Aktív témák

  • A Zéé

    addikt

    válasz Octopus21 #21370 üzenetére

    Nekem D3100 van, mert ezt engedhettem meg magamnak.
    Nem kell félni ettől a géptől se, a legtöbb olyan dolog amit felhoznak ellene, pl mint a rossz fogás csak akkor tud feltűnni, ha előtte/mellette használsz más komolyabb vázat is mint pl D80 D90 D7000 (az 5000-5100 szinte teljesen ugyanekkora, azért nem veszem ide őket), de ha valami kompaktról váltasz, már ez is sokkal komfortosabb fogást biztosít. Ezeréves Kodakom, Pana TZ2 és a barátnőm mostani Canon kompaktja mondatja ezt velem.
    Egyértelmű hátránya a beépített fókuszmotor hiánya, de ez az új obikkal ez sem jelent igazi problémát, ha használtan veszel obikat, akkor lehet jelentősége.
    Kissé fájó pont, hogy az érzékenységet csak nagyobb lépcsőkben lehet váltani nem 1/3 v 1/2 fényértékekkel, de ezzel együtt lehet élni.
    Ami miatt feljebb kéne esetleg lépni, az a jobb ergonómia, és a több funkciógomb, vezérlőtárcsa. Ezeket a paramétereket mind lehet állítani ennél is, csak kicsit többet kell nyomkodni a menüben. Ezeket kényelmesebben lehet vezérelni a komolyabb vázaknál.
    Illetve ami még hiányozhat esetleg a D3100-ból, az a komolyabb vakuvezérlés (commander mód, gyors vakuszinkron), de ezek is akkor tudnak előjönni, amikor már legalább 1-2 komolyabb vakud van a gép mellé, ami szintén nem kevés pénz.

    Szerintem érdemi előrelépés az új vázak közül D3100-ról a D7000 lehetne (esetleg még a D90), de az a váz ugye legalább 2x annyiba kerül.
    Ha szimpatikus a D3100, és együtt tudsz élni a korlátaival, akkor nem fogsz csalódni benne, ne azért ne vedd meg, mert itt azt olvasod, hogy előbb utóbb váltani akarsz róla.
    Nyilván én is inkább vettem volna D7000-et, ha lenne annyi pénzem, de a D3100-at se bántam meg. Nem úgy veszem kézbe sosem, hogy "jajj bárcsak lenne egy jobb gépem nálad". Egyrészt azért, mert nincs rá pénzem, másrészt azért, mert a tudásszintem se használja ki ezt a gépet se a végletekig.
    Egy jó állványra, és 1-2 plusz objektívre NEKEM sokkal nagyobb igényem van, mint egy jobb vázra, mert például egy messze levő madarat, repülőt, mezei nyulat a D7000-el se tudnom lefotózni, ha nincs legalább egy 300-as végű obi rajta. Viszont ha van egy normális teleobi, akkor meg már a D3100-al is le tudom fotózni.

    [ Szerkesztve ]

    Just a simple Lineman...

Aktív témák