-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SiD-
tag
válasz -HajTömeg- #9300 üzenetére
96.2356%-os
-
SiD-
tag
ha alábbhagy a La Marzocco lázam, akkor fejhőmérőt fogok szerelni a Baby-be (a PID mellé kiegészítésnek), hogy totálisan kézben tartható legyen a rendszer. már meg is rendeltem a hozzávalókat.
-
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #9303 üzenetére
Ja, és hogy a miénket mikor csinálod meg végre!
pidpidpidpidpidpidpidpidpidpidpidpidpidpidpid..."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
SiD-
tag
válasz -HajTömeg- #9303 üzenetére
valami olcsó kis hőmérőt, ami képes fogadni minidugós K-típusú szondát.
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #9306 üzenetére
Na wazze! Ez jól elqrtad!
Bocs adapter ezt nem hagyhattam ki! -
adpeter
tag
válasz -HajTömeg- #9306 üzenetére
Meghiszem......aszongya: "Körk típusú űrszonda"....na megvan,felírtam! Sínen vagyunk apja....holnap beszerezzük,biztos van valamelyik Sztártrekes boltban! 7végén meg ráhefteljük a Gadzsiákra.Nem nagy ügy.
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
SiD-
tag
szerintem mondtam ezt már valamikor. illetve egyszer mértem is, de akkor csak valami felragasztható lapka-szondával.
jó lenne pontosan tudni, hogy a fej hőmérséklete mennyit esik kávéfőzés közben és pontosan mikor áll vissza a stabil értékre. 6-7 perc körüli értékre emlékszem, erre szeretnék most pontosabban rámérni. -
hifis50
csendes tag
A Home Baristán bedobnak néha érdekes témákat, szerintem ez a legfrissebb ebbe a kategóriába tartozik:
Csak úgy tűnik, mintha nyomás- és áramlási profilról szólna, valójában egy minden gépen (karoson is) kipróbálható indítási megoldásról szól, amit világosra pörkölt újhullámos kávéknál lehet alkalmazni. Ma egy CM Chelbán kipróbáltam, és érdemes a dolgot folytatni, mert nagyon bíztatónak látszik.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #9314 üzenetére
Ez kb. olyan, mint amikor egy profi autóversenyző arról próbál meggyőzni, hogy az 1000 lóerős gépeddel eleve kettesből indulj, mert különben se gumi, se kuplung nem marad a második indításra.
Amúgy, igen, helyes! Próbálkozzon csak. Hátha használható az ötlet, ha már nem sikerült gyárilag normális vízterítést kitalálniuk...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
recusar
tag
Sziaszok,
van egy Bialetti Mukka express szerkezetem, a gondom az, hogy az elkészült ital íze minden esetben "alumínium" izű, amolyan fémes utóízes tejeskávé jön ki belőle. Ez megszüntethető valahogy? Sokféle tejjel, sokféle kávéval próbáltam már, frissen őrölt kávéval, téglával..stb.. de a végeredményben mindíg ott volt ez az íz... Ötelt?
-
ronin s8
senior tag
válasz recusar #9318 üzenetére
Nekem is van Brikkám, ahol szintén ajánlják a "bejáratást", de az már bejáratódott.
Fémes íz máshonnan nemigen jöhet szerintem, mint az alumíniumból. Esetleg várj még pár hetet, hátha megoldódik.
Nem tudom, hogy szoktad elmosogatni? Mosogatószer, ami lehozza a patinát....?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #9315 üzenetére
Szerintem itt nem pont erről van szó. Az én olvasatomban az az ábra, hogyha egy akármilyen gépen, ami képes a line level előáztatásra, ha ezt közel 0 baron kb. 20 másodpercig tesszük, akkor az ezt követő normál 9 baros mentben a pogácsa "átersztőbbé" válik. Tehát ahhoz hogy ugyanolyan "brewing ratio-t" kapjak, mint normál estben, finomabbra kell darálni a kávét. Ez pedig jobb ízt eredményez a világosra pörkölt gyümölcsös fajtáknál. Ennek a szitunak nincs köze drága gépekhez, ahogy egy másik hozzászólónál látszik, egy karoson, akár egy La Pavonin is ki lehet próbálni.
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #9321 üzenetére
Pavonin spec. nem biztos, hogy ki lehet próbálni, mert ott amint kinyitod a pisztont, közel bojlernyomással rázúdul a forróvíz a pogácsára, ennek következtében a Pavoni alapból gyilkolja a gyümölcs ízeket. Próbálkoztam már vele párszor.
Amit viszont mondasz, az pl. Aeropress-nél remekül működik: ott ugyanis kifejezetten gazdagabb lesz az ízvilág a hosszabb áztatástól.
Visszatérve a LM-hoz, szerintem napi használatban, akár egy kávéházban, kivitelezhetetlenek ezek az úri huncutságok. Példaként hadd említsem a MLM-t, ahol a kezdeti lelkesedés a nyomásprofil lehetőségére már jócskán alábbhagyott, és egyszerűen csak nyomják a kávékat a beállított nyomáson. Ez a normális. Minden, ami ettől eltér, az macerás, és mint ilyen, kerülendő...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #9321 üzenetére
ennyire azért nem faék egyszerűségű a saját tapasztalatom szerint. nem igaz, hogy világos pörkölésnél minél finomabbra őrölsz, annál jobb ízű lesz a kávé. segíthet, de sokan nem veszik figyelembe, hogy csöpögős lefolyásnál például lényegesen lassabban forrósodik fel a pogácsa, azaz ott egy pid=95 fok nem ugyanazt jelenti, mint gyors lefolyásnál stb. de volt olyan kávé, ami lassabbra vett lefolyásnál volt vacakabb, holott világos pörkölésű.
leginkább arra jutottam, hogy minden kávénál ki kell kísérletezni, hogy mi áll igazán jól neki. akár ez az aktuálisan kitalált szupervudu is lehet az. vagy valami más.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
Ebben igazad van, nem biztos, hogy ez mindig működik. De csak egy megjegyzés ehhez a trükkhöz: ebben a hosszú előáztatásban (előfőzésnek is nevezi valahol), éppen az a poén, hogy akkor sem csepegősen jön le a kávé a finomabb darálással, ha egyébként normál esetben így lenne.
-
SiD-
tag
válasz ronin s8 #9322 üzenetére
az MLM-ben profiloznak: szép lassan felhúzzák kb 5 bar-ig, majd onnan folyamatosan vissza a shot végéig.
és mindezt realtime-ban, nem program módból.
az 5 bar-os nyomáscsúcs ellenére fincsi a kávé, nem híg érzetű, bár a crema elég hamar oszlik.
a szokásos 9 bar-os flat profilokhoz képest jóval durvább őrleménnyel és magasabb dózissal mennek.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #9329 üzenetére
megint kötekszel...
nem hiszem, hogy csészénként kéne profilozni. amikor megjön egy új kofi, behangolják (mint mi itthon), aztán, ahogy a legjobb eredményt adja, úgy csinálják zsinórban (mint mi itthon).
bocs, ha megint nem jelzett az irónia-detektorom vagy ilyesmi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
ma végre eljutottam a
"falusi Tamp & Pull"Antikvárium kávézóba : kiváló kis hely, olyan mint egy régi polgári lakás. A gép tényleg nagyon pofás, roketírrel jót beszélgettem és ittam egy kiváló AI V2-őt is.
Ezúton is köszönöm neki a kávét !Finom volt, jó hely - a portálra ráfér egy kis "cicoma" mert alig észrevehető és nem is olyan bizalomgerjesztő kintről. Ez a hely nagyobb figyelmet érdemel
.:. bl4ze .:.
-
-
recusar
tag
válasz -HajTömeg- #9327 üzenetére
Sima
-
lagoon79
tag
elvileg, ha tudsz előáztatni hálózati nyomáson, akkor megjátszhatod az amit Hifis leírt
Kalandor: Blazenek tök igaza van abban, hogy ha elkészíted a pod-ot az arra tervezett gépen, klasszisokkal jobb végeredményt kapsz. Ezt személyes tapasztalatból is megerősíthetem.
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz Kalandor #9341 üzenetére
volt egy emberke (már nemtom melyik fórumon láttam),aki asszem gaggia classic géppel nagyon korrekt eredményt csiholt podból. csak sajnos már nem emlékszem, h volt-e vmi xtra technikája....talán a régebbi motorosoknak beugrik..
bbuffy: na ja, egy tökig behúzott OPV-vel simán lehet
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #9334 üzenetére
akkor viszont egyszerűen nem értem, hogy mit akartál ebből az egészből kihámozni. profiloznak, ha tudnak, aztán a bevált profillal húznak mindent. én is így csinálnám, ez a logikus. viszont nem hívnám ezt az egészet úgy, hogy nem profiloznak, mert az nem volna logikus
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
lehet pancsolni, elindítod a csapolást, majd hamar leállítod, kap vizet a pogi, de nem épül még fel a nagyobb nyomás. bekavarhat mondjuk a háromjáratú, ami ahogy elengedi a nyomást, "megszívja" a pogit, de ha tényleg csak alig engedsz rá, nem lesz jelentősége.
lehet játszani mindennel, ezzel is, a gép nem haragszik meg. én mondjuk kicsit elméleti harcnak érzem..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Azt akartam kihozni belőle (és ki is hoztam, csak kettőtöknek még nem esett le ), hogy van egy opciója a gépnek, amit csak azért birizgálnak, mert ott van, de egyébként nem életszerű a napi használata, és élesben nem is használják. Az meg, hogy időnként hülyülnek vele, természetes: ha van egy gomb egy gépen, előbb-utóbb valaki elkezdi nyomogatni...
Egyébként, ha valóban szükség lenne rá, szerintetek, nem tudta volna bármelyik másik olasz gyártó úgy szállítani a rotorszivattyús gépét, hogy van rajt egy potméter...?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...