-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
-
Illesvik
csendes tag
Üdv!
Ezt ismeri valaki?
V.
-
HÁZIGAZDA
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Elég rég nem használtam a gépemet most kezdem újra
Befejeztem közben a gaggia pid-elését (még nyomáspróba van hátra meg visszacsavarozás).
Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: A PID-et beállítom mondjuk 105 fokra. Szépen fel is fűti. Kieresztek egy pohárba vizet (a pohár előmelegítve) és 77fokos lett (több hőmérővel is mérve). Reális ez a hőmérséklet-esés, amíg a víz a bojlerből a csészébe jut?
(kíváncsiság kedvéért, ugyan abba az előmelegített csészébe forrásban lévő vizet öntve szintén 75-80fok közötti értéket mutatott a hőmérő ) -
ronin s8
senior tag
válasz mézespálinka #31212 üzenetére
Mennyit vártál a felfűtés után...? Mert ha eleget, akkor reális.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz mézespálinka #31212 üzenetére
hol mér a pid szondája?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mézespálinka
senior tag
Bekapcsolás után viszonylag hamar felfűt. Miután felfűtött többször próbálkoztam, mindig nagyjából (+-1-2c) ugyan azzal az eredménnyel. A próbák közt vártam, összességében egy fél órát tuti eljátszottam vele, míg a felfűtés kb. 5perc alatt megtörtént. A gyári termosztát helyén van a hőmérséklet érzékelő.(a gőzhöz használt érzékelő maradt a régi, abba a körbe nem lett belenyúlva)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz mézespálinka #31215 üzenetére
5 perc az semmi, akkor csak a szonda helyén ennyi a hőfok, de a másfél kilós fej tutira nem éri el még a hőstabil állapotot. várj 20 percet és utána csináld az első csapolást. amit akkor mérsz, az lesz a jó (mindegy, hogy a pid mennyit mutat, mert az talán még a saját kalibrációján is múlik, másrészt nem kilépő vízhőfokot mérsz, hanem a bojler külső falát valahol).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
válasz mézespálinka #31215 üzenetére
5 perc az lófütty.
Hőstabil állapothoz minimum 25 perc kell, úgy próbáld.
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz mézespálinka #31218 üzenetére
igazából a kérdést sem értem. hogyan tudna rosszul működni? fűt vagy nem fűt, és annyira fűt, amit beállítasz. állíts be többet, ha forróbb vizet akarsz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
vendingo
veterán
Köszi mindenkinek.
Épp kávéfőzőt kerestem a neten, ami méltó utódja lehetne a GB-nek, aztán ebbe futottam bele. Vettünk is kettőt
Januárban keresek mellé valami értelmes gépet, addig száraz kenyér és víz.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz Xabi78 #31227 üzenetére
Köszi.
Amikor ascaso mini-ről váltottam mazzer SJ-re, ott már bőven érezhető volt az őrlemény minőségén és az elkészült kávé ízén a különbség. Eddig 1 dupla készült vele, de annyira ízlett a vele készült kávé, hogy tuti csak placebo. Pár hét múlva már biztos okosabb leszek, ha elmúlik az újdonság varázsa.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
-
krupiz
csendes tag
-
-
HÁZIGAZDA
válasz krupiz #31235 üzenetére
nem kell semmi, a szimpla és a dupla ugyanolyan tampert igényel a pavoninál. a duplát igazából jó eséllyel nem fogod használni, nekem is el van pakolva valahol és van két szimplám (nem eladó egyik sem, szori ). a tölcsérmagasítót a darálódhoz egy tejfölös dobozból is ki tudod vágni, ha kell.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Milyen térfogatú egy teljes shot a Pavonival. Csak mert a Creminaval az egyes szűrő van nyugdíjban - tamperem sincs hozzá, az Electra dupla szűrő van szolgálatban, 14-16g őrleménnyel isteni 1:2 arányú italokat lehet vele készíteni (30-35ml előáztatással, Fellini nélkül hozható)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #31242 üzenetére
ez ilyen.... a pavoni fejébe beáramló vízzel egy risztrettó-eszpresszó közötti mennyiséget tudsz készíteni... fellinivel korrigálhatsz valamelyest...
cremináéba több áramlik be.. annak a dupla szűrő ideális...
ezeket el kell fogadni és nem variálni... vagy használhatsz pavonihoz duplát, creminához szimplát csak borul minden, legfőképp a minőség -
soldier2
őstag
válasz tariattila #31243 üzenetére
Cremina szimpla szűrővel párszor készítettem kávét, nagyon gyenge lett. Így nem is kértem tampert hozzá. Ezek után, lehet nem is fogok. Hozzászoktam a duplához az utóbbi időben.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31244 üzenetére
@soldier2&tariattila
Árnyalnám a képet. Nem ennyire fekete és fehér. A Cremina 67 szimpla szűrőjéhez nem nyúltam hozzá majd két évig, mert szarul néz ki a NAKED-del :-). Néhány hónapja kotortam elő. Ha stimmel az őrlemény, az elosztás, tömörítés, hőmérséklet és az előáztatás, 11g-mal nagyon fasza eszpresszót készít. A szingli húzás (25-30g ital) pont elég neki. Fellinivel (EMCL dupla szűrővel, 18,5g) gond nélkül hozza a 37-43g-os duplát, anélkül, hogy elszaladna a hőmérséklet a "ráhúzásnál".
Pavonival (60-as évek) a legnagyobb igyekezettel sem jutok 30-33g fölé (a Fellini move soha nem több nálam a vízszintestől történő lassú visszaemelésnél).
A Cremina rendszerint faszán felkeményedik megfelelő előáztatás és fellini után, a Pavoni mindig levegősebb/puhább marad. Ennek is utána fogok járni, hogy mi a rák a magyarázata. Nyilván a fejben levő járatok kialakítása. Megnehezíti az ember dolgát, hogy ebből a szempontból a Pavoni feje minimum négy változtatáson ment át a piacra kerülés óta, míg a Creminá-é gyakorlatilag 49 éve változatlan (az apró változtatás nem változtatta a működést).
A Pavoni generációk alatti változásai egyszer-kétszer a működés elvét, a gép termodinamikai viselkedését is jelentősen megváltoztatták.
-
Gravity1234
tag
Udv!
Mi az altalanos mennyiseg ml-ben dupla espressohoz?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #31245 üzenetére
Azért érdekes amit írsz, mert nekem sokkal szebb a lefolyás (értsd nem spricceli tele a konyhát naked-el) ha picit aluldozírozom az EMCL kosarat - bár lehet, a daráló lassú javulása áll a háttérben). Sötétebb pörkölésű kávéval ez 14, világosabb pörkölésű kávéval - Paljoc SO-k, a te francia pörkölésed - 16g-ot takar. Wdt után, így épp tele a kosár, nem kell ujjal egyengetni.
Gravity: az új definiciók szerint 1:1,5 a ristretto, 1:2 - 1:3,5 az espresso. De lehet rosszul emlékszem. Majd kijavit valaki ha igen.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #31245 üzenetére
11g kávéból 30g ital már lungo!
-
Gravity1234
tag
Azert kerdezem, mert ugye most ismerkedem az egesszel, meg az uj geppel, orlovel es egyelore azt lottem be, hogy 16g, dupla szuro es meropoharban 45ml ad 30g kavet lefozve es nezem mennyi ido alatt jon le es az alapjan finomitgatok.
A kerdesem arra iranyult igaabol, hogy ez a 45 ml, 30g merlegen lemerve jo mennyiseg? Ennyi egy dupla espresso?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- Trollok komolyan
- HTPC (házimozi PC) topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Könyvajánló
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...