Új hozzászólás Aktív témák

  • ronin s8

    senior tag

    válasz And06 #16131 üzenetére

    Hosszú idő után benéztem a bajuszkapcsolós topikba és ez megragadta a figyelmemet (meg az, hogy évek óta állóháború van bizonyos tagok között bizonyos témákban :W ):

    Krizsi_l (152021):
    "Szerintem tökéletesen. Kb 15 perc melegedés míg beáll a főzőfej hőmérséklete. Ezután még az őrlő indítása előtt kb egy másodpercre beindítom a szivattyút, a főzőfej feltelik vízzel (egy fokot esik a hőfok), míg őrlök, a mikróban megmelegszik a csésze, a szűrőbe kerül az őrlemény, ismét beáll a beállított hőmérséklet. A szűrő felhelyezését követően megy a két csésze (az esetek 90%-ban két eszpresszó készül) a kifolyó alá. A gőzgombbal ráfűtök 12 másodpercet, várok még 3-at és indítom a szivattyút. Így a két kávé készítése közben a hőmérséklet 2-3 fokot esik ( ha tökéletesen sikerül az időzítés egyet! ).
    A 12 mp kézi ráfűtése és az azt követő háromban, 15 mp !!, egyetlen fokot sem változik a főzőfej hőmérséklete. Ha nem fűtök rá a kávék készítése közben a hűlés 6-8 fok.
    Azt csak kiemelném, hogy a beáramló víz azonnal hűti a fejet, míg a fűtés mintegy 15 mp után ér oda. A PID ezzel nem sok mindent tud kezdeni. Persze ha a hőérzékelőt a termosztát eredeti helyére tesszük akkor egy jól beállított PID megnyugtató eredményt mutat. Csak ez nem a főzőfej hőmérséklete.

    Aki kételkedik a főzőfej és a fűtő betét "hőtávolságában" az végezze el az alábbi egyszerű kísérletet: a csapolás végén az ismét beállt 90 fok körüli hőmérséklet mellett vegye le a szűrőtartót, vegye ki belőle a szűrőt. Ha ezt meg tudja tenni akkor annak hőmérséklete nem igazán haladja meg a 70 fokot ! Már a 60 fok is hamar kiesik a kézből.

    Hogy is mondja Murphy ? : mérd mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával :)"

    [ Szerkesztve ]

    "Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

Új hozzászólás Aktív témák