-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #31949 üzenetére
Jaja. Pár napja láttam az AVX-en egy rövid kivonatát. Bár nem hiszek (hittem) a Gaggiával való kávézás életveszélyes voltában, azért a képeket elnézve örülök, hogy váltottam. Az, hogy most melyik károsabb a Gaggia bojlere, vagy a Cremina bojler borítása a napi használat során, inkább hagyjuk
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz killerjohn #31941 üzenetére
kísérletezhetsz szitálással is... cs ott nagyon nem mindegy mennyire finom a szita... (nem ízre! ne harapj bele! )
én mondjuk wdt-zni se wdt-zek mégse csatornásodik sose... (Gaggia Classic, ipari felsőszűrővel, reneka szűrőt használok, és ált a naked kar van fenn...)
most, h jobban belegondolok ez tényleg lehet a reneka előnye! előtte előfordult néha! mondjuk se a mértéke, se a gyakorisága nem volt számomra zavaró... -
killerjohn
addikt
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31955 üzenetére
érdekes, húztam egyet a frissen vett Molinari Decaffból, és nulla (értsd: nulla) kv szemcse ment át a szűrőn (éééés brutál finom!)
Ráadásul az 'eredeti' 18grammos szűrő sem csinálta ezt. Vagg csak nem vettem észre. Fene se tudja. Mi ez a reneka?Hozzátenném, hogy ég és föld a különbség a Molinari és a Segafredo lefolyása között. Még be se állítottam a darálót, de elsőre olyan lefolyása volt a decaffnak a nyitott karral, hogy könnycseppek jelentek meg a szemem sarkában...
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #31949 üzenetére
kicsit lementem hídba most akkor pánik indul?
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #31957 üzenetére
Nem hinném, inkább csak a nagyon elhanyagolt gépekkel van a nagyobb gond. Múltkor volt itt Andrew07 (jól emlékszem a nevére?) írása, laboratóriumi tesztekkel: nem káros.
Azóta én mindenesetre egy bögre vizet kieresztek, mielőtt hagyom felfűteni. Csak a biztonság kedvéért.
-
weinmaker
őstag
válasz adriankoooo #31958 üzenetére
Nem mennék bele mélyebben, de blődség az egész. Bármilyen gép tud produkálni apró szemcséket, nem csak az alukazános. De legyen úgy, rettegjetek a Gaggiáktól
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
jolti
senior tag
Tegnap fedeztem fel, hogy a Pacificaffé webshop-ot nyitott.
Nagyon jól átgondolt, megtervezett honlap szerintem. Nekem tetszik.
Ha jól láttam 1kg kávé fölött ingyen házhozszállítás is van. -
Daneeka
senior tag
Ti CM-ból hány naposat mernétek még megvenni? Kedvenc lokális helyemen 1 hónapos kor felé közelednek a zacsik ami nekem öregnek tűnik.
(másrészt ugyanez a gondolkodás ami miatt még öregebbek lesznek a babok a polcon és nem akarom, hogy bezárjanak, /azért itt szerintem évekig fog tartani amíg kialakul egy stabil heti 10-15 zacsis forgalom/ a legközelebbi rendes kávék meg ~70km-re vannak)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #31958 üzenetére
ez a bögre víz csapolása egyébként egyáltalán nem hülyeség, sőt. főleg a gaggiánál, másfél deci a bojler, nem egy nagy etwas ennyivel öblíteni egyet bekapcsolás után. hadd melózzon az az ulka!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Daneeka
senior tag
Én már nem nagyon merek kérdezni senkitől semmit direktben mert ahogy észrevettem az esetek nagyrészében személyes támadásnak veszik sanyarú sorsú kényszervállalkozóink /pláne ha olyat kérdezel amiről fingja sincs/
Mondjuk a fiatalokkal jobb tapasztalataim vannak, CM-ről se feltételezem, hogy nem válaszolnának csak már leszoktam róla. -
Surda-
őstag
Kicsit offolok,mert a tea topic nemigen pörög.
Mostanában tea fronton is erősítenék,de -akárcsak a kávéval kapcsolatban- itt is elég nagy a kuszaság.
Füves Gyuribácsi teáin az szerepel pl,hogy áztassam a teát 15 percig, ebben a kisfilmben pedig az,hogy az első felöntést meg se igyam, öntsem ki... , utána pedig 10-15 alkalommal újra felönthetem.
Valaki képben van?
Ikeás kacsót érdemes venni? mert már azt is olvastam,hogy ne legyen fám a szűrő,márpedig ebben az van.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Upo
addikt
válasz Surda- #31974 üzenetére
Még tea topik is van? Mi csak kommersz teázók vagyunk, de most hogy írtad, van nekem még olyan ~25-30 éves pu-erh teám a kamrában, még az elmúlt rendszerben vettem a 80-as években, kis festett dobozkában van. Pár éve mikor rábukkantam szüleimnél, akkor megkóstoltuk, nagyon ízlett, bár nem is tudtuk hogy kell rendesen elkészíteni. De most kedvem támadt megint előszedni, kéne egy jót teázni belőle az este...
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
BURN28
tag
válasz Surda- #31974 üzenetére
Nem olyan drága beszerezni egy nem fém szűrőt és akkor biztosra mész. Továbbá az alu-réz death wallnál sem állsz középen.
1 gramm / 85 ml a keverési arány általában, de ebben sem árt kísérletezni, néhány teához nagyon sok, mert kevesebbel is teljesen jó lesz
15 percig nem nagyon kell semmit, maximum az ember lábát a kádban.
Minden teánál eltérő az áztatási idő, egy-két fekete-teának néha még 1 perc is sok, volt ami ihatatlan lett.
Függ például a levelek méretétől is, az apróbbakat (ami szinte törmelék), azokat kevesebb ideig kell, a nagyobb levelűeket tovább (körülbelül mint a kávénál).A leöntést/előáztatást sokan a növényvédő szerek miatt csinálják (szóval az első főzet kuka), amiben van valami, de például nem minden fekete teát lehet többször áztatni. Továbbá azért is, mert a nagy levelű teák jó, ha "kinyílnak", plusz az apróbb törmelékeket is kiöntöd. Nekem a zöld teák egész jól beváltak, azokban van kettő, de akár három áztatás is. Feketéből is van, ami kettőt még egészen jól elvisel.
Itt is figyelni kell a hőre és az időre. De ez fajtán belül is eltér.
Fekete: Kicsivel 100 fok alatt
Zöld: 65-80 (én körülbelül a kettő között szoktam 75 körül)
Fehér: 75 fokAz idő meg a levél nagyságától is függ.
Zöld tea: 2-2,5 perc (viszonylag kicsi méretű)
Fekete: 1-2 perc
Fehér: 1,5-2 percAzért kóstold meg a 15 perces fekete teát is a biztonság kedvéért, hátha az jön be.
Itt is az a legjobb, ha kipróbálgatod és minden fajtának konkrétan utánanézel, általánosságok vannak. De a végeredmény megítélése meg úgyis szubjektív lesz.
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Surda- #31974 üzenetére
tea...
bár nem vagyok annyira elmélyülve a témában, mint kávé témában, messze nem, de az én véleményem, ahogy én csinálom:cs szálas tea!
egy jó minőségű fekete teát simán ki lehet áztatni 2-3x, az oloongokat is ált 2x, roiboos is 2-3x...
sztem nem annyira lényeg a pontos arány! ha többet teszel bele, kevesebbet áztasd! ennyi!
egy teás eszköznél ezekre érdemes figyelni:
-sűrű lukú szűrő, pl a roiboos nagyon finom szemcséjű szokott lenni!
-hely a tealeveleknek a kinyíláshoz (a teatojás ezért nem jó)
-fedő, ami lehetőleg az egész edényt lefedi, de legalább a filter fölött! (ez utóbbi két tényező együtt sokkal egyenletesebb, tisztább kioldódáshoz, tisztább ízekhez vezet!)
-átlátszó edény, h láthasd a tealevelek nyílásátezeknek a feltételnek maradéktalanul megfelelnek a Kamjove kannák:
Kamjove TP-200és ennél az eszköznél a lehetőséged megvan, h elmenj a ún gung-fu teázás irányába! nagyon rövid áztatási idők, kb ugyanaz a mennyiségű tea, nem fél literhez 2-3x áztatással, hanem mondjuk cs 1-2 dl, viszont 5-10x 'forrázod le' és cs 10-20mp-ig! így nagyon friss, nagyon tiszta ízeket fogsz kapni! érdemes kipróbálni!
teljesen megbízható eladó, egy nagyon profi ebay-es teaház, ajánlom figyelmedbe, jó minőség!
ezt a méretet javaslom, 7köznapi használatra, ha meg a gung-fu vonalra szeretnél ráhasalni, akkor az egyel kisebbet! ennek, ami egy forrázással elérhető belőle, az olyan kb 2,5 dl, ha egyedül gung-fuzól akkor a kb 1dl-es méretet javaslom, ha mindig ketten akkor a 1,5-2dl az ideális méret!ilyeneket is használok (van fedele is!), de nem nagyon láttam ebből 3000alatt...
ez is megfelel minden kritériumnak, ez kicsit egyszerűbb, mert ezt teheted közvetlen az edénybe!
én ebből teázom leggyakrabban:
[link](átlátszó, hőálló, vastag üveg és a mérete is szimpatikus! a gung-fu sztem cs akkor jó, ha azt az időt rászánod, beszélgettek közbe, pl. de mondjuk munka, v 1film mellé inkább az a jó, ha ott van egy értelmesebb mennyiség! )
és mindenképp javaslom elmenni a Flying Bird-be és a Zhao Zhou-ba! más világ, más árak, más minőségi kategória, de mind2 nagyon magas minőség!
az előző inkább teabolt, ahol mindig lehet kóstolni, az utóbbi meg teázó, ahonnan tudsz haza IS vinni, és vannak eszközök IS!a fehér, a zöld és oolong teák sokkal kényesebbek! nem mind1 a hőmérséklet és az ázási idő sem!
könnyen megkeseredik! érdemes beszerezz egy hőmérőt! ez absz best buy, gyors és pontos! filterezéshez is nagyon jó! bele tudod lógatni a hosszú érzékelőjét a vízforralóba! v tejhőmérőnek latte-arthoz!sokat iszom pl ezt az arab keveréket:
(tudom, h nem akkora minőség, de a kardamomm miatt nagyon finom, és nagyon baráti az ára! 1500Ft/fél kg!)
ez olyan 'napi tea', amikor nem vmi különlegesre vágyom!de adok azért pár tippet a minőségibb kedvencekből is: Lapsang Souchong, Milky Oolong (tejgőzön (félig) fermentált, na ez nem lesz olcsó! ), Black Gunpowder
[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31978 üzenetére
,többet ne offoljunk,mert Parci még nem alkotott véleményt,hogy ez mennyire mehet itt és nem akarok úgy jármi,min Hajt.., szóval páran,akiket kitiltottak
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
-
Wolfy999
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31978 üzenetére
Ennyit tudok hozzáfűzni.
Bocsi! -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz kk831228 #31983 üzenetére
(ez a hosszú hsz-ből lemaradt: Ahmad teát arab és török boltokban lehet kapni!
ill az átlátszó edényhez további kiegészítés:
így rögtön látod a színét is! beszédesebb, mint az idő! (akkor vedd ki, nyomd át, amikor már 'olyan', azaz megfelelő színű! ez lehet, h hamarabb van, mint mondjuk 3p... de ez olyan, rálrzel/Neked, h ízlik kategória! ) gung-fu-nál természetesebben világosabbak a színek! (és a nyíló tealevelek is baromi szépek tudnak lenni! )[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31984 üzenetére
Ez klasszikus...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Daneeka
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31978 üzenetére
Egyszer vettem egy ilyet coldbrewhoz, ahhoz szar de eléggé hasonlít arra amit körülírtál, ez jó lehet teához?
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Daneeka #31986 üzenetére
mivel tobbek kerdeztek privatban:
[link]
itt tobb bolt is van, en az elsoben a Szir center nevuben vettem! de biztos vagyok benne, h van meg mashol is! a Koruton is van par ilyesmi uzlet!
rosszul irtam az arat, nem 1500, hanem 1900 a fel kg, de meg igy is 2x aztatast feltetelezve, boven bestbuy!
van egy olcsobb alternativa, talan 1700 v 1500, az AkbarDo Ghazal Tea neven fut, sarga dobozban leledzik, de -sztem- az nem olyan finom...es, h h is mukodik egy ilyen Kamjove: igy
az ikeas kancsora:
(ezt linkelte kicsit korabban Surda es kerdezte, h jo-e szoval olvasd hozza a teljes kep kedveert azt a par hsz-t! )
nem rossz, de van jobb!
nem olyan suru a szuro rajta, teahoz sem, nem h kavehoz! (ha eleg durvara veszed az orlemenyt es megfelelo szitaval atszitalod vegulis akar meg jo is lehet, de a kb frenchpress durvasagu orlemeny miatt nagyon hosszu aztatasi idovel kell szamolj!)
amugy teat is lehet hidegen aztatni! feher es zold teakkal nagyon finom eredmenyeket lehet elerni!
ezenfelul el is pattanhat! szoval mielott beleteszed a forro vizet, el kell obliteni meleg vizzel!
viszont a Kamjove felso-belso resze mua, oda raontod a forro vizet a tealevelre, es amig azik az elomelegiti a kakncsot magat (ami uveg) es ezaltal biztos nem fog elpattanni!
es figyelni kell, h ne 'felejtodjon benne' a szurobetet a kelletenel hosszabb ideig... (mig a Kamjove eseteben 'gombnyomasra' megy! )[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31987 üzenetére
Köszi!
Régebben majdnem szembe laktam a Szír Centerrel, igaz csak vízipipa dohányért járkáltam néha.
Amúgy az IKEA cucc nem a szűrője miatt nem jött be coldbrewhez hanem mert lehetetlen olyan kávé-víz arányt belőni rajta ami nekem bejött (1/4 és 1/8 közt, azaz pl. 250g kávé 1 liter vízhez.
Veszek szerintem egy ilyen teát amit írtál,azt kipróbálom hadd lássa az asszony, hogy nem volt haszontalan felforgatni a konyhát mindenféle furcsa sz@rral.
Még egy sort írhatnál a tárolásáról, gondolom sokáig fog tartani amíg elfogy fél kiló, ezek nem oxidálódnak olyan gyorsan mint a kávé?
-
Komplikato
veterán
Üdv.
Nemrégiben elkövettem azt a hibát, hogy megkóstoltam egy "filteres" csöpögtetős kávét a BeanBusters-nél, azaz olyat amit NEM főznek és eléggé mellbevágó volt, hogy annak van íze és nem is akármilyen. Tudom, hogy itt a fő téma a jobb féle presszó gépek, meg a gőznyomás, de emberi áron ilyen csöpögtetős kávéhoz normális filtert, csőrös kannát hol lehet venni? És konkrétan milyen kávé fajták ajánlottak hozzá? Persze nem adtam fel terveimet minőségi eszpresszó vagy risretto otthoni előállítására, de olyan a különbség mint amikor valaki csak citromos cukrozott teát iszik egész életében (magyarán AZ neki a tea) és utána találkozik egy jobb féle zöld teával és annak ízével.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Surda-
őstag
válasz Komplikato #31993 üzenetére
Picit pontosítani kéne,hogy pontosan milyen kávéra is gondolsz.
Itt egy kis video,ami támpontnak sem rossz + utána meg tudod mondani pontosan milyen kávét ittál.
V60? iwaki? aeropress?[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
kk831228
addikt
Volt, csak kicsit nyögvenyelősen ment a megrendelés, mondta is a srác hogy nem sokára kész a webshop, azon egyszerűbb lesz...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Komplikato #31993 üzenetére
azt javaslom, h indulj el az egészen 'alap' kávétól...
most a literes french-press óccsóért van az ikeában (ennyi pénzért még én is veszek egyet, pedig ritkán iszom fp-t!) IKEA Family-ben, most még 900-al olcsóbb! próbáld ki sötét, olaszos, robusztás blenddel, utána világosra pörkölt presszó blenddel, utána világos SO presszó pörköléssel, végül a lényeg, ami a 'végállomás' lenne: filterhez pökölt SingleOrigin-nell (LuckyCap, Gardelli, CasinoMocca, Beyond and Within (Madal), v más egyéb filterre pörkölt SO)kelleni fog egy tizedgrammos mérleg (ebay 2-3k - tudomásom szerint ez a legolcsóbb verzsön!)
egy hőmérő:
bestbuy! (a ma már linkelt, ikeás digitális, ponots gyors hőmérő, ezúton is köszönet a Budapest Baristas-nak a tippért! )és
egy őrlő!
kéziből a Rhino-t szokták javasolni (kerámiakéses, aránylag gyorsan kopik), ill a Zassenhaus Quito-t (elég sok volt vele a minőségi probléma, a tengely, nem mindig jól ült a helyén, úh már nem forgalmazza a CasinoM.! de ha sikerül máshonnan beszerezz egy JÓT, akkor jó! ill további hátránya, az üveg tartály, ami könnyen eltörik! )további fillér-barista ajánlataim:
presszóhoz, ristrettohoz remek:
50ml
duplához:
[150ml
(nem, sajnos nem kapok %ot tőlük... :'( )
filterhez:
[link]
vagy
[link]
vagy
ez a személyes kedvencem!
de ha vki a talpas, borosra gerjed, az is tökjól működik!
a lényeg, h nagy térfogatú és felfelé szűkülő legyen! (mint ahogy a bornál, nem kell teletölteni,h tudjon az ital illatozni, levegőzni! a Mantra-ban ittam először konyakos pohárból filtert, nagyon sokat hozzá tud tenni! )többünk nagy megelégedéssel használja ezeket a zacsikat:
a zöld a legkisebb (van többféle méretben)
eseti, ideiglenes megoldásnak, v tersonetnek, v átvinni a haverhoz a magot!cold brew-t remekül lehet ebben a hűtőben tárolni:
[link]filteres eszközök közül az Aeropresst emelném ki!
műanyag (ezáltal ideális útitárs, mert behajíthatod a táskába, nem törik!), olcsó hozzá a filterpapír, és aránylag sokrétűen felhasználható! és sokkal olcsóbb, mint pl egy chemex, v akár egy szifon!
kezdésnek sztem tökéletes egy AP!
ha ízlik a cold-brew (előtte kóstolj mondjuk a Keletben - a könyvcsere és a hangulatossága miatt emelem ki a helyet, és mert itt télen-nyáron szokott lenni!) akkor egy Mizudashival megtámogatni a szettet!-a Barista Szaküzletet
-a CasinoMoccát személyesen (a Kalita cuccok, tudomásom szerint cs tőlük megy, pl...)
-a Tamp&Pull 3 BrewBar shopját
-a mindenamibar.com-ot
-a bareszkozok.hu-tjavaslom.
érdemes összeollózni, h mi hol olcsóbb, 1-2-3000-t meg lehet spórolni![ Módosította: radi8tor ]
-
Surda-
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31997 üzenetére
A személyes kedvenced űrtartalmát jól írták?
4,5 decis az az üveg?? Képen nem tűnik akkorának."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
octbintw
csendes tag
Sziasztok!
Ma vettem egy Graef CM702-es darálót és az a gondom, hogy túl finomra darál, 7es fokozat alatt pedig nem is jön ki belőle semmi.. Mi lehet a baj? Vigyem vissza?
Köszi, üdv. OCG