-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-HajTömeg-
őstag
Mikor elviszitek valahova a gépet,akkor kiürítitek a bojlert?
Nyomassam ki a gőzcsövön az összes vizet?Alias: Júzer error
-
Pé
senior tag
Köszönöm szépen. Van esetleg valami webshopja Paljoc úrnak ?
-
bajnokpityu
félisten
Paljocról jut eszembe. Most őt is megkérdeztem, h miket ajánl kis hőmérsékletű autómatába.
Kaptam megint egy újabb tippet. Lady paljoc. úgyhogy autómatába nyugodtan ki lehet próbálni a Choco madnesst, Java mixet, Lady Paljocot, ezeket mind élvezhetőre főzi a kis QM4500
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
_MrB_
csendes tag
válasz bajnokpityu #12908 üzenetére
Covim Prestige-t, Covim GranBart is nyugodtan próbáld ki, elég jól adták magukat automatában.
-
HÁZIGAZDA
-
ronin s8
senior tag
Sajnos ba...ki ma is jót főzött a Giotto a Pelliniből.
Ez viszont azt jelenti, hogy jobb, mint a GC."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
timbookedtwo
csendes tag
-
mutyi
őstag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mivel most kaptam kézbe a Gaggia Twin gépemet és épp leeresztettem rajta 1-1.5 liter vizet, szóval ilyenkor az utolsó víz leeresztés után kell kb. várnom 10-15 percet hogy kellően meleg legyen a rendszer vagy az első bekapcsolástól számítva és nincs jelentősége hogy már leengedtem rajta időközben azt a 1-1-.5 liter vizet?
-
ronin s8
senior tag
Nos, a helyzet a következő. Most ittam meg kb. a hatodik espresso-t a Giotto-ból, és egyiknél sem éreztem az a számomra mocsár ízt, amit a Gaggiánál igen. Egy átlagos, teljesen fogyasztható olasz kávét csinál belőle, amit nem fogok kiönteni. Hogy ez miért van, azt nem tudom, eddig bíztam benne, hogy miattam, tehát a beállítások miatt, de itt szinte bármelyik hőfokon elfogadhatót csinálok belőle.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
bbuffy
senior tag
válasz ronin s8 #12923 üzenetére
Én kilógok a sorból pedig axiómafetisiszta vagyok Sosem kételkedtem hogy jobbat főz az E61 a kis gépeknél.
Vmiért csak más kategória, és nem csak az ötven-száz kiló krómozott acéldepó miatt.Viszont mindkettő el tud romlani.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
mutyi
őstag
Nem egyben engedtem le, vártam közte néhány percet.
Leengedtem az első kávémat Segafredo Chrema, de csak gyakorlás miatt vettem ezt.
Tapasztalat:
rohadtul nem tudom mennyi a 8-9 g kávé
Így az egyes szűrőt teli tettem és 3szor megnyomkodtam.
Eredmény: szépen lejött chremas lett a teteje,de nem tudom azt sem egyenlőre mennyi a 30 ml.
Íz: rohadt erősnek érzem. -
mutyi
őstag
Nem tudom milyen szűröm van,de már látom,hogy tudnom kell legalább azt hogy mennyi a 8-9 g őrlemény, mennyi pontosan a 30 ml.
Graef cm800-al darálok 12-es fokozaton.
A kérdésem az lenne, hogy amikor be van kapcsolva a Gaggia gépem és fűt, néha villog, olyankor gondolom újra felfűt,stb.
Szóval ez így maradhat bekapcsolva akár fél óráig is,amíg én ott bénázok a dolgokkal?
Már most be volt kapcsolva vagy 30 perce,egész jó meleg volt a teteje is,de hallottam hogy úgy halkan serceg,gondolom melegedett,de nem tudom mi a normális egy ilyen rendszer esetében.
Ezért inkább most kikapcsoltam hátul
Én a szarvasihoz vagyok szokva, ott pl. a kart sem szoktak levenni,mert nyomás alatt van a gép,ezért nem értek én ehhez a pumpás géphez,hogy mit hogyan működtet. -
bl4ze
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #12921 üzenetére
és a gaggiánál próbáltál már mindent? gyorsítani a lefolyást, lassítani a lefolyást, hamarabb megállítani, mindezt alacsony és magas hőfokon is? simán elhiszem, hogy itt egy kávé, amivel épp nem kompatibilis, de mielőtt a technikát okoljuk, járjuk körbe rendesen.
más: kapucziner best of panama: még mindig remekül hasít, nóra olyan kaput kapott belőle ma reggel, hogy mind a 10 ujját megnyalta. jött közben világosabbra pörkölt cona is jani bá jóvoltából, még pihen holnapig, de valami azt súgja, hogy ütni fog, már a kicsit sötétbe húzott testvére sem volt rossz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Nem állítom, hogy végigpróbáltam mindent, csak elsőre furcsát produkált a Gaggia. Meglátjuk majd...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bbuffy
senior tag
Amig nem megy szemre. Én egy ideje már nem méricskélek, csak ha kisérletezek. Meg a filterhez talán. Mondjuk az ötven grammot már a nagy géppel mérem ki. De van aki tizedrammnáci annak muszáj. Meg persze jó az, nyaklánhoz gyűrűhöz etc.
Na nem mondom egy Hario filtermérleg még rajta van a bakancslistán:-)
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
PY etiop yirga aramoegy hónapos tehát már tuti döglött
Olyan flatwhite jött ki belőle hogy ihaj. Szemre húsz gr, kb 95c, nagyjából 50ml. És sok sok sz.pás utãn rajöttem hogy a legjobb tejhab úgy készül hogy beleállitom a kancsóba a fejet és ennyi. Semmi mókolás meg ilyenek. Selymes krėmfolyam no bubi.Lehet pihentetni fogom a széntabletta kv vonalat kicsit.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
salapp
addikt
Tudja közületek valaki, hogy kis hazánkban van-e aktuálisan olyan maestro, aki QM0625/0650 gépeket árul, szépen átnézve, felújítva, emberi árakon?
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
HÁZIGAZDA
na, jani bának másodszorra elsült a keze: kapucziner hawaii cona 2.0
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Nah, itthon próbáltam embert faragni a Pelliniből. Emeltem a hőfokon, egészen 106-ig. A crema kicsit kezdett megégni, de ízben (eltekintve egy kis maradék keserűségtől) javult: eltűnt belőle a mocsár íz. Kicsit nugátos, uncsi olasz kávé lett, cukorral fogyasztható. A Giotto sűrűbbre főzte...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Toobee
veterán
A mostani Pasco Gold hatarozottan sotetebb, mint a multkori. Ket fronton ostromlom, La Scalan egyelore nagyobb a siker, de ennyi penzert abszolut korrekt mindket gepen. Nekem a vilagosabb verzio jobban izlett, itt mar erzem azt a szamomra tulzo, olaszos karcossagot. Olyan baltaizu most, de azt latom, hogy meg lehetne hidegebb vizzel is probalkozni. Az elozo eresztesnek ez a hofok volt jo.
https://barbieripnk.hu/
-
And06
aktív tag
én paljoc féle guatemala san miguelt iszok most. máskor is volt már nálam guatemala, több forrásból is, de ez más. sötétebb pörkölésnek tünik (a kenyahoz meg a rekohoz képest), az illatán is érződik már. lefolyás gyönyörű, az ital is, viszont izre egyáltalán nem az amire emlékeztem régről. lehet a sötétebb pörkölés miatt, de éppenhogy érezni egy kis gyümit. emellet finom, csak a régi verzió sokkal gyümölcsösebb volt, azt jobban komáltam. Paljoc, ez miben különbözik a régitől?
ui: a "sötétebb" pörkölés is max közepes pörkölés újhullámos szinten értendő
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
-
adpeter
tag
A tamper ügyben érdeklődőknek: pácolódnak már az új nyelek és rendelhetőek.
Akció is van a hosszú hétvégén:
[link]Jó pihit mindenkinek!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
válasz Toobee #12944 üzenetére
Érdekes. A múltkori Gold szállítmány tényleg meglepően világos volt, de jól állt neki. Akkor bontottam egy Prémiumot, de az meg határozottabban sötétebb volt a Goldnál. Illetve a Kávékorzós teszt alatt lévő fényképekhez sem hasonlított. Nem volt rommá égetve,de azért volt már olaj is rendesen.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
mutyi
őstag
Sziasztok!
No 3 kávét főztem le eddig és megírnám az eddigi tapasztalatokat.
Az első kávéra mondtam,hogy piszok erős, annál totál tele tettem az egyes szűrőt és jól meg is tömködtem.
Ma kettőt főztem le, hasonló eredménnyel zárult.
Chrema egészen szép aranyos barna lett,de az ízekkel nem vagyok kibékülve.
Sok 10 perccel később is egy kesernyés íz van a számban,ahelyett hogy egy finom espresso íze maradna meg.
Vettem mérleget,a mai két kávé már mérleggel történt.
A kérdésem lehet hülyén hangzik,de mikor mérjük a kávét? Szemesen vagy őrölve?
Ha szemesen mérem,akkor azzal az a baj,hogy eleve van a darálóban pici benne,mert nem szedem szét minden alkalom után és nem kezdem nulláról.
Ezért én lemértem a darálónak a műanyag tartóját és miután úgy érzem hogy daráltam eleget,akkor megmérem.
A mai két kávém kb. 10-11 g őrleményből készült,mert nem tettem mindent bele a szűrőbe,mert többet daráltam le picivel.
A Lényeg,hogy az alsó peremet a szélén így nem is nagyon fedte le,de mondom ha ez a 10g körül,akkor azért ennyi maradjon.
Megtömködtem,de azért nem brutálisan.
Még mindig nincs mércém, így nem tudom mennyi a 30ml, de 30 mp-ig engedtem.
Eredmény: szerintem sok kávé jön ki belőle, nem elég sűrű a kávé, kesernyésnek érzem, mintha túl sok koffein lenne benne. Chrema van mindig.
A mai két kávé között annyi változás volt hogy a 12-es állásból 11-re tettem a darálót.
A kérdésem hogy ha soknak érzem a mennyiséget,de erősnek és nem kellően sűrűnek,akkor mit változtassak hogy kevesebb folyjon le,de ne legyen erős?
Az őrleményt vegyem még finomabbra és kevésbé tömködjem meg? -
Toobee
veterán
Szerintem próbálkozz világosabb kávékkal és dupla szűrővel. Azért a 30 ml-t, egy mérleg segítségével nem túl nagy kihívás meghatározni. Továbbá jó lenne látni egy videót a lefolyásról is. WDT-t is használj, sokat segít az olcsó darálók betegségein. Mielőtt jönne a kérdés, jelöld ki, majd kerestess rá a Google-lel.
Adapter: szépek az új nyelek!
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!
- Daniel Wellington karóra