-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
soldier2
őstag
válasz mtgabor007 #62954 üzenetére
2015-ben volt változás a Gaggiában. Azóta nem ajánlott.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62952 üzenetére
biztos lehet azt is rézcsövezni, de nem tudom, hogy ott mennyire van értelme. a gaggia bojlere kicsi, és dupla külső fűtőszálas, ráadásul alu (gyorsan reagál). a rézcső oda tökéletes. a silvia 3,5 decis bojlerénél azt tippelném, hogy máshogy mennek a dolgok, már abban sem vagyok biztos, hogy nem lenne-e emelkedő karakterisztikája a kilépő vízhőfoknak (rézcsővel).
a rézcsöves fulltuningra szerintem az amúgy is olcsóbb gaggia jobb alapanyag. ha nincs rézcső, akkor abszolút a silviát választanám. persze lehet, hogy rézcsővel is azt kéne, passz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
John3:16
csendes tag
válasz mdav88 #62953 üzenetére
Nekem is egy egyszerű mechanikus van a GC-hez:
https://www.somogyi.hu/product/mechanikus-belteri-idozito-ora-24h-15min-tg-3-3268Évek óta teszi a dolgát.
-
8nemesis8
veterán
Az lehetséges, hogy a gyári Gaggia Classic 2 személyes szűrője egy hülye nyomásfokozós szűrő?
Ha igen, milyen nem túl drága értelmes két személyes szűrőt tudnátok ajánlani? -
John3:16
csendes tag
válasz 8nemesis8 #62959 üzenetére
Gyárilag kapsz hozzá elvileg nyomásfokozósat (amelyiknek összesen egy kis lyuk van a közepén) és rendeset is (ezen rengeteg miniatűr lyuk van).
Szerintem ebbe érdemes lenne beruháznod:
http://expolygon.hu/webshop/ims-szurok/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaA fórumon nagyon sokan használjuk megelégedéssel.
[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
válasz John3:16 #62961 üzenetére
Igen akkor ez tényleg a nyomásfokozós.
Rendeset nem kaptam mellé (használtan vettem), vagyis ami rendes az szerintem egy személyes és van egy vakszűrő is.nemethsza: Csatoltam! De gondolom azért 1 lyuk, mert ezzel fokozza a nyomást
Köszi a linket mindjárt ránézek.
Agyalok, hogy kellene esetleg egy nyitott szűrőkar is. Te melyiket használjátok általában? Gyári vagy másik kar vagy nyitott?[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
Lenne egy újabb kérdésem. Honnan érdemes Bialetti Brikka Elite-t venni, van különbség egy-egy webshop között, vagy ahol olcsóbb?
Csak mert ez elég jó áron van. -
soldier2
őstag
Én azt gondoltam, hogy a Silvia ilyen tekintetben is állja a sarat, csak ritkábban fellelhető.
Fragola te jól ismered mindkettőt. Mit gondolsz?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62967 üzenetére
a gaggiánál a pici bojler hamar kifogyna a szuflából, remek kiegészítés a rézcső. a silvia eleve nem fogy ki annyira, ha kap még egy csomó meleg vizet, jó esetben nem lesz nagy változás, rossz esetben akár még ronthat is (ha abból indulok ki, hogy a silvanónál a saját szememmel láttam emelkedő kilépő vízhőfokot, pedig ott csak egy opv varia volt).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz mdav88 #62953 üzenetére
Én is "ócó jó" sonoff s20-ast vettem, 3 db volt 6600 huf. Nagyon beváltak, a silvia óracsörgés előtt 50 percel kapcsol be. A silviának kell >40 perc, hogy hőstabil legyen. Igazán remek cucc.
Parci: tudtommal a silvia bojlere bruttó 3,5 dl, nettóban 3 dl (és ez a lényeg a mi szempontunkból). A többi a belső fűtőszál.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
soldier2
őstag
Persze, mert amíg a Gaggia a bojlert melegíti, addig a Silvia a vizet, így gyorsabban reagál a fűtés bekapcsolására. Ha megoldható, hogy ne kapcsoljon fűtés.... de hiába is filózok (filózunk) rajta, maj Fragola ha benéz, megmondja a tutit, ha valakinek, akkor neki van ezzel tapasztalata.
Nyitott kar: lehet megmutatná, miért savanyú a CMVan úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Pé
senior tag
Látom többek olcsó(bb) darálót keresnek. Nekem van egy eladó Graef800-as, ha valakit érdekel, privátban.
-
8nemesis8
veterán
Ezen jót dőltem
A nyitottat honnan vetted? Néztem, hogy van expolygonon, talán kipróbálom, ha nem nagy befektetés, talán nem!
lagoon79: Akkor abszolút kezdőknek talán nem is igazán javasolt, ugye?
Bazsee71: Még jó, hogy bekérdeztem, eddig csak videón vagy élőben néztem és mondom mekkora királyság, ezzel tanulni is könnyebb, de most valahogyan mégsem érzem azt a "must have" érzést, pláne, amit a feleségemtől kapnék utána, így is kivan kicsit ezen a kávéőrületemen!
Egyébként tegnap én is hivatalos taggá váltam és beszálltam egy Gaggia Classic-al
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #62967 üzenetére
A Gaggiánál annyit csinál a rézcső, hogy a csapolás teljes ideje alatt b. 1 fokon belül tartja a fej hőmérsékletet. Rézcső nélkül ez úgy néz ki, hogy az első néhány másodpercben kb. 4 fokot esik a fejhő.
Egy fejbojleres gépnél ez úgy néz ki, hogy csapolás alatt némileg emelkedik a fejhőmérséklet. Rézcsővel és anélkül is. Ott a rézcső azért lehet jó, hogy a fejbojlerben lévő nagy tömegű víz kevésbé hűl meg, hamarabb lesz ismét stabil.
A Silvia abban különbözik a többi fejbojleres géptől, hogy a fejbojlerhez képest kissé eltolt feje van, így ez kompenzálja a csapolás közbeni hőmérséklet emelkedést.
A Silvia hőmérséklet viselkedéséről az általam igen becses Meander fórumtárs tud pontosabb információval szolgálni, akinek fulltuningos Silviája van és mindenféle fejhőmérséklet méréseket is végzett.https://caffe35.webnode.hu/
-
Keresztapper
senior tag
válasz 8nemesis8 #62977 üzenetére
Akkor egy jótanács: Ha valamit meg akarsz az asszonynak indokolni, akkor próbáld először az esztétikumhoz kapcsolódó érvekkel kezdeni. Egy nyitott kar elég "csini", tehát jöhet. Nekem így sikerült legutóbb darálót is venni, pedig az nem egy nyitott kar ára volt.
http://palscoffeetech.com/
-
adp
őstag
ez milyen jószág? Ez HX vagy mi? nem nagyon tudom értelmezni a bojlerét
-
Casto
csendes tag
Elkészült a videó
Nehezebb volt elkészíteni, mint gondoltam!
A kis spriccelést a csapolásnál is ennek kell betudni, mert amúgy ez egyáltalán nem szokott jelentkezni! -
soldier2
őstag
Kicsit finomabb darálás első körben. A lefolyás nem drámaian rossz, de apró buzgárok azért látszanak, és helyenként vakfoltok is vannak az elején. Egy olasz blendet ez még nem tesz savanyúvá, de egy mérsékelten sötétre pörkölt kávéval már előfordulhat. A darálás utáni wdt nekem még egy darálóval sem volt elhagyható, és ez a kis catler is megfordult egy rövid időre (yoghurtos pohár alját levágod, hogy épp találjon a szűrőbe, utána fogpiszálóval elkevered, majd mehet az egyengető. Egy sokkal egyenletesebb lefolyás a cél, és lassúbb is. Ez a gép ha jól tudom tud előáztatni, érdemes egy 10s körüli előáztatást beállítani.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62988 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom mindet és holnap már ki is próbálom őket!
Az előáztatást használom, jelenleg 7mp, akkor ezt is felviszem 10-re.Amit viszont nem értek abból, amit írtál:
"Egy olasz blendet ez még nem tesz savanyúvá, de egy mérsékelten sötétre pörkölt kávéval már előfordulhat."Úgy érted, hogy a világosabb kávéknál, mint pl. egy közepesen pörkölt Kapucziner (amivel jelenleg a problémám van) okozhat savanyúbb ízeket és egy sötétebb pörkölésnél (mint a Belardi, ami jól működött nálam) ott még elmegy?
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62975 üzenetére
"Nyitott kar: lehet megmutatná, miért savanyú a CM "
hát arra beneveznék. gyk: volt nyitott karom, használtam egy ideig, aztán eladtam, mert minek, nem tudom kétfelé osztani a kofit stb. a fragola-féle palmtamppel aztán igazán nincs félretamperelés, szóval duplán volna fölösleges. azt meg inkább nem is gondolom végig, hogy ha esőtáncot kéne járni a tökéletes lefolyáshoz (persze nem kellett anno sem, pedig se palmtamp, se nyáked-mánia nem volt még), akkor az mit jelent (azt, hogy nem innék több casmót, mert esőtáncolni nem fogok).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
A lefolyás szerintem is gyors. Ha finomítani nem szeretnél az őrleményen, és még elbírja a kosár, akkor lehet próbálkozni +0.5...1g töltettel. Apró észrevételek, de nem hiszem, hogy ezen múlna: az egyengetőt a leütés után még meg szoktam forgatni, a tampert viszont nem szükséges a végén, legfeljebb elemeléskor, hogy ne keletkezzen vákuum.
A kávékkal kapcsolatban soldier2 leírta a lényeget, azonban az egészséges vita keretein belül eltérő tippet adnék: próbáld meg előáztatás nélkül. Azt tapasztaltam, hogy a sötétebb blendeknek (nem a szén kategória) nem tesz jót az előáztatás, illetve alkalmazása esetén finomabbra kell venni az őrleményt.
A videón nem láttam: hány bar-on dolgozik a Catler?
Parci: A Palmtamp sem old meg minden problémát, lehet ott más egyéb gubanc, szerintem sem hülyeség a nyitott kar. Szándékosan nem naked-ezek, nekem az már full off.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #62992 üzenetére
bármi lehet, de mondom, használtam már gagyibb gépnél, palmtamp nélkül, évekkel ezelőtt(i tudásszintemmel) és képes voltam a jó shotra. ha már nem hibát keresel vele, tök fölösleges, ráadásul kényelmetlen. ha most az derülne ki, hogy még szitálni és habverőzni kell a tökéletes lefolyáshoz, akkor sem tenném meg, inkább kávét váltanék -- ennyit akartam írni. a norda-téma is billeg nálam egyébként, de azt azért kipróbálom majd.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
Lehet, hogy már volt de régóta foglalkoztat a kérdés ami jó pár oldal átnyálazása után sem tiszta nekem.
A kúpos és a sík késes daráló között mi az alapvető különbség (mármint végtermék tekintetében)?
És itt most nem a kis kúposokra gondolok hanem pl kony vs sj.
Vagy ez ilyen ki mire esküszik dolog?
Vagy esetleg van tényleges minőségi eltérés az örlemények tekintetében? -
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #62992 üzenetére
A maroktamper forgatást barista vb-n láttam és azóta használom
Sötét pöriből csak a már sokszor említett Belardit használtam/használom, de ott nem volt gondom az előáztatással. Most közepes pörikkel szenvedek, de akkor ezek szerint ott jót tesz az előáztatás, ha most minden infót jól raktam össze.
Igen, azt elfelejtettem venni, 8,5-9 baron indul és szép lassan visszaépül.
-
soldier2
őstag
Te a Nordát akarod kipróbálni, én a csapvizet. Majd egyeztetünk mi volt a tapasztalat.
A feneketlen karról tudom mit gondolsz, nem is azt mondtam, hogy használd, de emlékeim szerint amikor próbáltad nem CM-el volt, Paljoc kávéval meg saját pörivel meg nincs ízbéli gond sem. Kicsit olyan mint a viccben, miszerint kezdetben vala a semmi, aztán Isten mondá "legyen világosság", és még mindig vala a semmi, de már látni is lehetett azt . A problémádat nem oldaná meg, de láthatóvá tenné jó eséllyel. Aztán kivágnád, mert egy nap 3x kellene pultot tisztítani.Casto: egy közepes pörkölésű kávéban mindig lesz savasság, ez a lényege, ezért állítják le a pörkölést korábban. Van persze minden más is a savakon túl, de a klasszikus ízekhez szokott szájnak a savanyúság fog feltűnni. Próbálkozz a Palyoc get-up, Locavore (ezek robusztásak), vagy a CM-el. Egy sötétebbre húzott Monsooned Malabar is tömény csokibomba (Kávékalmár, AVX, vsz a Kapuczinernél is van). Lehet nincs gond a géppel, csak nem az ízlésednek való kávét választottad.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen