Új hozzászólás Aktív témák

  • mekker

    őstag

    Dallmayr Crema d’Oro Karibik
    Erről vélemény? Ebből tudnék frisset venni.

    Jöjjön a szokásos adag agymenésem:

    Brikkám fél éve van meg, az alatt 3-3,5 kiló kávé fogyott. Enyém román gyártás, a fekete aljú, még a régi szelepes. Érdekességként - nemrég láttam Mediamarktban olyat, aminek az öntvényébe bele volt ütve a made in italy. Az enyémmel eddig semmi gond nem volt, pedig ridegtartásban használtam.

    Nehéz konzisztens kávét főzni vele így kezdőként. A legfőbb tapasztalatom az, hogy túl sok vizet nem szabad használni, 1:3-3,3 között főz értékelhető kávét, azaz 17g kávéból lesz 51-56ml késztermék. A nehézség ott jön be, hogy van egy durván +-10%-os szórás a kimeneti mennyiségre nézve. Inkább alulra lövök, és mostanában fel is öntöm forralt vízzel fixen 60ml-re, talán így könnyebb összehasonlítani a változtatásokat. Nem tudom, hogy ez mennyire követendő szokás.
    Eddig jellemzően előforraltam a vizet, most próbálkozom hideg vízzel, takaréklángon, talán így kisebb eséllyel lesz alul-extraktált (savanykás) a kávém.
    Lassan már mindent végigzongoráztam. Ha év végéig nem sikerül 10-ből 9x jó kávét csinálnom, akkor rituálisan felgyújtom a Brikkát.

    Továbbra sem lesz habos a kávé. A csúcsteljesítmény valahogy így néz ki, fotó kedvéért pároltam le:
    alt="" title=""
    Ez a legfinomabb őrlés, 100% robusta, 78ml hideg vízzel, takaréklángon forralva végig. Ha nem lenne túlpörkölt, talán jobb hab jönne, de csodák nincsenek. Világosabb pörkölésű 100% arabicával el lehet felejteni a habot, marketingfogás.

    Próbálkoztam féladagosítani is a Brikkát:
    alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""
    Ez két kotyogós kosarából lett "kialakítva", és nagyjából fele kapacitású (8-9g). Nem volt időm még rendesen kikísérletezni, mert közben filteres kávékkal is kísérletezem. Kényszermegoldásnak jó lehet.

    Ha valami gyenge kell, akkor legegyszerűbb phinnel egy gyenge kávét összedobni. Az is jellemzően 15-20 grammra van méretezve, így 8-10g kávéval a végeredmény nem lesz valódi phinkávé, mert nagyon gyorsan átfolyik a lötyi. Cserébe nem kell takarítani, várogatni.

    Lavazza Oro bevállt, a sárga Mantaro so-so. Drágább kávéra mostanában nem akartam költeni, de ahogy már korábban említettem, az egyik AVX-es kávé nagyon bejött.

Új hozzászólás Aktív témák