-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #13303 üzenetére
Hát őőő....
Qurvajó!!!
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokat jelent!! Pedig még csak két főzést nyomattam ma reggel vele, de teljesen más.
Végre nem kell pacsalni egy kis vizet főzés előtt ( tudom ez szigorúan tilos lenne GB-vel, de sajna kellett, mert nekem nagyon sárkányos volt a víz és, ha nem csináltam akkor szinte mindig megégett a kávé! ).
Plusz még a mintája is más volt a cremának. Úgymond végre volt.
Az íze meg teljesen.
18 g, 100 fokkal indítottam ( Pid szerinti ) kezdésnek, aztán 102-re emeltem, mind a kettő teljesen más volt. Tényleg teljesen más ízek nyílnak így meg.
Megérte a ráfordított időt, pénzt. ( Mivel nem akartam semmit elszúrni, így lassan, mindent ellenőrizve kb. egy másfél, két óra hossza alatt csináltam meg egyedül. ) Még majd valami kábelkötegelőt akarok a zsinórokra húzni, hogy valami pofája legyen, meg kedden lesz kész a pidnek a tokozása, azt kell majd felrakni.
Egy pár kép, hátha segítek vele valakinek:
Az SSR relét az alsó részébe raktam a háznak, de nem fúrtam ki a házat, hanem kétoldalú ragasztóval raktam fel és egy kis rozsdamentes kampóval még pluszban felfüggesztettem, hogy tuti ne essen le. Azt a kis műanyag pöcköt levágtam a dugalj alatt és ott vittem be a vezetékeket, meg ott a kampó is felfüggesztve. ( Az nem is feltűnő, ha egyszer valamiért vissza kéne alakítani, vissza is lehet ragasztani, meg nincs a házon lyuk. )
A K hőelemet egyelőre, amíg minden nem tuti, egy réz közdarabbal raktam be. Majd a kazánt kell még 6-os menetre felfúrni és kivenni a közcsavart.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Gratulálok, szép munka!
Azt írod hogy Gaggia Baby-nél nem szabad kiengedni vizet a lefőzés előtt?
Szabad tudni miért nem?
Én szinte mindig engedek le, de csak azért,mert ezt látom minden video-ban, hogy legtöbb esetben engednek le belőle, de az is lehet,hogy így sem értem még el a kellő hőfokot és még azt is hűtöm.
Gondoltam arra, hogy veszek egy hőmérőt és fel fogom írni, hogy x percnél hány fokos volt a víz,amit kiengedek belőle és a kávé hőfokát is, mert sokszor azt gondolom, hogy nem elég forró a kávé.
Holnap itt a mércém és így látni is fogom a kávé milyenségét meg mennyiségét is, bár tudom hogy most is lehetne,de úgy voltam vele kibírom már azt a pár napot. -
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13307 üzenetére
A PID-nél nem ugyanazok a hőmérsékleti értékek vannak, mint a valóságban. Ezek inkább csak viszonyszámok, amik sok mindentől függenek, pl. a szonda helyétől a mintavételezési pontnál, de semmiképp nem a kilépő víz hőmérsékletét jelentik, max. arányosak vele, ráadásul még csak nem is lineárisan. Valszeg minden gépen más.
Nálam a GC-nél egy kb. 95 fokos vízhőmérséklet lehet akár 105-106 is a PID-en.A Gaggiák jól PID-elhetők, szemben néhány (egyes fémgyűjtők szerint) többre tartott rézbojleres, de fejszelepes gépnél. PID-del hihetetlenül stabil, remek kis rakéták válnak belőlük!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-HajTömeg-
őstag
válasz ronin s8 #13308 üzenetére
És akkor hogy bizonyosodsz meg arról,hogy hány fokkal csapolsz? Ezt azért jó lenne tudni,nem?
(szolgálati közlemény, a másik fórumról kitiltottak )
(#13310) mutyi másik fórumnak nem csinálnék itt reklámot. Ott elmebeteg a moderáció,azért,szóra sem érdemes)[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
válasz -HajTömeg- #13309 üzenetére
Melyik másikról és miért?
-
jolti
senior tag
Köszönöm szépen!
Azért nem szabadna kiengedni, mert kicsi a bojlere és egy kis vízveszteség is felborítja hőmérsékletet benne. Ha kiengedsz belőle, egyből tölti fel a szivattyú, ami ugye hideg víz. Az lehűti egy kicsit a már felmelegített vizet.
De nekem muszáj volt kiengedni, mert valamiért túl forró volt és az első 2 másodpercben mindig csak gőz jött ki, aztán a víz. ( Sárkányos volt. :-) ) Ami megégette a kávét. -
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13309 üzenetére
Ha ez számít, én önként jöttem el onnan. Elegem lett az egyik (saját) moderátor ámokfutásából.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #13307 üzenetére
Mivel ugyan arra a helyre van bekötve mint az előző termosztát, így nagyjából azonos értéket mutat. Nagyjából. ( Amúgy maga a Pid és a hőelem nagyon pontos )
Az eredeti termosztát egyébként 107 fokos!
Ez nem a kilépő víz hőfokát, hanem a bojlerét mutatja. A víz ennél kevesebb hőfokú. De hamar meg lehet tanulni szerintem, hogy melyik kávé milyen hőfokot igényel a Pid szerint. ( Esetleg a fejbe is be lehet építeni egy hőmérőt. Most épp azon agyalok én is, csak a helyét kéne megtalálni. )[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13315 üzenetére
Hehe, jól tetted!
Nespresso-nál csak arra kell figyelned, hogy minden főzés után üresen is nyomj egy gombot, és a nap végén eressz át rajta egy teljes tartálynyi vizet. Vízkőoldáshoz adnak jó drágán egy szettet. Szerintem azt is lehet citromsavazni, csak egy itatós papír szűrőt kell elhelyezni a kapszula helyére.
Ha szerencséd volt, jól tisztították előtted. Ha nem, akkor is ihatsz pár kávét vele...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #13315 üzenetére
Ne bazd...
Biztos beszóltál a "független" modi valamelyik spanjának.... -
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #13319 üzenetére
Mert különben eltömődik kávéval, és b...h.tod.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
paljoc brazil yellow bourbon, 3 húzás után: az első majdnem besült, 20 secnél végül elindult, megittam, nem is rossz. másodikra espresso, táncoló lefolyás, iható, semmi extra, harmadikra túladagoltam, 19g, szimplányi dupla-ristretto, táncolás megszünt, eredmény: tejcsoki + finom sav. sajna nekem ez a gyümi meghatározás nem megy, de jó!
ez a hátránya, hogy 2 havi adagot előre megveszek, másfél hónapos pörkölléssel már játszani kell... -
cekkk
veterán
A mocsaras íz lehet attól, hogy nem eléggé nyomtam össze a tamperral a kávét?
-
cekkk
veterán
Melyik fajtában nincs benne? Hogyan lehet kevésbé előhozni?
Ezzel próbálkozom most, ezt az étcsokis íz világot nem értem még el -
mutyi
őstag
Napok óta úgy sikerül, hogy jó néhány mp-et kell várnom mire a kávé lefolyása elindul.
A kérdésem nagyon kezdő, de mégis lehet hogy másokat is érdekel, hogy a 25-30 mp-et a folyás elkezdésétől számítjuk vagy ahogy a gépet bekapcsoljuk? -
-
mester6
tag
Itt egy antik Gaggia ha valakit érdekel:
http://olx.hu/hirdetes/antik-gaggia-amerika-kavegep-ID2guf5.html#8c40c49de6
[ Szerkesztve ]
-
Professzore
csendes tag
-
jolti
senior tag
válasz tariattila #13338 üzenetére
Ja!
Biztos inkább ez kéne, mint egy zsír új rakéta-mazzer páros...
Az is kijönne ennek az árából. -
cekkk
veterán
Van nékem egy ilyen profi vízkőoldóm
De én nem vagyok profi, így segítségek érnék.
Azt írja csináljak egy 5-20 % oldatot, és áztassam benne az alkatrészeket 1-8 órán keresztül.Ezt most hogy? nem úgy kellene, hogy megcsinálom az oldatot, beleöntöm a gép tartályába aztán meg átmosatom a gépet vele?
-
GIJoe
addikt
Régebbi kommentben találtam hogy valaki azt írja hogy a Turmix TX560-ot tegyék a nagyon nem ajánlott kategóriába, megerősíti ezt nekem vki?
Most egy ilyenem van, de ennél csak jobb lehet...? -
ronin s8
senior tag
válasz Professzore #13337 üzenetére
Tipikus. Sajnos nem csak itthon, Olaszországot leszámítva mindenütt. Szokásommá vált, hogy érdekességképp lefotózom a kávékat. Évek alatt egy egész állatkertet gyűjtöttem már össze.
Sajnos a kávékultúra nálunk annyira rossz, hogy nem is szabadna ebből messzemenő következtetéseket levonni az egyéb szolgáltatásokra.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
radi8tor
MODERÁTOR
Eladó Kenwood kMix Egykaros Kávéfőző ES021 (piros színű)
Megkímélt állapotban: 20000 FtKépek hamarosan!
Budapesti személyes átvétellel.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
mutyi
őstag
Olyan kérdésem lenne, hogy minden nap az első kávéfőzés előtt kiöntöm a tartályban levő vizet és friss vizet teszek bele.
Viszont ugyebár a bojlerben vagy hol is van mindig egy 3 deci körüli víz, így hiába cserélem aznap a vizet, a rendszerben levő az a tegnapi marad.
Ezt hogyan szokás megoldani profin? Ki hogy szokta? -
tariattila
veterán
az egynapos víznek mi baja lehet??
én még a kannában se cserélgetem soha... csak utántöltök és kész...
szerintem a vízhálózatban nagyobb pufferelés van mintsem ezzel foglalkozni kelljen...
ha csak nem egy alpesi patak mentén laksz és onnan kapod a friss vizet s abból is csak a frisset szeretnéd -
mutyi
őstag
válasz tariattila #13347 üzenetére
Víz dolgot csak azért kérdeztem,mert hogy sokan ilyen olyan palackos vízzel,meg lágyított vízzel készítik, gondoltam akkor ez is fontos lehet, hogy minden nap friss vízből legyen főzve.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi M365 kijelzővel eladó
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!