Új hozzászólás Aktív témák

  • CharlieFirpo

    tag

    válasz aginor #97247 üzenetére

    Az eladási számok persze nem nyilvánosak. Teljes mértékben tisztába vagyok azzal, hogy szavakkal hogy lehet pozitív hangulatot sugallni egy katasztrofális helyzetről. Könnyen lehet, hogy szándékosan még az általuk becsültnél is kevesebb, mondjuk csak néhány (száz) darabot gyártottak le az obiból, aztán bejött 5.000 körüli rendelés az egész világból (közben ők valójában 10.000-rel kalkuláltak).
    Na de, ha látnak benne lehetőséget, értsd, tesztelgetik a piacot különböző módon (például ilyen kijelentésekkel), akkor legalább gondolkodnak rajta. Beszédes, hogy a legközelebbi gép is egy E-M1x II lehet a pletyik szerint. Ami nem azt jelenti, hogy ez lesz és kész, hanem csak annyit, hogy passzol ehhez a koncepcióhoz.
    Nézzük egy kicsit kevésbé technokrata módon a helyzetet. Micro4/3-as cuccal bizony nagy móka természetfotózni. Aki mást állít, az vagy eredménykényszerben fotóz, vagy nem járt kinn ilyen felszereléssel a természetben. Miért mondom ezt? A rendszert már most is sokkal kényelmesebben és élvezetesebben lehet használni, mint bármi mást ilyen célra. Ha nem kell mindenképp tökéletes minőségű (vagyis nagy dinamika tartományú, tűélés, ezelőtt-még-sohasem-volt eladható, vagy magazincímlapfotó) képet készítened x próbálkozásból, akkor ugyan milyen valós hátránya van a rendszernek a mindig, minden alkalommal élvezhető előnyökkel szemben? Gyenge az AF? Igen, így van, de lősz 2000 képet, aztán abból is lesz jó néhány elfogadható. Nem tudsz hajnalban fotózni? De tudsz, max. a képeid egy része zajosabb lesz, HA(!) hasonlítgatod az FF rendszert használó vérprofi természetfotósok portfóliójához. Az a helyzet, hogy ez az egész kevés embert izgat a Föld gazdagabbik felén, mert ők kimennek a területre, jól érzik magukat, fényképeznek és örülnek, ami lesz belőle. Egy kisebbség hümmög csak, hogy így a képminőség, úgy a képminőség. Ha megnézzük a legtöbb fotóstesztet, szinte mindenhol azt látjuk, hogy az Oly és a Pana cucc felhasználói élményéről még a szőrösszívű tesztelők is megemlékeznek szemben a Sony-val például. Aztán hozzáteszik, hogy micsoda gyönyörű képeket lehet az utóbbival készíteni. Nos, ha az ember a képkészítés hosszú órái alatt jól érzi magát az mennyivel rosszabb felfogás, mint végigtolni egy nehéz, rossz fogású, egyensúlyú szettel, majd kiizzadni néhány topképet és utána azzal büszkélkedni az interneten, vagy esetleg vmi fotóversenyt megnyerni? A legtöbb madarász nem is indul semmilyen versenyen, maga gyönyörködik a képeiben meg hasonló felfogású spanoknak mutatja meg.

    Charlie

Új hozzászólás Aktív témák