Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz PuMbA #33982 üzenetére

    Szerintem semmivel sem másabb ez PC-re nézve, mint az FHD éra.
    Az átmeneti köztes OS/driver bugokat leszámítva 2017-ben is "plug and play" volt a PC-s UHD HDR (ha volt egy nem túl régi VGA-d, pl. GTX1xxx). Kiforratlanabb volt az akkori TV-ken a HDR, mint a PC-ken (egyedül a HDR-es PC játékok voltak, vagy vannak is még kiforratlanul pár éve, nem maga a VGA/driver támogatás).
    Az FHD időkben is megvoltak a belépőgátak, hogy mik az idióta alapértelmezések mindkét oldalon, amiket ki kell lőni (a TV-n overscan, VGA-n underscan), vagy érdemes megkeresni helyettük az optimális beállítást (pl. hagyni, hogy Full RGB-t küldjön ki a VGA, ha a TV azzal is jól bánik, ne konvertáljon feleslegesen RGB-ből YCC-be a GPU a szűk HDMI sávszél előtt, majd a TV csinál vele, amit akar, valószínűleg legalább olyan, de inkább magasabb precizitással, mint ami HDMI-n átmegy). Ez inkább egyszerűsödött, mint nehezedett (általában értelmesebbek már ezek az alapértékek). A többi (auto képmód váltás, stb) ugyan az.
    Az új probléma csak a HDR kezelése volt, de ha szétnézel, nem csak PC-n volt sok gyermekbetegség, vagy furcsaság a metadata passthrough-al sem, külső lejátszóknál is előfordul hasonló. PC-n ezeket idővel javították driver frissítéssel, míg a kompakt dobozok közt nem biztos, hogy mindre jött fix.

    Egyedül DV lejátszás nincs (még) PC-n, de szerintem nem olyan nagy dolog (míg a filmek nagy része ~1000 nit MDL), és külső lejátszók közt is drága ez a tudás (úgy tudom 100kHUF felett indul a tört firmware-es Oppo, ami visz "másolatot" is).

    Ez a "plusz szaturáció" SDR-on mi lenne? Még nem hallottam róla.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák