-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #32850 üzenetére
Ez egy ilyen kávé. Nem véletlenül sokunk kedvence. Igaz ilyen alacsony hőfokon nem próbáltam, de ilyen epres megvilágosodásom nem volt még csak filterrel, az eszpresszó rövidre zárja az izlelőbimbóimat
A Kávékalmár El Salvador a másik ilyen "garantált orgazmus", jelenleg a Paljoc Yirgával holtversenyben az élen.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #32850 üzenetére
akkor azt hiszem ebből lesz a januári rendelésben
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #32850 üzenetére
A Yirga egy különleges kávé. Nálam is dobogós, persze saját pörkölésben. E61/ 94 fokon csöpögősen a kedvencem. Igazi gyümölcskosár. Szinte bolondbiztos, pláne ha saját szájízed szerint pörkölöd.
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #32853 üzenetére
Nálam is épp a PY El Salvador van AVX Columbiával vegyesen csapolva, volt pár nagyon finom shot vele, de nem tudom stabilan hozni. Ez viszont nem PY hibája, sajnos ajándékba is kapott kávék, utazás miatt ez az El Salvador elég régóta pihen a polcon No majd legközelebb. Holnap bontódik az újabb csomag (sajna ez is az előzővel együtt érkezett, de legalább bontva nem volt)
#Ábi: ezért lett rögtön egyből a Yirga a kedvencem. El lehet rontani, de akkor is finom Sok gyakorlással pedig csak még jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #32884 üzenetére
hát én azt a feszítést nem mertem.bevállalni. Majd holnap
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #32945 üzenetére
biztosra mentem, ezért 4 choco madness, egy decaf, és még valami, amit most nem tudok fejb
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #33159 üzenetére
Csak a HX-et nem szokás PIDelni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #33159 üzenetére
Alapvetően a termosztáttal tudod+- belőni a kazán hőfokot, a hőcserélő ad játékteret bizonyos határokon belül a kávéra érkező vízhő szabályozásához. 6 hónap alatt egyszer sem kellett állítanom a termisztáton, pedig 13 féle kávém van Nem kell minden csapoláshoz tekergetni a termosztátot, mint a PID-et.
"Hűtőcsapolni" ettől független kell, hogy temperáld a fejet és elkerüld a hősokkos kávét, ehhez kell a fejhőmérő.
Amint megérti az ember az E61 működését, igazi kezesbárány, feleségbarát gép lesz.
Az E61 NAGY előnye még a tökéletes vízterítése.[ Szerkesztve ]
-
noss
csendes tag
válasz adriankoooo #33847 üzenetére
jaja, ilyenkor gyakran listázom a felhasználó videóit, hátha van még vmi jópofa / érdekes néznivaló
noss
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #33927 üzenetére
igen, egy zacsit kb. végignyomtunk. nálam sem muzsikált igazán fényesen, mondjuk nem volt vele gond, de nem volt - nekem - elég izgalmas.
Szyszko: akkor már hárman vagyunk. innentől ez szakszervezet, követelésekkel és minimum kétharmados néptöbbséggel
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gödény
csendes tag
válasz adriankoooo #33927 üzenetére
Amiben a P&Y Tanzán fényesen muzsikált, az a munkahelyi french press volt.
Relatíve sötétebb, de jó savú, tartalmas, zamatos afrikai kávé, bár nem szabad túltolni a mennyiséget, a hőfokot, meg az áztatást. Nem túl szofisztikált filterkávénak, de kifejezetten élvezetes volt.(Eszpresszóról nem nyilatkozok, mert mióta szétszedtem és összeraktam az őrlőt, azóta minden leszakad villámgyorsan, és még lusta voltam beállítgatni.)
-
paljoc
tag
válasz adriankoooo #33934 üzenetére
Emailben tegnap pedig pont "ez valami qrvajoooo" visszajelzes jott a Tanzaniarol, szoval lehet hogy egyszeruen csak nem az izvilagod, vagy joeg tudja...?!
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz adriankoooo #33994 üzenetére
...és utólag hogy értékeled mi volt a titok?
-
tariattila
veterán
válasz adriankoooo #33994 üzenetére
Naaaa! lerázódott a zacsi aljára mi?
Parci: de! egyetlen ökölszabály van: ne vegyél ha jót akarsz magadnak!
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #34081 üzenetére
+1
Orvibo-t használok már több mint egy éve, nagy megelégedéssel. Ez időzít reggel, és távolról is ezzel kapcsolom be ha éppen hazafelé tartok és kávéznék. (android app-pal)
.:. bl4ze .:.
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #34081 üzenetére
Na, semmi ilyesmi nem működött vele Tudom, hogy csinálnia kellett vola, de nem csinált.
Mindegy is, amikor megláttam, hogy a telóra telepítendő APK nem a play store-ban van, hanem valami kínai szerveren, akkor már éreztem, hogy ez nem az én eszközöm -
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #34120 üzenetére
86 C az mennyi a gaggián? robuszta megég ennyin? arabica általában milyen ennyin?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
válasz adriankoooo #34133 üzenetére
Nekem Twinem van, bár nekem Fragola pidelte, de nem hinném,hogy nagy különbségek lehetnek.
Szóval nekem fura ez a hőfok dolog, mivel nálam most a legtöbb kávé 96 fokon hozza a finom ízeket.
Ha nem kellően előmelegített a csésze, akkor még így is néha picit a határon van a kávé hőfoka, mi lenne ha egy 8-10 fokkal készíteném alacsonyabb hőfokon.Szóval nekem fura,hogy 82-86 fokon miért olyan jó a kávé. Nem langyos?
Ráadásul azt vettem észre,hogy 92 fok körül már nem olyan szép a lefolyása, cremaja sem,mint 96 körül.Vélemények?
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #34295 üzenetére
Igyunk még egyet.
Maradék Kilimanjaro-Choco Madness(1,5hónapja nyitva)-Yirga(1hónapos):
(itt ott picit világos, de csak azért, mret kicsit túlengedtem kb 29mp).
Hőhiányos ez? Szerintem nem, ízekben is nagyon ott van.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #34296 üzenetére
Ez naked-ben toltad, vagy miért van ennyire össze vissza sprickolva a csésze ?
.:. bl4ze .:.
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #34309 üzenetére
nem-nem! bemelegitéskor legalább 15 de inkább 20 percet kell várni.
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34296 üzenetére
Ez az én hülyeségem, de nekem ez nem esztétikus, mert olyan, mint amikor erős alhasi görcsök után nem ér ki valaki a küblire....
Ilyen esetben inkább letörlöm a fölösleges frecskolást. Ha már fotózom és publikálom.
De ez az én hülyeségemAláírás (nem kötelező megadni)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
hűha, ez eszembe sem jutott
utána kéne néznem, de semmi időm épp
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
Ennél a tampernál mi rugózik? A felső rész csak, vagy alul a menetes rész?
Mert ha felül rugózik elég nagy az esélye, hogy félretömöríts.
Az állíthatóság viszont ötletes. -
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
wtf olyan tamper ami rugós, és pont akkor éri el a végpontját, amikor X kilóval (X= a standard szerint?) nyomod? dúúúúúrva azonnal nekem is egy ilyet! szóval akkor kinek van még eladó?
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
A fizika mai állása szerint a rugó pontosan akkora erő értéknél (130N) fog engedni, amekkorára ő be van állítva. Az a rugót nem érdekli, hogy ő mivel van benyomva.
Azonban a másik oldalon, az érintési/felfekvési ponton, a nyomott tárgy már más kérdés. Ott már nem erő lesz, hanem nyomás = erő / felület. Mivel a 130N lefelé mutató erő adott, csak a felületen múlik. Onnantól fordítottan arányos. Vagyis nagyobb felületre kisebb erő jut, kisebb felületre nagyobb erő. Ergo a nagyobb felületű pogácsa kisebb nyomásnak lesz kitéve, a kisebb meg nagyobbnak.
Hányados természetesen, javítottam
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34405 üzenetére
Ki kell számolni minden átmérőre.
Mondjuk D=58 mm --> r=29 mm; F=130N (=~13kg)
A = r^2*pi = 841*3,14 = 2640 mm2 = 0,00264 m2
p= F/A = 130/0,00264 = 49242 Pa = 49,242 kPaHa és amennyiben ez az érték megfelelő, akkor a képletben adott a nyomás értéke, annak akkor mindig annyinak kell lennie, tudunk egy adott átmérőt (mondjuk 54 mm), akkor az F erő értékét ebből meg lehet határozni, és annyira kell beállítani a "rugót".
A mérleg itt nem segít, mert mindig 13 kg-ot fog mutatni, ugyanis a mérleg lapja nem összenyomható, és a merev mérleglapot sem érdekli, hogy mekkora felületen nyomod, neki az a lényeg, hogy 130N erővel, vagyis 13 kg-al nyomod, többel ugye nem tudod, mert ott "elenged" a rugó.
A nyomás, vagyis a jó kioldódáshoz szükséges tömörítési erő értékét kell kikísérletezni, amivel a pogácsát össze kell nyomni, és a fenti képletből kiszámolni a szükséges erőhatárolás nagyságát.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz adriankoooo #34771 üzenetére
Google-el azért lehet keresni az oldalukon.
Pl: "szűrő site:expolygon.hu"
⭐ Stella
-
Balus
tag
válasz adriankoooo #35413 üzenetére
Nem kell állítani rajta. A mennyiséggel érdemes játszani. Én 8-9 g között variálok úgy hogy kiadja.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz adriankoooo #35493 üzenetére
siiimáán! csukottszemmel, hátrakötött kézzel, szerszám nélkül! nem hiába kapta az arany fokozatú gáddzsá-nindzsa titulust!
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #35493 üzenetére
Csak ha végzett a GC-el amit ma küldtem neki
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35635 üzenetére
A héten lesz meg az 58mm-es tamperem, addig csak szimplázni tudok. Dupla toleránsabb, azért javasolt? Olyan szempontból nem bánom, hogy szimplával tanulok, mert így is a kávék jó része a lefolyóban landol, duplával még többet pazarolnék.
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35643 üzenetére
Egy ideje próbálkozom espresso-val, ha van alkalmam beülni valahol egy kávéra. Megmondom őszintén, hogy többnyire csalódás, de pl. pár hete Pécsen ittam egy szerintem(!) jót, az Pascucci volt.
Ezt meg csak így OFF-ként, mert még fővesztéssel jár, de múlt héten Bp-en egy Illy-hez volt szerencsém (nem én választottam helyet), amire a "kellemes" volt a legjobb kifejezés. Semmi kimagasló íz, de semmi rossz sem volt benne. A Pascucci köröket vert rá, de én már egy kellemessel is kiegyeznék most otthon. -
Ábi
tag
válasz adriankoooo #35650 üzenetére
Sajnos Iberital, Ascaso párosok is nyelik az őrleményt pofozgatás, piszkálás nélkül...
Aki adagonként különböző kávét akar őrőlni, vegyen kézit! -
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #35649 üzenetére
vedd ki a rugót a szűrőtartóból és probléma megoldva
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #35649 üzenetére
A Lux-al én is szitáltam, főleg a szimplát (renekával már nem kellett). Mostani darálóval már nem kell, bár néha akad 1-1 spricc.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35649 üzenetére
Én meg 3-4 szimplát húzok reggel (attól függ, hogy sikerül, illetve mikor adom fel), amiből kettőt iszok meg, aztán ugyanez délután.
Csak nyitott kart használok, az olaszpresszo.hu-n leírtak szerint: kocogtatás, fogpiszkálós körözés, stb... Csapolásokat szépnek mondanám, néha 1-2 apróbb spricc fordul csak elő.
Diagnosztikai jelleggel felvettem már pár csapolást, majd este teszek fel privát youtube videót, hátha látszik azon is valami.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz adriankoooo #35649 üzenetére
Zárt osztályon a helyünk..
Ha jól tudom lagoon is hódol ennek a beteges szenvedélynek.Karrugóból meg van vékonyabb, ami pont tartja a szűrőt a pogácsa kiütésénél, de nagyon könnyen ki is pattan belőle. Próbálok majd szerezni neked valahogy.
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #35757 üzenetére
hehe, ez valóban igy van. igy mostanában én már inkább nem is szólok ha felmerül a téma, igyák csak.
-
bl4ze
veterán
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #35842 üzenetére
Ezért jó a gyári gaggia röfis kar. Az tovább tart, lassabban kopik, több benne az anyag.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
dozó
tag
válasz adriankoooo #35842 üzenetére
Ha a kifolyó ezen is műanyagból volt mint pld. új Gaggia Classic akkor nem egy örök darabról beszélünk.
-
mufi
senior tag
válasz adriankoooo #35842 üzenetére
Én is csak néztem, majd megkérdezem tőle, hogy ez 58-as kar -e s ha igen, akkor esetleg tudnátok mondani egy irányárat, hogy kb mennyibe kerül single és double szűrővel?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
mufi
senior tag
válasz adriankoooo #35863 üzenetére
Na majd legközelebb lemérem.
Más: kéne valami jó kis ramper, rugós, kalibrált, mert ez a műanyag vacak nemteccik.
Megint más: aki tud ajánlani kompatibilis kart rendes kifolyóval ami passzol a gastroback baristára, dobjon linket!
Még mindig más: milyen tablettát vegyek a gép tisztításához?Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
weinmaker
őstag
válasz adriankoooo #36122 üzenetére
Rendben, de adj egy hetet, hogy szórakozzak vele, és legyen több rálátásom
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz adriankoooo #36125 üzenetére
Azt nem, mert az eredeti nagyon jó állapotban volt. A felső szűrő az iparira van cserélve.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #36472 üzenetére
Már eladták....
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Karthmann
csendes tag
válasz adriankoooo #36648 üzenetére
Nálam sajnos nincs, pedig én szeretem ha füstösebb.
Happy wife happy life
-
Krilehor
tag
válasz adriankoooo #36652 üzenetére
Köszi a segítséget.
zolko74: Nem tudom sajnos, úgy kaptam géphez.
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #36652 üzenetére
hol lehet ilyen tuning cuccot kapni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Óra topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ukrajnai háború
- Videós, mozgóképes topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs