-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114134 üzenetére
Ez Graef CM70 őrlő, vagyis a Catler megfelelője. Most csak 5-re tekertem és Brikkába 16 grammot őröltem, hústűztem, virágot öntöztem rá, aztán a papír kimaradt, mert ki akartam próbálni milyen lesz az IMS szűrővel, szerintem ugyanaz a karakter, kicsit zavarosabb persze mint papírral, de finom és jó nagy adag lett, kb. 90 g. A vízmennyiség nem a Brikka mércéjével hanem az alsó részben a jelölésig lett kimérve. Nagyobb konyharuha kell az összetekeréshez. De ez se vészes, magamnak viszont elég lesz a Mokina vagy az egyszemélyes. Vagy mégiscsak kéne egy kettes Moka.
Az ízekről lehetne mesélni de a lényeg azt hiszem az, hogy nem citromlé jön le világos pörkölésből, lehet hogy van ideje kioldódni így egy alacsonyabb hőfokon a kávénak.
Végülis egyébként miért ne lehetne megpróbálni milyen a Brikka ha a szokásos durva őrleménnyel felöntés után indul? Külön kimérve a szükséges víz forraláshoz, a bloominghoz hagyni egy keveset vagy éppen fordítva, ami megmarad azt beleönteni az alsó részbe, de közben a kosár is csöpögni fog. Csak nem kéne filtert készíteni a Brikka kosarán át és azt visszafőzni... -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #113873 üzenetére
Azóta megkóstoltam a lentebb említett Brazil alacsony koffein tartalmú kávét. Ugye ez nem arabica, hanem laurina és aramosa fajokból van.
Ízre kellemes volt, specialty arabica-hoz képest semmi extra, de filternek is teljesen finom. Először Switch-el áztatással készült el, ekkor egy elég telt, csokis - édes alap ízvilág, enyhe savakkal, inkább utóízben. Másodjára 10g / egy felöntéssel, ekkor inkább a savak domináltak, olyan "meghatározhatatlan" gyümölcsös ízvilágot eredményezve.
A kevesebb koffein hatásáról nem tudok nyilatkozni, általában nem pörget meg az arabica sem.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114157 üzenetére
Egyszemélyessel próbáltam most 5-ösön, ami persze Graef léptékkel van, így nem jelent semmit, annyi előáztatással hogy nem cseppent le semmi. Azt hiszem megoldottad a munkafolyamat gördülékenységét ezzel, hogy a felső részbe kell rakni a tölcsért!
A Moka Express 1-nek sokkal szélesebb és laposabb a tölcsére arányaiban mint a Mokinának, így ideális a driphez. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #111790 üzenetére
Hétvégén meg volt a kancsós BWT (BWT Longlife Mg+) vs. Fecoter N971 víz teszt.
Csapvíz még mindig 18,3 nk°, BWT azt szűrte.Teszt úgy ment mint múltkor, csak most 3-féle kávéval. Továbbra is annyi kompromisszummal, hogy csak egy vízforraló van, szóval a két különböző sorozat nem volt egyforma hőmérsékleten (bár 10+ perc állás után az eltérés azért nem túl jelentős).
Vakteszt volt, kávék össze lettek keverve, úgy állítottuk sorrendbe őket 1-6-ig. Szóval nem csak direkt a vízek lett összehasonlítva és értékelve, hanem nem is tudtuk, hogy melyik kávé melyik.
Végeredmény elég egyértelmű lett, utólagos összehasonlításnál nekem mindegyik párosnál a fecoter-es víz jött ki jobbnak, feleségemnek az egyiknél nem, de arra azt mondta hogy nem igazán ízlik neki a kávé és nem is igazán érez különbséget a kettő között.
Jelentősebbnek éreztem a különbséget a kancsós BWT - Fecoter között, mint korábban a Brita - BWT között. Utóbbinál csak egy árnyalatni volt a különbség, itt a Fecoter-es egyértelműen tisztább és összetettebb ízvilágot eredményezett.
Sajnos Fecoter-est én is drágállom (~1,5x-esére növelné a havi kávés költségvetést), szóval valószínűleg én is teszek egy kísérletet a pancsolással. Viszont ellenérzéseim vannak a DM-es vízzel, de ahogy keresgéltem hasonló vagy ugyanolyan áron találni olyan deszt vízet, ami kifejezetten élelmiszeripar felhasználásra is ajánlanak, pl.: [link] vagy [link] (első két google találta). Rendelt már valaki ilyen helyről, van valami tapasztalat?
-
mclord
aktív tag
válasz Cathfaern #114254 üzenetére
Mi amikor a Norda eltűnése elindult nyomtunk egyegyszeru tesztet v60 : fecoter-britta-norda-csapviz-el. Nálam nagyon kitűnt negatív irányba a csapvíz és a britta ( mintha nem is ugyan az a kávé lett volna). Sajnos Norda elfogyása óta én is szenvedek, van egy vizlagyitonk ám az se hozza, ez a DM kutyulas nem én világom, Fecoter meg több mint túl árazás. Cimbi ha jól emlékszem Kecskemét környéki zero vizet említette hogy neki bejön, de Bp nem szállít, így elengedtem.
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
Mano66
senior tag
válasz Cathfaern #114282 üzenetére
"(legolcsóbb verzió, kár hogy RO-t nem kapni tartály nélkül)". Ez nem igaz cirka 100000 Ft-tól indul a tartály nélküli. [Economy Water 5 - tartály nélküli ozmózis víztisztító 200 GPD]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
kzoltann
aktív tag
válasz Cathfaern #114290 üzenetére
Egyetlen emlitesre melto problema a vasarlas utan, hogy a hozzaadott muanyag kannat nagyon el kell mosni ha hasznalni akarod, mert elso 3-4 alkalommal nagyon muanyag ize van.
Takaritas: 1 kiskanal citromsav es eltorlod de en nem szoktam mindig, vagy idozitovel lekapcsoltatod kb 2.5-3 ora utan es akkor az aljan meg van pici viz ugy konnyebb kitorolni. -
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #114302 üzenetére
Igen, mg+ betétet használok. A háromszoros szűrés után max 1-et tol lefelé, az nekem kb semmit nem jelent, mert a tesztcsík szerint erős 8-asból lesz erős 7-es, gyenge 8-as.
@WarLock07222
Kyle Rowsell a minis videóban arról beszél, hogy a 38-as kést a great full industrial gyártja és pár kéziben is megtalálható a 150$ alatti kategóriában. Pl timemore c2.
Mondjuk, jó lenne, ha a gyártók elárulhatnák, hogy a vett kés honnan van/milyen típus, hogy ne legyen lutri. Legyen úgy, mint a hg1-2, vagy a niche és ne forduljon elő, hogy két őrlőt összekóstolva ugyanaz az íz és főleg ne vásárlás után derüljön ki...25-30 grammos kapacitás miatt viszont szűk /spórolós két adagos filter készíthető.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
bayarena
aktív tag
válasz Cathfaern #114282 üzenetére
Nekem a BWT nagyon bevalt, alapbol van rajta 3 fokozat, szoval ki tudod kiserletezni, hogy nalad melyik adja a legjobb eredmenyt, plussz ugye tobb fajta patront is tudsz venni, szoval azert ha nem extrem tulajdonsagu a viz nalad akkor talalsz megoldast.
Olcso es egyszeru a hasznalata plussz ivasra, fozesre is tokeletes.Vicces, de pl nalunk a macskak is imadjak, eleinte nem voltam benne biztos, hogy tetszeni fog-e nekik a szurt viz, de miutan egy masik talban adtam nekik, csak ezt ittak.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114157 üzenetére
5.5g fér Mokinába közepesnek mondott, valójában kicsit már olajosra, sötétre pörkölt Kimbo-ból, papírfilterrel, felső részbe tett kevés vízzel hidegen indítva nagyon kiegyensúlytozott, kesermentes, erős mokkát kaptam, 5-ös fokozaton őrölve, ahol 4 az már presszóra is jó. Olajos kávé, befullad a karos 3-ason. A papír szerintem sokat felfog a fineból. Előtte lazán töltve és felöntve a kosarat kevésbé tömény főzetet kaptam, de jóval kevesebb az őrlemény, nem lehet több 4 grammnál, wdt-zve síkra húzva.
Régi nápolyi kávéfőző jutott eszembe, ahol nem forrázzák áta kávét, csak melegítik a vizet aztán gravitációval átfolyik és kész... De lehetne ötvözni a kotyogós podcastban felső cső nélküli átalakított mokkát is a felöntős módszerrel.Próbáld ki a Mokinát, nekem eddig ez a legerősebb főzetet adó, legkevésbé keserű utóízes kotyogós, még hidegen indítva is tökéletes.
-
vicces1
aktív tag
válasz Cathfaern #114435 üzenetére
Kotyesszal isteni gyümis italokat lehet készíteni arra alkalmas alapanyagból, világos, filterre pörkölt friss babokból, egy 20k-s őrlő, gondos előkészítés.
Erre nulla lehetőség van az előrekapszulázott hulladékból.Szerintem nem egy liga.
Miden jót srácok!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
LazacX
tag
válasz Cathfaern #114435 üzenetére
Szerintem is magasabb kategória a kapszuláshoz képest a kotyogó. A nővéremék rendszeresen iszom kapszulásat, Brikkás kávét meg a nyaralóban. Nagyságrenddel jobb az utóbbi, mondom ezt úgy, hogy ettől függetlenül a Brikka nem a szívem csücske, nekem a presszó "A" kávé, ha az anyagikat engedik, ott is leváltom presszógéppel a kotyeszt.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114461 üzenetére
Így is brutális és teljesen felesleges szemétgenerálásnak tűnik ahhoz a megspórolt néhány perchez képest, amit így nyerni lehet. Arról nem is beszélve, milyen horror ára van ezeknek. Ez az April ha jól látom, kb. 2500Ft egy doboz, ami 10 kapszula (max 60g lehet?). Ez egy gyenge szimpla kávéra 250Ft. Nem kevés. Ennél általában jóval kevesebbre jön ki a dupla ennyi, minőségi speciality alapanyagból főzött dupla presszóm, szeméthegy generálás nélkül.
Ha meg valakinek ez sem elég "kényelmes", még mindig opció egy full automata gép. Ez a kapszulásdi szerintem csak annak a cégnek jó, aki kitalálta.[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz Cathfaern #114460 üzenetére
Nem, nem ittam kapszulásból Roastopust.
(sajnos kb. 2 évet kapszuláztam újra hasznosítható kapszulákkal, legalább magam töltöttem, de nagyon nem sírom vissza)- elvből is visszautasítom, ha azzal kínálnak.
És továbbra sem szeretnék, én inkább magam készítem el, esetleg ott ahol képesek elkészíteni.
De annyira nem érdekel, ha valaki 5gr amúgy minőségi kávéból aranyáron szemetet gyártva 70fokos vízzel hígított löttyöket iszik magát is becsapva, hogy minőségi kávézik.
Amúgy itt HC annyira nem a gombnyomásra kávé az etalon...Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
72lakiluk
tag
válasz Cathfaern #114460 üzenetére
Nekem a Roastopus kapszulás ugyanolyan ihatatlan volt, mint bármelyik más. Még a megjelenésük elején rápróbáltam két fajtára, gondoltam a munkahelyen azt iszogatom majd. Gyorsan elfelejtettem, elajándékoztam és benn inkább podozok, teljes megelégedéssel.
Egyébként otthonra, presszóra nagyon bírom Bazsee pörköléseit, decemberben is berántottam egy négyes pakkot. A szatyor meg űberfasza
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #114282 üzenetére
Víz kérdéskör még mindig Korábbi összefoglalómból kimaradt a ZeroWater (komment aljára raktam egy összefoglalót erről), mint alternatíva, illetve ahogy felhívták a figyelmem a topicban elszámoltam desztillálás költségét.
Fő alternatívák ha magunk akarjuk kikeverni:
1. desztvíz vagy RO víz palackban
2. RO
3. desztilláló készülék
4. ZeroWaterEhhez jön alternatívaként:
5. beépíthető BWT
6. Fecoter víz (csak viszonyításként)Palack esetben nincs bekerülési költség, RO és desztilláló készülék is kb. 60k környékén kapható, BWT is kb. 60k egy fullos szett (csak fej 20k + bekötés + csaptelep). ZeroWater-nél ~7000 Ft a legolcsóbb kancsó, de ehhez jár egy filter is (~4000 Ft ha a 8-as csomaggal számolok, darabjával irreális áron mérik).
Éves költség havi 30 liter vízre (víz és só ára elhanyagolható, azzal nem számolok):
1. Palack: Számoljunk 700 Ft / 5l árral, az 50,000 Ft egy évre
2. Desztilláló: amit gyors kereséssel találtam desztillálót arra 750W fogyasztást írtak és ~1 liter / óra teljesítményt. Ez alapján évi ~11,000 Ft üzemeltetni.
3. RO: Membrán csere ~20,000 / 2 év, szűrőpatronok 12,000 / 1 év, összesen 1 évre ~24,000.
4. ZeroWater: 9 szűrőbetét kell egy évre, az 32,000 Ft.
5. BWT éves költség: 30,000 egy szűrőbetét. Megjegyzés: topicbeli tapasztalat alapján ha a betét nem csak kávéra van használva, akkor nem tart ki egy évig, 7-9 hónap körül elkezd elfogyni.
6. Fecoter víz éves költsége 180,000 Ft lenne.Konklúzió:
- Legalacsonyabb éves költsége a desztilláló készüléknek van. Hátránya, hogy zajos és meleg amíg megy, szóval célszerű külön helyiségben üzemeltetni. Illetve ha elfelejti az ember előre elkészíteni a vizet, akkor idő mire kávét lehet főzni.
- Második legolcsóbb a RO. Hátrány talán a helyigénye. Ha nem csak kávéra lesz használva, akkor vagy kell tartály (még több hely), vagy jelentősen nagyobb a bekerülési költség. Környezetbarátság szempontból hátrány, hogy a víz egy része a szennyvízbe megy. Alternetívája a BWT-s szűrő, ahhoz képest hátrány, hogy itt még vissza kell sózni a vizet megfelelő kávé vízhez.
- BWT és ZeroWater kb. egyforma éves költségre jön ki a példában. Viszont ezeknél a bemenő víz ásványi anyag tartalma befolyásolja a filter élettartamát és így a költségeket.
- ZeroWater esetén hátrány, hogy külön kancsózni kell, nem megy csapról (vannak nagyobb tartályok is, de drágábbak is), illetve környezetbarátság szempontjából ~1-1.5 havonta keletkezik eldobandó műanyag szemét a filter formájában. Előny az alacsony bekerülési költség.
- BWT legnagyobb előnye a kényelem: nem kell havonta filtert cserélni és elég megnyitni a csapot, nem kell pancsolni. Hátrány, hogy a kijövő víz ásványi anyag tartalma függ a bemenőtől és a végeredményre csak korlátozott befolyás van (bypass és/vagy pár fajta különböző filter).
- Palack vásárlás: alternatívák fényében szerintem nem sok előnye van, főleg ha tovább drágul. Kipróbálásra jó, hogy van-e egyáltalán az embernek kedve pancsolni.
- Fecoter: ár / érték arányban nagyon rossz. Cserébe nincs bekerülési költség és az ajtóhoz viszik a vizet, csak önteni kell De éves költsége majdnem egy nagyságrenddel nagyobb, mint az alternatíváknak (azt nem tudom, hogy adott esetben lehet-e náluk egyfajta "előfizetést" venni kedvezményesebb árért. De honlapjuk alapján nagyobb tételben inkább kávézókban / éttermekben gondolkoznak).ZeroWater: kancsó ami közel desztillált vizet állít elő (99.8%-t kiszűri az oldott anyagoknak). Van EU-s shopjuk ahonnan kb. 50 euro felett ingyen szállítanak. Illetve kancsó mellé adnak TDS mérőt is, szóval lehet is ellenőrizni, hogy tényleg oké-e a víz. A filter Brita / BWT-vel ellentétben nincs időhöz kötve a filter élettartama, úgy határozzák meg, hogy ha a TDS mérő 0006 felett mutat, akkor cserés. Hogy ez mennyi víz szűrése után történik meg, az nyilván ez függ a bemenő víztől, az ő becslésük a következő:
"In general, with a TDS value between 50 and 200, the filter will last for about 95 to 200 liters of water. If the TDS value is higher, for example between 200 and 300, the filter will last about 55 to 95 liters of water. With a TDS value of 300 to 400, the filter will last between 30 and 55 liters of water."
Esetemben 350 ppm (19 nk°), szóval kiátlagolva és kerekítve 40 liter / filterrel számoltam.
Ami nem derül ki, hogy esetleg a szűrési képesség függvénye-e az időnek. Erre nincs utalás a weboldalukon, de ha igen, akkor az ronthatja a számokat. -
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #114689 üzenetére
Igen, mindenképpen csak annyi vízpermet mehet rá, ami el is párolog azonnal, különben kb azonnal kuka.
És ugyan, gyorsabban fogyasztásra kész, de hamarabb is "döglik." staling-re van vmi magyar kávés megfelelő?
Degassing is faster in water-quenched coffees with higher moisture content, but pore size distribution in the different coffee samples did not correlate with degassing behavior. Bean firmness, which increases with increasing moisture content, might have an influence on degassing. Air- and water-quenched coffees exhibit similar stability of most aroma compounds despite different degassing behavior. However, evolution of dimethyl trisulfide was different in coffees with increased water content. This suggests higher thiol oxidation rates, a factor that is cited to be related to a faster loss of freshness attributes. forrás: https://www.researchgate.net/publication/6222033_Influence_of_Water_Quench_Cooling_on_Degassing_and_Aroma_Stability_of_Roasted_CoffeeKis mintákra, ha 80-100grammos mintapörkölővel játszanék kipróbálnám, az úgyis elfogy gyorsan.
De mivel nem pörkölök, így csak reménykedem, hogy akiktől veszem a kávét, az sem.
Mondjuk kérdés, hogy mitől döglik meg egy-egy 250grammos csomag a felbontás utáni egy héten belül?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #114763 üzenetére
Ezt fizetett hirdetésben tolják instán.
Lehet, hogy ultraturbo shot, na
Meg ez nem csoki, hanem citrombomba, ha egyáltalán valami világosabb etióp és nem a szenes "igazi olasz" pörkölés. Mamma Mia Marcello, what are you doing!?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114829 üzenetére
Hamarabb volt mint a kotyogós, eredetileg ezzel kezdődött, de itt a fórumon már csak úgy találkoztam vele, hogy "már megint egy hype", spanyolviasz.
Épp ma gondolkodtam, hogy felöntöm az automatát, fel én!
De aztán győzött a józan ész... -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114829 üzenetére
Nem tudom. Én biztos előbb utóbb leforráznám vele magam, így saját célra kiesik. Illetve ami még gond lehet, hogy az összetömörített kávén szerintem nem nagyon menne át. Illetve, ha át is menne, az a tapasztalatom, hogy ha túl sokat áztatom akkor elég rossz lesz az eredmény. Így a pumpa kontrollálható módon viszonylag gyorsan megcsinálja a pogácsa átnedvesítését. És nem jön vissza kávé a háromjáratún, direkt kerestem a csepptálcában, de csak víz volt benne.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114917 üzenetére
Azért egy fokkal barátságosabb a "nem ajánlott" felirat a nagy piros betűs "nem alkalmas" helyett.
#114918 WarLock07222 : Én személy szerint nyomásszabályzást szoktam írni, de valószínűleg igazad van abban, hogy valójában inkább a vízhozamot szeretném majd szabályozni. A cél annyi, hogy bizonyos kávéknál lassabban induljon a főzés (~előáztatás) míg másoknál inkább a lefolyás végén csökkentenék a vízhozamon.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114925 üzenetére
"ha bármi "mérgező" tartalma lenne a víznek, akkor nem lehetne desztillált víz"
Miért ne lehetne? A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját.#114926 koxx: Ha már a túlélést írod, én ugye erre írtam legutóbb, hogy szerintem mindenkinek túl kéne élnie egy ivásra is alkalmasnak hirdetett kutyulnivaló víz felárát. Pl. az általam választott ~200Ft/L árú víznél 2*25ml-re számolva napi 10Ft, a másik szélsőértékeddel 3*60ml esetén 36 forintról beszélünk.
A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől.#114929 hogyaza : "ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással"
Szerintem itt van egy kis képzavar, valószínűleg abból fakadóan, hogy pontosan hol mért nyomásról és pontosan hol mért vízhozamról beszélünk....#114941 general : Kérdés, eléggé lelágyítja-e. Elég vegyes tapasztalatokat lehet erről olvasni.
#114806 bluesfan: Ami nálam még napi gyakorlatban bevált, hogy a Glenda-val főzés előtt felrakom a szűrőtartót a már előkészített kávéval, és nem egyből indítom, hanem várok pár percet (~2), amíg picit átmelegszik a kosár. A túl sok ebből egyértelműen rossz eredményt hoz, de eltalálva jók a tapasztalataim.#114942 Peti...(16v) : " ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is"
Áhh, nekem más a tapasztalatom. Nagyon rosszul lefőzve a világ legjobb kávéjából is lehet főzni egy egyszerre savanyú és keserű szörnyűséget. Nem megfelelő felszereléssel pedig főleg. Az tény, hogy a rossz alapanyagból viszont a drága felszerelés és a tökéletes technika sem fog jó presszót hozni. -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114970 üzenetére
"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben... A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg."És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz. A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #114938 üzenetére
Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.
Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.
Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.
Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most (víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki -
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #115016 üzenetére
ez minden szabványra és szakterületre igaz. ha valaki szakszerűen szeretne eljárni, akkor zsebbenyúl, egy hivatalosan eljáró cég szép összegeket kell(ene) erre elköltsön, hogy naprakész legyen. persze a szabvány csak ajánlás, nem kötezelő, ugye : )))
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115016 üzenetére
"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat..."Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is.#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos. Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok... Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.
Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben.
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115054 üzenetére
"elkezdi kioldani a tartályt"
Ez nem minden receptre/gépre igaz szvsz.
Én pl. az rpavlis féle receptet használom, az elvileg "réz alapú" gépeknél "gépbarát" [link] . Illetve vannak még itt leírva érdekes dolgok. (rpavlis kémia professzor volt.)
Persze, garancia erre sincs, de rossz tapasztalatot sem olvastam még a receptre, jót viszont igen.
Nyilván elképzelhető, hogy pl. a manapság "divatos" rozsdamentes acél bojlerek illetve speciális bevonatok máshogy reagálnak rá, nekem olyan sosem volt a "listámon", nem foglalkoztam vele.
Illetve alu gépekkel tuti dob ki tapasztalatokat innen is a kereső, errefelé elég sok a hardcore űrgaggia.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #115057 üzenetére
Jó persze, de iszom mondjuk egy príma hondurasit valahol, veszek egy zacsit, otthon elsőre "hmm picit savanya, nem olyan, mint a boltban volt, na de lesz ez jobb, elsőre ígéretes" és innen általában csak lefelé visz az út a zacskó végéig
Afrikait már csak filterre, pedig tudom, hogy finom presszóban is. Bosszant, na.Kicsit tanulmányozom Warlock kalkulátorát (telefonról nem volt szerkeszthető sajnos; read only - úgy meg nem nagyon kalkulál), illetve megpróbálom megszeretni a kísérletezve literenként baszódás rögös útját - szerintem egyből megöl a nejem és a gyerek közben kimászik az ablakon ...
De köszönöm mindenki segítségét, látom többfelől is érdekes téma ez.
Ja, BWT drága és nem fér el. RO nem drága és nem fér el. Nem játszanak sajna."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
-
Zen42
tag
válasz Cathfaern #115073 üzenetére
Mondjuk ha Gaggiám volna akkor inkább beletennék egy hangyányival több szódabikarbónát puffernek, de hogy a réz és sárgaráz kazánokat nem bántja az hótziher.
Egyébként az ajánlásban szereplő szöveg arról, hogy a vízkő védi a kazánt a korróziótól, csak annyiben igaz, hogy ha valaki alacsonyabb pH-jú vizet tesz a kazánba akkor az ott lévő vízkő azonnal megoldja a problémát. Viszont pont azért van minimális mennyiségű szódabikarbóna a kevert vízben, hogy a kazánt megvédje. -
Zen42
tag
válasz Cathfaern #115083 üzenetére
Szerkesztési hiba került a hozzászólásodba: "keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett"
Én magnézium citrátot használok mióta csak keverem a vizet. Volt aki azt írta, hogy az gondot okoz állítólag, de nekem semmilyen negatív tapasztalatom nem volt eddig vele.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Wenko Secure kádbelépő kapaszkodó fehér
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen