Új hozzászólás Aktív témák

  • Gregorius

    őstag

    válasz pukkancska #2951 üzenetére

    bocsi a kezdő kérdésért de a ping az mi?
    Nos a ping az egy olyan dolog, ami először leginkább a tengerészetben vált közismerté. Egyszeri tengeralattjárónk indít egy hangimpulzust (ezt hívják pingnek), majd tágra nyitott szonárral várja a visszhangot, ahogy az visszaverődik a környezetről. Ebből aztán messzemenő következményeket von le arra vonatkozóan, hogy hogyan is néz ki a környék. Ezzel analóg módon nevezték el IT berkekben a "küldd vissza amilyen gyorsan tudod" típusú (ismertebb nevén icmp echo request/reply) üzenetváltást, lévén nagyjából ugyanerről van szó (a torpedókat meg a tüzijátékot leszámítva).

    Nem arra használják hogy meglehessen nézni hogy egy gép a hálózaton van?
    Meg arra is, hogy megállapítsd, hogy a kérdéses gép és közötted mekkora a késleltetés. A késleltetést sok körülmény okozhatja. Önmagában a távolság egy meghatározó tényező, pl. ide a Föld átellenes pontja meg vissza az ideális esetben is legalább 130ms (gyakorlatban ennek a háromszorosa is simán előfordul). Erre jön még rá a jelerősítők késleltetése, az útválasztók kapcsolási ideje és nagyobb hálózati terhelés esetén a sorra kerüléssel töltött idő is.
    Továbbá a hálózati topológiát is úgy-ahogy fel lehet vele térképezni vagyis hogy adott célállomást milyen csomópontokon keresztül érsz el.

Új hozzászólás Aktív témák