-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
válasz Bazsee71 #50331 üzenetére
én csak elmélkedek egyelőre nullához közelítő információm van arról, hogy kell-e spéci tamper, és ha kell, akkor milyen. Vagy pl hogy kell-e OCD/alternatíva. Jelenleg - PY hiányában - Omnia Espressot húzok, és enyhénszólva nem vagyok elégedett. A naked spriccel, kesernyés 89 fokon a kávé... próbálok javítani a paramétereken, persze előbb fel kellene hívnom paljocot és csak utána szórakozni az eszközökkel Aztán ott van a Catler 9010 kérdése is, amin lazán 1.5 éve vakerálok... szóval elvagyok az ötletelgetéssel, kísérletezgetéssel, fórumlakók kérdezgetésével
[ Szerkesztve ]
-
-
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #50445 üzenetére
Nekem is Black LXR van most, de ugyan abban az állásban mint a többi PY (bár eddig sokat még nem próbáltam) Kapucziner kávék sokkal finomabb őrlést igényeltek. Ez a 0.45, 0.50 stb. hogy kell értelmezni? A 0 az amikor össze zárnak a kések és onnan négy és fél ricni a 0.45? Ha igen akkor az enyémen 10 és 13 között muzsikálnak a PY kávék. Egyébként nekem olyan 87-88 fok valós (fejből kilépő) hőfokon ízlett a legjobban kb. 35 mp lefolyással ristretto és presszo között félúton.
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #50451 üzenetére
lehet 1 percesen kicsit kihül a kávé, és úgy jobban érzed az izeket, mint forrón!
amúgy az eszpresszó ledöglik hamar a csészében is! 1 percen belül mindenképp meg kell inni! amikor a vendégek kavargatják, meg szürcsölgetik a 25ml-t perceken át már csak belül sirok, de inkább rájuk hagyom
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #50451 üzenetére
Ezt én is tapasztaltam, kell neki hagyni egy kis időt, egyből fogyasztva nem az igazi. Két dupla se egyforma ha nem egyformán érkeznek a csészébe pl. ha kicsit később indul meg az egyik lefolyón a kávé.
Nem a tömítéssel lesz a probléma hanem a kar méretével. Amikor vettem a gépet akkor én is szívtam ezzel. A kapott röfi kar csak a 68mm széles Gaggiához való kosarakkal működött. Ha bele tettem az LM szűrőt ami 70 mm széles akkor a kosár íve nem találkozott a karral rendesen. Nem ült a kosár ívébe bele teljesen mert szűkebb volt a kar. Rugó nélkül ha mozgatod benne a kosarat akkor marhára billeg, a másik meg szépen bele ül. Ezáltal amikor ráhúzod a kart akkor nem zár rendesen. 10-ből 8-szor eresztett, szenvedés volt, pedig szilikon tömítés volt benne. Utángyártott karok között is van ilyen olyan sajnos, én expolygonban rendeltem olyat mi tökéletes mind a két fajta kosárral. Ezek fél mm-ek, de így meg tudják szivatni az embert.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #50491 üzenetére
nincs hiteltelenség, ez butaság, de tényleg. nem hiteltelen futó, aki három óra alatt futja a maratont. ha valaki korábban sötétebb pöriket szeretett, most meg nem, akkor hiteltelen, ha utólag elkezdi fikázni a korábbi állapotát. mire következtessen ebből az ember a mostani állítások hosszútávú igazságtartalmára?
ez egy hobbi. senkinek sem az a feladata, hogy úgy igya a kávéját, ahogy az másnak ízlik. a megmondóemberek állításait mindig fenntartásokkal kell magunkra értelmezni, mert hiába nagy a tudása, az ízlése attól még lehet más.
szuper példa egy jó "savanyú" kézműves bor. kottázni lehet a savakat, ízeket, csak épp fáj meginni, kellemetlen, két pohár le sem megy. és bár borbloggeri körökben ciki volna beismerni, de egy jó kis gyümölcsös, reduktív, maradékcukros, friss tétel bizony-bizony jobban esik esténként...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #50522 üzenetére
annyi a fika a major körül, hogy most már én is felajánlom egy daráló összehasonlításra. pedig megfogadtam, hogy soha többé nem hozom le a 4. emeletről.
Annyit azért megjegyzek, hogy major óta nem WDT-zek és néhány esetet kivéve nem csatornásodik a kv. Ízre én kicsit jobbnak éreztem a SJ-nál, de ez nem objektív, lehet hogy csak meg voltam hatódva. -
avirid
tag
válasz Bazsee71 #50543 üzenetére
Mindenképp ki fogok, de szeretnék annyira meglepődni, amennyire csak lehet . Úgy értem a jelenlegi kávék kiválóak arra, hogy kiismerjem a gépet valamennyire és megszokjam hogy ezen a szinten mit várhatok ízélményben. Ezután úgy hiszem, ha veszek egy Yirga Cheffe-t, akkor az kellően tetszeni fog majd, illetve nem szeretnék elpazarolni annyi kávét belőle, mint amennyit az eddigiekkel elkövettem. Pl. a jelenlegi Molinarit már pár shot után sikerült elég jóra csinálnom (nyilván a saját ízlésemnek megfelelően), míg a gép és a daráló megvásárlása után a Dallmayr-ből kb a 10. lett korrekt. És akkor még nem jutottam el vele a tökéletesig, amiről még nincs is nagyon fogalmam, de ahhoz már nyilván szükséges lesz pl. a pid.
Amúgy a Yirga jó választás? Egyelőre szeretnék az édeskés-étcsokis, esetleg gyümölcsös ízekkel ismerkedni, illetve szempont még a kávé jó tűrőképessége a nem kifinomult főzési tudásom miatt.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Bazsee71 #50543 üzenetére
Dehogy... Ne terjesszünk már butaságokat! Ha nem régi pörkölés, akkor simán lehet a Molinari egy jó gyakorló kávé. Nálam is volt nemrég egy csomag, 1 hónaposan vettem és egytől-egyig hibátlanokat csapoltam belőle. Igazi hülyebiztos kávé, kifejezetten ajánlom kezdőknek.
-
avirid
tag
válasz Bazsee71 #50559 üzenetére
Sajnos az elajándékozás több okból is sokkal kevésbé játszik nálunk, de ebbe nem megyek bele , amúgy jó ötlet lenne. Inkább kicsit többet várok, elfogyasztom ami van, végülis élvezem ezeket is, az élet annyira nem rövid , ill. most dolgozok némi raktározás kialakításán is.
És természetesen elhiszem hogy jót akar itt mindenki , sokat is tanulok tőletek, de azért nem megy minden egyik pillanatról a másikra és nincs akkora szenvedélyem sem a kávé felé (még), mint itt az átlag topictagnak. Továbbá senki se higgye, hogy azért mert nem rohanok máris azt vásárolni, amit javasolt, ellenkező lenne a véleményem - nemcsakhogy elhiszem, hogy a friss pörkölés dimenziókat fog megnyitni, de el is várom . Csak arról van szó, hogy várjátok már meg, míg eljutok egy pörkölőbe és vásárolok valamit. Már decemberben elkezdtem keresni a környékbeli pörkölőket, hogy vajon hova lesz érdemes beugrani, hol mi a kínálat.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #50559 üzenetére
Egy minőségi olasz kávét nem tudhatod, hogy milyen eljárással (pl. nitrogén, stb.) csomagolják, hogy hosszabb ideig friss maradjon. Szerintem inkább ne terjesszétek ezt a "bolti mindig döglött" dolgot, amíg nem próbáltok 20-30 féle jó olasz kávét.
Nemrég kaptam a forgalmazótól pár kg. Hausbrandt Espresso-t, a 7 hónapos jóval jobb volt, mint az 1 hónapos.
Igen, vannak jó magyar frissen pörkölt kávék, pl. a paljocé, bár én azt is inkább pihentetem egy hónapig. Most más magyar középkategóriás kávé nem is jut eszembe, amit tudnék ajánlani. Párszor rápróbáltam pár Pacificra, de én nyugodt szívvel nem ajánlanám, mert eléggé szerencse kell hozzá, hogy jó minőség legyen.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50551 üzenetére
Nem tudom milyen pori, de fel evesen a sotetebbek vedogazas csomagolasban meg jok lehetnek. Mas is irta ezt itt.
Mindenesetre en is inkabb a mikroporkolokre szavazokFragola: ja nekem is az eletem legrosszabb 1kg vasarlasa egy pin up volt. Aztan az elozo teszten messze az nyert mindenkinel. En se hittem a szememnek mikor kiderult hogy arra a kavera adtam max pontot amit egyszer visszavitettem.
Viszont nekem, meg meg par forumosnak innen szo nelkul kuldott a pacific egy altalam valasztott csomagot. Szoval nem panaszkodhatom, vasarlo baratok.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #50685 üzenetére
Ha engem kérdezel én reneka párti lettem miután kipróbáltam kb. egyből nászra keltünk
Persze mint minden kapcsolatban ebben is voltak rosszabb, elbizonytalanodottabb pillanatok, rövidebb időszakaok.
Szóval (vitarobbantási szándék nélkül) részemről stabilan megy a +1 a reneka javára.[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #50676 üzenetére
na minthogy ma nincs kocsim, valószínűleg jövő hét eleje lesz a moak szett beszerzése.
A szívesen veszek én bármit, amit vagy a MOM-nál (este), vagy a Fradi pályánál (nappal) tudok átadni, de akinek kell valami az írja meg privátban. Pl, hogy akkor most hány kanál is kell?
én veszek két 185 és két 285ml-t a sima fehérből. -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50926 üzenetére
Nem en talaltam ki. Vakteszten neztek, ugy hogy minden nap elovettek egy lezart adag ek es egy mezei orlo orlemenyet es az elso 3 nap egyertelmuen az ek nyert. 4. nap volt kb olyan mint a tobbi, gondolom akkor meg 5. Esetleg 6. nap is vallalhato lehet.
Sztem az hogy ledaraltatod a kvt egy kvzoban nem hiszem h cink. Minden speciality helyen lehet filterkvt venni es nagyreszt ek-t hasznalnak. -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50933 üzenetére
Felreertesz. Ugy ertettem, hogy otthon megcsinalni a daralast nyaralas elott.
Igazad van de ez az erveles most ide pont nem jo, mivel egy vaktesztrol beszelunk ahol 4 fele orlemenybol/ orlovel keszult kvkat kellett sorbarakni. Ez fel ev multva is ilyen lesz ezekkel az eszkozokkel
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50981 üzenetére
kellemess fásság?! hmmm megkívántam ezt az ízt
a kövi mi lesz kellemes mocsarasság?fragola.6035: fás ízt én ízhibaként tudom elképzelni/éreztem eddig. Nem tudom, ez hogy lehet kellemes. Meg miért jó ha 3 évig áll a kv, ha azt lehetne frissen is pörkölni
[ Szerkesztve ]
-
kaligula
tag
válasz Bazsee71 #51126 üzenetére
Köszönöm, mindenkinek a véleményezést. Igen, tudom, hogy mit jelent kép alapján ítélni, de nekem ez már ránézésre is égettnek tűnt. A színek a képen egészen valósághűen adják vissza, amit én láttam (az én monitoromon persze). A crema vékony volt, ami meglepett ennél a blendnél. Nem én készítettem. Harmadik napja, hogy nem ittam kávét betegség miatt, szerettem volna egy jót. Szerintem megégett szegény őrlemény.
rovidkv.reblog.hu
-
fishi
tag
válasz Bazsee71 #51013 üzenetére
Nincs benne PID, se fejhőmérő, stb., mégis elvárod, hogy teljesen automatikusan tökéletes kávét adjon, ráadásul többféle kávéból? Ez a hozzáállás egy picit előítéletesnek tűnik ahhoz képest, hogy a frissen darált kávénál ezzel szöges ellentétben tök természetes a kísérletezés, az adott kávéhoz a megfelelő körülmények megtalálása.
Nekem legutoljára egész jó hatásfokkal sikerült a keserűséget minimalizálni úgy, hogy:
1. gép bekapcs, elkezd felfűteni
2. felfűtés után a csészét teleengedem a felmelegítéséhez
3. 10-20 másodperc után csésze eltöröl és csapolás indítEgyébként árban sem vészes, ha nem a legkommerszebb bolti téglákhoz hasonlítjuk (amiktől azért ízben is simán fényévekre van), és nem grammra számolunk, hanem adagra.
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #51162 üzenetére
"de legalább erős a marketing"
Na minden ellenérzésemet félretéve megnéztem a Nespresso oldalát... A marketing ténylég nagyon komoly, én majdnem elhittem, hogy kizárólag CoE SO arabikákkal dolgoznak és etiópiában a farmerek Range Roverrel járnak szüretelni annyira jól élnek
Gyanítom, hogya Selection Vintage 2014 úgy született, hogy megtalálták egy román raktár kulcsát, ahol 3 éve állt 2000 tonna zöld és megkérdezték a főnököt, hogy kidobják-e... Marketing osztály megoldása: nem, emeljünk árat és hívjuk Selection Vintage 2014-nek
Amúgy biztos, hogy kényelmes megoldás annak akinek mindegy a minőség, de azért én nem vágom még ki az ECM-et, kávéban meg maradok a Józsinál
O1G
-
kaligula
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #51348 üzenetére
a pörkölőmesterek zsákokban veszik a cuccot, sokszor direkt dealben a termelővel és/vagy nagykerrel stb. biztos nem itt vásárolnak. meglátjuk, hogy a kávék hogy válnak be, reményeim szerint azért határozottan jobb minőség lesz, mint az eddig próbált brandós és bourbon cafés zsugák.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #51370 üzenetére
Mi lesz egyébként a koncepció? Tegyük fel, hogy ott lesz egy jópár Gaggia, különböző módosításokkal. Szerintem akkor lenne igazán érdekes ha egy ember csinálná a csapolásokat egyforma kosárral, őrlővel, kávéval és úgy tényleg csak a gépeken múlna a végeredmény. Vagy mindenki a saját gépét ismeri a legjobban és gyártja a kávékat?
-
gpbenedek
csendes tag
válasz Bazsee71 #51368 üzenetére
sz.zs - igen, utóbb láttam is, hogy írtad a szett részeként, nem tudom, honnan vettem a renekát.
bajnokpityu - milyen kávknak állt jól a pid 84? (illetve milyen gépen, milyen pid?) Nekem 88 volt a legalacsonyabb, de azokban nem volt sok köszönet, legalábbis az én ízlésemnek, úgyhogy nagyon érdekel.
Bazsee71: köszi a tapasztalatokat, felcsigázott a reneka téma. Valaki rendel mostanában coffeehitről? ez a 17g-s strada is jól hangzik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen