Új hozzászólás Aktív témák

  • Xabi78

    aktív tag

    válasz Gravity1234 #31003 üzenetére

    Ha ennyire az elején jársz, akkor lehet, hogy előbb nagyon az alapoktól kell kezdened. Nem kell egyből PID, nem kell egyből megaszuper kávégép. Mondjuk egy jó daráló kell, mert az lesz mindennek az alapja. De ahhoz, hogy valóban ki tudd használni a PID nyújtotta előnyöket, rengeteg pocsék és jóval kevesebb jó kávé lefőzése után fogsz eljutni.
    A kezdeti időkben azt kell megtanulnod, hogy reprodukálható legyen az az íz, amit szeretnél érezni. Ehhez borzasztó sok dologra kell figyelni. Az elején nagyjából mindegy, van-e pid vagy nincs, mert nem nagyon fogod érezni a különbséget, amit okoz, mert azt elfedik azok a különbségek, amit azzal okozol, hogy pl. 1 grammal több kávét teszel a szűrőbe, vagy nem 12 kilóval tampreled, hanem 24-el, vagy megreped a kávépogácsa, stb. Szóval előbb a helyes technikát tanuld meg. Ehhez igazából kell egy jó daráló, megy egy elfogadható kávéfőző. Ha az elején nem akarsz sokat költeni, akkor egy használt Saeco via veneto, vagy delonghi is jó lehet ahhoz, hogy az alapokat megtanuld. Én lassan 1 éve nyúzok egy daráló (régi abc-s daráló, hatalmas, hangos, de megbízható és örökélet+1 nap, ráadásul olcsó volt, bár fokozatos, így a jó lefolyáshoz játszani kell az őrlemény mennyiségével) + saeco via veneto párost, és most kezdem el érezni, hogy kezd a kávéfőző a szűk keresztmetszet lenni (kicsi a boiler, így a vége szőkül, de ha figyelek, akkor egészen szép eredményt hoz, jelenleg 4ből 1 nagyon jó, 2 elfogadható, 1 meg még pont iható kategória.

    Érdekes, nálam a legnagyobb minőségi javulást a tizedgrammos mérleg hozta, de nagyon sokat jelent a jó tamper, és a kávéfőzővel való hőszörfölés.

    Kephamos: szerintem a martello akkor sem alkalmas élvezhető kosszú kávé készítésére. Csak Martello kapszulát fogad, szoval a nespresso nem megy bele. És igazából nagyon egyeníze van a kávéknak, amit főzöl vele, magyarul bármilyen kapszulát teszel bele, kb ugyanazt a végeredményt kapod. Ha kávétejszínnel iszod, konkrétan megkülönböztethetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    Cave canem!

Új hozzászólás Aktív témák