-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
nagyúr
válasz Wolfy999 #64711 üzenetére
Pedig írta, hogy szerinte ízre ugyan volt.
Rush77: "Bár tény, hogy picit érzékenyebb az őrlemény finomságára. (a kézi darálóval sokat szívtam miatta mert néha egy fokozat is viszonylag nagy eltérést mutatott végeredményben. nincs crema vagy nagyon lassan jön le, stb..)"
Ilyenkor az íze is változott?[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Rush77
aktív tag
válasz Wolfy999 #65129 üzenetére
Igen az nekem is feltűnt, hogy egy picit gyors a lefolyás meg kicsit féloldalas (az első ilyen szempontból jobb lett csak hát muszáj volt videót lőni róla mert nem hittem a szememnek )
TT8020 (okt 16.-i pörkölés) az alapanyag amivel ezt most próbáltam. Amúgy kaptam ajándékba még Veronesi Ciok Cream-et (azt hiszem) és az is jó lett bár azt még csak a sima karral próbáltam.
Brikkával nem fogy olyan gyorsan a kofi mint géppel és még maradt a legutolsó rendelésből.[ Szerkesztve ]
-
-
looser
addikt
válasz Wolfy999 #66469 üzenetére
Bakker, ez a legegyértelműbb, igazad van! Csak mert kezdéskor a Tersonetezéshez sima vizet használtam, akkor észleltem, hogy nem megy le a tálcára a víz. Ezután viszont már bekevertem a tartályba, nem a vakszűrőbe tettem a citromsavat, szóval végigment a rézkígyón, nem visszafelé, ez megnyugtató :-) Itt a leírás elég jól elmagyarázza, de ezek szerint én néztem el :-/
kaligula: biztosan szuper lesz, ma reggel rohantam, tegnap este hazafelé meg kinyomkodtam az összes levegőt, szerintem a közelemben utazók is élvezték :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
hchefi
csendes tag
válasz Wolfy999 #66572 üzenetére
Köszi a gyors választ. Akkor azt mondod, hogy a fentebb linkelt Lelit szett, 150K-ért kvázi jónak mondható?
Tényleg nem kukacoskodás, mert nyilván jobban értetek a témához, de mi az, ami miatt mondjuk egy 100 ezres főző "nem jó". Basszus, már ez is egy horror összeg, ha azt nézzük. Hamar tönkremegy benne valami és drága javíttatni? Vagy ha "nem főz jó kávét", akkor azt hogyan kell elképzelni?Nem vagyok nagy kávéőrült még egyelőre és szeretnék tisztán mérlegelni. Őszintén szólva én meg nem mondanám egy KV-ról, hogy mikor (nagyon) jó. Rossz KV-t már ittam, de a többi számomra még kvázi egyforma volt (Frei, Dallmayr, 3-4 csillagos hotelek büféjében készített KV), persze lehet az én ízlelőimmel van a baj.
Szóval én még egy nagyon profi cuccal nem biztos, hogy tudnék mit kezdeni. Fotózást tudnám példaként említeni, ahol egy profi az összes 200 ezer alatti gépre azt mondja, hogy használhatatlan, mert ő már komolyabb szemmel nézi a beállításokat/minőséget. Viszont az amatőr egy 50 ezresből is tud olyan képet csinálni, ami neki tetszik. Remélem értitek, hogy mire szeretnék kilyukadni -
hchefi
csendes tag
válasz Wolfy999 #66596 üzenetére
"PID-es, rézcsöves felújított Gaggia Classic-ot vennék Fragola fórumtárstól "
Meg tudom ezt valahol nézni, hogy pl mennyibe kerül (weblap)? Mindig van neki, vagy várni kell rá mint a Mikulásra?
A PID-es tuningolást bármelyik főzőre meg lehet utólag csinálni és ha igen, akkor kb mibe fáj? (Ha mondjuk most a Lelit-et venném meg és utána turbóznám fel, ahogy kezd kibontakozni a KV-zási mániám.) -
John3:16
csendes tag
válasz Wolfy999 #66594 üzenetére
Köszönöm a gyors és részletes válaszodat!
Nem, nem volt még E61-es gépem, de nagyon tetszenek ezek a masinák!
A Whole Latte Love videóban rátettek egy Scace hőmérőt és tizedfokra hozta és tartotta a PID-en beállított vízhőmérsékletet. Nagyon komoly. Gondolom a gőze is brutális. Ha jól értettem a videóban, ennél a IV-es verziónál az E61 vízterítő elem körül létrehoztak egy plusz előáztató kamrát is.Ha lenne helyem, már valószínűleg lecsaptam volna rá, de sajnos ehhez a géphez min 2-szer nagyobb konyha kell, mint a jelenlegi ... addig meg marad a jó kis tuning GC, amivel tulajdonképpen elégedett is vagyok, csak megcsapott a vásárlási láz.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Wolfy999 #67843 üzenetére
emlékszem erre a gondolatra még évekkel ezelőttről a kávéológia fórumról. nem vagyok meggyőződve róla, hogy kiállná az idő próbáját (hőstabil állapotban inkább előny, ha aztán jobban tartja a hőt, nem? a fej is ezért réz és nagyobb tömegű), de az is igaz, hogy úgy sem akarnám pid nélkül használni (de igazából ezt sem értem: pid-del miért nem égeti akkor?). ugyanakkor a vízterítőnél én már aluparáznék, szóval mindenképp cserélném
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz Wolfy999 #67995 üzenetére
Nalam is jart a masik verzio, gondolom sok kulonbseg nincs az allitason kivul, amugy en nem nagyon hasznaltam a makro allitast, sztem jo lehet anelkul, nekem az tetszett amugy ennel a daralonal, hogy beleontottem a babot es valami 5mp alatt a karban volt, raztam egyet tamepereltem es kesz, sztem ez annak nagyon jo aki nem akar tokolni, amugy sztem az orlemenyen, nem is nagyon rogos
A leghasznalhatobb daralo volt amit valaha probaltam, amugy nagyon elagyaltam rajta mikor valtottam a graefot, de vegul ZM filter keses sm lett + a b@szakodas rainditas soprogetes visszameres stb...[ Szerkesztve ]
-
-
And06
aktív tag
válasz Wolfy999 #69417 üzenetére
szerintem a legnagyobb baj nem az izvesztés, hanem a hozzáadott fura mellékiz. nem sok koffeinmentest próbáltam, de amit igen, annál többé vagy kevésbé ott volt egy mellékiz ami nem hiányzott. a legkevésbé a CO2-s verziónál volt, önmagában fogyasztva már-már jó, de utána egy "rendes" kávét megkóstolva labdába sem rúg.
-
qvik27
tag
válasz Wolfy999 #70595 üzenetére
Egy picit részletesebben reagálva:
Amit a nyomásviszonyokkal kapcsolatban írtam, az nem az én elméletem, hanem pl. Pascalé, Bernoullié, Torricellié stb. Én csupán leírtam a dolgaikat a fejekre vonatkozóan.
Az áramlási törvényeket nem kóstolással adekvát alátámasztani, így nem is ilyennel szokták. Én meg nem írtam ízekről, ízlelésről, ízlésről pedig a legkevésbé sem :-)
A PID-nek a nyomásviszonyok tekintetében itt nincs lényeges szerepe.
Az teljesen biztos, hogy ha 9 bart látunk a mérőn, az a kvpogácsa tetejénél annyi, az aljánál meg a nyomásfokozósnál nagyobb, mint a hagyományosnál, így az őrleményre ható átlagos nyomás a nyomásfokozósnál magasabb, azaz közelebb áll a 9 bar-hoz.
A nyomásfokozók -eddig általam látott- megvalósítása elég egyszerűcske, és biztosan spriccelést okoz a kis szelepnél - ettől lesz pl. buborékos a kávé.
Az is biztos, hogy ugyanazt a mennyiséget, ugyanazzal az őrlésfinomsággal és szűrővel nem lehet egy hagyományos és egy nyomásfokozós karral lefőzni, ha a kazán nyomását 9 bar-on akarod tartani, és a térfogatáramlást is azonosnak szeretnéd. A nyomásfokozósnál ugyanis nem tömörítheted annyira az őrleményt, mert vagy nem jön le, vagy ugrik a 9 bar. Így aztán lazábban kell hagyni, tehát kevesebb fér be.
A kérdés a különbségekre vonatkozott, ha jól emlékszem, ezekről írtam, nem másról.
Peace![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
paljoc
tag
válasz Wolfy999 #70595 üzenetére
“valamiert nem arulnak komoly gepet nyomasfokozoval.”
Akkor biza’ a dual boiler Catler nem komoly gép!😂
És ott az info is: frissen darált kofival a sima szűrőt, előredarált boltival a nyomásfokozóst kéretik etetni. Örvény meg nyomástani fejtegetésekbe nem merülnek bele, el kell hinnem vakon a tanácsot!🤭🤓[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
válasz Wolfy999 #71885 üzenetére
Soknak tartom a 12 ezret egy (nem elektromos) kotyogós kávéfőzőért, önmagában a Brikkáért én csak 7-8 ezret adnék ki legszívesebben. Csak akkor venném meg 12-ért ha tényleg nincs nála jobb 20 ezer alatt, mondjuk egy eggyel komolyabb eszpresszó gép, vagy egy alapból elektromos kotyogó. Tehát ha lenne a Brikkának elektromos változata, akkor azt már lehet venném 20-ért is! De ezek szerint akkor nem létezik elektromosba és más gyártó sem csinál ilyen szeleppel kávéfőzőt?
sz.zs.: Köszi, de ez csúnya. Ehhez hasonló kompaktabb megoldást kerestem volna.
-
soldier2
őstag
válasz Wolfy999 #71885 üzenetére
Mert az emberek mindig a legolcsóbbat keresik, de gondolt erre a Bialetti is, annyira körülbástyázta szabadalmakkal, hogy hasonlót sem gyárt(hat) senki.
Kipipálva a frissen megnyílt specialty hely a Flow kipróbálása az Andrássy úton. Bár eredetileg filtert terveztem inni, idő hiányában végül egy Colonna Geisha EK shot lett. Ha nem mondják simán elment volna dupla presszónak, de ízre nagyon ott volt. Legközelebb presszó vagy filter jön, és a kaja is egész jól nézett ki.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz Wolfy999 #72083 üzenetére
Ez jó ötlet! De zacc helyett, ami mindig kávés vizet ereszt, posztó vagy szivacs korongokat raknék bele. Így össze lehet hozni akár a legkritikusabb folytást is, egy hosszú ideig csapolt risztrettót (mondjuk 20ml 40 másodpercig), mert ekkor kell legkisebb fordulatszámon járatni a motort, és így is produkálnia kéne legalább 12baros nyomást. Ha ezt is bírja nyomatékkal, akkor nem lehet baj.
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Wolfy999 #87234 üzenetére
Én pl. nem adok egy kotyogóért 3e. Ft-nál többet. Kínai rozsdamentes kotyogót használok most, volt vagy 1500 Ft. Általában Casino Mocca filter kávékkal használom, de most épp Roastopus-szal. Szerintem jobb, mint egy Brikka, legalábbis én finomabbakat főzök a sima kotyogóval, mint Brikkával. Az acél kotyogóban nem ég meg a kávé, konkrétan kézzel meg lehet fogni, annyira nem meleg.
Az őrleménnyel elég nagy a mozgástér, egészen le lehet menni a púder finomságig, kinek mi tetszik. Lehet presszóközeli, vagy filterszerű. Lehet előáztatni, hőmérséklettel játszani.
Nem egy örök élet ez az olcsó kotyogó, gázon idővel kipúposodik kissé az alja, kissé már billeg az asztalon, de 1-2 évet kibír, és végtelenszer újrahasznosítható.
Ha szánnék rá több pénzt, akkor egy minőségi acél kotyogót vennék.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
stereofan
tag
válasz Wolfy999 #87234 üzenetére
szerintem kotyogósnál a végeredmény tekintetében ugyanúgy fontos a jó alapanyag, mint karos gép esetében.
egy jó technikával meg pl. pall&yotz mester get up-jával nagyon jó mokkákat lehet készíteni (ez jelenleg 6.096,- Ft /kg áron kapható) nyilván őrlő szükséges, vagy esetleg olyan helyről kell rendelni ahol mokkához őrölve tudják küldeni.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Wolfy999 #101054 üzenetére
Persze, igazad van, lehet, hogy kicsit elhamarkodott volt a hipotézis. Nem akartam így direktben egymással szembeállítani a kéziket és a motorosokat, az elég "almát a körtével" helyzet lenne. Mindössze sz.zs. mondata gondolkodtatott el, hogy minél gyorsabb, annál jobban ízlett neki a kávé. Erről ugrott be a kéziknél már többször olvasott tény, hogy nagyobb fordulat-->kevesebb fine.
A fordulatszám-szabályzást most hagyjuk ki. Ha CSAK azt vesszük figyelembe (a motorosoknál), akkor a Niche a 300 körüli fordulatával el is kéne hogy döntse az összehasonlítást, mégpedig a maga javára. Viszont kúpos, mint a kézik. A Major meg síkkéses és 1400-at forog. Mégis utóbbit tartja meg sz.zs. Szóval ez az összehasonlítás sem túl fair. Túl sok a tényező az egyéni ízléstől a mérési (vizsgálati) hibákig. Ez korábban is téma volt, ha jól emlékszem, hogy két (vagy több) őrlőt hogy lehetne objektíven összehasonlítani.
De ha a konkrét Major konkrét 1400-as fordulatánál maradunk és csak a késeket cseréljük, minden más paraméter ugyanaz, akkor feltételezem, hogy a fine mennyisége nagyban meghatározza az elkészült kávé minőségét.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gaming notebook topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Xbox Series X|S
- Fujifilm X
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kedvenc zene a mai napra
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Amazon Kindle
- További aktív témák...
- Eladó Nitro Team 2022 162W Snowboard Deszka
- SZÁMOZOTT LIMITÁLT KIADÁS: Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- Moon X Power 2500 kerékpárlámpa
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest