-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CabalX
aktív tag
válasz hoffman_ #72836 üzenetére
Ha a Dedica-n gondolkodsz, a Tescoban most akciós 50e helyett - 30%-al olcsóbban - 35e-ért be lehet szerezni. Nyilván nem tuningolható úgy meg nem olyan álomgép mint az itt etalonnak tartott régebbi Gaggia Classic, de szerintem ennyiért egy használható kis gép - mi is szereztünk egyet anyósnak a mostani ezer éves Szarvasi helyett.
-
M3aN
senior tag
válasz hoffman_ #72836 üzenetére
Ugyanilyen géppel főzök, mellé egy daráló (pardon: őrlő), és szerintem sokkal minőségibb kávét iszok mint az egyéb esetek 99%-ban. Eddig én sem figyeltem magára a kávéra, de ugyanazért a pénzért is már tudsz frissen pörkölt kávét venni például a Pacificoffé oldalán, mint a boltban egy normális árú termék esetében.
Ha jó áron tudod beszerezni, szerintem nem fogsz csalódni. Egyébként nálam is Nespresso gépet váltott, szintén környezetvédelmi okokból :-D
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz hoffman_ #72898 üzenetére
Ennek kapcsán, de ettől függetlenül is(mét) :-)
Itt egy kis Pavoni, amit néhány évig megelégedéssel használtam, és gondosan karbantartottam:
[Pavoni GC(P)N]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz hoffman_ #73014 üzenetére
Milyen géped lesz? Átmeneti időszakra így csak kotyogó, vagy nyomásfokozós gép jöhet szóba, többinél nem működik az előre darálás. Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve, mert a megfelelő finomságot úgysem találja el, na meg le is döglik másnapra.
A fenti eszközök esetén is jobban jársz, ha veszel egy kis Hario kézi hajtányt. -
And06
aktív tag
válasz hoffman_ #73218 üzenetére
azok a kézik amiket nem kell lecserélni drágábbak mint egy belépőkategóriás elektromos.
a hariok jók arra, hogy kipróbáld a dolgot, utána pedig jó lesz utazós őrlőnek. azt azért tudni kell, hogy ezek a ~10k-s kézihajtányok elég korlátozottan alkamasak eszpresszózásra. (ezért kell majd lecserélni ) -
stereofan
tag
-
-
adp
őstag
válasz hoffman_ #82144 üzenetére
Szia. Anyamnak nem reg vettunk egy dedica gepet. Expolygonbol lehet rendelni 51vagy 52mmes (nem emlekszem) pavoni kosarat, az a lenyeg hogy a nagyobbik a jo. Ez jo lesz kis atalakitassal, ugyanis a szuro peremebol le kell csiszolni/flexelni hogy fel tudd tenni a kart, mert joval magasabb a pereme mint a dedica szuro. Majd a karban levo fekete cuccbol is ugyanugy flexelni/vagni kell, hogy elferjen a duplaszuro, amibe amugy kb 15-16g kave megy. Kb fel ora alatt meg lehet csinalni az egeszet egy ezer ft-os szuro arabol. Tampernek en a gaggiahoz kapott "vicctampert", muanyag tampert csiszoltam meretre. Siman jo kavekat isznak vele igy. Persze lehet venni normalis 51mmes tampert is, de mivel ugysem ugyelnek ok ennyire a reszletekre feleslegesnek tartottam
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz hoffman_ #82857 üzenetére
Adupla kosárba kevés kávét tenni nem járható út. A keresztmetszet nagy, a pogácsa ellenállása sokkal kisebb lesz (mivel vékonyabb) a víz átzubog és nagyon rossz lesz a végeredmény. Darálóval sem tudsz utánamenni, már-már púderfinomságra lenne szükség a megfelelő idejű lefolyáshoz, de ha képes lenne rá a darálód akkor is rossz lenne a végeredmény a túl sok lisztszerű őrlemény miatt. Rá kell szokni a duplára mese nincs (vagy a lefolyó...)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz hoffman_ #87233 üzenetére
A Brikka teljesen jól működik kerámialapon is. Indukciós lapon viszont valóban nem működik (alátéttel túlmelegszik a tűzhely, azzal sem tökéletes)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz hoffman_ #87233 üzenetére
A 3csészés b.moka most csak 6000Ft, annyit azért megér.
De érdemes vele "játszani", mennyiségek tekintetében, pl. egészen biztos hogy nem érdemes ajánlott mennyiségű vizet beletölteni. (60-65gr-al volt jó) -persze ez a 3cup-os méretűre igaz, ebből kiad egy jó duplát. De lehet játszani a különböző hőmérsékletű vizekkel is.
Abszolút nem ég meg a kávé szerintem, sőt előfordulhat, hogy nyújtani kell, mert alacsony marad a hőfok.
A három adag is hülyeség, kivéve ha szétmosott löttyöt csinálunk belőle.
14gr körül megy a kosárba nem tömörítve, de a finomsággal bőven lehet játszani, nálam az IMS felsőszűrő többet adott ízben hozzá, mint a brikkának. Annyi, hogy itt nem lesz crema, de ez ízben nem jelent semmit.Persze egy őrlő kell hozzá, meg hogy ne hetekre előre legyen leőrölve.
Kerámián minden megy, csak az indukcióson nem.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
konzumpro
senior tag
válasz hoffman_ #87233 üzenetére
Kínai lemezkotyesznál egy fokkal jobb az Aeternum Divina, nagyobb a kosara, de nem közelíti meg ami a Brikkából kijön súlyszelep (illetve gumikorong) nélkül.
De ami érdemesnek tartanék a kipróbálásra, amit a Daráló Podcastban emlegettek, aminek üveg a tartálya és ki lehet venni a csövét, valaki múltkor már beazonosította a pontos modellt. Érdekes lehet kísérletezni vele.
-
zolnagy
őstag
válasz hoffman_ #91595 üzenetére
2015-2018 között gyártott Gaggiakat kell kerülni. Az új (2019-től már biztos az) ismét a jól bevált régi technikát tartalmazza belül. A Silvia nekem is tetszik már régóta, bár nekem sosem volt. Nem tudom, hogy a gyakorlatban melyik használhatóbb. Egy pidet mindenesetre mindkettőbe tennék. A gaggiaba rézcsövet is (a Silviaba nem biztos)
Caddy Tradenél egyébként lehet venni eleve pidelt új GC-t, amire garanciát is adnak. (ezt csak hallomásból tudom, érdemes utánakérdezni) -
RetepNyaraB
veterán
válasz hoffman_ #91837 üzenetére
Ha égettnek tűnik, talán "üresen" tolj ki némi vizet a gépből, főzés előtt. Így hűvösebb lesz a kazánban. P&Y 86-87 fokot ajánl, az kifejezetten alacsony hőfok. Ha nagyon finomra darálod, sose folyik ki. Azt sajna el kell találni, próbálgatással. De a 16g meg kicsit kevés egy dupla kosárba, nem? Én 18-at vennék alapul, de lehet 19-20g is akár, ha belefér. Akkor kevésbé is folyik át hamar.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kzoltann
aktív tag
válasz hoffman_ #91837 üzenetére
Dedican ugyan nincs PID , de a vizhomersekleten lehet allitani 3 fokozatban.
Itt a video hogy kell, szerintem ha maxon vagy közepesen van vedd lentebb a hömérsékletet: https://www.youtube.com/watch?v=ivo_5aEaYR8
RetepNyaraB: 51es kosár kell a dedicaba, szoval a 16 az kb jo mennyiség a duplahoz. (Vagyis anno nekem is kb annyi ment bele, azota valtottam).
Többszöri ateresztes helyett pont az lehet hogy az elso ateresztesre foznem mert olyankor még nem olyan meleg a thermoblokk. Vilagosabb pörkölésnél én átengedtem 2 adag vizet a 3.nál érte el azt a höfokot hogy mar nem volt tul savanyu a kávé.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz hoffman_ #91876 üzenetére
na, köszi még egyszer a tippeket mindenkinek. csodát nem tudtam tenni, de elég sokat számított a hőfok. levettem a legalacsonyabbra és így sikerült elejét venni a megégésnek. (azt jó lenne tudni, hogy a Delonghi szerint milyen dedikált hőfokok tartoznak az egyes beállításokhoz, ezt még keresem). az őrlésen még csiszolni kell picit, elbírna finomabbat, de számottevően jobb a végeredmény, mint eddig.
ez a reggel is hasznos volt
"The time you enjoy wasting is not wasted time."