- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vakegérke: NyalóVilág: tizenegy, nem babra megy - VV11 - Való Világ 11
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- SirRasor: Garmin Venu SQ és Garmin HRM-Dual összehasonlítása, avagy kell-e a szíj?
-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
justgiveup
tag
válasz Cathfaern #119315 üzenetére
Szkeptikus voltam, de sajnos a 3-as tipp lehet a megoldás :/ Reggeli kipróbáltam úgy, hogy egy sima mezei szitán átráztam. Kicsivel több, mint 10% fine volt benne (méretet nyilván nem tudok, meg valszeg még tudtam volna belőle leszitáni, de kb-re stimmelhet). Lefőztem anélkül és full eltűnt belőle a keserű íz.
Érdekes tapasztalás, hogy ez ennél a kávénál ennyire kijött.
Kénytelen leszek beruházni egy új őrlőre vagy megszokni a szitálást Nincs valami összehasonlítás az ismertebb őrlők között, hogy melyik mennyi finet produkál? Esküszöm az rémlik, hogy a Lance féle nagy kézi őrlő teszt leírásában benne voltak ezek az értékek, de most meg nem találom.
Köszi a segítséget! -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #119375 üzenetére
Kifutottam szerkesztési időből: nekem nincs ilyenem otthon, de kávézóban volt már, hogy ilyet ittam. Ha jól el van készítve kézzel az jobb, de igazából ha jó a kávé, meg jól be van lőve az őrlemény, akkor teljesen jó a végeredmény. És egyértelműen ittam már ezeknél rosszabb v60-at kávézókban, főleg ha nagyobb volt a forgalom és kapkodtak.
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #119480 üzenetére
Nálam többnyire switch-csel volt a legfinomabb a filter belőle, olyan 2:30 körüli lefolyással, de az espresso hozta inkább azt, ami emlékezetes maradt a kávéból. (Picit a véletlen műve volt amúgy, hogy észrevettem ezt a hozzászólást, az utóbbi 2-3 hónapban szerintem jó ha 2-3 hetente átpörgetem gyorsan a topik utolsó 1 oldalát )
#119468 SoundON Nálam valós 75-83 fokon is kioldódik a kávéból az, ami illatos és finom, szóval még ha tényleg 10 fokot is tévedne a gépezet sem kellene ihatatlan löttynek lejönnie.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
-
-
rastacsz
tag
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Cathfaern #120000 üzenetére
Köszi , megint tanultam valami újat. Utánanéztem a "turbo shot"-nak. Azt értettem meg eddig, hogy az őrlést kell annyira durvára venni, hogy 20mp környékén csorogjon le. Készítettem két tesztet egyre durvább őrléssel és valóban közelít az íz a brikkához. Az utóíze mindenképp.
Azt is mondják, hogy hiába a durvább őrlemény és gyorsabb lefolyás a kioldódás mértéke majdnem akkora mint a klasszikus presszónál. Ha ez így összejön, akkor a nálam félrecsúszott pörkölést lehet ezzel a módszerrel korrigálni. -
flash-
veterán
válasz Cathfaern #120573 üzenetére
én még nem ittem olyan kávét kávézóban ami jobb lett volna mint amit én otthon jleneleg művelek az alza kávé+dedica ec685+bosch körkéses daráló+bottomless portafilterrel. v kerületben próbálkoztam, azok az enyémhez képest zaccos ízűek voltak,a csésze alján ott is vannak általában a darabkák..
ja egy helyen ittam világos pörkölésűt mert sötét nincs is - bank utca,ráadásul a barista nem tud magyarul - na mindegy, hát én ha kávét akarok inni akkor kávét nem pedig csipkebogyóteát,dehát ez a "divat" pff.
biztos van olyan kávézó ami tényleg jó kávét csinál csak nem tudom hol keressem[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
aradebil2
senior tag
válasz Cathfaern #120664 üzenetére
A klasszik Kávékalmár videóban (Vissza a kotyogóhoz) is az lett a végkövetkeztetés hogy fölösleges Brikkánál előre forralni a vizet.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #120674 üzenetére
nem a behozatal a lényeg vagy gond, hanem hogy ázsiai gyártó. az én személyes kis hadjáratom a bojkott abba az irányba. persze így elesek klassz lehetőségektől, az az én bajom : ) nehezen húzom meg a határt a hozzáadott értékkel dolgozó kínai gyártók, meg a racionális 'nem' között.
AbbyFranzen
hm, köszi, igen, nem rémlik, hogy ezt láttam volna. az illata valóban kellemes, olyan nagy baj nem lehet. csak hétvégén nézek rá, porciózok meg fagyózok is, pont jó korban lesz.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #118682 üzenetére
Újabb 4 hónapnyi tapasztalat után a következőket mondanám a termoszban állással kapcsolatban:
Továbbra se volt olyan kávé ami frissen nagyon jó lett volna, 7 óra termoszban állás után pedig rossz. Viszont egyértelműen megváltozik a kávé íze, és ez van amelyiknek jobban áll, van amelyiknek kevésbé. Az termoszban állás során egyfajta "bogyós", "piros gyümölcsös" , illetve úgy általában gyümölcsös savak felerősödnek (de főleg málna, ribizli, szeder, meggy, stb. vonal) minden más pedig picit háttérbe szorul. A "felerősödés" szó fontos, ugyanis ha egy kávéban egyáltalán nincsenek ilyesmi savak, akkor inkább csak azt érezni, hogy minden kicsit laposabb lesz.Példák:
Most egy anaerob kávé van bontva, többé kevésbé "klasszikus" rumos csoki vonal frissen. Termoszból délután meg meggyes rumos csoki. Majdnem azt mondanám az utóbbi jobban áll neki, de semmiképp se mondanám rosszabbnak.
Viszont pár hete egy nagyon "florális" etióp volt, az délutánra olyan... semmilyen lett. Nem lett kellemetlen, nem rossz, csak valahogy lapos. Itt egyértelműen jobb frissen.Röviden: továbbra is azt gondolom, hogy teljesen jó alternatíva ha az ember nem tud frissen főzni kávét, sőt, van olyan kávé aminek kifejezetten jól áll. De megváltozik az íze, és kávé válogatja hogy ez mennyire jó, semleges vagy probléma.
-
Flashback
addikt
válasz Cathfaern #120734 üzenetére
Köszön a válaszokat p.lac-nak is.
Örlő:
A Commandante C40 az okés mert az jól jöhet a presszó gép mellé is egy-egy kisebb drága/spéci kávéhoz. + Red Clix (bár akkor már 260eur környékén vagyok ott meg már van választék)
Timemore C3 Pro-t néztem az megál kb 90Eur körül. Ami egész baráti.
Valahol azt írták hogy az a jó ha sok a Fine. Igaz ez?Csöpögtető:
Ebből igén széles a válszték:
- V60 Hario Drip Decanter Pourover
- V60 Hario Switch
- Chemex
- Espro Bloom Pour Over
- ...Gyaroklatilag végtelen listát lehetne itt összeszedni. Gondolom ez is olyan hogy próbálgatni kell. De van olyan amivel tuti nem lövök mellé?
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #120752 üzenetére
Kipróbáltam a 2X öntést, 15g kávé, 50g bloom-35s. (időben nagyjából ennyit szoktam hagyni mostanság), majd ezután 2x100 g víz, 3 perc körül volt a lefolyás.
A "tesztalanyom" a CM Karogato, amit múlt héten náluk-velük összekóstoltam az ő módszerükkel, ráadásul az egy friss pörkölés volt.
A 2x felöntéssel picit "kávésabb", mint az 5x felöntéssel, nekem több a gyümi az 5x felöntéses módszerrel. Szubjektív, határozottan, sosem "tanultam" kávét kóstolni, de lehet, hogy szeretnék majd valahol (tippek jöhetnek esetleg akárkitől )
Méghogy filterezni egyszerű...
Sőt: lefolyás után mennyit érdemes várni a kávéval? Mert határozottan érzem, hogy nem mindegy, mikor kóstolok rá, hogy "jó-e". -
WarLock07222
tag
-
#98690560
törölt tag
válasz Cathfaern #120946 üzenetére
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én frászt kapok az olyan szolgáltatóktól, webshopoktól, ahol az oldal alján eldugott email címen lehet terméket rendelni, mert először kell írrni, hogy mi elérhető, az mennyibe kerül, van e kiszállítás, stb. , ezek mind úgy, hogy általában nem is válaszolnak azonnal, szóval mire egy ilyen le van zongorázva 8-10 levélben 3 nap alatt, addigra az ember kedve is elmegy, hogy bármit is vegyen tőlük. Mibe kerülne esetleg egy árat odaírni a termékekhez?
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #120947 üzenetére
Simán elképzelhető, hogy vannak ilyen aromák. Ahogy elnézem, a hideg kőgolyó lényege, hogy a forró vizet gyorsan visszahűti és így a lefolyó ital a gyors hűléssel kevésbé veszít aromákat. Viszonylag nagy is a golyó, a hőstabilitás miatt.
Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem. És könnyen be is szerezhető.
Persze, akinek van óóóriási kőtömbje, azzal is lehet.
Vagy élelmiszeripari szárazjég? Az kipárolog a kávéból utána -
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120954 üzenetére
A zselés rozsdamentes acél golyó érdekes. Remélem, valaki "szét fogja szedni" , hogy milyen arányban van rm és zselé. Otthon mivel lehet kiváltani, azaz hogyan készül a szegény ember paragonja? Vagy otthon lehet-e koncentrátumot készíteni, amit vissza lehet hígítani a jéggel?
Viszont érdekes hogy a no bypass brewerek nincsenek jelen ilyen versenyeken, vagy nagyon időkorlátos egy ilyen verseny és nincs idő a tricolatere, vagy nextlevel brewerre?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120961 üzenetére
Igen, csak a méretét optimalizálták, meg a tartó szerkezetet.
A rocket lehet simán jó, de lehet egy kívül szép, belül rohadt alma, amire lehet locsolni alkatrészt, időt, ahogy @Gery0505 is tette. 2016-os vétel volt, az, hogy kívül tiszta csak azt jelenti, hogy kívülről (rendszeresen) át lett törölve. De ha szerelőt kell még megfizetni, hogy gatyába rázza, mindent kiszedni, savazni, új tömítések, újra össze, próba... Sokan egy őrlőn az adagolót nem cserélik le tölcsérre, mert "nem értenek" hozzá, egy kávégép szét-össze pedig már végképp sok, ahhoz kell villáskulcs is... De ha semmi baja, akkor is "csak" a neve több, mint a legtöbb e61-es gép, flow control sincs rajta, az is pénz, idő. Oké, dual boiler, amit 90%-ban nem használnak ki, csak ki lehet kapcsolni a gőz fűtését. Fa fogantyúk, tekerők(ami szerintem szép) , meg rengeteg polírozott fém. Csoki és mogyoró ízű kávékhoz biztos tuti, de a szamócához kellhet a módosítgatás.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Tippre a 2 perces bloom lesz az áttörés, de ugyanezzel a recepttel egy 90-100 °C közötti bloommal kiderül.
Sage Precision Brewert használom mostanában, ott 5 perc a max. bloom, azzal is megyek. Gagné ajánlás szerint el lehet vinni akár 8-10 percig is. Így lehet menni durvább őrleménnyel, abban a tartományban pedig már kevesebb a fine is (kb mindegyik őrlőnél). Vízhőfok 96-97 °C körüli.
EK43 SSP HU késsel így el tudok menni 1,57-1,60 TDS-ig. De a Fellow Ode + SSP Lab Sweet páros is jól működik 1,53-1,55 TDS-ig.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Az EKG-m nagyon gyors, szerintem teszek majd próbát vele én is. Bár mostanában rászoktam nagyon a La Scalara, nem sokat filtereztem. A hosszabb italok is azzal készülnek. Próbáltam a napokban vaktesztelni is, de tényleg be kellett volna kötni a szememet, mert már az ital kinézetéről meg lehet mondani, hogy mivel készül.
VST és Unifilter ugyanazon őrlőállás, 18g be, 50-55 körüli ki volt a cél, Impresso Arsosala.
Itt azért van némi gap a dologban, őrlővel is utána kéne menni, mert a VST klasszik 8-9 baros felfutást produlált, addig az Uni 3-3,5 bar, de ez látszik is az elkészült italokon, sebességen. Az Uni számomra sokkal tisztább volt, de mindkettőt élvezet volt elfogyasztani. VST-t is erre a görbére kellene hozni szerintem, hogy értelme legyen ennek az egésznek, így csak szimplán jó játék volt, meg két dupla reggelre.
Ezzel az Impresso robusztával meg óvatosan. Hiába a nagy hype, attól még robuszta marad. Nem azt mondom, hogy rossz, de elég lett volna belőle 50 gramm ishttps://barbieripnk.hu/
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120977 üzenetére
Egy sima, rozsdamentes hattyúnyakú, ami tűzhelyes, nekem az indukciós lapon egy percen belül forr a 60-as bloom után, igaz, 450g körüli vízzel indulok, abból kb 80-at öntök ki blooming alatt.
De a külön edényben forralt 300 ml fél percen belül forr, amikor átöntöm a hattyúnyakúba. Szóval a 30-40 sec blooming is megy így. És az ízek is mások.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120990 üzenetére
A linket meg majd a postás hozza?
@Flashback
Tricolate-et eddig inkább Hollandiából rendelték. De simán lehet, hogy offline, néhány kávézó árulja itthon is polcról, csak ezt rajtuk kívül kevesen tudják.
Plusz, egyre több zéró bypass cucc lesz(esz).[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #120993 üzenetére
Jajj, hát ez csak a nextlevel switches verziója, ezt LH már elsütötte, igaz a tricolate-tel, a percolative immersionben. Az tényleg tavaly volt
@Flashback
Korábban elfelejtettem, de a Kofio is árul tricolate-et.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #120983 üzenetére
A hosszú bloomos cikket még keresem (aztán lehet, hogy csak az előadásán volt), de a kioldódásról ez egy elég jó írás, már a végén a TLDR rész is hasznos: The Mechanism Behind Astringency in Coffee
"Extremely low slurry temperatures (think 70°C) can reduce the astringent compounds’ solubility even more, allowing to grind much finer and reach very high average extraction yields without astringency, but this also removes a lot of the interesting flavor compounds and makes the brews much less lively."
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #121001 üzenetére
De azt is írja, hogy az asztringenciát okozó anyagokat a legnehezebb kioldani, és hogy az alacsony hőmérsékletű bloom-mal pont elvesznek azok az aromák, amik életet visznek a kávéba (tehát nála ez nem egy pozitív effekt).
A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine. A durvább őrleménynek sokkal több idő kell, amíg teljesen "átázik", szóval az idővel kompenzálja.
Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással. Végül ezzel mentünk WoC-ra is. (Aztán ott Gagné előadásán kiégett az agyunk... ) -
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #121003 üzenetére
Érdekes tapasztalás volt, mert ha túl finom őrleménnyel mentünk, akkor bezuhant a TDS, vagyis a kávéágy közepét már nem tudta átnedvesíteni. Ha ebből a tartományból kiléptünk, akkor már valós összefüggés volt a szemcseméret és a TDS között, itt pedig 1,57% felett már kezdett kellemetlen lenni (SSP HU 98-as késsel). És innentől már kb. vakon be tudtuk lőni TDS mérővel is a többi kávét ezzel a recepttel, max. 1,53% volt ameddig lementünk, de azért ez már egy elég szűk tartomány.
-
konzumpro
senior tag
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #121355 üzenetére
Biztosan nem volt friss, de nememlékszem, hogy mennyire volt öreg. Már nem nézem, nem használom egyideje.
Azt mondjuk nem tudom, hogy az ioncserélő használtsági foka valóban befolyásolja-e a pH-t.
Egyébként meg lehet kapni méricskélő izéket akvarisztika boltokban pH-ra meg vízkeménységre is, ha valaki szeretné nézegetni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Robot fűnyírók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Békésen legelészik a májusi hardvercsorda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen