-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoknee
csendes tag
Egy kellemetlen élménnyel lettem gazdagabb pénteken. Korábban nagyon szerettem a My Little Melbourne kávézót, mert speciality hely létére volt egy olaszos blendjük is az őrlőben. Beugrottam pénteken is, és kérdeztem, milyen kávék vannak, majd rákérdeztem, hogy olaszos már nincs? A válasz az volt, hogy hát az már évek óta nincs. Ami persze így nem igaz, mert a felújítás előtt még ittam náluk ilyet. De hogy igyak világos pörit, kóstoljam meg. Mondtam neki, hogy nem szeretem a világost. Itt jött a győzködés, de hogy meg kell kóstolni, meg satöbbi. Végül kértem egy etiópot, mert ebből még sehol nem kaptam olyat, hogy kijöjjön belőle az az igazi málnás epres dolog, mondom hátha.
Megkaptam a kávém, finom volt, meglepően kevés savval, de a keresett gyümölcsök nem voltak jelen. Utána kérdezi a srác, hogy milyen, meg fogom kedvelni, hogy jó ez, csak meg kell szokni. Újra mondom neki, hogy nem szeretem a világos pörit. Mondtam neki, hogy rendszeresen iszom világos pörkölést, elég sok fajtát, de az olaszt szeretem (mert többek között kávét tesztelek). Erre győzködött még, de mentem inkább a dolgomra.Nem értem, miért nem tudják elfogadni, ha valaki nem szereti a világost. Nem azért, mert nem ismeri, hanem épp azért mert ismeri, de egyszerűen mást szeret. Időnként jól esik, de általában mást fogyasztok.
Kár ezért a helyért, most már lekerült a térképemről, pedig eddig nagyon kedveltem. -
HÁZIGAZDA
válasz zoknee #82403 üzenetére
ha ennyire merevek, az nem jó, persze nem tudni, hogy mit értesz olaszos alatt. ha olajosra pörkölt, robusztás blendet, akkor szerintem akceptálható, hogy egy specialty hely olyat nem tart, mert pont attól akarja megkülönböztetni magát.
viszont emlékszem halvány még a mlm "olaszos" blendjére, és az teljesen jó volt. és ez a kulcs, igazából nem is nehéz olyan klasszikusabb ízvilágú kávét csinálni, amiben savak is vannak, amiben nincs kesernye, se robuszta, mégis abszolút kompatibilis az ehhez az ízekhez szokott fogyasztókkal. hogy mást ne mondjak, jobb híján én is ilyesmiket pörkölök itthon (tökéletes világos pörit nehéz elérni ilyen körülmények között, annyit meg nem ér nekem a néha sikerült, hogy a pörkölések 80%-a viszont valami savanyú vacakság legyen, mert bármit kidobni mindennél jobban fáj, viszont az olyat meginni is).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
válasz zoknee #82403 üzenetére
Én is bírom, amikor az utcáról betévedt embereket egy kalap alá veszik, és nem gondolják, hogy valaki valóban ért is hozzá, lehet hogy még jobban is, mint a gép mögött álló barista.
Anno bementem a szokott helyre, új csaj, kérdem, milyen kávétok van jelenleg? Elkezdte sorolni, hogy espresso, latte... A másik srác már ismert, kapásból mondta a napi aktualitást. Mondjuk az elején mindig szkeptikusan fogadnak, meg hogy mit akarok itt tudálékoskodni, aztán amikor pár mondat után közlöm, hogy évekig magamnak pörköltem, több száz fajta kávét ittam már, akkor kezd komolyabban venni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Csápájev
őstag
válasz vendingo #82407 üzenetére
Van azért ebben egy nem kis adag sznobizmus is.
Tegnap este beültünk vacsorázni egy belvárosi helyre, mivel egy ideje visszafogtam a mértéktelen zabálást , én kértem egy light colát.
Jött is a válasz,hogy csak Fritz light kóla van, amit utálok, ihatatlan kólaszörp íze van.
Mondja a pincér,hogy tökéletesen megérti, ő is utálja
Szar,de most ez a trendi, akkor ez van. -
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82406 üzenetére
Csak világos pörkölésű kávéval foglalkozó speciatly kávézó tanfolyamán mégis mit vár?
Mi is voltunk Madal-os tanfolyamon, szerintem kifejezetten jó volt.
(#82407) vendingo:
A "milyen kávé van?" kérdésre nehéz jól válaszolni, ha nem tudjuk mit akar a kérdező.
Van aki az említett felsorolást akarja, van aki arra kiváncsi hogy milyen ízesítések vannak, van aki arra hogy 100% arabica-e, van aki pörkölésre, másik származára, harmadik meg a pörkölőre... Ha mindet felsorolom, akkor a nagyrésze hülyének néz, és nem tud mit kezdeni az infóval.
Van aki bejön a kávézóba, odaáll a pulthoz, és közli hogy "kávézni szeretnénk" mondom ok, majd kifejti: "3 db kávét kérek", amikor visszakérdeztem hogy milyen, akkor megismételte hogy kávét kér, és kvázi engem néz hülyének hogy mit nem értek ezen.... (talán eszpresszóra gondolt, legalábbis nem hozta vissza)A másik kedvencem aki "hosszúkávét" kér. Kezdem úgy érezni, hogy sose fogom megtudni mit akarnak ezek. Americano nem jó csomó embernek, főleg ha megkérdezi mi az, és meghallja hogy forró vizet öntök a kávéba. Van aki eleve valami tejes dologra gondol.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Csápájev
őstag
válasz WiZARD #82409 üzenetére
Korrekt tájékoztatást pl.
Azért azt ne felejtsük el,hogy a világos pörkölés nem olyan régóta divat és olasz barátainknál és még nagyon sokaknál nem olyan népszerű.
Az olaszos klasszik ízvilágra úgy tekinteni,mint egy szar, hibás kávé, szerintem elég nagy szakmaiatlanság.
Semmi baj azzal,ha valaki a világos pöriket szereti, ettől még egy korrekt suliban elhangzik,hogy miben más a kettő.
Ismeretségi körömben szinte mindenki a klasszik vonalat favorizálja millió megkóstolt világos pöri után is.
Ez a vonal nem fog elhalni, a kávézás szerves része, pláne presszó vonalon. -
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82411 üzenetére
Lehet menni vegán szakácstanfolyamra, és várni hogy a steaksütés rejtelmeit megismeri valaki, csak utána ne szídja, ha mégse jött össze, esetleg említve se volt...
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82413 üzenetére
Ők ezt írják magukról, valaki elment erre a tanfolyamra, és szídja őket hogy az olaszos vonal kimaradt.
"Barista tanfolyam és képzés anyagunk a hagyományos olasz barista iskolán túllépve, az “újhullámos” kávé kúltúrát helyezi előtérbe, komolyabb amerikai és nyugat-európai befolyással."szerintem kár tovább ragozni
Mellesleg az ott tanított precizitás, örlő beállítás, gépek használata, latteart, kávékészítés szerintem pont úgy működhet olaszosra pörkölt kávéval, mint világossal.
Viszont hallottam már pár barista képzésről, ahol még ezek is kimaradnak[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
vendingo
veterán
válasz WiZARD #82409 üzenetére
Nem azt szoktam kérdezni, hogy Milyen kávé van? hanem azt, hogy "milyen kávétok van jelenleg"? Ebből lehet következtetni, hogy a fajtájára vagyok kíváncsi, mert általában a kávézók nem szokták váltogatni, hogy ma csak espresso ma meg csak flatwhite van.
Igazából mindegy. kár ragozni.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Csápájev
őstag
válasz WiZARD #82414 üzenetére
Szerintem is kár tovább ragozni,mert az,hogy valamit előtérbe helyezünk nem azt jelenti,hogy másról szót sem ejtünk.
Nehogymár ott tartsunk,hogy egy barista képzésen nem találkozik klasszik ízvilággal az érdeklődő
Hiába erőlködsz,erről nem fogsz meggyőzni.
Tökmindegy ki mit szeret, a kávézás szerves része, egyszerűen szakmaiatlanság erről nem beszélni. -
boygabi_
aktív tag
Ha már így feljött az olasz vonalas téma. Tudnátok ajánlani ilyen fajta kávékat amiket kipróbáltatok és nektek bejött?
-
Bazsee71
őstag
Pontosan, én is így kezdem, és akkor nem értetlenkedik senki. Az viszont meglep, hogy ezen a kérdésen általában meglepődnek. (Most itt nem a Flow, meg Embassy a példa tárgya, kisebb vidéki specialty kávézók.)
De az is látszik, hogy mi a vásárlói igény, először mindenki a sötétebbet ajánlja. -
bajnokpityu
félisten
Kony érkezés miatt Major eladó. 2 éve van nálam, akkor új kést, pontosság mérést metalszurke festés kapott. 105e az ára.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
norkov84
tag
válasz bajnokpityu #82421 üzenetére
Csak nem meander Ákos konyja?
-
mdav88
senior tag
válasz Peti...(16v) #82419 üzenetére
Nekem annyira nem, szerintem akad ettol jobb, barmannyire is kedvelem paljocot. De hogy on is legyek nekem a beanon tt8020-a jott be.
-
Koczó93
őstag
Hx gépnél mi okozhatja hogy nem zár le a vákum szelep, csak fröcsköli ki a vizet? Kivéve jónak tűnik a szelep. Ha egy csavarhúzóval rásegítek, lezár pár másodpercen belül.
-
Koczó93
őstag
válasz fragola.6035 #82426 üzenetére
Köszi ránézek, lehet hogy alászorult valami szemét mert teljesen nem akar lezárni rásegítéssel sem.
-
beleriand72
tag
Filterezéshez ajánljatok valami aktuális kedvencet.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
yazoo1
tag
Már régebben is kérdeztem de újra aktuális: mi lehet az oka hogy bármelyik duplám jó lefolyással, megfelelő vízzel, minden alanyomnak akit kínálok túl erős, sűrű..?! Még nekem is, összehasonlítva bármely spec.vagy nem spec. Kávézó káveival?
Tudom nekem nem olyan a gépem, de érdekes hogy valamit túllövok..gaggia C. Pides.
Még a kilépő víz hőjét megmérem...de uolyan sűrű,testes minden kávém 100/ 98ig esik/fokon mint 90re állítva /88 fokon...
(Ez pl.ch.madnessel)
Más is megissza az erősebb testesebb kávét kávézóba de az enyémet higitva kéri... -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #82416 üzenetére
Ezt én így látom A klasszik kávévonal sokak szerint unalmas, nincsenek, vagy alig vannak savak, elfedik a kávé valódi énjét. A férfi divatra lefordítva, valami ilyesmi:
Ezzel szemben az újhullámos kávévonal tele van meglepetésekkel, kellően savas, gyümis, édes, izgalmas, merész, kihozza a kávé igazi tulajdonságait. A férfi divatra lefordítva:
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
xemelon
tag
-
Csápájev
őstag
válasz GAgyiXyXy #82432 üzenetére
Nem vagyok azért ennyire elfogult, ittam már én is olyan világos pörit,ami elképesztően finom volt, de nagyon ritka, hogy presszóként ízlik bárhol is iszom.
Én csak a korrekt tájékoztatást , tanítást kérném számon egy barista iskolában.
Márpedig ehhez még ma is hozzátartozik a klasszik vonal,sőt..., aztán persze el lehet mondani,hogy ki melyiket milyennek tartja és lehet beszélgetni róla,hogy kinek mi ízlik,de ignorálni, mert az egy fos..,szerintem nem csak túlzás, szakmaiatlanság. -
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82435 üzenetére
ez így oké. viszont egy specialty kávézó teljes joggal mondja, hogy ő a világosabb pörikre specializálódik. annyi, hogy amikor tanít, akkor illene a helyén kezelni mindent, a klasszikot is.
ezzel együtt szerintem a robuszta fajtának gyakorlatilag a jellegéből adódóan van szag-/ízhibája, egy olajosra pörkölt kávénak szintén, magyarán, a klasszikság nem kéne, hogy azt jelentse, hogy ízhibáig toljuk a kofit. lehet az remekül csokis, enyhén füstös mindenféle kesernye vagy büdösség nélkül is.
egy teljesen savmentes kávé egyébként konkrétan szintén hibás. vagyis pont annyira jó kávé, mint amennyire a legszutykabb spar csoki csoki. vagy ugyanez borban (lapos, gejl, sz.r).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82439 üzenetére
szerintem ez egy elég egyértelmű dolog definíciós szinten. vagyis inkább úgy mondom, hogy magam számára mik a feltételek:
- egy kávéban ne legyen ízhiba
- egy kávé legyen kellően ízgazdag
ennyi.egy keserűség ízhiba. a savanyúság is. a tipikus robusztás penetráns mocsarasság is. a második feltéten nálam elbuknak azok a kávék, amikből minden létező savat kipörköltek.
ezekből semmi sem következik arra nézve, hogy "a klasszik kávé jó/rossz", vagy az "újhullámos jó/rossz". mind a kettő tud jó és rossz is lenni. mi most egy ideje a jó klasszikot nyomjuk itthon, és nagyon kedveljük.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
Ugy erzem, hogy Per Nordby Reina Elizabeth kaveja szopat engem.
Ugyanazon a beallitason amin tegnap volt, ma reggel kb 3 bar nyomason atzubogott rajta a viz. Alapvetoen mizudashihoz vettem es ahhoz tenyleg kivalo, de presszozon vele az akinek 2 anyja van -
Csápájev
őstag
Egyetértek visszont ebből annyi mégiscsak következik, hogy egy jól elkészített klasszik kávé igenis szakmailag is jó kávé
Ezt erősíti az is,hogy állítólag elég sok Michelin-csillagos helyen adnak Frasit .
Márpedig ezt a csillagot szakmai alapon osztogatják.
Summa-summarum egy barista tanfolyamon leszarozni butaság.
De én egyébként csak abban vitatkoztam,hogy ominózus barista tanfolyamon nem jó,ha ezt a vonalat szrnak,hibásnak tekintik.
A világon semmi bajom a világos pörkölésekkel és azokkal,akiknek az jön be.
Cortadoban nekem is ízlik.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82443 üzenetére
szerintem is kreténség a klasszik kávét, mint műfajt szakmailag leszarozni.
ahogy szegény világos pörkölés sem tehet róla, ha soviniszta kretének sztárolják (és ezzel egyeseknek fura képzettársításokat okoznak), attól ő még lehet finom is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz Csápájev #82439 üzenetére
En szeretem mindket iranyvonalat, de ugyanugy ahogy vilagos porit sem tudjak minden helyen megfeleloen elkesziteni igy a klasszik sotetebbre is igaz.
A 9barban szoktam sotet porkolesu kofit kerni, ott valahogy nagyon eltalaltak. A sima atlag kavezokban meg kb mindegy hogy keszitik el a romma egetett illyt. -
SoundON
tag
Én nem vagyok olasz vonalas. Sőt!
Talán már túlságosan is csak a világos, szirupos, csöpögős, édes gyümölcsbomba vonalat kedvelem.
Mindezek ellenére azt gondolom, hogy az olaszok a legtöbb helyen igen is szakmailag jól, ízhibák nélkül tudják lefőzni a sötétre pörkölt kávéjukat, szépen lassan, 7/14grammból, csöpögősen, ahogy a nagykönyvükben az már évtizedek óta meg van írva
Nincs bennük se szén, se sav, se édesség és aromákból is inkább csak a füstös, pörköltmagvas jegyek, de a helyén kezelve még nálam is működnek ezek, mert minőségileg jók...
Ez a múlt heti sziciliai szimpla is mintapéldája ennek.
Szerintem nem több mint 15g ami a csészében van és egy kis barnacukor is kell bele hogy lecsússzon...
de kurvajó!Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Én is csak a jó és a rossz termést, a jól és a rosszul pörkölt kávét és a jól és rosszul elkészített presszókat különböztetem meg. -
MODERÁTOR
La Spaziale S1 Rossini gépet látott (használt) már valaki közelebbről? A hivatalos honlap is csak nagyon szűk infót ad a gépről.
-
phranxinatra
aktív tag
Sziasztok! Pal's puck perfectert szeretnék. Lehet venni valahol, vagy csak a készítőn keresztül?
-
thomasrc
tag
Kaptam ajándékba egy Najjar márkájú török kávét. A kérdésem, hogy szerintetek ezt el lehet készíteni dzsezva nélkül is valami kis edénykében vagy annak jelentősége van, hogy a dzsezva felfelé szűkül? A legkisebb melegíthető edény, amit találtam az egy régi négyszemélyes kávéfőző kiöntője, de szerintem ez nagyon nagy hozzá. Gondolkodom, hogy mi legyen...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Energiaital topic
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- Formula-1
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen