valakit a "borzalmas" jelző tántorítson el egy OLED készülék megvásárlásától, miközben véleményem szerint éppen egy kiváló minőségű BD film az, ami új magasságokba emeli az OLED technológiát, illetve az általa nyújtott képi élményt. ;)

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák