Új hozzászólás Aktív témák

  • Dorian

    félisten

    válasz scdlsc #190452 üzenetére

    "Az elsőrendű (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek."

    De ez egyszerűen nem igaz. Ha a szervezetünkben nagyobb szükséglet merül fel, máris nem elegendő ez az arány, és a nem esszenciális aminosavakat sem tudja előállítani a szervezet az elegendő mennyiségben, főleg fiatal kor után egyre kevésbé.
    Két példa:
    A kollagén legnagyobb részét pl. a prolin (15%) és glicin(30%) adja. Mind a prolin, mind a glicin két olyan fontos aminosav, amely nem fordul elő állati eredetű húsokban nagy számmal, pedig a nyugati kultúrákban az emberek zöme húsok fogyasztása révén visz be a szervezetbe fehérjét. Ez azt jelenti, hogy az emberek étrendjében ezek az aminosavak nem szerepelnek - mivel rendszerint kerülik a lehető legjobb természetes források fogyasztását, mint amilyenek a belsőségek, a bőrös, porcos részek. Tehát hiába szerepel az állati hús mint megfelelő fehérjeforrás, ha az étrendben csak ennek egy része, a színhús szerepel

Új hozzászólás Aktív témák