-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
válasz Szabász #81495 üzenetére
Ha már szárazon is benyomódik, akkor az túl van töltve. Olyankor könnyen kicsatornásodhat. A felső szűrő lenyomatának valóban látszania kell, de csak csapolás után, amikor a pogácsa megduzzad.
Az ún. 5 centes teszt-tel szokták az amcsi baristák gyakorolni a töltést. Ha teljesen benyomódik akkor túl sok. Ha egyáltalán nem, akkor meg túl kevés. Akkor jó, ha lenyomatot már képez, de nem kerül egy szintbe a pogácsával.Az Euro 10 centes csak kétszázad milliméterrel vékonyabb, azaz ugyanúgy használható erre a célra.
(A teszt nyilván az 58-as kosarakhoz használatos.)
[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
válasz Nibiru #81499 üzenetére
Nekem másfél év alatt egy karc sincs rajta. Ha néhány év múlva elkezd rohadni, veszek rá egy újat. Most kb 9000 ft, lehet akkor olcsóbb lesz vagy akciós, majd valahogy csak ki fogom tudni spórolni :-)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Nibiru
tag
válasz Gery0505 #81496 üzenetére
Sajnos ez pörköléstől, szemcsefinomságtól, kosártól is függ. (meg hogy épp mennyi ragadt bent a darálóban. ) Próbálgasd egy EUR 10 centtel (lásd lejjebb), és írd föl magadnak egy füzetbe, hogy vissza tudd keresni később. Ha a kávét hűtőben vagy fagyasztóban tartod, nem érhetnek nagy meglepetések. Az a legjobb, ha megvan a jegyzeted, de mikor tömörítesz, a tamper és a kar pereme közötti távolságból az ujjaddal érezni fogod, hogy túl sok, vagy épp kevés. Ha határeset, a karral lehet még játszani valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz beleriand72 #81504 üzenetére
Nem az a "kardomba dőlök miatta" szintű probléma, meg nyilván nem üti-vágja az ember a gépet, egyszerűen csak érthetetlen.
-
Elekellek
csendes tag
válasz yazoo1 #81503 üzenetére
Másfél évig ment nálam, az 18 hónapszor 1,5 kg, ami összesen 27 kg, az előéletével együtt kerekítsük fel 50 kilóra.
Ha 3-400 kilót elbír egy késpár, akkor – ezt a fogyasztást alapul véve – körülbelül tíz év múlva kell kést cserélni.Azt nem tudom, késcsere esetén kell-e újraszabályozni a síkokat.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
A következő kérdésem daráló ügyben lenne Hozzátok: Mi a véleményetek az [Ascaso i•mini I1] őrlőről? Érdemes megvenni? A Graef 702-höz képest milyen tulajdonságokkal rendelkezik?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Lefty
addikt
válasz Koczó93 #81513 üzenetére
Eszembe jutott, amikor parom egyedul volt otthon, aztan nagy naivan felhivott, hogy ugy inna egy kavet, mondjam mar el hogy keszitse. Es akkor elkezdtem, hogy vedd ki a fagyobol a kavet, polcrol vedd le az ekszermerleget meg a kis tegelyt, merj ki 18 grammot, cseppents ra egy csepp vizet es keverd el, utana toltsd be a garatba, indits ra a daralora, majd a kis ecsettel sepregesd ki a pangot, indits ra meg egyszer, egyengesd el a kis drottal az orlemenyt, tamperold le egyenletesen, huzd ra a kart, vedd elo a stoppert... hat az lett a vege, hogy nem ivott kavet inkabb
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
Sikerült elkészíteni az első kávét az új GC-vel, egész iható lett az eredmény, pedig késes őrlővel csináltuk a kávé megőrlését. A tamperelő sem volt tökéletes, mert 2mm-el kisebb, mint kellene. Zöld Segafredo-ból főztük, ami elég régen áll a polcon... Viszont már ez sokkal jobb lett, mint a Szarvasiból főzött Tchibo Milano Style. Lett szép crema a tetején, az aroma finom volt, nem volt keserű, nem volt savanyú. A zaccon nem állt tócsa, szerintem a kávé mennyiségét is nagyjából eltaláltuk, úgy csináltuk, ahogy javasoltátok. 20g-ot őröltünk le a propellerrel, de nem kellett mind bele. A nyomásfokozós szűrőt használtuk. Biztos vagyok benne, hogy lesz ez még sokkal jobb is. Még egy kérdés a kazánból kinyomjuk a vizet? Egy pár napig nem használjuk a gépet
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
Ez jó kérdés, én arra gondoltam, hogy úgy nyomnám ki belőle a vizet, hogy kiürítem a tartályt, és a kávéfőző gombbal megjáratom a szivattyút... De ez biztos nem jó ötlet, mert nem ismerem a felépítését a gépnek. Az viszont tetszik, amit javasolsz, hogy a következő főzés előtt kinyomatni 1-2dl vizet, és kész is. Azért gondoltam kiüríteni a kazánt, hogy ne punnyadjon bele a víz a következő használatig.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
senior tag
válasz Gery0505 #81496 üzenetére
Most a síma dupla szűrőről fogok írni, amivel csináltam nektek a kávét ( nyomásfokozós szűrőről nem tudok nyilatkozni, mert olyannal életemben nem csináltam még kávét ). Szóval ebből a kávéból 16g megy a szűrőbe. Ez egy közepesnél picit sötétebb pörkölésű káve. Sötétből kb. 14-15, világosból pedig 17-18g is belemegy. A tömörített pogácsa és a felsőszűrő között 2-3 mm kell, hogy legyen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod belőni, hogy a tömötített kávéra ráteszel egy 100 Ft.-ost, felteszed a kart. Ha a felsőszűrő épphogy egy picit belenyomja a kávéba a pénzérmét, akkor jó.
Szerk.: közben látom már javasoltak hasonló megoldást
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#81733120
törölt tag
Kapszulás gépek közül melyiket javasoljátok?
-
HÁZIGAZDA
válasz Gery0505 #81520 üzenetére
tényleg nem jó ötlet, mert a szivattyú megdöglik, ha szárazon járatod. ha hónapokig nem használod, utána is simán teszel vizet a tartályba (miután elmostad...), aztán folyamatosan csapolsz egy-két decit. a gaggia classic ugye kis vízterű cucc, ez ilyenkor előny, tényleg nem kell többet nyomatni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Illesvik
csendes tag
2005-ös Gaggia Baby PID-es eladó.
Most volt átnézve Simi által, kapott egy vadonatúj kazánfelsőt is.REX C100 PID, réz felsőszűrő tartó+ipari felsőszűrő, 1 éves 3 utas mágnesszelep, rs gőzcső.
Szép megkímélt állapotban keresi új gazdáját, műszakilag "nullkilométeres"
Jár mellé az erdeti alu vízterítő, felsőszűrő, egyes és kettes szűrő valamint egy 58-as Motta tamper.Az ár: 90.000 Ft
Budapesten Zuglóban van a gép.
06705732632 -
Flashback
addikt
Brikka kotyogós kérdés: ketten a 2 személyeset vegyük vagy a négyeset? Ki mit tanácsol?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
do0gpwn
újonc
válasz freaghill #81533 üzenetére
Vizet a felső részében kell kimérni, nekem régebbi típus van abban ott egy H2O felirat, azt addig töltöm, hogy épphogy ellepje a víz. Az újabbakban nincs odaírva, hogy H2O de ott is van jelölés. Ez kb 10cl víz, amiből lesz 8 cl kávé. A kávét durvára kell őrölni, de azért nem annyira mintha french pressbe raknád. Lenyomkodni nem szabad, max kocogtatni. Ezek kb az alap dolgok, de ki kell kísérletezni, hogy neked mi jön be.. egy fél kanál víz is jelenthet különbséget és kávéja válogatja hogy milyen örlési finomság kell
-
Nibiru
tag
Állandóan arról olvasok, hogy a 9 bar-os beállítás mennyire fontos az OPV-ken. Erre most beleakadtam ebbe az érdekes cikkbe: https://olaszpresszo.hu/opv-kell-e-allitani/
Mit gondoltok erről? Nem a bojler utáni OPV-k logikus problémájáról, hanem a többiről.A hozzászólásokat is érdemes elolvasni. Pl. volt szó arról itt (is) hogy ugyebár a víz a pogácsa felszínén.
Teljesen egyértelmű, hogy ha mondjuk 11-12 Bar-t enged el a mágnesszelep akkor nagyobb erővel "szívódik" le a víz a pogácsáról / többet képes leszívni mintha 9 Bar-on van a nyomás. És valaki pont erre panaszkodik az oldalon. A sokak által beépített szűkítő a lassú nyomásfelépüléssel meg kéne oldja a csatornásodási problémákat önmagában is. Lehet, hogy nem is kéne hozzányúlni az OPV-khez, vagy csak extrém esetekben? -
Gery0505
tag
-
Gery0505
tag
válasz sz.zs. #81521 üzenetére
Köszi az infót, nagyon jó, hogy pontos mennyiségeket megírtál, és a pénzérmés módszer is tetszik, amit javasolsz, meg amit a többiek is javallottak. Így fogjuk beállítani a különböző kávék mennyiségét. Mi a véleményed erről az Ascaso őrlőről? Érdemes ezt megvenni, vagy inkább olyat vegyünk, mint Neked van a Graefet?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Keresztapper
senior tag
válasz Nibiru #81536 üzenetére
A nyomás leginkább a kivonatolásra van hatással szerintem, ezért a túl magas, vagy túl alacsony nyomás túl, vagy alulkivonatolást eredményezhet, ami az ízekre nincs igazán jó hatással.
Ennek már csak amiatt is érdemes egyfajta sztenderdként működnie, hiszen a pörkölők is ennek alapulvételével profiloznak, ami mit sem érne, ha otthon drasztikusan eltérsz tőle, de majd paljoc, vagy Bazsee71 kiigazít, ha rosszul gondolom.
http://palscoffeetech.com/
-
WiZARD
addikt
válasz Nibiru #81536 üzenetére
Én már 1x feldobtam a nyomás témát (igaz a másik irányból), de nem nagyon jött rá válasz...
[link](június óta 6 bar-on készítem a kávékat, elégedett vagyok az eredménnyel, és mástól se volt még panasz, a topicból is voltak páran már, akik kóstolták )
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
OImi.
csendes tag
Mekkorára szoktátok levágni a cukrásztölcsér végét? Illetve milyen fedőt használtok hozzá?
-
Flashback
addikt
Végül a kettes Brikkát rendeltem egy Hairo pro örlővel, maximum kétszer lesz főzve ha kevés. Viszont:
- Milyen kávét ajánlotok amivel bizos nem nyúlok mellé és pesten meg tudom venni akár egy pörkölőben?
- Miben célszerű a kávét tárolni?[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Szabász
csendes tag
válasz Flashback #81542 üzenetére
Muterom is 2 személyes Brikkát használ neki a Veronesi Cream vált be! És nekem is ízlik, csokis utóízű kellemes illatú kávé, ha jól emlékszem 80ml vizel készíti el. Szerintem ha félkilót veszel hagyhatod a zacskóban.
https://kavebolt.net/szemes-kave/229-veronesi-ciok-cream-szemes-kave-500g.htmlIgaz személyes átvétel Fóton van nem Pesten! Általában 1-1,5 hónapos pörkölésűek szoktak lenni a kávéik.
-
bluesfan
tag
Akit esetleg érdekel egy 2 személyes, eredeti olasz Brikka, privátban jelezze.
-
senior tag
válasz Gery0505 #81538 üzenetére
Nem ismerem ezt az őrlőt, így sajnos nem tudok véleményt írni, de azt szokták javasolni, hogy Graef fölött csak Mazzer, vagy Fiorenzato az ami jó vétel, ilyet nyugodtan lehet venni használtan, örök darabok!
Pl.: [link]OImi.: Akkorára, hogy a kar pont aláférjen a szűrőmagasítóval, így szemetel a legkevésbé.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
72lakiluk
tag
válasz Dolphin #81527 üzenetére
Most hazaérve elővettem a gyári szűrőt próbából. PY Etióp Sidamo volt soros, első beállítós főzet. 18g a kosárban így néz ki: elsimítva majd a drótozás és tekergetés és végül tamperelés. Ennyi kell ebből, bár ez már city pöri. Kicsit hosszabbra akartam nyújtani, de jónak láttam 32-nél leállni. 35.7g lett belőle. A reggeli jobb lesz
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
fedél, kicsit "lötyögős", de azért megáll (ha a garatot sepergeted akkor szinte nincs is rá szükség)
a kilépő átmérő teljesen egyedi, főleg ha kartartót használsz.
a tölcsér/kivágás függőleges elhelyezésétől is függ, a lényeg, hogy kényelmesen elférjen a karban az őrlemény "hegy".ha nincs kartartó akkor kb. 25mm vagy egy kicsit kisebb, de lemérem neked ha kell
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Opel topik
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Crypto Trade
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest