-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #127033 üzenetére
Pár órája vettem ki a fagyóból egy 200as csomagot belőle, reggel tervezem bontani.
Bitang jól néz ki a fotón
Van valami szabály az előáztatásra? Úgy értem, hogy mi alapján határozod meg, hogy egy kávénál mennyi legyen maga az ázás? 3 mp vagy 12 mp például? Ugye nálam az elizabeth programozható kétféle preinfusion módra, de teljes a homály, hogy mi a lényege a dolognak, a kézikönyvben sincs semmi támpont, a neten is van aki 4 mp-et ír van aki 6-ot, de sehol semmi, hogy ezt mi alapján lövik be. Vagy túlbonyolítom az egészet? -
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB #127033 üzenetére
Mivel őrölted?
Jól néz ki! -
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB #127033 üzenetére
35mp? wow. Es nem keseredett meg?
Nekem most sikerul vegre ihato, pontosabban nagyon finom eredmenyt produkalnom. Es nagyon szamit a hofok, es a lefolyasi ido. 92 fok kell neki, alatta ures lesz a kave. Es 25s fole engedve mar keseru. Eloaztatast is kikapcsoltam, mert izre szinten kesernyes lett a vegeredmeny, bar miota megvan az SJ, azt meg nem kapcsoltam vissza.
Don't Tread On Me
-
válasz
RetepNyaraB #127033 üzenetére
Kinézetre én is tudtam belőle ilyesmit, csak már ráuntam
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kk831228
addikt
válasz
RetepNyaraB #127057 üzenetére
Igen, minimálisan belóg, majd megnézem eltolva a 100-ast hogy a csavar mellé essen.
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #127033 üzenetére
Na kipróbáltam a CM Kerincit én is (sima fehér tasakban kaptam, nem tudom hogy tesztpörkölés volt e, vagy egyáltalán mikori cucc, fagyóból fagyóba jött).
A gép gyárilag 3 mp alatt nyom 3 bar-on, majd addig ott tartja amíg akarom, 8 mp állítottam be, a végére már csepegett kicsit, aztán rátolta a 7 bárt, igy végig, nekem 35 mp lett a vége. Határozottan kellemes kávé lett, bár meg nem mondom milyen ízjegyek (lehet hogy most nem zavar meg a csomagra írt izjegy hogy mit várjak??) 18->40g. De nagyon ízlett, eleg jól összeállt most kivételesen. A crema nálam nem lett olyan szép, mint nálad, de gondolom az ap papírok miatt.
-
válasz
RetepNyaraB #127059 üzenetére
Lehet akármekkora bullshit a kávé szempontjából a tűk (szerintük) tökéletes (szerintem overengineered) mozgása, itt nem csak ráraktak 100 gyémántot egy teljesen kommersz wdt-re (lásd gyémántos ájfon).
Rohadt jól néz ki, geek meg minden, jól nyomják ezt a prémium pénzégetős vonalat.Gagyibb anyagokból meg úgyis legyártja majd valaki tized ennyiért is
"... and I hope you have a great day!"
-
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB #127116 üzenetére
Én se nagyon értem. Csoki és marcipán ízjegyek, amit ki tudtam bogarászni. Ára meg annyi amennyi.
Aki vette szerintem elszámolt valamit, mert honlapjukon 97dk az ára 250 grammnak, ami kb 5k huf.
Amúgy ez egy kávézó akik maguknak pörkölnek.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
PJónás
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127120 üzenetére
10-15 korul...amire a portafilter is ráfér, de ha olcsobb az sem baj...alirol rendeltem egyet az eleg pontatlan.😔
-
PJónás
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127137 üzenetére
Akkor nem tevedtem...nagyon hasonlitottak az alin kaphato merlegekhez.
-
válasz
RetepNyaraB #127159 üzenetére
Nálam sem Kalmár, sem a Pacific Malabar nem okozott ilyet, csak Paljocé. Pedig arabica.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #127165 üzenetére
Viszonylag alacsony magasságban termesztik, trópusi éghajlaton, több a kártevő, ez miatt maga a növény is több koffeint termel. De alacsonyabb hőfok (jobban is áll neki) és a rövidebb lefolyás, 1:1, 1-1.5 arány.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
WarLock07222
tag
válasz
RetepNyaraB #127205 üzenetére
Ezt könnyebb kirepíteni az ablakon, ha meggyűlik vele a bajod, hiszen csak 1 bojlernyi tömeg van benne
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB #127228 üzenetére
Ja ennyire bele se mennek a szakmazasba... Eleg csak a cateringes, papirpoharas, philips automata kornyezet
De tenyleg nem szeretnem ekezni, mert mindenki mast szeret.
-
válasz
RetepNyaraB #127228 üzenetére
A papír zacsin belül van egy szelepes zacskó.
Pont az előbb ittam egy Guatemalát és… háát…. klasszik vonalon belül nálam mindent ver. Lehet, hogy ebben a topikban ciki klasszikot inni, de akkoris!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SoundON
tag
válasz
RetepNyaraB #127261 üzenetére
Valoban, a papirpohar nem javit a Frasi eleterzesen, de ez Loveceramics cseszeben is vekony szoke lenne sok bubival
Amirol persze a kave nem tehet, mert kvazi 90+bol is lehet ilyen szegyenteljes kavet kesziteni Philipsel. A patikukis kaveszagra raulo dohos egett gumiabroncs ajer viszont tenyleg a kavebol jon. A Bravosgyar is hasonlot ont ki magabol a Lupanal. A "Bullshit uthengerbol" viszont annyi igaz lehet, hogy ezt a refluxosok is ihatjak mert tenyleg nincsenek benne azok a franya banto savak
Az viszont biztos hogy errol a savtalan klasszik presszo vonalrol csak az Armillabol (Nezval/La Marzocco stand) ittam eddig igazan jot, mert annak legalabb vannak erdekes, jo fuszeres, sutemenyes, gazdag aromai amik annyira intenziven jonnek, hogy a neha abban is jelen levo dohos, gumiabroncsos felhangokat ez teljesen elnyomja. Mindez persze nem megmondas akar lenni vagy vegitelet, csak egy velemeny az 1000bol.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz
RetepNyaraB #127280 üzenetére
Az ssp kés annyi, bumm. Ne azt nézd, hogy tizen-huszon évesen mennyi egy őrlő ára. Mert akkor egy tizen-huszon éves eurekat kellene megnézni, hogy mennyi bele az ssp, ja nincs
Szóval inkább azt nézd, hogy a használt major + ssp cast árából van egy (nagyon) hasonló őrleményed, mint egy ditting 807 lab sweet esetén. Csak az 2600usd, használtan legyen mondjuk csak 700,vagy 1000,ha egyáltalán lenne eladó, meg bele a gyári kés 520 usd.
Meg azt, hogy a 64-es és a 83-as mazzer méretekben rengeteg lehetőséged van mindenféle kés profilt kipróbálni és nem kell miatta újabb őrlőt venni[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
keresztg
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127280 üzenetére
Oooh, olaszokkal dolgozni. Főleg, ha ők a tulajdonosok.
Oooaaaaaaarghh.Lehet whisky-vel cold brewt csinálni? Mert az előtoluló emlékektől most kb. arra lenne szükségem...
-
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #127313 üzenetére
Én eleve ezt a DM-es vizet nem értem, de hagyjuk. Valószínűleg rossz tételt fogtam ki.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #127351 üzenetére
én abból indultam ki, hogy ha frissen pörkölve mondjuk két hetesen bedobom a fagyóba, aztán kiveszem, rögtön megy vákuumba és ott olvad ki, akkor az használható marad. jól értem, hogy neked így döglött le? a felajánlást nagyon köszi! élnék vele, de csak akkor, ha nem öngól, viszont most úgy tűnik az lenne.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #127353 üzenetére
akkor marad az adagonkénti kiolvasztás, köszi a véleményt.
#127355, WarLock07222
ha nem is 10, de 6-7, van amelyikből kilós, mert épp úgy volt jó áron. mivel szinte egyedül iszom, ezért baromi lassan fogy amikor így összejön és ez viszonylag gyakori."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #127359 üzenetére
ezeken túl vagyok, nem egy kényelmes rutin. főleg mióta eltört a fagyó ajtóretesze
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #127376 üzenetére
Ebben a fecoter víz témában van most konszenzus egyébként? Talán tavaly olvasgattam róla, amikor rátaláltam, és akkor eléggé lehúzta mindenki, hogy parasztvakítás az egész. Érdemi infót alig találni róla, a marketing meg inkább taszít, mintsem meggyőzne.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #127381 üzenetére
Melyik?
Csak mert van 3 féle fecoter víz. Én N971-et próbáltam, igaz akkor még nem kevertem, szóval azzal nem volt összehasonlítási alapom, de szűrt vízekre mérföldeket vert. Utólagos összehasonlításba kb. SCA ajánlás kevert vízhez volt hasonló (80 GH, 40 KH).
Koxx ha jól emlékszek direktben hasonlította össze, ő akkor azt írta, hogy nem érzett különbséget a kettő között.
De persze nyilván ha magad kevered, akkor teljesen saját ízlésre tudod szabni a vízet, itt meg egy fixel dolgozol. Kb. mint a "tasakos" kevert vizek. De annó én teljesen meg voltam elégedve vele, ha fele annyiba kerül, mint amennyi, akkor lehet sose állok neki saját vizet keverni.
[ Szerkesztve ]
-
dis236
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127457 üzenetére
Szerintem ez inkább kávézókat megcélzó dolog ahol nincs idő rendesen WDT-zni.
Vagy türelmetlen embereknek sok pénzzel
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB #127457 üzenetére
Írtam már két ilyen moonraker-t nyomtatottnak. Egyelőre egyikkel se jártam szeremcsével, nincs meg az stl. Természetesen ha megkapom jól megosztom majd, pénzért
Nem tudok sokat nyilatkozni mert a szimpla vst-vel nem lesz kompatibilis."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
dis236
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127460 üzenetére
Én láttam már helyet ahol disztribútort használtak bár igaz hogy az egy nyugisabb hely volt, de szerintem attól már annyira nem áll messze.
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB #127460 üzenetére
Sajnos nem oldja meg a 9 milliós gép sem, de egy jófajta karba őrlő segít a helyzeten. Ezt a Moonrakert egyébként még el is tudom képzelni egy közepes forgalmú helyen. Az áttörés egy Puqpress szerű szerkezet lehetne.
-
válasz
RetepNyaraB #127515 üzenetére
Oh azt nem tudtam, azert a penzert lehet nem volt akkora kereslet.
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB #127515 üzenetére
Nekem most több ismerősöm is volt Döniznél, és üdítő volt hallgatni amit tanultak, teljesen használható, naprakész és specialty fókuszú tudást kaptak. Ha lenne 3-4 napom, még én is beneveznék egy barista képzésre.
Anno Antalóczy Gyuri és Boross Gergely Sensory Foundation képzésén voltam, mikor még a Keletben tartották, nagyon élveztem (most a Flowban mennek).
Illetve egy többnapos zöldkávéson Nagy-Bertók Anitánál, szintén bátran ajánlom.
---------------------------------------------
A kávés véleményekhez amúgy szerintem is annyi a kulcs, hogy a mondatokat érdemes úgy kezdeni, hogy "Szerintem..." vagy "Én azt tapasztaltam, hogy....".
Rengeteg a kinyilatkoztatás, amiről egy betévedő tényleg elhiheti, hogy az úgy van. Kúpos vagy síktárcsás őrlő? IMS, VST vagy Reneka? Kevert víz vagy Fecoter? "A" pörkölő vagy "B" pörkölő?
Közben meg látjuk, hogy lassan naponta dőlnek meg dogmák, meg bukkannak fel újabb trendek. -
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #127525 üzenetére
És a sima "boiler safe" lágyított vizet lehet használni? Csak nem finom? Vagy de? Az ilyen gyantás lágyítóknál mindegy milyen az input? Nem kerül bele túl sok nátrium/hidrogén ion ha kemény a víz? Manuális vízlágyítók. Ez meg (asszem) belelógatós patron.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #127525 üzenetére
Az én gépemre azt írja az internet, hogy nikkelezett sárgaréz bojler, erre viszont elég ellentmondásos infók jönnek, hogy ezt hogyan pucoljam majd a későbbiekben. Bár csak kevert vízzel megy, de szeretném legalább évente átmosni, itt mehet a citromsav vagy vegyek valami dedikált folyadékot hozzá?
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB #127525 üzenetére
Te milyen keveréket hazsnáltál a GC-dhez? Kellett vízkőtlenítened?
-
keresztg
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127638 üzenetére
No igen, a csészékkel mindig baj van.
Viszont ebben legalább azt leírták, hogy "According to the FDA, an 8-ounce cup of green or black tea has 30-50 milligrams of caffeine, and an 8-ounce cup of coffee has closer to 80 to 100 milligrams."
Mondjuk ez még mindig bődületesen tág tartomány, ha százalékosan nézzük.Más kérdés, hogy JH-n kívül nem sok ember járhat koffein mennyiség mérésre alkalmas eszközzel kávézni...
Maradnak az ökölszabályok: pl. délután 5 után no koffein, akármilyen formában is vinném be...
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127788 üzenetére
Nagyon régóta próbálkozok megbarátkozni a Classic-kal, de sajnos nem sikerül.. Nem állítom, hogy nem velem van a probléma.. ittam már jó kávét Classicból is, de azt nem én készítettem.. Eljutottam odáig, hogy most áll egy Specialitam, egy Majorom és a Classic az amúgy is kicsi konyhába és nem használom.. Egy hónapja volt nálam egy Victoria kipróbálásra és nekem sokkal könnyebb volt azzal dolgozni, sokkal jobb volt a végeredmény, nem volt kilógó íz, kerek volt a végeredmény (még egyszer kiemelem, valószínű, ez az én hibám, hogy ez a Classic-kal nem megy.)
Az utóbbi heteket azzal töltöttem, hogy a legrandomabb éttermekben, jobb s kevesbe jó kávézókban ittam sötét perkből duplákat.. és mindenhol jobb volt..
Én mikor húzok egy duplát, utána egyből megiszok egy liter vizet és még akkor is benne marad egy harsány, kellemetlen íz a számban.. Gondolhatjátok.. a kellemestől marha messze van ez… ami elég frusztráló egy 3500-4000 ft/250g csomag kavenal, ill Fecoter viznel..
-
billyjoe
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #127863 üzenetére
Szerintem ez inkább a brew késes p64nek köszönhető. Nekem még az mp késes ode-val sem jött be ez a melegítés nélküli shot.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB #127871 üzenetére
Nálam a kosártartó kar az forró marad (persze, mert vastagabb), de a kosár az gyorsan hűl.
Lehet megpróbálom még egyszer, de egyenlőre nálam totál borítaná az eddigi kényelmes workflowt.[ Szerkesztve ]
-
TA68
senior tag
válasz
RetepNyaraB #127968 üzenetére
"Kicsi és kemény, első körben etióp"
Én eddig mást hallottam az etiópolról....... -
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #127968 üzenetére
Így gondolkodtam én is, viszont fura, hogy sem a rendelés idején, sem a várakozó tételek közt nem volt akkoriban afrikai kávéjuk, persze ez nem zárja ki, hogy azt kaptam
Más:
Közben megérkezett a Third Wave Water rendelésem, először is hatalmas fekete pont a gallonozásért, ez minden logikát nélkülöz. Egyelőre csak bekevertem egy tasakkal, holnap ki fogom próbálni élesben kávéval. Az utóbbi időben Hendon Water recept alapján készült vizem volt, ez ahhoz képest valamivel édesebb, ez nem a legjobb megfogalmazás, de testesebb víz első kóstolásra. -
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #128010 üzenetére
Újból lesz a használt.
-
prtk
tag
válasz
RetepNyaraB #128049 üzenetére
Világos, köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #128058 üzenetére
Lehet nekik valami kozepes v sotetebb perk is? Elsore nem akarok vilagosnak neki ugran a Roboton
-
Froome77
újonc
válasz
RetepNyaraB #128045 üzenetére
A lítiumos Nanofoamer mivel tud többet a v2-nél?
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB #128190 üzenetére
Egyszer ki kell probalnom.
Most vettem La Joyería, es La Cristalina -t.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB #128190 üzenetére
Meg annyi, hogy ezek ha friss porik, mert latom, hogy azok, igenyelnek pihentetest, vagy mehet egybol a proba? Sajnalom, hogy nincs hozzajuk ajanlas hofokra. Sok helyen meg van adva az idealis homerseklet.
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB #128209 üzenetére
Maximum rakerdezek, mikora porkoles, mennyit kell meg oket pihentetni.
Don't Tread On Me
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #128216 üzenetére
Na hat ezert mondom, hogy meg tanulnom kell..
koszi!
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB #128218 üzenetére
A mg+ BWT szerintem nem rossz. Én kávéhoz is azt használom. BWT-vel kezdtem a Flair-t majd utána sokáig kevertem én is. Egy éve vissza tertem a BWT kancsóhoz. Annyi a trükk, hogy a patron hanyatlását úgy küszöbölöm ki, hogy csere után elrakom a hűtőbe a 3 litert ami nekem kell a Flairhez.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB #128232 üzenetére
Lágyítanak is, dobozon is rajta van és a netes leírásban is. Patyolat tiszta a Stagg belseje, nulla vízkő. A kancsónak is csak az a része vízköves ahol betöltöd a csapvizet. Ezt issza a család is, más spec patront nem próbáltam vagy tartok külön kancsóban. Szerintem tényleg nem rossz vele a kávé. Pancsoltam másfél évig itthon a vizet, továbbra is csinálnám ha annyival jobbnak érezném. A Flair fekete dugattyújában is patyolat a furat, de nem is tud igazából víz feljutni. Amikor ezt vagy a Robotot összerakod akkor lesz egy légpárna a víz és a dugattyú között. Nem sok víz jut fel az órához.
-
wjoe
tag
válasz
RetepNyaraB #128232 üzenetére
ZeroWater?