-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balus
tag
Szerintem azoknak, akik nem szeretnének darálóval babrálni, megelégszenek a téglával vagy egyszerűnek nem törekszenek a tökéletes espressora, azoknak megfelelő lehet egy nyomásfokozós gép. Olcsóbb vagy egy áron van a podos géppel, de igénytelen és mindenféle darált kavét megeszik. Egy nagyi nem szokott neten rendelni podot. A közértben meg mindíg van kávé.
A brikka persze olcsóbb, de nehezebb elfogadható "feketét" kesziteni.
Bár itt a fórumon többnyire a fekete mágiáival egyenértékű a nyomásfokozós szűrőtartóval rendelekző gépek említése. Nekem volt (van is egy la pavoni) és amikor azt használtam, azt hittem jó... -
soldier2
őstag
válasz Surda- #30500 üzenetére
Ez azért sántít. A kapszulás gépek egy idő után letiltanak, ha nem vízkőteleníted (persze csinálhatja a haverod ezt vízzel is, a gép nem méri a folyadék pH-ját), így azt minimum el kell végezni. Más karbantartásra meg nincs szükségük.
Balus: a 30k-s gépek nyomásfokozóval, bolti téglával olyan löttyöt adnak (A Saeco Poemiával van némi tapasztalat), hogy egy mokka express körberöhögi. De ez csak a személyes véleményem. Brikkát nem vennék nagyinak, túl erős
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
M4P33
újonc
Sziasztok!
Szeretnék magamnak itthonra egy eszpresszó gépet venni. Sok jót olvastam itt a Gaggia Classicról, de ahogy látom már csak a 2015-ös modellt forgalmazzák, az ebay-es használtaktól pedig félek.
Tudnátok esetleg helyette másikat ajánlani? A GC ára már amolyan legfelső határ nálam, jobban örülnék max. 50-60e forintos árnak.
A lényeg, hogy minőségi, finom eszpresszót készítsen és ha nem is lesz örök darab, de sokáig kiszolgáljon.
Esetleg egy Krups XP562030 megfelelhet ezeknek?Tanácsaitokat előre is köszönöm!
-
soldier2
őstag
Van a lap tetején egy összefoglaló, olvasd el, sokkal tisztábban fogod látni, mi is kell neked. Az olcsóbb espresso gépeket azért, szoktuk javasolni, elsősorban a rossz megbízhatóság, nehezen szervizelhetőség, egyedi kiegészítők, és az általuk készített kevésbé jó kávé miatt. És számolj azzal, hogy kelleni fog egy daráló is.
Használt gép nem jön szóba? Ezek olcsón javíthatók, és strapabíró gépek.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
M4P33
újonc
válasz soldier2 #30505 üzenetére
Elolvastam, köszi! Mindenképp karos eszpresszót szeretnék. A Brikka pl. sajnos szóba sem jöhet, mert indukciós tűzhely van a lakásban, ahol lakom, meg amúgyis... rendes eszpresszó legyen.
Ha tudsz, tudtok ajánlani megbízható típust és eladót, akkor megfontolom természetesen a használtat is.
Nyilván gagyit nem szeretnék se venni se inni, de nincs rá egy vagyonom sem. A darálóval számoltam természetesen, de előbb a kávéfőzőre lenne szükségem, kabáthoz gombot vagymi. -
Soma01
veterán
Ha valakinek olyan gépe van, ami nyomásfokozós (Pressurized) szűrővel van gyárilag szerelve. Akkor azzal érdemes barkácsolni, átalakítani, hogy ne ilyen legyen? Tételezzük fel, hogy nem a tartó ilyen, csak a szűrő (belül sok lyuk, alul csak egy --> azaz dupla falú alul).
Egyik ismerősömnek van egy gépe és ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy az övé ilyen "crema" fokozós. Felvetődött az átalakítás lehetősége. Illetve annak, hogy veszünk egy másik szűrőt és azt alakítjuk át. Érdemes belevágni? Mi várható az átalakítás után?
Video -
W78
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni vízlágyító bekötéssel kapcsolatban. Csapot cseréltünk a konyhában és ha már így jött, gondoltam beépítek egy vízlágyítót.
Meg tudnátok mondani, milyen csatlakozója van, mert a vizes hétfőn jön, a vízlágyítót pedig november közepén tudom megvenni, akkor megyek Pestre.
Köszi! -
Silent 71
csendes tag
válasz Soma01 #30509 üzenetére
Ezt a videót ha megnézed,[link] akkor látni fogod te is a különbséget!
Mutatja a különböző szemcseméret és a szűrőkosár fajtájától függően, hogy milyen lesz az
elkészült ital, és milyen lesz a crema rajta! And06 már írta hogy akkor daráló kell!
És még egy tamperre is szükség lesz, amivel tömörítve lesz a kávé! -
Soma01
veterán
válasz Silent 71 #30514 üzenetére
Most is saját maga őröli a kávét. Elég finomra szokta őrölni (darálni), de forgókéses darálója van. Biztosan jó volna venni egy jobbat, de az is biztos, hogy lehet vele finomra darálni. A képek alapján legalábbis. Olyanra darál, akár mint a porcukor. Az elég finom. De olvastam ezt:
"A kávét tehát megfelelően finomra kell őrölni. A háztartások zömében és a szokásos üzletek polcain található késes kávéőrlők (amelyek a felül behelyezett kávészemeket egy három- vagy négyélű kés forgatásával aprítják apró darabokra) az eszpresszókészítés céljára teljesen alkalmatlanok. Nem őrlik, hanem törik, roncsolják a szemeket, közepes méretűtől az aprócska töredékekig mindenféle darabka kikerül belőlük. Az eszpresszógépek az ilyen kávétörmelékből nem képesek igazi eszpresszót készíteni; az egyenetlen méreten túl a legnagyobb problémát az okozza, hogy igen sok túlságosan finom, szinte lisztes finomságú por is képződik, és ezek főzés közben keserű ízt eredményeznek. A megfelelő kávédaráló kúpos őrlőfelületek között, a mákdarálóhoz hasonló elven aprítja egyenletes, pontosan beállítható szemcseméretűre a kávészemeket, ugyanakkor készít kisebb, de nem túlságosan porszerű darabkákat is. Ezen kisebb darabok fontos szerepére még visszatérünk."
Nem nagyon láttam, hogy egyenetlen lenne, de egy kúpos biztosan jobb. De ha elég ideig megy a daráló, akkor elég jónak tűnik utána.
Amúgy milyen daráló az amit minimum be kellene szerezni? Gondolom valami kúpos kellene. De hol kezdődik, melyik tipus ami már jó lehet? -
soldier2
őstag
válasz Soma01 #30515 üzenetére
Késes darálót felejtsd el. Használhatatlan espresso kesziteshez. Nem hiszed, de itt nagyon klappolnia kell mindennek, különben nincs jó vegeredmény. Belépőszint az Imat Lux, Iberital Challange, Graef 800. Nem olcsók, de alattuk használhatót nem találsz. A mindenféle hibák kiegyenlítésére, semlegesítésére találták ki a crema fokozót. Az nélkül egy rendes őrlő és tömörítő nélkül semmire nem mész.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Soma01
veterán
válasz soldier2 #30516 üzenetére
Köszi!
Akkor a kúpos őrlőmű önmagában még nem garancia? Mert keresgéltem ilyeneket és beírnám ide amiket találtam és kúposak.
A legolcsóbb a Tchibo darálója [link] 20.000 Ft. A következő kettő kb. 30.000 Ft, név szerint Cuisinart DBM18E [link] és a Graef CM702 [link].
Ezek szóba jöhetnek? (próbálok olcsóbbat keresni ) -
soldier2
őstag
válasz Soma01 #30517 üzenetére
Az első kettőt nem ismerem, hasonló volt a kotyogóshoz, oda megfelelt, de espressóhoz nem tudott elég finomra őrölni. A Graef 702 sokáig a legolcsóbb espresso daráló címet tudta magáénak, de egy ideje nem találni. Ha tényleg van nekik, akkor az is jó választás lehet (őrlemény minősége állítólag az előző hozzászólámban említettekével vetekszik (belül meg úgy is műanyag az összes)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Z0mbi
senior tag
Orulok hogy a kavedaralos tema elokerult mert karacsony kozeledtevel le kellene adjam a kivansag listam
Meg hairo kezi van es jo lenne egy gep.
Sajnos azt latom hogy olyan nincs amit en szeretnek...Szempontok:
*Arban 30-50k
*Minel kevesebb helyet foglaljon.
*jo lenne ha halk is lenne
*es talan a legfontosabb hogy ne legyen taroloja. En minden alkalommal csak egy adagot daralnek es van hogy reggel ezt este mast iszom. Tehat a beleloditok 250g ot es iszom ugyan azt egy honapig nem mukodik.Van ottletetek?
Ha mas nem iberital lesz leszerelt taroloval... -
HÁZIGAZDA
ha még odaírtad volna, hogy legyen pazar az őrleménye és ne maradjon semmi a garatban, akkor kb. elérted volna az örökmozgó szintjét (sajnos a triplájáért sem egyszerű jó darálót venni)
iberital, ascaso, imat, graef -- ezek játszanak, de 30-35-ért ebből is van, ami csak használtan. az adagolót leveheted, az nem gond szerintem.
amúgy zolnagy bezzera kúpos őrlőjét látván az félig abszolút tetszik: a kések tök jól néznek ki
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #30523 üzenetére
Csak egyetlen halk darálót ismerek, azt most javította nekem fragola, egy régi Macap. Ott a trükk valószínüleg a 25 kilós saját tömeg, ami minden zajt elnyel.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Volt a héten egy megvilgosodásom szűrő ügyben. Kaptam egy kiló Moak Stellát a forgalmazótól. Ők 80/20-asnak mondják, de az első shot-ok alapján én max. 50/50-esnek gondolnám, sőt a 40/60-at se tartanám kizártnak. Az az összetéveszthetetlen, nugátosnak mondott robusta íz, megspékelve egy enyhe, a brazil Santos-ra jellemző istálló szaggal, egyértelműen elhelyezte a kávét egy alsó-közepes, minden olasz autópályán és a bárok többségében iható tömegkávé szintjére. Igazából, jól lefőzve ez egy nagyon kellemes, a többség által "igazi olasznak" tartott kávé. A Santos istállóíze még belefér a gourmand "animális" jegyek kategóriájába, és a robi is valami jobb fajta benne. De semmi gyümölcs. A zacskón természetesen valami marketing hablaty éktelenkedik "citrusos" vagy mi a fene megjelöléssel. Az ára 5e Ft körüli.
Most következik a meglepetés. Fragola hozott nekem egy Nuova Ricambi kart, amibe végre belefért az a 21g-os VST Strada kosár, amit egy éve Lagoon-tól vettem. Az eredmény döbbenetes: eltűnik a robusta és az istállószag, helyette megjelenik valami sötétebb gyümölcs aroma! A kávé egy szintet ugrutt felfelé.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Szyszko
tag
Nekem cm800-as daralom van, az ara adott, nem neveznem halknak, de az biztos, hogy tudsz egyszerre egy adag kv orolni vele attol hogy babtartalya van.
Nekem is dilemmam volt ez par hete, de surda javaslatara kiprobaltam, hogy adagonkent orlok. Tokeletesen kijon a gepbol az osszes orlemeny, az elso 10-15 ot mertem elotte, utana de mar nem kell mert "elhiszem" hogy kijon belole minden. Azota valtogatok decaf meg mas kv fajtak kozott."Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #30525 üzenetére
VST Strada a gyümölcsöskosár A 21g-os kosár nálam is bevált, amíg meg nem jött a Reneka. Az kevesebb kávéból tudta ugyanazt.
# mester6 - durva
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz adriankoooo #30531 üzenetére
Compak K6 nekem is van, de az őrjöng a Macap-hoz képest...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #30539 üzenetére
kosár és kosár között nagy különbség van, amikor vált az ember, mindig tapasztalja, de azért alapvetően a legtöbb ízt az összes kosárnál elő lehet csalni, csak persze más paramétereket igényelnek. meg ezzel együtt vannak jobb és rosszabb kosarak, és a skála extrém végén lévő kosaraknál (nagyon kicsi, nagyon nagy) jóval korlátosabbak a lehetőségek, például a fazék ims, amit a dalla cortéhez vettem, kb. használhatatlan, mert annyi kofit elnyel, hogy nagyon durvára kell őrölnöm, ha azt akarom, hogy át is jöjjön rajta. ergo a normál használati skála (őrleményfinomságban) kétharmada kapásból kilőve...
(persze fordítva is igaz, ha van olyan kávé, amit már lisztnek kéne darálni és még úgy is átrobog, elő lehet szedni ezt a fazekat, megoldja )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
prandris
tag
válasz adriankoooo #30531 üzenetére
Imádom amikor visít az ascaso. Jól kihúzatom a darálás végén a szomszédok biztos tudják mikor készül a kávé.
-
ronin s8
senior tag
Ugyanazt az ízt mindegyik kosárnál előcsalogatni..? Hm.... Ezt mondja mindegyik ismerősöm, aki röhög azon, hogy miért vettem Riedel poharakat borhoz, és miért olyan drágát? Az egyik részük lecsücsül, amikor ugyanazt a bort megkóstoltatom velük három különböző pohárból, aminek a vége egy 20 eurós Cabernet sauvignon-os, ami a világ második legjobb pohara. Ők megtérnek, de a másik részük ostobán maga elé meredve hajtogatja, hogy ezeket az ízeket ő már érezte a többi pohárban is. Nekik nem veszem elő a világ legjobb poharát, a Sommelier-t, ami potom 80 euro, és ami megszégyeníti az előbbit! Ezt már csak a feltétlen hívőknek tartogatom, akik utána vallást akarnak alapítani...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Szyszko
tag
Tudna valaki ajánlani valami jó kis cortadós poharat?
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #30543 üzenetére
ez mind remek, de mondjuk tudod rólam, hogy speciel bor témában egy ideje tolom már a szekeret... viszont ezzel együtt sem szeretem a megmagyarázható dolgokat (kb. kémiát) és a hitbéli dolgokat nem keverni.
egyrészt, a kávét nem a kosárból iszod.
másrészt, a jó borospohár azért is működik, mert állatira nem mindegy, hogy a szaglás például mennyire vesz részt a kortyban. hatással van az ízérzékelésre. egy bögrénél sehogyan, egy jobb riedel, schott zwiesel stb. pohárnál meg nagyon is. hovatovább a bornak sem mindegy, hogy mennyi levegőt kap, oxidálódik, amitől változik az íze. ezen felül van a hitbéli rész, mondjuk "jobb kézbevenni" (ezzel analóg, hogy milyen jó érzés a karos e61 karját felhúzni. tényleg jó, de a kávé ízére nincs befolyással).
a kávénál is van különbség szűrő és szűrő között, hiszen máshogy kell őrölni, más lesz a pogácsa magassága, más mennyiséget igényel és ezért más a lefolyás, más a végeredmény.
arról viszont egyelőre elég nehéz lesz meggyőzni, hogy azért lenne más a végeredmény, mert baromira jó minőségű egy vst/lm/ims kosár, szép felületkezeléssel. utángyártott expolys kosárból épp olyan jót tudsz főzni, ha tök hasonlóak a paraméterei. és hogy miért veszünk mégis drága kosarakat? mert "jobb kézbevenni", legelsősorban. vagy mert nincs belőle olyan paraméterű utángyártott (én például utálom a peremes kosarakat, márpedig olcsóból csak azok vannak). és egy több százezer forintos gép mellé igenis keltsen minőségérzetet a kosár is.
na de majd szólj tíz hét múlva, ha előáll az a helyzet, hogy az új kosár mindent visz és egy hasonló másikkal ugyanazt a kávét egyszerűen lehetetlen megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Z0mbi
senior tag
K6 ot lattam szobajott es felvetodott egy kerdes az adagolorol.
Mire valo? Egy huzas = 1g vagy mi?
Mert ennek nincs letjogosultsaga nalam ha en mindig egy adagot rakok az orlobe..