-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
válasz ronin s8 #12485 üzenetére
A rotopumpába be van építve a nyomásbeállítás kerülőággal. Egy újszerű, nem kopott Procon tud akár 20 bart is, de a kerülőágon visszadobja a vizet a szívó oldalra. Ezenkívül a gépben a nyomóágban valóban van egy szelep, amit 12 bar környékére állítunk be.
https://caffe35.webnode.hu/
-
paljoc
tag
Holnap a kottatanyán Tündi várja egy kis szögegyenesen csapolt Yirga-val az "arra tévedőket"!:-)
-
edk-
őstag
válasz Xabi78 #12508 üzenetére
De nem kell olyan sűrűn, mint a gyártó javasolja (egy hónapot ír). Két-három hónapig is jók azok a szűrők. Utántölteni is lehet a szűrőket töredékáron: lehet kapni ezüsttel impregnált aktívszenet és vízlágyító gyantát kilóra (ez a két dolog van a szűrőben). Egy baj van: a kiló évekig sem fogy el.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
Xabi78
aktív tag
A betétet nem azért kell cserélni, mert nem szűr annyira, hanem mert bizonyos baktériumok megtelepedHETnek benne, ezáltal szépen elkezd nőni a szűrt vízben a csíraszám (baktériumszám). Ez a kvfőző szempontjából teljesen irreleváns (mert a forralás gyorsan sterilezi őket), de nálunk a gyerek is ezt a vizet issza, így erre jobban odafigyelünk.
Nekem a havi 1.000 forint jobban megéri, mint pepecselni-töltögetni-utánajárni, de jogos, vannak olcsóbb lehetőségek isCave canem!
-
edk-
őstag
válasz Xabi78 #12512 üzenetére
Laborban megnézettem a csíraszámot csapvízben, új betéttel szűrt vízben, két hónapos betéttel szűrt vízben. Nem szaporodtak fel a bacik az utóbbiban sem.
Az ezüstimpregnálás az aktívszénen ezért van. Természetesen az sem tart a végtelenségig, de a gyártó gazdasági érdeke, hogy sűrű cserét javasoljon.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
-HajTömeg-
őstag
Ha alkalmad nyílik laborban vizsgálódni, engem nagyon érdekelne,hogy mi van abban a vízben ,ami egy napon át áll a bojlerben.
Meg tudnád ezt nézni?Alias: Júzer error
-
edk-
őstag
válasz -HajTömeg- #12514 üzenetére
Ilyen kérdésre nemigen tud a labor válaszolni. Olyanra igen, hogy bizonyos dolog (baci, nehézfém stb.) van-e benne és mennyi.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
_MrB_
csendes tag
Gyak 1 napot bojlerben állt vízből bacit és bojler anyagának ismeretében azt/azokat a fémeket nézetném, kontrollnak meg nézetném a frissen bekerülő vizet, amivel van a gép etetve. Mondjuk lehet több naposat is nézetnék, mert egy hétvége, hosszú hétvége után sem mindenki kezdi teljes bojler átöblítéssel a hetet.
-
-HajTömeg-
őstag
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #12514 üzenetére
A rendszeresen felfűtött bojlerben szerintem nincs túl nagy gáz, hacsak nem kemikáliát eresztünk bele. Bizonyos szárazanyagokból nyilván lerakódik valamennyi vízkő.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
edk-
őstag
válasz -HajTömeg- #12517 üzenetére
mi tenyészik ki a mintából?
Csíraszámot lehet nézni, de értelmetlen. A 100 fokot közelítő hőmérséklet (ráadásul percekig) kinyírja őket.
Megkérdezem majd, alumíniumvegyületet tudnak-e nézni. Nehézfémet biztos, de az meg szintén valószínűtlen.
[ Szerkesztve ]
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
Xabi78
aktív tag
Nem azt mondtam, hogy _minden esetben_ fölszaporodik, hanem hogy fölszaporodHAT. Másrészt egyszeri vizsgálat eredménye statisztikailag nem értelmezhető.
Továbbra is hangsúlyozom, nálam nem csak én iszom ezt a vizet, hanem a nem túl koros gyerek is, így lehet, sőt, valószínű túl óvatos vagyok. Ha csak kávéfőzéshez használja az ember a szűrt vizet, úgy nyilván teljesen más a feltételrendszer, abban az esetben nyugodtan használható addig, amig a vízkeménység kimutathatóan emelkedni nem kezd (ami vizsgálható gyorstesztel is, akár).Cave canem!
-
ronin s8
senior tag
Használtam régebben Norda és Vera vizet is, NEKEM espresso-hoz mindegy volt, nem okozott érzékelhető ízbeli változást. Azt tudom, hogy SiD-ék újabban előszeretettel ajánlják filterhez, mert ott állítólag jobb vele az íz. Meginni nem tanácsos, mert ugyanolyan kesernyés a Norda, mint bármelyik olasz hegyi ásványvíz, tele van hólével. Az vízkőért felelős ionok mennyisége alacsony benne. A sima magyar ásványvizek gyakorlatilag mészkőoldatok, hiszem Magyarország egy nagy teknő, amibe minden sz..r összefolyik. Ezek használata nem kecsegtet kevesebb vízkővel, és jobb ízzel, ennek ellenére biztos bejön valakinek.
A másik, amiért ÉN nem szeretem, hogy amíg a csapvízben van valamennyi klóros fertőtlenítés, addig ezekben semmi, tehát egy nyílt tartályban pár nap alatt felszaporodik egy csomó mikroorganizmus, amit nem szeretünk.
Vízügyes ismerősöm szerint (aki laboros, és vizeket vizsgál) legjobb a csapvíz."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
edk-
őstag
válasz fragola.6035 #12524 üzenetére
Miért is?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
hanolfe
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hogy Brasilia Lady-hez hol tudok beszerezni kartömítést?
-
enterlaci
senior tag
A felforralással már én is próbálkoztam, bár a visszahűtést nem vártam meg - nem volt ízben szignifikáns különbség. Persze ez amolyan csírátlanításnak felelne meg, a vízkő probléma sajnos nem oldódik meg ettől. Hozzáteszem, brikkázok és a vízkő veszély nem izgat, mert könnyű elmosni.
Foglalkoztam munkám során vízkezeléssel néhány évig, és durva, de Bp-en valóban kimagaslóan jó a vízminőség, még az ásványvizekhez képest is. Inni egészséges. A legjobban a lokális csőrendszer tudja ezt befolyásolni, nem jó az öreg 50-100éves ólómcső éppúgy mint a 5-10évnél régebbi belső rézcső hálózat sem - cinkkiválás és én személy szerint nem kedvelem a RO berendezéseket sem, mert időszakonként savassá változtat(hat)ják a ph-t.
Saját tapasztalatom és amiért indult a kérdésem, hogy a szentkirályi mentessel főzött kávém sokkal lágyabb ízű mint a csapvizes.
[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #12524 üzenetére
Nem gondolom, hogy jót tesz állott ioncserélt vizet inni.
https://caffe35.webnode.hu/
-
hanolfe
tag
válasz fragola.6035 #12529 üzenetére
Szia!
Van nekik kónikus is? Mert olyat nem találok náluk. Ha jól mérek, akkor nekem 56x66-os kellene.
-
Pé
senior tag
Na. Sikerült végre egész elfogadhatót főznöm. Olyan 25 sec alatt jött le, volt crema is, ízre is finom volt, bár PICIVEL kevésbé volt intenzív és krémes mint amire számítottam. Szerintem a darálással kell még valamit játszani. Azok a "jobb" minőségű őrölt espresso kávék amik bevásárlóközpontban kaphatóak (segafredo, lavazza ) mennyire vannak megfelelően megőrölve ? (csak hogy tudjak mihez hasonlítani) Most az örlemény kb rétesliszt finomságú.
-
ronin s8
senior tag
Kiszámíthatatlan, Van amelyik durvább, van, amelyik túl finom. Ezek általában kotyogóshoz vannak őrölve, és nem igazán figyelnek rá.
Az ízzel kapcsolatban egy nagyon fontos paramétert nem tudsz befolyásolni PID nélkül, ill. csak nagyon alap szinten, és az a hőmérséklet, ami viszont rendkívül fontos hatással bír a kávé ízére.
Ha azon tudnál még ügyködni, jobb lehetne az eredmény...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Esetleg a három durvitási lehetőség közül érdemes egyet rögzíteni, pl. a mennyiséget (ha amúgy is van mérleged)m és a másik kettővel lavírozni (őrlés, tamperolás). Ha egyszerre változtatsz mindenen, soha nem áll be, csak véletlenszerű eredményeid lesznek...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
semennyire, felejtsd el az előre darált kávékat. viszont roninnal abban nem értek egyet, bár én is abszolút pid-párti vagyok, hogy pid nélkül nem tudod befolyásolni a hőmérsékletet egy gaggia baby-n. tudod, csak hagyni kell 20-30 percet melegedni a gépet, aztán figyelni a fűtési ciklusokat (és közben nem csapolgatni), és kitapasztalni, hogy felfűtés után x másodperccel milyen kávéval kb. milyen végeredményt ad. így azért reprodukálhatókat fogsz tudni csapolni.
végülis a pavonival is pont ezt csináljuk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lagoon79
tag
Kiegészítésként: ha rezgőpumpás a géped, akkor próbáld úgy belőni, hogy kb. 8 mp környékén induljon meg csepegve a karból és 25-30 mp alatt legyen meg a kb. 25 ml. Ezek csak irányok, minden kávénak más és más beállítás áll jól. Az hogy mennyire intenzív a kávé erősen függ a bemenő és a kijövő mennyiség arányától is. Ezt is kávéja válogatja, melyiknek milyen. Ha túl sokáig engeded a végén, könnyen bevizesedhet, ami pedig erősen ront az élményen. Tehát ebben az irányban is érdemes játszani.
Plusz az őrlésfinomság is rengeteget változtat az ízen, lehet, h egyik kávé kicsit nagyobb mennyiséggel durvább őrlést, míg a másik finomabb őrlést viszont kevesebbet igényel.
Ez sokváltozós történet, alapokhoz visszatérve érdemes mindig kezdeni, ha új kávéval próbálkozol és onnan mozdulni.
[ Szerkesztve ]
-
_MrB_
csendes tag
válasz enterlaci #12527 üzenetére
Sajnos vidékre ez a jó víz már nem nagyon jellemző...
-
Pé
senior tag
Tehát ha veszek egy új csomag kávét, kb a felét elb..szom mire egy jót tudok húzni belőle
-
-HajTömeg-
őstag
Találsz majd egy állást a darálón, ami sac/kb eszpresszó finomságot ad.
Ha ez megvan,onnantól kezdve már csak finomítanod kell az adott kávéhoz.
Lesz ami kapásból jó abban a joker állásban és lesz amihez picivel finomabbra vagy durvábbra kell állítani.
Akkor már csak finomhangolszAlias: Júzer error
-
mutyi
őstag
A cukrokkal kapcsolatban lenne kérdésem.
Jó tudom, azt fogjátok mondani, hogy az igényes kávés cukor meg minden kiegészítő nélkül issza az espressoját, de én cukorral és tejszínnel vagy pici meleg tejjel a tetején szeretem.Szóval nyilván barna cukor, ez idáig ok. Na de milyet, melyiket?
Nekem eddig legjobban az Illy féle barna cukor jött be a legjobba, magában is isteni, kissé lime-os íze van szerintem.
Lassan kávéfőző birtokos leszek és mielőtt megjönne a gépem meg a darálóm, gondoltam illik beszerezni a kávét meg a cukrot is. -
nagyúr
Mi vaaaaaann??
Ne mááááár, hogy cukor gurmé legyél itt!
Bemész a Lidl-be vagy a Auchanba és remek áron vehetsz mauriciuszi barnacukrot.
A cukor nem nagyon szól bele a kávé izébe, hacsak nem melaszos! De olyant meg nem teszünk a kávéba!Mellesleg, a savak ép hogy nem jó jel egy cukorban. A savasság erjedést jelent! A barnacukor teljesen szárazon is eltartható korlátlanul. Nem jellemzője egyik cukornak sem a savanyú, lime-os aroma.
Biztos, hogy nem savanyú cukor volt?
[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
BlacKSouL
addikt
Majd meglepődsz a válaszokon, de az itteni kávéfogyasztók több mint a fele cukrozza
Én speciel mióta nem a régi égetős(szarvasi és társai) módszerrel iszom, nem nagyon bírom cukorral meginni. Ha nem jó, akkor pontosan tudom hogy mi a baja, de ha megcukrozom, akkor elfedheti a hiba okát, és egyébként már nem is ízlik annyira cukorral. Ha meg jól sikerül, teljesen elrontásnak érzem.
(Ha tej/tejszín, akkor majd úgyis a cappuccino irányába terelnek, és ott a tejcukor gyakorlatilag maga édesít)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
mutyi
őstag
válasz Polarstar #12548 üzenetére
Nem vagyok én cukor gourme,de érezhetően finom az Illy-s barnacukor, bár nem sok tapasztalatom van alapvetően a barnacukrokkal, így nem nem tudok valós véleményt alkotni.
Azért hoztam fel, mert szó esik itt vízről, akár tej fajtákról, gondoltam akkor akár a cukor is egy fontos tényező lehet,aki azzal issza.
A kávén meg gondolkodom, hogy mivel kezdjem.
Hol tudom legolcsóbban megvenni a Graef cm800-at?
Lime íz: Nem savanykás egyáltalán, de mégis mintha egy lime aromája lenne. Kicsit furcsállom is,de több helyen is kipróbáltam és mindenhol ugyanolyan.
Nekem eddig mint amatőr kávéfogyasztó, az a tapasztalatom, hogy minél jobb és chremasabb kávét ittam, annál kevesebb cukor kellett bele,mert anélkül is isteni volt.
Eddig a prímet az Illy bergamói reptérrel szemben levő bevásárlóközpontban található kávézója vitte, ott volt eddig a legjobb kávém és 1 cukor bőven elég volt, isteni volt az íze.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi M365 kijelzővel eladó
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!