-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
-
Mosqu!to
addikt
válasz SoundON #106471 üzenetére
Köszi, hétfőn próbálkozom náluk. Acél vagy alu cső lenne jobb választás szerintetek?
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
Gery0505
tag
válasz SoundON #107211 üzenetére
LADA tuning... Na persze... Inkább Ferrari. Már csak pirosra kéne festeni, és tenni a tetejére egy ló szobrot, a Pavoni madara után szabadon. Naggyon komolyan meg van csinálva ez a GC... Milyen tuningok vannak benne, elmeséled nekünk? (Jövő hét környékén megy Fragolához a gépem... ) Látom kivágtad a csepptálcából a helyet a mérlegnek. Az ott egy Acaia mérleg? Látom beüzemeltél valami nyomásprofilozó programot is? Arra is kíváncsi lennék. Gondolom valami komolyabb kis szivattyú is került bele, amit tudsz vezérelni. Nyilván annak meg valami hajtás is kell. Mesélj, mit tud ez a Gaggia?
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #107572 üzenetére
Hja, kijártam magamnak ezt a sallert is. Kellett nekem provokalni :-). Amiota Amsterdamban a World of Coffee-n bemutattuk (2018), tudtam, hogy mar csak a homerseklet kell. Ez nyilvan nem pusztan szoftverkerdes. Sot, elsosorban nem az. Az, h relevans ponton homersekletet merj, az tomenytelen szivas, mire kivitelezed. Egyetlen specifikus kavegep modellnel. Ezt Te pontosan tudod, hiszen annal a cnc-s csokanal csinaltattad, akivel en hoztalak ossze, mert egy konstruktor hozzaallasu, problemamegoldo figura. Hany masik szaki lett volna kepes/hajlando ezt a temat Neked megcsinalni ugy, hogy ne koltsd el nala egy GS3-as arat a Gaggia Classic tuningja miatt, Peter? Egyetlen gep, egyetlen tipusanak a homereserol beszelunk. Ahhoz, hogy a SEP homersekletet mutasson, es a beszerelendo kusztomizalt eszkozok szama ne szaporodjon, ahhoz olyan nyomasmero kell, ami homersekletet is olvas, RELEVANS ponton, ami a “nem minden esetben” ott van, ahol nyomast tudsz merni. Azaz csatlakoztathato kulso homero kell. Ilyen szerzort eddig meg nem talaltunk (a Foldon). Kicsit nagyobb penetracio kell ahhoz, hogy valamelyik szenzorgyarto rajojjon arra, hogy a kavesoknak ez a szenzor minden penzt meger. Na, mi egy ideje a nagyobb penetracio eleresen dolgozunk. Nem tudom, sikerult-e ezekeltetetnem a kihivas nagysagat :-) ...
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
válasz SoundON #107604 üzenetére
Atyavilág, a SpaceX ehhez a géphez képest semmi. Ezt iszonyatosan kimaxoltad, gratulálok a gépedhez, és főleg az újító ötleteidhez. Fantasztikus. Köszi szépen, hogy leírtad a fejlesztéseket.
Lenne még néhány kérdésem hozzád:
Nekem is Omron E5CC PID van a gépben, de valahogy nem pontos a hőmérsékletmérés, így csak íz alapján próbálom belőni a hőmérsékletet. Most perpillanat 97 fok köré van állítva, így nagyjából jó a KV. Biztos, hogy valami nem stimmel, vagy a szenzor nem jó, vagy a PID, vagy a beállítás. Meg tudnád adni a szenzor típusát, amit beépítettél, és a PID paramétereit, amik be vannak állítva? Próbáltam az Auto tuningot is többször, de ez ilyen maradt. A PID hol méri végül is a hőmérsékletet, a termosztát eredeti helyén, vagy találtál neki jobb helyet? A SEP nyomásmérő mit tud? szabályozza is a nyomást valamivel, vagy csak mér? Gondolom ehhez a szerkezethez van a teló a gép tetején. Hogy történik ezzel egy csapolás? Hogyan lehet vele nyomásprofilozni?
Szerintem egy komplett szakdolgozatot meg lehetne írni ebből a fejlesztésből."Failure is always an option." Adam Savage
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #107638 üzenetére
Well, megszólítva érzem magam .
Konstruktőr: alapvetően nem azt találja ki, hogy mit kell csináljon egy gép, hanem azt, hogy hogyan csinálja, meg hogy gyártható is legyen. Az én értelmezésemben. Ergo még csak sugallni sem akartam, hogy Te betoltad a széria classic-ot, és Sanyi elkezdett sziporkázni.
Ha úgy tetszik kettőnk (Sanyi és én) közül én vagyok a hülyegyerek, aki kitalál dolgokat, hogy ez is kell, meg az is kell, a Sanyi meg gondolkodik, hogy hogyan lehetne a következő abszurd baromságot kimozogni az adott keretek között. Ha épp nincs olyan k hosszú, k vékony fúrószára, ami ehhez kell, akkor megveteteti velem. Én meg nem lepődöm ezen meg.
Vicces a szitu egyébként. Mert hozzánk képest az Olympia Express is egy behemót - nílusi viziló? - és mi vagyunk a fürge cickány a nagy nemzetközi kávés állatkertben. A kiállításokon a behemót gyártók fejlesztői rámeredtek a képernyőre és nem értették, mi történik. A számok jelentésével sem voltak tisztában. Erre jön a SoundON Péter, és azt mondja, hogy nem vagyunk elég innovatívak. Szemellenzős cickány.
Ez így van. Vagy innen is lehet nézni. Nekifutok még egyszer a kérdésnek, hátha leesik, hogy miért nem olyan egyszerű az életünk, ahogy elképzeled. A hőmérést nem mostanában találták ki. Nem emberöltők, hanem évszázadok óta van erre módszer. Néhány éve Bluetooth-os jeladókkal is működik. Már 2018-ban, amikor kihoztuk a SEP-et, akkor vettem egyet, hogy játszunk/barátkozzunk vele. Aztán, amikor Balázson keresztül hallottál rólunk (2019-2020 körül), akkor Te is bombáztál ilyen-olyan gyártók termékével. Nem az a probléma, hogy ne lenne tudomásom arról, hogy a hőmérséklet fontos paraméter a kávékészítésben, vagy hogy ne tudnám, hogy mivel kell mérni úgy, hogy az eljusson az alkalmazásunkba.
3 porbléma, melyek közül az egyikről beszéltem, a másik kettőbe pedig, ha belegondolsz meg fogsz érteni:
1. Ha nem Te írod a kódot, akkor az appfejlesztés az nagyon drága mulatság. Egy eszköz (mérleg, nyomásmérő, HŐMÉRŐ) illesztése (a vele való kommunikáció) az néhány százezres kategória. 1 eszköz! Jelenleg 6 mérleggel és 3 nyomásmérővel kommunikálunk. Elvégzed helyíettem a szorzásokat? És ez csak a kommunikáció (az app még sehol sincs). Tehát nem úgy van, hogy bemegyek a boltba, megveszem az eszközt, a programozó meg 5 perc 45 alatt megugorja :-(.
2. Nem otthoni barkácsolóknak fejlesztjük a SEP-et, mert jó lenne pénzt keresni vele (ha már az app-ba egy felső középkategóriás autó árát beletoltad, ez talán nem megvetendő). Ha hobbistáknak készülne, akkor open source lenne, és oldja meg mindenki magának. Hidd el Péter, nincs elég "kedved" hozzá, hogy az appunkban a hőmérést Te akard kifizetni.
3. Ez a piac úgy működik (melyik nem?), hogyha valamit eladsz, akkor azt supportalnod kell. A legkevésbé sem akarom supportálni a 79. fajta gépbe a hőmérő beleheftelését, de még csak levelet sem akarok erről olvasni. Így is belepusztulok az e-mail-áradatba. Pedig a kit-ek és a SEP is egy könnyen összerakható/illeszthető valami.
Na, ez a pálya, amin mi mozogni vagyunk kénytelenek. Az off-road az nem a mi versenyszámunk.
-
Toobee
veterán
válasz SoundON #108303 üzenetére
Már miért lenne hülyeség? Megkérdezed mi a recept, esetleg hozol vizet/keversz és otthon tudod próbálgatni. Feltéve, ha ízlik, amit ott kaptál. Szerintem innen indult az egész, hogy az ultrahisztis vonalat hogyan lehet/érdemes elkészíteni. Nem gondolnám, hogy 1:1,8 lesz a megoldás rá.
Illetve, ha valakinek nem ízlik egyik vagy másik irány, akkor egyáltalán minek erőlködik vele? Megy a küzdés, hogy bizonyos ízjegyeket lekaszaboljon az ember, közben meg lehetne vásárolni olyan kávét, ami inkább megfelel az igényeknek.https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz SoundON #108307 üzenetére
Totál nem értelek. Azért írtam, hogy speciality hely, ahol arra mennek rá, hogy a maxot kihozzák a kávéból. Nem dohányboltot, meg sarki kocsmát javasoltam. Viszont én azt hiszem, leírtam a témában, amit gondolok. Igya mindenki, ahogy ízlik neki. Aki nem szereti a tiszta ízeket, az választhat sötétebb pörkölést is. Én is iszom a Csokis Kuglófot, meg az Alzás kávét, mikor olyanom van.
Érdemes az elején 10g-ot feláldozni egy cuppingra, így könnyen a végére lehet járni, hogy a kávé tudja nagyjából ezt az ízvilágot és azért nem szeretem vagy maga a kategória nem felel meg a számomra.https://barbieripnk.hu/
-
Zen42
tag
válasz SoundON #108540 üzenetére
És nem találsz különbséget a friss és a porciózva fagyasztott kávé között?
Én teljesen leszoktam a porciózásról mert egyszerűen jobb íze volt a kávénak ha az eredeti zacsiban fagyasztottam (biztonság kedvéért leragasztott szeleppel) és utána felbontás előtt hagytam kiengedni. De már ezt sem csinálom, csak kivételes esetben ha túl nagy mennyiségű kávét kapok ajándékba. A fagyasztós, vákuumos és egyéb extrém kísérletezésekkel is teljesen felhagytam. Friss kávét veszek és kész. A legutolsó próbálkozásom, ha már az oxigént szóba hoztad, az oxigén abszorber volt. Azt hittem, hogy na, kitaláltam valami okosat. Na az volt a legeslegrosszabb. Igen durván elcseszte a kávé ízét. Hogy a keletkezett kőkemény vákuum vagy a kávéban lévő aromákkal történt kémiai reakció okozta-e nem tudom, de az eredmény szörnyű volt. Feladtam. -
Zen42
tag
válasz SoundON #108553 üzenetére
Rámutattál egy olyan dologra amire eddig nem gondoltam. Az volt a szokásom porciózáskor, hogy ittam az adott kávéból és belőttem ízlésem szerint, értem ezalatt a hőmérséklet, szemcseméret/lefolyás hossz. A hőmérséklet emelése nem jött be önmagában, azt biztonsan kipróbáltam. De az nem jutott eszembe, hogy ha mélyhűtöttet őrlök ahhoz újra kéne gondolni mindent, úgyhogy majd nekifutok még egyszer, utoljára, köszi.
Nálam nem fordult még itthon meg Holistik kávé, nem tudtam, hogy ilyen zacsikat használnak (vagy használtak) Ha nekik bejött akkor úgy látszik, hogy abszorber és abszorber között is lehet különbség. Azt hittem, hogy mindegyik ilyen zacsi ugyanazt tartalmazza, finom vasport és sót. Az enyémben biztosan vas volt mert még ki is próbáltam egy mágnessel. Hogy a katalizátor mi volt benne azt nem tudom, nem kóstoltam meg. Alibabáról rendeltem, valami kínai vagy ki tudja. Egyet előbányásztam egy régi üvegcséből ami a pulton maradt, de nincs rajta semmilyen márkajelzés, csak az, hogy oxigen absorber, meg hogy ne mikrózd, meg ne edd meg.
A kérdésedre válaszolva, a jellemző aromák és ízek, édesség rohamosan eltűntek el míg végül egy fanyar borzalom lett belőle némi fura mellékízzel amit nem tudnék már ennyi idő távlatából leírni. Egyszer túlságosan sokáig tároltam száraz vörösbort, na az ugrott be nekem róla. Abból is minden eltűnt ami az adott borra jellemző, csak a savak maradtak érintetlenül.
Ugyanaz a kávé a negyedkilósra szétöntögetett "kontrollzacskókban" még tök finom volt, az abszorberes meg ihatatlan. Én nem ismerem Kiss Zolit, de ha meg tudnád kérdezni, hogy ő konkrétan milyet használ (ha még használ) az szuper jó volna. -
SoundON
tag
válasz SoundON #108875 üzenetére
Pedig imádtam régen a Pozsonyin, meg a Veres Pálnén is a DoubleShotokat...
Na ez a hely volt a bástyája a klasszik angol, se nem sötét, se nem világos, túltöltöttkosaras, csöpögős, EK,1:1,5 presszóknak amik miatt rákattantam erre az egészre.Szerintem már "csak" a London Coffee Society-ben lehet Budapesten inni ilyen stílusú presszókat. A Dohány utcában vannak és szintén angol ( [link] Craft House )pörkölőtől szerzik a babokat.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz SoundON #109166 üzenetére
Egyébként szemelvény a Lido 3 magyarországi forgalmazó boltjának leírásából (guggel transzlét rulz):
"Fel van szerelve Etzinger kúpos kúpos acélból, átmérője 48 mm. A durvaságot egy kényelmes gyűrűvel állítják be a babtartály alatt. Különböző sörfőzési módszerekhez állítható be, azonban különösen az áttört sörfőzési módszerekhez ajánlott."
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megérkezett Magyarországra az LG 480 Hz-es OLED monitora
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Star Trek
- DIGI internet
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs