Új hozzászólás Aktív témák

  • Skylukos

    tag

    válasz Gtaati #81875 üzenetére

    Azt hiszem ez az én problémám is a 65C2-nél ami nagyon zavar, és méltatlan szerintem ebben az ár kategóriába, amit ebben a régebbi hozzászólásban fejteget a forumtárs.
    Ren Hoek:
    "
    Többieknek akik nem tudják mi ez: BFI, Black Frame Instertion. Lényegében fekete képkockákat szúr be a 120 Hz-be. Nincs interpoláció. Ez a plazma TV-k "vibrálását" idézi.
    A magyarázat itt is neurobiológiaia... Ugyanis ha Film módban 24p-t játszol le, akkor minden képkockát 5x megjelenít statikusan és kijön a 120 Hz. Ez viszont a retina biológiája miatt "beleég" a szemedbe, és érzékelési blurt eredményez. Pl mikor játszol a zseblámpával, ott is csíkot húz maga után. Így a mozgások érzékelése elmosódottabb.
    Viszont ha villogtatnád gyorsan a zseblámpát (fekete képkockákat szúrsz be) akkor "reseteled" a retinát, és nem csíkot, hanem éles pontokat látnál, ha elhúznád a szemed előtt. Na így megy ez itt is, a vibráláskor élesebb mozgásokat látsz a 24p-n. Egyeseseket zavar, mert a régi CRT-k/plazmák vibrálását idézi, másoknak meg ez adja a tökéletes éles mozgást.
    Ha meg a TruMotion maxra van húzva, akkor belerak 120FPS-t, és akkor is élesen látod a mozgásokat, mert a retina akkor is resetelődik, ha változást látsz a képen mozgáskor. Csak itt meg jön a szappanopera hatás meg az interpolációs hibák.
    Tehát:
    1. 24p Film módban (120 Hz-en lejátszva, 5x ismételve a képkockákat. Hátránya: esetleges darabos mozgás aki nem szokta meg.
    2. BFI, Hátránya vibrálás, ami zavaró lehet vagy szemfárasztó akár.
    3. True Motion: Hátrány: Szappan + interpoláció.
    ... egyik se tökétes. Valamelyiket megszokjuk és élvezzük a filmeket. Ennyi. Kapcsolgatni nem jó, mert akkor megőrülsz és állandóan a hibákat fogod keresni."

    022-026 között látszik legjobban a remegés ebben:
    https://youtu.be/AYtvehF9-Z8
    Vagy ebben is:
    https://youtu.be/5SSU-s0AUH0

    Amugy "judder"-nek említik a jelenséget

Új hozzászólás Aktív témák