-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #38635 üzenetére
Ezek az automaták egyébként hogyan tamperelnek, ha egyáltalán? Egy ismerősöm is szeretne venni 50-ig egy készüléket, nem akar tökölni a készítéssel. Szerintem neki az lenne a legjobb, ha vizet sem kellene beltölteni, hanem a levegő páratartalmát kicsapatva készülne a kávé :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #38827 üzenetére
Nem biztos, hogy egy popcorn pörkölőre ugyan azok a hőfokok, idők érvényesek mint egy rendes dobos pörkölőre. Nekem a popcorn gépbe jól hallhatóak a reccsenések, bár nincs így megtuningolva. Próbáld meg, hogy az első reccsig, nagyobb hőt adsz. Sajnos neked kell kikísérletezni, cuppingolni, kidobni sok rosszul sikerültet, stb. Nem egyszerű történet, ez egy külön szakma, az itteni pörkölők biztos tudnak mesélni
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #38909 üzenetére
Renekáról csak én szoktam itt rosszakat írni. Azt tartom is.
Viszont nemrég megint volt nálam egy GC, amihez Reneka szűrő volt. Próbálgattam egy hétig. Aztán elkezdtem olyan kávékat készíteni, amit itt a fórumon sokan, amit duplának neveznek.
Szóval főztem a Renekával 1:2 árányú kávékat, tehát 15g kávéból 30g (kb. 27ml) italt. Na erre tényleg jó a Reneka, ha valaki ezt a tömény italt szereti. Tele volt ízzel, jó gejl is volt, aki szereti az efféle italt, arra kiváló ez a szűrő.
De tartom azt, hogy presszózni nem jó és kicsi is, normális két szimplát húzni vele számomra esélytelen volt.https://caffe35.webnode.hu/
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #38966 üzenetére
A külcsín az egy mellékes dolog szerintem (főleg, hogy az IMS sem néz ki gyártás technológiailag rosszul) Az hogy ízben melyik ízlik jobban, az a döntő. És ez teljesen szubjektív. Ezt mindenkinek magának kell kipróbálni. Ezzel kapcsolatban illetve annak kapcsán, hogy nálam állomásozik Hifis egyik Combat próba példánya, megosztanám veletek a darálóval kapcsolatos tapasztalataimat, illetve az ezzel egy időben történt IMS/VST szűrő összehasonlítás eredményeit. Előre szólok, nem lesz rövid, de ezt nem lehet néhány szóban leírni:
"Pár hete nálam vendégeskedik a Combat egyik próbapéldánya Hifis jóvoltából. Két ok is vezetett ahhoz, hogy elkérjem. Az egyik, hogy már baromi kíváncsi voltam rá, mind technikailag, mind tudás tekintetében, hogy milyen. A másik ok, és számomra ez volt most a vezérelv, a fordulatszám szabályozott Majorommal való összevetés. Természetesen minden tekintetben igyekeztem alapos munkát végezni. Mivel a Majornál már bemértem az adott frekvenciákhoz tartozó fordulatszámot egy lézeres fordulatszám mérővel, így a Combatot is bemértem, hogy melyik állásban mennyit forog. Majd a potméteréhez csináltam egy skálát, amit 5 részre osztottam fel. Az elején soknak tűnt ez a felosztás, mivel nem olyan tág határok között lehet állítani a fordulatot mint a Majornál, de közben beigazolódott, hogy volt értelme. A Combatnál az alábbi forgási sebességek vannak:
1. 112 rpm (min)
2. 183 rpm
3. 260 rpm
4. 320 rpm
5. 346 rpm (max)Technikai tapasztalatok: A felső garat kialakítása és a külső kés forgatása miatt (ami egyébként nagyon látványos, és szerintem védjegye lehetne a gépnek) a külső kés látszó peremén megül a nagyobb szemcséjű darálmány, amit leállítás/ráindítgatással lehet a kések közé terelni. Ennek egy világosabb pörkölésű kávénál az volt az eredménye, hogy lefogta a motort. Miután megküzdött vele, akkor viszont lassan tudott felpörögni ugyan arra a sebességre. Így viszont nem túl stabil az a darálási sebesség, amit beállítottunk. Gondolkodtam, hogy miként lehetne a forgó kés peremét eltűntetni, de aztán arra jutottam, hogy akkor meg olyan zugok alakulnának ki, amit meg aztán lehetetlen kisepregetni.
Több szempontból közelítettem a dolog felé. Természetesen a legfontosabb az egy újabb visszaigazolás, hogy megérte bíbelődnöm ezzel a szabályozgatással a Majornál. A többi vizsgálatom célja az, hogy a két darálónál ha megtalálom a számomra legjobban tetsző ízt akkor milyen mértékű különbséget fedezek fel bennük, illetve ha a Combat tetszetősebbet produkál, akkor az számomra is tetsző íz e. Továbbá ha ez így van, akkor a Major ízét rá tudom e állítani (finomítani) a Combat ízére pusztán a fordulatszám állításával. Azért is érdekes ez az összevetés, mivel a 83mm-es Mazzer sík tárcsa van összehasonlítva a 83mm-es Mazzer kúpossal.
A vizsgálódásaim közé beesett egy IMS vs. VST párbaj is, mivel közel egy időben érkezett meg a VST szűrőm a Combattal, de erre most kevésbé koncentráltam.
Az első két féle kávét még az ismerkedés fázisára szántam.
El Salvador Pacamara El Carmen (IMS szűrő) 03.26.-i pörkölés
Pall&Yotz El Salvador (IMS szűrő) 03.21.-i pörkölés
Ennél még a Combat állítgatását próbáltam elsajátítani, de így elsőre azt tapasztaltam, hogy eléggé hasonlóan reagál a sebesség változtatására mint a Major. A leggyorsabbnál ugyan úgy mint a Majornál a karcosabb, citrusosabb ízek emelődtek ki, a leglassabbnál meg túl vékonykára sikeredett a kávé, presszónak nem a legideálisabb ez az állás szerintem. De lehet, hogy filterhez viszont tökéletes. Ezt nem vizsgáltam. Fél úton, 260 rpm-en volt a legoptimálisabb, ott ízlett a legjobban.A Pall&Yotz féle El Salvadornál tapasztalt eredmények:
Major 22Hz 636Rpm: Több csoki íz, elmosódottabb, de jó ízű gyümölcsösség, testesebb íz.
Combat 346 Rpm: Határozottabb gyümölcsösség, kisebb test, hosszabban lecsengő íz.A második körre jutó kávék:
Pall&Yotz Guatemala San Miguel (IMS szűrő) csoki, meggy. 04.04.-i pörkölés
Ez már egy számomra ismert kávé, nemrégiben Jveres-el ez volt az egyik tesztkávénk a HG One-nal való összevetésnél. Nekem nagyon bejön ez a kávé.
Major 22Hz (636 rpm): Korábban itt éreztük a legjobbnak ezt a kávét. Ez most is így volt. Jól elkülönülő csoki majd meggyes íz kiegyensúlyozottan, semmi karcos utóíz.
Combat leggyorsabb sebesség (346 rpm): kevesebb csoki, de még a gyümölcs íz sem hasonlított a meggyre, érzésem szerint inkább karcosabb citrusos íz uralkodott az italon. Nem volt bántó, csak nekem nem jött be.
Combat fél állás (260 rpm): Sokat javult, eltűnt a karcosság, intenzív vibráló gyümölcs hegy. Itt nagyon jót produkált. Ez egyre inkább nálam a Combat „joker” állásának tekinthető.
Combat leglassabb sebességénél (112 Rpm) ugyan azt éreztem mint a leggyorsabb sebességnél, csak vékonyabb, laposabb ízzel. Ez a fordulat továbbra sem kedvez a presszónak. Itt jelentősebb mértékben kellett durvítanom ez őrleményt. Viselkedésben ebben is hasonlít a kúpos a síkra.Mivel ezt a kávét már jól kiismertem, jöhetett egy kis VST-IMS összevetés a Majorral. Az alanyok:
- IMS B68 2T h26.5 E perem nélküli (ezt már korábban összevetettem egy másik IMS szűrővel, és ez volt a „gyümölcsösebb” ízű szűrő)
- VST 20g perem nélküli
Az IMS-sel készítve egy kicsit lekerekítettebb, kissé olajosabb, testesebb ital lett. Ezt utólag elneveztem „meggy kompót” íznek.
A VST-vel sokkal élénkebbek voltak az ízek, ennek összefüggésében talán analitikusabb ez a szűrő. Ezt az utólagos elnevezésemben „friss meggy” ízűnek neveztem el.A teszt kapcsán az volt az érzésem, hogy a Majornak kifejezetten jót tett a VST, mivel kiemelte egy kicsit az ízek intenzitását, így egyre jobban megközelítette a kúpos által biztosított élénkebb ízvilágot. A Combatnál is hasonló képpen viselkedett, tehát például a leggyorsabbnál kiemelte azt a számomra bántóbb, citrusosabb ízt. Viszont természetesen a többi sebességen is hasonló kiemelést biztosított. Több italt elkészítése után azt kell mondjam, hogy mindkettővel fenséges ital készíthető, de mindkettőnek meg van a maga erőssége. Továbbra is azt gondolom, hogy egy hifis világból vett példából élve, az ízlésünknek megfelelő rendszert kell kialakítanunk. A szűrő is egy nagyon fontos komponense a rendszernek, így ha valami nem stimmel még az összképben, akkor adni kell egy esélyt a szűrő cserének. Továbbiakban a VST-t használtam, mert ezzel jobban össze tudtam hozni íz szempontjából a két darálót
Casino Mocca Plan del Guayabo (VST szűrő) 04.08.-i pörkölés
Gyakorlatilag ugyan azokat az íz élményeket tapasztaltam mint a korábbiaknál, viszont most a köztes sebességekkel is játszottam. 183 rpm-n, ami a „joker” és a leglassabb között van, még hasonlóan ízletes italt kaptam. Tehát kezd beigazolódni, hogy ez a fordulatszám szabályozás nem csak durva állításra jó, hanem finom szabályzásra is kiválóan alkalmas.A továbbiakban a Major és a Combat íz összehozására fogok koncentrálni, őrlemény mennyiség változtatásával, vagy az elkészített ital mennyiség változtatásával, illetve a Major fordulatszámának finom hangolásával."
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #38973 üzenetére
Próbáld meg azt inkább, hogy az őrlemény szintbe hozása után valamihez nekiütöd a kar alját, persze moderáltan, a konyha munkapultját nem kell szétverni így az őrlemény szintje alapból lejjebbről indul tamperelés előtt.
Én így csinálom: tejfölös poharas perem magasító segítségével karba őrlök, őrleményt összerázom, tenyérrel finoma ütögetve szintbe hozom, kiveszem a peremmagasítót, lekoccintom a kart, így az őrlemény összébb megy, majd a kart finoman tenyérnek ütögetve, jó szögben mozgatva (ezt kicsit gyakorolni kell) szépen szintbe hozható, (nem kell ujjal simogatni a tetejét) majd tamperelés.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #39304 üzenetére
én is most próbálkozom ilyen témában. szerintem akkor jársz a legjobban ha veszel egy hario v60 tölcsért és hozzá filterpapírt, azt akármilyen csészére,kiöntőre ráteheted. Kell hozzá még egy jó hőmérő és egy retro teafőző kancsó vagy valami kiöntő. (tök felesleges megvenni a hőszabályzós vízforralót tízezrekért)
Igazából ezek szerintem mindenkinél otthon megvannak, szóval a kb 1650-ft-s drippert ( filtertartót) és a filterpapírt kell csak megvenni ami megincsak hasonló áron van. Én több helyen is ittam v60-al készített coffet és nagyon bejöttek, csak egyenlőre nem tudtam otthonra venni kávét sehol sem -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #39313 üzenetére
Hát ja kalita, v60, chemex végeredményre ugyanaz. Nekünk ilyen régi aluminium csőrős teafőzőnk van otthon, kb mint amivel ezt rendesen is csináljak, csak picit vastagabb a csőre, de annyi, hogy óvatosabban bánsz vele. Nem nagyon látni, ilyesmiket amúgy mostanában. Háztartási boltokba, családba kérdezősködj körbe
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39429 üzenetére
Sajnos érdemi tanácsot nem fogok tudni adni, mert nincs gyakorlati tapasztalatom az egyes kancsók között. Én a Bonavitát (hőmérséklet beállítós) vettem meg. Ez ugyan nem olcsó, de 1000%-osan elégedett vagyok vele. Amiket a home-barista-n olvastam (nem az általad belinkeltekről), ott a következő szempontokat sorolták fel (sorrendiség nélkül): megfelelő csőr a finom kiöntéshez, tisztíthatóság, egyensúly, rozsdásodásra való hajlam, hőmérséklet szabályozás,...
Tudom, hogy ezekkel sok mindenre nem mész de talán lesz majd valaki, aki nagyobb gyakorlati tapasztalattal rendelkezik[ Szerkesztve ]
-
-
levytee
csendes tag
-
Silent 71
csendes tag
válasz Bazsee71 #39631 üzenetére
http://coffeeforums.co.uk/showthread.php?8162-VST-and-La-Marzocco
http://lamarzoccousa.com/docs/tb/LM-Basket-Guide.pdfNincs mit! Melegen le kell hogy jöjjön, ha már nagyon oda van a tömítés és
minden kép cserélni kell! Akkor bele kell csavarni két facsavart, és azzal
ki lehet venni a kartömítést![ Módosította: radi8tor ]
-
mgy
senior tag
válasz Bazsee71 #39640 üzenetére
Igen, láttam (sokáig kedvenceltem is) ezt, meg az orvibot is. Ami zavar, hogy nem földelt a csatlakozó, ami egy akksitöltőnél vagy médialejátszónál nem para, de egy kávéfőzőnél már inkább.
A kettő közül épp ezért inkább az orvibót választanám, mégpedig uk csatival, kérdés, hogy a harmadik lik dísz-e vagy be van kötve. -
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #39643 üzenetére
Miután megszívtam az ebayes csatlakozóval, elődöntöttem, hogy ha veszek még egyszer, akkor vagy valami márkásabbat külföldről (pl Belkin), vagy itthonról valamit, amit vissza tudok vinni, és a fejükhöz csapkodni ha nem megy (pl Conrad). Az itthoni mellett szól, hogy ha nem elég erős a WiFi a konyhában, visszaviheted. Nálam telefon, laptop max wifit jelet ír, a dugalj pedig rendszeresen leszakad.
Ha az autóban bekötöd a biztonsági övet, akkor csakis földeltet vegyél. Ha szeretsz kockáztatni, jöhet a sima
Az enyémet szívesen elküldöm postaköltség áron, ha erős a WiFi és nem bánod, hogy nehézkes a beállítása. A Creminával nem használom, másra nem kell.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #39716 üzenetére
Az első próba megvolt, kicsit túlpörkölt (Full City) saját Sidamo volt kéznél. Melegen egész iható volt a pörkölésből adódó mellékíz ellenére is, sőt kellemes volt fogyasztani, hűtve viszont egyenesen ihatatlan lett. Pörkölök világosabbat, illetve jövő héten talán PY kávéhoz is jutok, nekifutok újra, biztató a dolog.
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39722 üzenetére
Biztosan. Kinél mit jelent a City. Sokféle felosztás van a pörkölés kapcsán, ezért vagyok bizonytalan. Én, ahol vettem, mindig a "filter"-t választottam és eddig jók is voltak.
Mondjuk paljoc pont nem pörköl filterre. Az ő kávéi presszóra jók. Csak, hogy ellentmondjak magamnak a múltkor kaptam tőle kis maradék filterre pörkölt kávét (azt, hogy ezt ő Citynek, Bécsinek, vagy másnak nevezi nem tudom), ami kimondottan finom volt Kalitában[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39726 üzenetére
Nem tudom mit értesz "melegében elfogyasztás" alatt, de a filternél érdemes várni, hogy hűljön a kávé, mert akkor nyílik ki igazán. Én elsőre a készítést követően azonnal megkóstoltam és rögvest elszönyülködtem az ízén. Aztán, ahogy hűlt a kávé úgy hozta a fajtára jellemző ízjegyeket.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #39851 üzenetére
Én egy sima fehér műanyag poharat vágtam szépen körbe, úgy hogy pont illeszkedjen, és az még nem is néz ki annyira "hülyén" mint a joghurtos színes feliratos Távolról meg nem mondaná egy laikus, hogy mi az
Annak a tölcsérnek az árán már tényleg inkább egy VST kosarat vennék kis kiegészítéssel[ Szerkesztve ]
-
Szyszko
tag
válasz Bazsee71 #39855 üzenetére
köszi a tippet, ez tényleg nem drága, sztem meg is rendelem.
Igazából nem is tudom, hogy kell-e ez nekem, de nagyon jól néznek ki az ilyen lefolyások.
De akkor meg is kérdezném, hogy technikailag akkor nyitott karba csak duplaszürőt tudok tenni, és értelemszerűen ezt egy csészébe kell engednem. Nekem van egy IMS 18gr os kosaram, amibe ha ketten KV-zunk 19 gr KV szoktam tenni. Tehát ha nyitott karral egyedül akarok kávézni ugyan úgy ezt a mennyiséget kell beleraknom?[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #39465 üzenetére
Hátha érdekel valakit...
Végül a Hario koppintás lett a befutó, tegnap meg is érkezett. Meglepően jó kialakítás, szép kidolgozás. Kell a literes méret, még ez is elég pici. Egyedül a nyél rögzítésének időtállóságával van némi fenntartásom, de megcibáltam, nem akarta elengedni. A csőr végén a kancsó felőli részen mint ha lenne minimális vágási sorja, de mivel nagyon szépen, egyenletesen folyik ki belőle a víz, így nem fogom piszkálni. Konkrétan olyan egyenletes a kifolyás, mint ha egy nagyobb viszkozitású folyadékot öntenék ki belőle, pl. étolajat. Hétvégén élesben is tesztelem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Politika
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Windows 11
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ukrajnai háború
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Honor Magic V2 - origami
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest