-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sortiefish
csendes tag
válasz
Bazsee71 #59052 üzenetére
Dolgozom rajta, hogy ne csak a víz verjen, ha kávét kell főznöm a GC-al.
A mai reggeli két dupla most egész jó lett megint.
A darálás miatt vannak javarészt gondjaim, de jó, hogy tegnap sokat beszélgettünk az Atom kapcsán az őrlésről, mert el is felejtettem, hogy a jó lefolyáshoz és a kioldáshoz az espresso-nál a finom és a durvább szemcséjű őrleményre is ugyanolyan szükség van. Nálam meg folyamatosan az van volt, hogy hol lassú vagy hol gyors olykor meg mondhatni tökéletes a lefolyás. Láttam is, hogy egyszer púderesebb máskor meg durvább az őrlemény azt hittem nekem is elmászik valamiért az őrlő beállítás, de tegnap rájöttem, hogy van amikor benn marad a finomabb őrlemény emiatt durvábbnak látszik a szemcseméret máskor meg több a finom őrlemény a kosárban ekkor meg finomabbnak látszik a darálás. Viszont nem a beállítás megy el ilyenkor, csak ki kell találnom, hogy-hogy tudom azt elérni, hogy minél egyenletesebb legyen az eloszlás minden őrlés után. Ma csak egy egy spriccelést kaptak a babok és jónak tűnik az eddigi 3-4 spriccelés lehet, hogy sok volt és vagy összetapadtak a finom szemcsék vagy benn is ragadhattak. Nem tudom, de próbálgatom. -
sortiefish
csendes tag
válasz
Bazsee71 #59057 üzenetére
Graef CM 702
Jó, hogy említed, mert ez is foglalkoztat egy ideje, hogy melyik számít jónak.
Két félét láttam 8,5mm és 9mm-t. meg melyik a gyári és melyik az utángyártott.
Ilyet vettemSzerk.:
Most találtam egyet gyorsan lehet, hogy ez az eredeti még nem találtam infót erről. Árban viszont ez kerül a legtöbbe. Bár ez nem tudom ad-e bármennyi többletet hozzá.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz
Bazsee71 #59083 üzenetére
Én most kipróbáltam celf javaslatára finomabb állásban az aeropresst és nagyon finomakat húzok (tolok) így. Graef 702 10-es állás (5 az eszpresszo). Ma próbáltam 8-on, de az már túl tömény volt. 10-en viszont szépen egyensúlyban voltak a savas és mokkás ízek. Persze gondolom ez is kávéfüggő...
-
Daneeka
senior tag
válasz
Bazsee71 #59083 üzenetére
Én szarabb kávékból ilyesmit főzök.
20g kávé tamperelve (úgy rémlik 20g alatt nem elég nagy az ellenállás)
75g körüli forrásról leszedett víz. Fém szűrő. Teszek egy AP papirt a tampolt kávé tetejére, hogy ne keverje fel a víz.
Most olyan kotyogós körüli daráláson van mert már nincs kedvem teljes testsúlyal tornászni a bögrén, hogy átmenjen. Fém szűrővel, kb. 20-30s nyomás rémlik. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Bazsee71 #59139 üzenetére
Már aki.
soldier2: ja hogy Gaggiára írtad. Azt hittem erre az alu kérdésre. Aminek a legnagyobb veszélye akkor jön elő, ha évekig ki van neki téve az ember.
jveres: miért szeretnek az emberek saját kárukból tanulni, ha megelőzhető lenne a dolog?
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
meander
tag
válasz
Bazsee71 #59139 üzenetére
ámen! Az emberek időről-időre kiszúrnak valami ősellenséget, amire létrehoznak egy diétát is gyorsan. Mindeközben szinte mindent szemétté teszünk magunk körül. Manapság az egyik legmenőbb dolog nyugaton, hogy organikus élelmiszereket vásárolnak. Ismerek egy svájci hentest, aki fotóval és mindenféle részletes infókkal kiplakátolva árul húst svájci prémium áron. Ez persze helyes és jó, de kb. 20 éve a nagyanyámnál teljesen normális és olcsó módja volt az élelmiszer előállításának. Ha pedig még tovább bele akarjuk lovagolni magunkat az egészségbe, akkor érdekes felmérés lenne, hogy az aluparás rézbojlerosok milyen gyakran sportolnak. Annak is van némi hatása az egészségre. A magam részéről emiatt már nem tudok aggódni.
-
celf
őstag
válasz
Bazsee71 #59083 üzenetére
Ez tökjól néz ki, de a szűk keresztmetszet a 80 mikronos fémszűrő lesz. Imho a nyomás az AP-nél egy másodlagos kérdés, inkább a kávé tisztaságát kéne megoldani.
A videón is látszik (ettől a weblap design-tól amúgy majdnem falramásztam), ahogy az americano-t felönti vízzel: csupa iszap az a kávé. zavaros mint a 10 évvel ezelőtti Balaton.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59186 üzenetére
Félreértés ne essék, a kávé csapnivaló volt. Nem, annál sokkal rosszabb. A bolti kávékról többnyire Hofi jut eszembe, igaz ő a tévéről mondta, hogy nem x számú csatorna van, hanem x kanális (t.i. a csatornában nincs ennyi szar). Crema hegyek voltak, de az égett gumin kívül mást, főleg amit itt néhányan fel vélnek fedezni soha nem éreztem. A daráló bejáratásakor járt több féle olcsó bolti kávét daráltam, ki is próbáltam őket, de sem a bellarom, sem sárga tchibo, sem semmilyen olcsó bolti nem ért el a "kanálisnál" jobb eredményt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71 #59229 üzenetére
Akkor én elkezdem tesztelgetni tartósabban a különbségeket. Nálam sem a daráló lesz a szűk keresztmetszet (3 fázisos major, frekiváltóval), a roto pumpa már kényesebb, de pont ezért van benne előáztatás tuning, hogy a gyorsan felépülő nyomás miatt ne csatornásodjon. Az egyengető lehet ludas, nekem nem a Keresztapper féle van
, de az elv hasonló, azt még érdemes lehet összevetni. Fragola féle PalmTamp van nálam is. Mondjuk nekem pont nem fáj az a +5 másodperc a WDT-re, de nyilván minnél kevesebb vudu kell, annál jobb. Nagy mágus nem vagyok videoszerkesztésben, de próbálok lőni párat, hátha kiderül valami...
O1G
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59228 üzenetére
Időben nincs különbség a Puck perfecter és a wdt között, lefolyásban sem, árban igen. Neked lehet, hogy kényelmesebb, de ezzel ki is merült az előnye. A palmtamp ellenben főnyeremény. Az ipari dögöknél meg nem is feltétlen a rögösítés miatt kell a wdt, hanem az adagonkénti darálásból eredő egyenetlen szemcse eloszlás miatt.
kk831228: a brikkában nekem nem marad több 2-3ml-nél
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
KMT
addikt
válasz
Bazsee71 #58063 üzenetére
Keresgélek a topikban az arányokról, lefolyási időkről. Igyekeztem nem túl régi hozzászólásra válaszolni...
Szóval most megzavarodtam.
"szimpla - 25s, 30ml
dupla - 25s, 60ml"
A dupla nem kétszer annyi idő alatt kell, hogy lefolyjon, mint a szimpla?"Nálam az alap az 1:2 arány, legtöbbször bejön (pl. 18g őrlemény, 36g ital)."
Tehát "duplányi" kávé, de az ital meg inkább szimplának megfelelő mennyiségű? Gondolom 36 g az kb ugyanennyi ml? -
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59345 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy pár próbálkozás semmit nem bizonyít, főleg egy rutinná vált dolog ellen. Bár vsz kinek ez jön be, kinek az. Nálam egyszerű a helyzet, 49mm-re nincs egyengető, de az elkészült italt bármelyik otthoni gép produktuma mellé oda merném tenni.
WDT vsz azért terjedt el az elnevezés, mert könnyebben leírható mint a hústűzés, kevergetés, stb.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bluesfan
tag
válasz
Bazsee71 #59345 üzenetére
Anélkül, hogy kardoskodni akarnék a wdt-ről pro, vagy kontra, ebből a kis kísérletedből az leszűrhető volt, hogy valamit változtat a lefolyáson, tehát nem tartozik a "tökmindegy" kategóriába. Hogy kinél használ és kinél árt, azt lehet, hogy az illető rendszere és kávéja válogatja.
-
bluesfan
tag
válasz
Bazsee71 #59349 üzenetére
A dózer is egy érdekes kérdés. Én a műhelyemben egy dózeres Obel Juniort használok a Bacchi mellé és bizony amikor a dózerből adagolom a kosárba az őrleményt, az még ott is képes rögösödni, pedig a dózerben már szép, egyenletes volt. Lehet, hogy a sztatikusság teszi, de nekem úgy tűnik, hogy csak a kosárban van mód a rögöket végleg eliminálni. Ezt egyébként én már csak ujjal szoktam elsimítani, de szerencsére itt nincs nyitott kar.
-
And06
aktív tag
válasz
Bazsee71 #59366 üzenetére
én a szitálásnál tapasztaltam ezt, hogy állitani kellett az őrlőn. amúgy ez(a szitálás) lenne a legjobb megoldás, mert minden tekintetben jobb lesz az eredmény, de én erre mondom azt, hogy még hétvégén sem fogok ennyit p.csölni vele, a WDT +5 másodperce engem nem zavar.
ha a következő próbánál is gyorsabb a WDTvel, akkor állits utána az őrlőn és úgy vesd össze a két kávét. -
meander
tag
válasz
Bazsee71 #59366 üzenetére
nem lehet csatornásodás?
plusz két gondolat: ezt a WDT, meg egyengető, meg palmtamp dolgot (ha valakinek van indíttatása) szerintem legjobb világos pörkölésen próbálgatni. A Casmoval én szívtam annyit, hogy az őrlemény-lefolyás kísérletekre ott látom legkönnyebben, hogy mi okoz érdemi változást/javulást.
Másik: volt már olyan tapasztalatotok, hogy baromi csöpögősre állítottatok egy kv-t, ami egyébként baromi szépen folyt le nyitott karral mégis savanyú lett? Majd visszadurvítva az őrleményt, szintén szép lefolyás mellett meg nagyon finom. A szög a fejemben ugye az, hogy az egyszerű logika alapján inkább keserűnek kellett volna lennie, vagy üresnek (túloldott). Nem nagyon értem, de most így jártam a Casmo etiópjával. -
#93794560
törölt tag
válasz
Bazsee71 #59528 üzenetére
Az jó lesz, ha be lesz mérve. Én egy mezei kávékedvelő vagyok, aki csak kotyogózik, de igyekszem minden apróságra így is figyelni, hogy a körülményekhez képest jó legyen a kávé. Azt hiszem, jó úton járok, mert ugyanabból a kávéból ittam a fateréknél is, és az ő kávéjuk kissé ízetlen, és olyan keserű volt, mint az epe, az enyém épp, csak alig érezhetően, és elég jól éreztem a mandula aromát a kávéban.
"Aki a kávét szereti, rossz ember nem lehet!"
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59603 üzenetére
Pedig te aztán beleadtál apait anyait. Én csak most hallom, hogy kudarc lett a vége, munkahelyre nálam is az automata vált be, bár ha bedöglik lehet nézek valami karos/daráló párost. Elvégre csak hárman vagyunk, vsz az is menne. Most egyelőre késcsere projekt fut az Aquavuvában. Valami nem ok az egyikben.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59769 üzenetére
Nem annyira a motor szokott ezekben a gond lenni, inkább a műanyg késtartó és hasonlók. Lásd Baratza sette. Jó alapötlet, elcseszett fillérb...ó megoldások. A petpalackszerű ház csak bónusz. De tévedjünk mindketten, és legyen az ultimate otthoni őrlő 2500$ helyett (Monolith conical) 500£.
Cotagg: alap tartozék kis karosoknál. Szerintem csak szárazon elő van készítve
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #59825 üzenetére
Ez olyan mint amikor az eladó kocsinál azt írja, a klíma nem működik, mert nincs feltöltve gázzal
Abban egyetértek, hogy egy némi szerelő vénával megáldott embernek megérhette, ha másnak nem, alkatrésznek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deer76
aktív tag
válasz
Bazsee71 #59869 üzenetére
Köszi, mondjuk egy műanyag tamper van hozzá. Amúgy teljesen új, egy karc nincs rajta
Mi az a fragola féle tamper?
Kép:[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gepida Alboin 900 28 56 cm
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek
- DJI Air 3 Fly more Combo FMC drón +Garancia +Care Refresh biztosítás 2025.09.03-ig
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet