-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #44862 üzenetére
Csak nem azt akarod mondani, hogy na ki mondott meg mit?! amúgy ha számolunk egy kicsit, olyan sok idő nem is telt el... szóval talán némi tulzással, de kettő rendelés közötti időszakkal megeggyező időnek is betudható ez az un. hiányállapot... (azt nem is néztem, hogy mikortól érhető el ez ismét, így még az is lehet, hogy túlzás nélkül, simán belefér az időkeretbe...)
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #44923 üzenetére
Egy Veszprémi multi, ahol sok fejlesztő fejleszti a szoftverkódot pizzából, kávéból és kólából. 1-2 év alatt minden drágább automatát kinyírt a társaság (akár napi 2-300 kávé), szóval valami iparit akartunk, és megtaláltuk a kávérajongó főnököket is a pénzügyi támogatáshoz
Privátban egy Saeco Poemiát cserélnék le. az se rossz, de az se egy liga a cuadrával...
Én is ezen gondolkoztam, max. eladom, ha nem tetszik. köszi!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #44954 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! (soldier 2, Bazsee71)
Először is legyen nálam a főző. Aztán biztosan eltöltök pár napot a próbálgatással.
Mivel kb 2 éve használom a kézi darálót (igaz csak hétvégén), szerintem kibírom még pár napig, és azt is meg kell néznem, hogy hova férne el, és hogy a konyha úrnője mennyi helyet engedélyez, az amúvgy is kevésből... Tudom, hogy a mini mill azért nem olyan egyenletes szemcseméretű, de mindent egyszerre nem lehet .Olaszos, inkább csokis keverékeket szeretek, úgy vettem észre, hogy a mini mill is jobban boldogul ezekkel.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #44995 üzenetére
szeretném majd egy kicsit úgy használni, mint hifis a strietmannt, azaz pid-del. ha úgy felfedezem a nirvánát (szkeptikus vagyok egyelőre), akkor marad. ha nem és semmire sem használom, akkor határeset, mert bár a pavoni is ilyen, de múzeumot nem akarnék nyitni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #44998 üzenetére
Sajnos az adóval terhelt ár vonatkozik EU-n belülre, azt kell kifizetned, itthon meg nem kell rá vám, meg áfa. Ha kivársz, a Brexit-el ez változhat, de amilyen alaposan készülnek, nem lesz belőle gyorsan semmi
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #45002 üzenetére
nekem van egy LM Strada 17g-s. ugyanez a kosár VST felirattal 18grammos. olaszos pörkölésből a névérték fér bele nálam GBn. világos pörkölésből ~1,5-2grammal többel lesz tele.
van egy VST 15g-s kosaram is, gyanitom az meg a 14g-s Stradaval azonos méret, ez pont jó újhullámhoz, mivel 17-18g fér bele. én mind2t használom, de többet a 15öst, mivel többnyire világos pörköléseket húzok.
amúgy annyi a különbség a VSThez képest, hogy Stradaból nincs ridgeless, ha jól tudom. -
Toobee
veterán
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #45063 üzenetére
Azon még nem gondolkoztam, hogy azok a zacsik, amik kettő adagosak, mennyire bírják majd a fagyasztót. Mert ezeknek tuti sokkal vékonyabb az anyaguk (és emiatt nem tudom, hogy mi lesz majd a sok ki/be nyitást,zárást követően velük, főleg a símítótapaszos részére gondolok), mint amiket kv-snak árulnak (bár ezeknek meg a minimum nagyságuk is sokkal nagyobb 2 adagnál), de ha + befőttesben rakod be, akkor lehet, hogy nem lesz velük gond.
És ha már ötletelés, akkor van olyan doboz is (aszem direkt hűtőbe, zöldségeknek) amiből ki lehet "szivattyúzni" a levegőt , de, hogy ennek a szelepe is hogy bírja a mínuszokat?!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #45157 üzenetére
Akkor lebonyolítom a rendelést. Akit érdekel jelezze privátban. Zuglóban tőlem átvehetők lesznek, vagz postázom.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #45210 üzenetére
Na mondjuk erre nem gondoltam! de érzés (mert inkább csak érzem a mikro szemcséket, mint látom, de holnap majd jobban szemügyre vételezem a látványt) alapján úgy tippelnék, hogy nem olyan jelentős az ami visszamarad a kosárban egy csapolás után, hogy ne lehessen vele jópár adagot húzni anélkül, hogy befolyásolja a végeredményt. De ehhez képest a tapasztalat mást mutat?
Milyen kefét használsz hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #45255 üzenetére
Fragola írta múltkor, hogy a graef jobb mint az iberita/imat/ lelit. 802-be sokan írták. hogy több a pangó őrlemény.Igazából 1-2 fokozattal adhat többet eszpresszóba, amúgy ugyanaz mint a 702.
Szerintem itt mérlegelni kell, hogy 702 ahol az ki is jön amit beteszel, vagy kicsivel több fokozat. ( én inkább játszok az adaggal, úgyis mindig mérem)
900-ba meg annyi, hogy van az a 2 adagoló gomb. Én akkor már rááldoznék egy 10-est és vennék egy mazzert. 90-ért vannak már. San marcot meg sokkal kevesebbért is lehet találni. itt vannak garis felújítottak amúgykézi: Ja igen pont ezt linkelte looser, már írtam is rá közben megtaláltam régi posztot
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
-
adp
őstag
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #45268 üzenetére
Vicces irta ide, mondjuk asszem neki cseres is volt. De szerintem az nincs ezzel osszefuggesben.
En tobbszor mertem a 702bol kipucolt allapot utan kb 0.4-ami nem jon ki.Az meg olyan keves,hogy mondhatjuk kb 0-nak.
Ismerosom sm-jebol is kijott minden, mondjuk ott nem tudom mennyi belole a pango.marmint ami azzal keveredett. Mazzert te tudod[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45323 üzenetére
Persze, igazad van!
És ne vedd magadra, nem neked, csak a témára reagáltam!Tök véletlenül pont ma láttam ezt a videót, amikor épp próbáltam kideríteni hogy akkor melyik szűrőhöz mekkora tamper való.
A Pergtampnál azt írják, hogy kifejezetten VST-re tervezték, és 58,5-ös.
Itt azt írják, hogy a VST 58.35 +-0,05 -tűréssel.
Ha ez igaz, akkor egyikbe sem kellett volna passzolnia.
Ha meg annyi a VST minőségi kritérium, hogy d>58.35, akkor meg ott a bibi, hogy nem tudod előre, hogy a tampered belefér-e, vagy akár a pergtamp is lötyög, amit meg pont azért vettél, hogy passzentos legyen.
A 800ft-os szűrőknél ez még rendben is van, de ez a VST!Én speciel agyonmértem a most vett IMS-eimet is, mielőtt be mertem rendelni Fragolától a tampert. (És így is aggódom picit )
És ne legyen igazam, de ha berendeltek párat a VST-ből, ez alapján lehet olyan, akinek a meglevő tamperéhez nem lesz jó. És ez azért bosszantó egy ilyen terméknél.
Persze lehet, hogy nem is árt ha van otthon legalább 2 db 58 körüli tamper . -
Ábi
tag
válasz Bazsee71 #45330 üzenetére
Tegnap megjött a Reneka. Egy mosogatás ráfért, mert volt nyoma a gépi megmunkálásnak. A szivacsból is lemorzsolódott a kifolyó oldalon egy kevés, mert érdes a lyukak pereme.
Az őrlő 17g VST-hez volt beállítva. A lefolyás előbb indult meg, de azonos idő alatt azonos mennyiség lett. 3 grammal kevesebbet kér, mint a VST.
Ízben mást ad, de egyenlőre nem mennék bele részletekbe, mert csak 1 csapoláson vagyok túl. Tetszik, más megközelítést ad a kávénak.
Takarítani viszont macerásabb a többihez képest.
Van valami technikája? -
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #38099 üzenetére
Előrántanám így a semmiből popcorn pörkölős témát.
Frissíteném az általam leírtakat azzal, hogy most inkább egy ilyen digitális triac szabályzóval próbálkoznék. A manuális potiját ugye egyből sikerült eltörni (ezt édesapám tudta orvosolni cserével), illetve a használható tartománya nem túl nagy, a szabályozás nehézkes.
Nem tudom másoknak mi a tapasztalata, de ez így nem egy időtálló szerkezet. Indításnak többször kell már nekifutnom, hogy ne visítson a csapágy. A műanyag fedéllel nagyon óvatosan kell bánni, hogy ne olvadjon szét teljesen.
Kezdésnek továbbra is ajánlom, mert akinek ez nem veszi el a kedvét a pörköléstől, az nyugodtan beruházhat egy komolyabb gépre.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45429 üzenetére
ÓÓ, de szép is lenne...de annyi kávét nem merek meginni
De teljesen igazad van! Mindegyiknél próbálkozni kellen, hog yhol működik szépen!
Most írom, hogy melyik kávéból, melyik szűrőn, mennyit, hogyan, stb.. mert enélkül káosz lesz. Az IMS 1T-vel ez volt az első jó kávém. Még a gyárival is több jót főztem de most tényleg jobb volt az IMS.
Nagyon kíváncsi lennék egy LM-re, de már így is hatalmas kupac szűrőm van. -
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45636 üzenetére
Kevés volt a 25 fokozat? Én most a 0.3-as alátétgyűrűvel beállítva, hogy finomabb legyen a skála közepe, a 10-15 közötti tartományt használom eszpresszóra., 5-6 körül már porszerű az őrlemény, és szerintem 25-ösön meg bőven durva, eszpresszónak. De én nem is iszom mást... szerintem ha a 0,2-essel beállítja, hog ya porszerű kávé 1-2 körüli értéken legyen, akkor a 25 már féltéglát fog adni. (legalábbis nálam alaoból nagyon nagy szemcséket adott.)
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45638 üzenetére
Á, értem. Nálam még a tamperelés, stb, nem annyira stabil, hogy ezzel gyakran szembesüljek, de tegnap én is pont így voltam, hogy 11-12 között lett volna ideális 9g-hoz. De hát lehet, hogy 9.3-mal már jó a 12.is, vagy csak erősebben kellett volna tömörítenem... passz.. Viszont a CM800x-nél ahogy néztem a tartomány fokban kifejezve is szélesebb, tehát nem tudom mennyive finomabb a skála. De ezt csak úgy képek alapján mondom. én is gondolkoztam ezen...
-
gubabela
senior tag
válasz Bazsee71 #45731 üzenetére
Jobban jársz, ha csinálsz oldatot, a víztartályba töltöd és azon keresztül öblítesz vissza, így biztosan nem fog eldugulni. De ne hagyd, hogy sokáig érintkezzen az alumíniummal, csak futtasd át rajt, közben mehet a vakszűrőzés is. Utána öblítsd át sima (kezelt, norda stb..)vízzel. Ami nem tartalmaz alut, azt nyugodtan berakhatod citromsavas fürdőbe egy külön edényben (felső szűrő, kosarak, szűrő tartó ha nem alu...) csak vigyázz, hogy ha a kart is belerakod, akkor a műanyag része ne érjen bele, mert foltos lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #45750 üzenetére
Bár én nem próbáltam még a szilviát, de én full tuning GC-ről ha váltanék, az dual boiler lenne alsó hangon. Másra mi értelme?
GC korlátai szerintem: nem fér be alá csésze mérleggel, rézcsővel baromi hangos, nem lehet sorban húzni a shot-okat, gyenge a gőze 1 kapucsínó mennyiségű tejtől kezdve.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #45754 üzenetére
" Ráadásul utóbbi nehezebb 5kg-mal, gondolom az sem." - de az. Konkrétan a gép vasváza, magát a kávé minőségét nem befolyásolja, max a kart könnyebb meghúzni.
Fragola #45756 - jó összefoglalást. Lehet, hogy ő még nem döntötte el, de egy nőnek megmagyarázni a tuning értelmét, főleg egy vadiúj gépen, meg azt, hogy nem is baj ha oda a garancia (a javítás úgy is olcsóbb mint visszaküldeni az angol szervizbe, itthon meg elhajtanak vsz az angol garilevéllel) az nem mindenhol egyszerű. Nincs olyan különbség a gépek között, hogy megérjen egy ilyen konfliktust.
Gagyixyxy: ha fontos a jó szimpla, akkor ragaszkodj az 58mm-es szűrőmérethez. A gyári szimpla szűrő ezeken a gépeken szar, de pár ezerért vehetsz minőségi szűrőt (meg tölcsért és 51 mm-es tampert), és akkor már értékelhető a szimpla is.
Zscz: a Londinium nagy. Nagyon nagy. Sőt még annál is nagyobb. 75 cm felfelé állandóan kell, mert a kar nyugalomban felfelé áll, mélységre meg ha jól emlékszem 54 cm. Ahol elfért volna a pulton mélységre, ott a felső szekrények miatt a kar volt útban, ahol nincs szekrény, ott a mélység nem volt meg, így egy igazi játék lett hozá képest a Cremina személyében [link]. Természetesen használtan, de kitünő állapotban. Ez az asszonynak is tetszik, ami fontos dolog, ha az ember a konyhában kér helyet. Gagyixyxy - a szép benne, hogy ezt a gépet is lehet tuningolni mindig van feljebb.
Fragola #45760: az értelmezhető szimplához kell az 58mm akkor is ha csak használni akarja. Vagy rászokik a duplára mint én.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces
addikt
válasz Bazsee71 #45941 üzenetére
igazad van, de ha egy picit jobban összetömörited a kávét akkor egy bizonyos mértékig még nehezebben fog átfolyni a viz. ez az a 15-20 kiló tamper súly ami számit. én úgy gondolom, hogy ezt is lehet tanulni, érezni de csak egy bizonyos mértékig. és ha döglött a kávé lehet jó lesz az időzités és a mennyiség, de az állag, az és a crema biztos vacak lesz. most valahol itt vagyok ezzel a kávéval. összejön a mennyiség, valmilyen crema és kapok egy kis ízt is, de egyébként úgy szar ahogy van. ezért iszok talán majd 2 duplát holnaptól, mert két fél egy egész
:)
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #46055 üzenetére
Nem akartam sok kávét kiönteni, így inkább nagyobb lépést választottam, és így elméletileg hamarabb kijön, hogy hol ihatatlan, a lehetőségek felét onnantól ki tudom zárni. Hát most nem sikerült .
Este elég volt 2 kávé (akkor is ha decaff), de majd még játszom vele. Meg a tömörítésben volt különbség, így lefolyásban is. (ha lesz rendes 41-es tamperem, meg tölcsérem, könnyebb lesz egyformára készíteni)
Engem azért lepett meg, mert az általában fogyasztott kávém pont alacsonyabb hőfokon csokis, magasabban gyümölcsös. A keserűség-savanyúság az rendben volt logika szerint .
És inkább csak az ízt akartam megosztani veletek. Nagyon érdekes kávé, nem ittam még hasonlót.
Tejjel viszont sokat halványodik az íze. Nem írtam ,de világosabb pörkölés, és isteni az illata. -
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #46078 üzenetére
Nem keverem. mert van 3 kávém, ami rendesen viselkedik, ahogy kell. De ez meg nem. Vagy az agyam azt hiszi,hogy nem keverem...Szeretem a kesernyés ízeket, de az a 92 fokos főzet olyan volt, mintha belefacsartam volna fél citromot. Se száraz, se savas nem volt, csak nagyon savanyú.És nem akárhogyaan savanyú, hanem kifejezetten citromlé szerűen. A keserűség csak utána érkezett pár pillanattal, de az meg nem volt vészes. Egy teszt nem teszt, és el fogom "tesztelgeni" az egész zacskót. Majd jelentkezek még, ha lesz nagyobb mintám. De szerintem kipróbálom 84 és 94-en is. Csak hogy megnézzem, hogy a nyelvem nem csapott-e be.
De az tuti, hogy valahol a 86 körül lesz ideális majd. Legalábbis ott nagyon szépen jött a kakaó. Hú, de innék egyet ,Főztem emellett kiváncsiságból az északolasz Galli arabika, de inkább közepes pörkölésű, kávémból 84 fokon. Itt nagyon jellegzetesen ugyanaz az íz jött ki belőle, mint a céges Cuadrán. Nem mértem, de ezek szerint az elég alacsony hőfokon dolgozik. Nekem itthon, 90-en jobban ízlett.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sorozatok
- MIUI / HyperOS topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen