-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #74034 üzenetére
Sajnos nem is csak "karakterszaporítás". Hogy is mondjam... a tudatlanság édes bája nem zavarta meg a "trendi fecsegés-locsogásban" való lelkes kitartását. Valszeg azt sem tudja, merre van arccal.
Ez azonban érdekes lehet:
[link]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #74078 üzenetére
Köszi.
Már most is érezhető a különbség, hogy kezdem eltalálni a beállítást.
A catlerhez képest semmi rögösödés illetve ránézésre sokkal egyenletesebb a szemcse méret.
Nem mellesleg a catlerhez képest ez néma illetve a feleségem megjegyezte, hogy nem keserű semennyire a kávé. -
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #74120 üzenetére
Hát nem tudom... így a videók alapján ez egy 3 dekás műanyag valami, aminek az aljába berakod a kávét, a tetejébe a forró vizet, amit a tetejébe épített bicikli pumpával (pumpálásonként!!!) áttolsz a pogácsán. Ennek a kütyünek is biztos megvan a maga helye és szerepe, de én az alábbi jelzőket azért kicsit erősnek tartom:
"brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam"
"valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni"
Ok, hogy nem a hardcore (sznob) felhasználók a célközönség, de azért azt amit ezzel a kütyüvel összepumpál az ember, azt ne nevezzük már espressonak, meg valódi cremának, meg jobbnak mint amit bármelyik asztali gép produkál na...
O1G
-
Petyuska111
tag
válasz Bazsee71 #74120 üzenetére
Nem. Csináltak egy hordozható kézi gépet alapvetően őrölt kávéhoz, aztán valaki rájött, hogy Nespresso kapszulával is müxik, csak ki kell lyukasztani 3 ponton az alját. Így most már mellékelnek egy lyukasztót is. És kapszula használatára - tetszik, nem tetszik - elég nagy az igény. De nem kötelező kapszulával használni, mehet bele Jamaica Blue Mountain őrölt kávé, vagy ami éppen van otthon:-) Kapszulából meg Colonna például, az még talán itt is elfogadott (megtűrt?). A lyukasztás kb. 2 másodperc. A lényeg nem ez, hanem az, hogy nagyságrendekkel jobb kávét csinál, mint az istenített Brikka vagy az Aeropress, és azokkal ellentétben valódi eszpresszót, valódi cremával. Utazáshoz, telekre, hegymászóknak, stb. Vagy otthonra is, ha nincs már hely a pulton.
-
Libretom
aktív tag
válasz Bazsee71 #74209 üzenetére
Kapucziner. A tamperolás (Tadamm) alapos és szerintem egyenletes volt, (asszem a lefolyás is erre utal) persze a Delonghinál ki tudja.. Majd próbálkozom még, csak nem nagyon tudom mivel. Tudom, az én Gaggia Gran Style-om biztos messze nem etalon, de ha a tömeg és a lefolyás okés, meg nyomásnövelő sincs már, akkor elvileg csak ki kéne jönni vmi jó (jobb) eredménynek.
-
Deer76
aktív tag
válasz Bazsee71 #74207 üzenetére
Köszi, ismerem őket, de nem tudom van-e brikkába való kávéjuk.
Közben rendeltem Indiai Monsooned Malabart a Kapuczínertől. (Tőlük legutóbb Indonéz Gayot ittam és amit most: Mexikói Chiapas Tapachula. Ezeket ismeritek?)
Libretom: én még nem ittam savanyú Brazil Santost (több pörkölőből is volt), sőt egyik legjobban bevált kávé, mivel kesernyés se nagyon lesz (sima kotyogó ill. brikka).
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
qvik27
tag
-
Libretom
aktív tag
válasz Bazsee71 #74236 üzenetére
Igen, értem, a kotyogó forralja a vizet, utána megy rá a kávéra, nyilván közel száz fokon, gondolom. Azért az mégis elgondolkodtató, hogy Yazoo1 74230 hsz-e szerint 93 fokon volt savanyú nála egy kávé. Én nem tudom nálam hány fokos volt a víz, még nincs mérőeszközöm erre.
Vélhetően valóban pörkölési gondot mutathat, ha egy alapvetően édes jellegű kávé határozottan savanyú lesz, akár 90, akár 93 fokon.
Mindegy, nem akarom túlragozni, ha egy kipróbált rendszeren mutatta volna ezt a Santos, akkor azt hiszem visszaküldtem volna, de nem vagyok biztos a dolgomban.
Kösz a tanácsokat! -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #74251 üzenetére
ja nem kell nagy dologra gondolni "csak" egy classic, viszont abbol szeretnek legalabb 2010 utanit, minel ujabbat, es uj bojlert, sima alut, eredetileg ebbe is ment volna uj bojler, bar a regi is total korrekt, de akkor ujra kellett volna rezcsovezni, meg ki tudja, hogy a nyomas szabalyzos rendszer belemegy e, igy ezert agyalok, hogy 1-2honapon belul cserelek classicra
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #74251 üzenetére
Házi pörkölés téma:
Köszi az eddigi válaszokat, de picit még mindig infóhiányban vagyok. Az persze jelent valamit, hogy itt, a Fórumon ketten is használtok Gene-t, de azt is jó volna hallani, hogy miért épp ezt választottátok, mi a tapasztalatotok pl. az egyenletes pörkölés, visszahítés jellemzői vagy bármi egyéb tekintetében.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #74891 üzenetére
én maradnék a jégre öntött kofinál, szinte azonnal megvan és a "nagyok" szerint még a legjobb, bár kb már pörög le a jeges szezon így az ősszel nyáron ittam pár norda jeges v60-t és basszus érződött mikor nem a bp-i vizes jégkockával toltam
én nekem ez jött be: 100g jég, 150g 85 körüli víz, 15g valamivel a normál v60-nál finomabbra őrölt kávé, 2:30 alatt felöntve[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #74894 üzenetére
haat igazabol annyi hogy nem teljesen filter pori volt, Gál Miki ajanlotta meg az alacsonyabb hot mert O is omniroastot porizik hogy lentebb a hovel jobb
amugy probaltam kevesebb jeggel tobb melegvizzel, de valahogy ez jott be, amugy 90fok korul sem volt sokkal masabb[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz Bazsee71 #75020 üzenetére
Amit linkeltem az egy IMS 6/9g kosár.
Az biztos,hogy az előbb töltöttem bele 10 gramm kávét,így már az 58-as tamperrel is tudtam valamit nyomni rajta,de teszt képen megfordítottam a portafiltert és az egész úgy huppant ki,mint annak a rendje.
Egy videon láttam hogy jó tömörítés mellett nem is szabadna kiesnie a friss őrleménynek sem. Jó,az egy dupla szűrő volt,de ebből hogy ilyen könnyen kiesett,arra tippelek,hogy továbbra is szar a tömörítés. -
CB
senior tag
válasz Bazsee71 #75029 üzenetére
Várjuk meg a válaszát a szűrő alakját illetően. Az eszetekbe se jut, hogy esetleg nem olyan szűrőt kapott, amit a #75026-ban belinkelt?
Nekem a #75015 fotó nem egyértelmű.
Legjobb lenne egy fotó oldalról.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
-
blacksand
újonc
válasz Bazsee71 #75047 üzenetére
Igen, ez mar nem passzol annyira most nezunk masikat, de nincs konnyu dolgunk. Egyreszt arban is hatar a csillagos eg, masreszt miutan sok uj hullamos kavezoban is azt mondjak, naponta tobbszor allitgatjak az őrlőt (ugyanolyan kave mellett) mert nem mindegy hany fok van, milyen a paratartalom, hany ember jon be, napkozben is siman valtoznak a korulmenyek, reggel hiaba allitottak be faszan. Mondjuk egyelőre itthoni használatra azert csak talalunk valami jot, csak majd jatszani kell vele sokat.
Keresek: LM Linea Mini-t
-
blacksand
újonc
válasz Bazsee71 #75056 üzenetére
Egy hétvége alatt elmegy a 200 g, inkább hétvégén használjuk, én magamnak hétköznap nem kapcsolom be mindennap, mert utána a takarítást, porszivozast egy KV miatt nem mindig vallalom egyébként szerintetek az őrlőt mennyire cseszheti szét a porszivozas? :/
most rendeltünk casino moccatol: 24 heten at 2 hetente 200 g jön csomagautomatába plusz heti rendszeressegel jarunk Bp-n, akkor azert veszünk kávézókban.Ha meg jönnek vendégek, akkor persze több fogy, de ez evidens.
Pangót úgy érted, hogy bennmarad az alján némi mennyiség, ugye? Hát ez jellemző most a Varional is, hogy az első őrlésnél pl. 21 g-ből marad 20, majd a következőnél 21-ből 21 g lesz már.
Keresek: LM Linea Mini-t
-
dezs520
senior tag
válasz Bazsee71 #75098 üzenetére
Az a bajom ezekkel a mazzerekkel,és most lehet sok embert kiakasztok..
De nekem ezek úgy néznek ki,mint amik az ABC-be vannak,nagy osdi foshalmaz...azt nem vitatom hogy jó,de hogy nagyon csúnya az biztos.
Ezért kérdeztem rá erre a Mahlkönigre,mert ezeket is a felsökategóriába sorolják,ráadásul még tetszik is.(tudom nem kéne szempontna lennie,de nekem az is számít,a gyönyörű rancilio mellé nem rakhatok egy “abc-s” darálót )[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #75139 üzenetére
Valahol egy vicc, hogy ennyi idő volt mire eljutottunk oda, hogy az őrlők a súlyt mérjék, és ne egy tök primitív időzítő legyen benne.
Otthonra tök8, de kávézóban megváltás lehet, hogy nem kell egyesével méregetni (és korrigálni) minden shot előtt.Plusz a sebesség, és az őrlő fűtése téren is van még bőven hova fejlődni. Érdekes lesz a Mythos 2, mert abba egyszerre bekerült minden. (állítható hőfok, súly alapján őrlés, állítható fordulatszám)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
reset
senior tag
válasz Bazsee71 #75198 üzenetére
Egy hete használom. Tulképpen van benne egy Gicar PID, csak nem LCD kijelzős. Az előlapi panelről lehet állítani a bojler hőmérsékletét 81 °C - 105 °C fok között 1°C fokonként. Mivel elektronikus a termosztátja, gyorsan reagál a változásokra. Általában napi 2-3 alkalommal főzök kávét, megközelítőleg azonos időpontokban - így az induló vízhőmérséklet belövése nem probléma; beérem ezzel a PID-del :-)
-
reset
senior tag
válasz Bazsee71 #75206 üzenetére
Az előlapi panelen van 2 LED (kávé és gőz). A nyomógombokkal lehet állítani a hőfokot, és a 2 LED felvillanásainak kombinációja mutatja a programozott értéket / amit egy egyszerű algoritmussal bármikor le tudsz kérdezni, illetve módosítani. Gyárilag 98 °C-ra van belőve (bekalkulálhattak 10 °C offsetet...) - 88 °C víz léphet ki a fejből. Nem mértem le. Felfűtés közben villog az aktuális LED (kv vagy gőz) és ha elérte a kívánt hőfokot, akkor folyamatosan világít.
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #75254 üzenetére
A lefolyás a tükörben látszik, ezért érdemes teljes képernyőn nézni a videót. Így talán kijön, hogy ahogy beindul az egyenletes lefolyás, ennek elég gyorsan nő a sebessége. Tehát ahhoz, hogy tartani tudjam a nyomást, fokozatosan növelni kell a karral a fordulatszámot, különben rohamosan esik a nyomás. Nyilván lehet ezzel játszani. Úgy általában mondhatom, hogy elég szórakoztató ezzel a géppel a kávékészítés, sokfelé kell egyszerre figyelni, nem egy sima gombnyomásra áll elő egy eszpresszó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest