-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
blackydan
senior tag
Kedves fórumozók! Valaki tudna ajánlani nem túl erős koffeintartalmú őrölt kávét kotyogósba? Többféle is lehet
[ Szerkesztve ]
-
edk-
őstag
Ha szabad, megemlítem, hogy árulok egy Babyt.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Kezdő "kávézó" vagyok, de egyelőre a lehető legolcsóbban szeretném "megúszni" a kedvtelésemet.
Valaki írt egy ilyen kombót: Bialetti brikka + kézö őrlő (Hario Coffee Mill Skerton)
Ez még vállalható költség lenne számomra. Akkor ez ajánlott szerintetek?
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
bbuffy
senior tag
válasz angelside77 #10609 üzenetére
Sztem jó kávéval és odafigyelve a Brikkára vonatkozó ill. ajánlott ökölszabályokra, igen, ez jó kis szett.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
nagyúr
válasz bbuffy #10610 üzenetére
Egyetértek..
A legkisebb bekerülési áron a lehető legjobb minőséget ez is megadhatja. A kávéra oda kell figyelni. A kilúgozási hőmérséklet magasabb, mint egy karosnál, így olyan kávé kell ami nem ég meg azon a hőfokon.
A srácok majd megmondják a lehetséges kávékat, hogy ne egy évben teljen a tesztidőszakod.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
bl4ze
veterán
Reggel robusztáztam
Első kávé egy most teszt alatt lévő robusztás keverék, az összetétel-blend nem ismert, de legalább 30% robit sejtek benne.
Második kávé a Pall&Yotz féle (nekem) új GET UP blend volt: elsőre parádés lefolyás, szép-vastag crema. Már őrléskor is erős pörkölt szotyis illat volt, mely a tömörített kávé pogácsából is érezhető volt.
Hőfokkal lehet picit lejjebb kell menni, első próbára : tömény kakaópor, mellé a pörkölt magvas-szotyis aroma.
Teljesen kellemes! Robuszta nem lóg ki, elsőre azt mondom egy jó, klasszikus talján blend.
További próbák lesznek még vele..:. bl4ze .:.
-
lagoon79
tag
válasz fragola.6035 #10611 üzenetére
Laci, VST rendelésből lesz vmi? köszönöm
-
-
paljoc
tag
Ja, nem en ontottem hanem az Latte Art kiralykisasszony az elobb a Cirkuszban, de attol amit irtam még igaz!:-)
-
mester6
tag
Sziasztok!
Rancilio Silviát keresek elfogadható áron. Értesítést, ajánlatot priviben kérek.
Köszönöm!
Üdv. -
-HajTömeg-
őstag
Mostanában egy csomó helyen voltam az országban és mindig értetlenül nézek,hogy milyen kávékat csinálnak.
A géppark mindenhol neves masinákból áll, szinte az összes helyen La Scala, Pavoni stb. nagy nevek (bár gondolom ezek közt is van különbség).
Egyszerűen nem fér a fejembe,hogy egy olyan egyszerű dolgot,mint a kávéfőzés, miért ilyen baromi nehéz elsajátítani.
Mert tulajdonképpen a kávéfőzés metódusa egy tök egyszerű dolog.
Megfelelő finomságúra darál, tömörít, csapol.
Rendben van,hogy attól,hogy valaki ezt tudja, még nem főz jó kávét,de legalább már lenne rá törekvés, tudná az illető,hogy ha már víz folyik,akkor meg kell állítani a csapolást stb.
Mi olyan kvára bonyolult ezen,hogy sehol az alapokkal sincsenek tisztában?Alias: Júzer error
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz -HajTömeg- #10639 üzenetére
Ameddig nincs igény minőségi kávéra, meg elvárás, hogy 160 Ft-ért kávét adjanak, addig nem is kapsz jó kávét.
Vannak ismerőseim, akik villongó szemekkel néznek, amikor azt mondom 520Ft-ért kávézom.⭐ Stella
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10639 üzenetére
Hétvégén a szokásos helyemen vacsoráztunk, mikor egyik vendég kávét kért. Hallom kávészórás, majd daráló indul. 5 perc után bementem a pult mögé, lekapcsolni a darálót... de kiderült, hogy ennyi idő alatt nem darált még le egy szűrőnyi kávét sem.
A gép egy egykaros La San Marco ilyesmi, darálót nem is próbáltam kideríteni. LSM 55ös szűrőmérettel. Tampert a kávét szolgáltató nem adott, csak a darálón lévő műanyagot. Ami erősen domború. A felső szűrő sík.
A tulaj mondja, hogy már párszor szólt, hogy a daráló szinte legfinomabb fokozaton sem nagyon őröl már rendes minőséget, cserébe mennyiségről jobb nem is beszélni. Hát kopott, majd cserélnek benne tárcsát...A kávé fekete zöld zacskóban 80-20as keverék. Cafe Con Affetto. Rajta az alábbi szöveg: 8 gramm kávéból 25 másodperc alatt 50 (vagy 56, erre nem emlékszem pontosan) ml kávé. Hmm..
Na de ez a 80-20-as keverék... belenyúltam, kivettem egy fél marék kávét, és annak közel fele volt szemre robi. Ízre, illatra döglött mocsár. Szándék van a változásra, csak szinte otthoni alap kávéfogyás mellett nagy cégek szóba sem állnak velük. Tulajban meg jogosan merül fel a kérdés, hogy egy kevés forgalmat adó kávé vonalra költsön-e 500e-et minőségibb gép, darálóra, s veszi majd bele a kávét ami korrekt minőség jóval olcsóbban, vagy ezt a fél miskát inkább a bevétel 99 %-át hozó többi részre fordítsa. Na igen, így én is elgondolkodtam kicsit, de még mindig azt mondom neki, hogy legyen saját minőségi gépe, darálója, amibe vegye olcsóbban a kávét.Azt ha jó a kávéja, lehet jobban felpörög annak is a fogyása.
-
nagyúr
Jesszus! 160-ért automatás kávét kapsz pár helyen.
Mellesleg borzasztó, hogy a sega kévéit is 380-ért kapod meg. Igen, azt a 20 forintost hányadékot.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
-HajTömeg-
őstag
Nekem az a tapasztalatom,hogy nem a kevés kávéfogyasztás/drága gépek párosítással van a gond.
Sőt, csilivili olasz gépek vannak majdnem mindenhol.
Egyszerűen fingjuk nincs a kávéfőzésről.
Pedig nem egy agysebészet.
Ha belegondolsz egy Pacificcafe Pacificcafe (sosem jegyzem meg hogy kell írni és azért sem ütöm most be ) kilós kiskereskedelmi ára 5000-.
Ennek a nagyker ára tuti max 4000, ha sokat rendelsz ennyi se...
Maradjunk a 4000-nél.
1 kilóból kijön kb 100 kv.
A legolcsóbb helyeken 300 egy presszó, de inkább 400.
Tehát kilónként kb 30 ezret lehet rajta keresni.
Ez nem olyan rossz üzlet szerintem,hogy ne érné meg jó kávékat venni.
A baj azzal van,hogy ott áll Gizike az 1milliós gép mellett és nem mer hozzáérni a darálóhoz,mert azt se tudja eszik-e vagy isszák, majd lecsapol 1dl kávét úgy,hogy a vége konkrétan víz,de ő még csak csapol,csak csapol.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz -HajTömeg- #10644 üzenetére
Ezért csinálja jól T&P hogy oktatja is a baristákat. Elég sokan járnak oda ilyen képzésekre.
Gondolom kávézók íratják be őket.⭐ Stella
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10644 üzenetére
Darálóhoz, géphez sok helyen nem nyúlhatnak. Szerződésben kötve. Akit kicsit is érdekli, az azért próbál jó kávét adni a lehetőségeihez képest. Itt mondjuk az előre programozott gombokat használták, én meg egyből az 1 szem manuális gombbal csináltam a kávét. A bérbeadó/tulajdonos felelőssége is keményen szerintem a hazai helyzet. Sok helyen látom, sajnos azt is, hogy az alkalmazott lesajnálja, mi van, csak tolja unottan a sz@rt. Máshol meg próbálja kihozni a lehetőségeihez mérten a maximumot, ami sajnos sok esetben pont ugyanolyan sz@r. Csak az őrlő beállítása, gép beállítása, kávé frissessége, milyenségére nincs nagyon ráhatása.
-
-HajTömeg-
őstag
Azt,hogy a darálóhoz miért nem nyúlhatnak el nem tudom képzelni...
Mert hangsúlyozom,ez nem valami kvabonyolult dolog
Itt még szr a kv, itt már jobb, itt a tuti. Kb ennyit kéne rajta állítani.
Sőt,kb az egész művelet során ennyit kéne beállítani, slussz.
A gépen már nincs nagyon mit szüttyögni,ha a daráló be van állítva.
Tamper és egy gomb amivel csapolja,slussz.
Ezen mi olyan bonyolult,hogy 100ból 98 helyen képtelenek rá?
Fel nem foghatom.Alias: Júzer error
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10648 üzenetére
Talán lehet köze az 1 pofozásra kihulló kávé súlyához... még felborul az 5,5 grammra számolt kávéár...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen