-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balint82
senior tag
válasz grizlisandor #85347 üzenetére
Természetesen az
Köszönöm, akkor telepítettem is.
Google Pixel 4a
-
lacko22
aktív tag
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék hogy mi lehet a gond a technikámmal?
Adott egy GRAEF CM702 -es őrlő beletettem + 1 alátétet, a kávéfőző az GC 2013-as.
16-17-18 gramm őrleménnyel próbálom a dupla kosarat megtömni és 0-ás fokozaton vagy 4-es fokozaton is ugyanúgy hozza le a kávét kb ugyanolyan gyorsasággal és sok kávé jön le a tamperolás is mindegy neki ha izomból nyomom akkor is gyors meg ha lágyan akkor még gyorsabb. A kávé az kapuczíneres Jubileum friss. Nem rossz ízű a kávé de 15 mp után már teljesen kiszőkül. 20 percig melegítem főzés előtt a gépet. Mit változtassak szerintetek hol lehet a gond? Elromlott vajon? Régen nem volt ilyen, takarítottam a vakszűrővel /Tersoclean anyaggal/ és azután lett ilyen. Köszönöm. Elállítódhatott a nyomás?[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz lacko22 #85353 üzenetére
Az alátét behelyezése után kezdte? Ha igen, akkor rosszul tetted be a kosarat összeszereléskor. Van a kosár oldalán és felső peremén is egy kis fehér jel az nézzen a külső részen lévő jel felé alapállásban, mielőtt elkezdenéd összetekerni. Úgy jó lesz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
A mézesüveges kávéfagyasztással kapcsolatban itt van egy újabb őrült ötlet (tapasztalat?) James Hoffmanntól:
A lényeg hogy felforrósítja a kávészemeket 60 fokra, úgy őrli le, hagyja kihűlni 30 fok alá és mehet a mutatvány. Szignifikánsan gyorsabb a lefolyás de az ízek jobbak. Szerinte. Szerintetek? Egy próbát megér.
Bocsi ha vótmá.
-
soldier2
őstag
-
lacko22
aktív tag
Sztem rájöttem a hibára. Be kellett tennem mégegy alátétet. Így már jót őről a GRAEF CM 702. Az létezik hogy két hónap alatt ennyire kopna az őrlő? Már plusz két alátét került be hogy jó legyen a szemcseméret. Az elején jó volt csak a gyári alátétezés is.
-
konzumpro
senior tag
válasz soldier2 #85357 üzenetére
Azt kell mondjam, érdekes. Kétszer kipróbáltam, egyszer egy kisszériás tengerentúli, alapból kiegyensúlyozott blenddel, egyszer pedig teljesen kommersz bolti kávéval.
Mindkét esetben észrevehetően más, aromásabb, édesebb lett az eredmény mint alapból. Kicsit az újramelegített kenyérre emlékeztet a jelenség, ami egy fokkal ehetőbbé teszi a másnapos pékárút, de csak néhány percre.
Nem macerás amúgy, nálam 40-50 másodperc mikrózás tűnik jónak 9 grammra és őrlés.
-
konzumpro
senior tag
A harmadik próba is megvolt másik fajta bolti kávéval, ami eddig inkább csak fanyar ízeket produkált, erős markáns pézsma beütéssel (AXE dezodorba áztatott döglött macska), ami semmiképp sem nyerte el mindenki tetszését. Mikrózással kiült a babok felszínére a pára, leőrölve kihűtve lefőzve eltűnt ez a furcsa alulexponáltság és megint édes irányba tolódtak az ízek, több az észteres aroma, ami főzéskor nagyon konkrétan megcsapta az orrom.
Egy előnye mindenképp van ennek a játéknak, a frissen pörkölt kávéillat.
Szerintem komoly felhasználási területe lehetne a módszernek a hulladékkávé-hasznosító *nem-nevezem-meg* kávézókban..
Érdemes vigyázni az időtartammal, kigyulladhat a kávé ha túlhevül és a magnetron se szereti ha üresben kell járnia.
-
senior tag
válasz nikilauda #85358 üzenetére
Én nem ismerem a Dedicát, de itt többen is olyannal kezdték. Az biztos, hogy megvannak a korlátai, előbb, utóbb lépnél. Ezt érdemes megspórolni és megvenni a Classicot ( 2015 előtti használt, felújított ) hiszen a keretbe belefér.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
nikilauda
senior tag
válasz fragola.6035 #85365 üzenetére
sz.zs-nek is!
köszönöm a segítséget. -
SoundON
tag
Az a helyzet hogy nagyon érdekes dolgok derülnek itt ki kérem szépen:
1. 1óra bemelegedést követően az első csapolásnál a gép hozza a beállított értékeket, de a második 10-15perccel későbbi csapolásnál már kb 2fokkal hidegebb a víz persze a PID szerint már az első csapolás utáni harmadik percben minden "visszaállt, állandó és szuperfasza"
2. Most hogy lehűlt a levegő és a szobában kb 3fokkal hidegebb a levegő, 2fokkal feljebb kell lőnöm a PID beállítást hogy ugyan azt a kifolyó vízhőt kapjam, de még így is 1fokkal hidegebb az extrakciós hőmérséklet ami a kávéőrlemény szintén szobahőmérsékletű lehűléséből adódhat. Tehát hogy ugyan azt a kávét kapjam 3fokkal fölé kell lőnöm a PIDet. Ha így teszek akkor tényleg ugyan azt a kávét iszom[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz fragola.6035 #84309 üzenetére
A ma kapható gépek között van olyan, amelyik gyárilag diffúzoros vízterítésű? Ha igen, néhány példát tudsz mondani?
-
SoundON
tag
...szerintem ebben semmi gyanús nincs
Persze, a tartályban minden azonos volt.
Csak kezd körvonalazódni hogy pl én miért nem tudok 2x ugyan olyan kávét készíteni
Talán az lehet a magyarázat a második csapolás hőmérséklet esésére, hogy a rézcsőben levő víznek kicsit több idő kell hogy annyira felmelegedjen amennyire a legelső csapolásnál volt. És lehet ennél a pontnál meg nem szerencsés hogy levettem a hőszigetelő filcet a bojlerről, pontosabban a rézcsőről.[ Szerkesztve ]
-
grizlisandor
addikt
válasz grizlisandor #84391 üzenetére
Ma ismért betértem a Bodoky-ba, úgy indítottam, hogy szeretnék mind2 féle kávéból 1-1 szimpla presszót. Sajnos, csak egy finom olasz pörit tudtam inni, jó kávé volt, annyi hiba volt(bár ez lehet nekem csak, nem tudom mi a kávézói szabály), a csésze az qva meleg volt, alig bírtam megfogni, hogy magamba öntsem a kávét. Inni szerettem volna a másikból a bécsi pöriből, de ha jól értettem, az az őrlő duplához van beállítva. Értem én, de meh... Normális esetben levertem volna a duplát is, de sajnos most nem az a szituáció volt.
Más:
Kérdeztem itt az Aromaboy után, de jött válasz, így benéztem a DPC telegram csoportjába, gépesítése helyett a melóhelyen Cupping(katt) fogok kávét inni. Kipróbáltam itthon PY Indian Choco-val, elég finom ital lett a végeredmény. Jobban kiadta nekem az ízjegyeket, mint presszóban. Kaptam a térítést, hogy Casinomocca és Casinomocca. -
WiZARD
addikt
válasz zolnagy #85172 üzenetére
Köszi még1x a lehetőséget.
Ez ismét csak megerősített abban, hogy a LM tud valami csodát, ami a GC-ből hiányzik, és nekem itthon mindig is pont ez hiányzott belőle.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
bl4ze
veterán
válasz grizlisandor #85374 üzenetére
Ez nem túl szerencsés, hogy ha annyira forró a csésze
.:. bl4ze .:.
-
Bazsee71
őstag
válasz grizlisandor #85374 üzenetére
Dél-Olaszországban kaptam mindig ilyen forró csészében a kávét, 35 fokban. Nem kellemes, az biztos.
A Darálós diskurzust nem nevezném térítésnek, mindösszesen kaptál egy ajánlást. Illetve temérdek kedves és hasznos tanácsot.
-
grizlisandor
addikt
válasz Bazsee71 #85377 üzenetére
Egyik srác leírta nekem párszor a casinomoccát, hiába mondtam, hogy nekem technikai segítség kell.
Csinálom a 2 havonta beütemezett zsíroldást/felsőszűrő takarítást, és most már még furább hangja van az OPV-nek, meg a túlfolyón(?) se jött vissza vakszűrőzésnél. Holnap hívhatom fel fragola-'t, de ha már ott lesz a gép, kérek bele nyomásmérőt és pumpaszabályzót, ha megoldható. Ha jól nézem, még az hiányzik, a rézbojleren kívül, de az kimarad, valahogy azt a pénzt inkább az őrlőcserére fordítom.
-
WiZARD
addikt
válasz grizlisandor #85379 üzenetére
Te kérdezted hogy jó-e PY Choco Madness filterbe, e helyett ajánlották hogy inkább valami világosabb, kifejezetten filter pörivel próbálkozz és mondták a Casino Moccát (meg Square Mile-t).
Majd amikor kapucziner cascarát néztél kávénak, akkor ajánlották ismét a CM-et.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz phranxinatra #85378 üzenetére
Gyors teszt - LM Linea PB vs fulltuning GC.
Teljesen egyforma körítéssel, beállítással (CM Biftu Gudina/Mythos One/BWT Bestmax premium/VST 18g szűrő/~90 fok/6 bar/19g őrlemény>>41g kávé/~33 másodperc)Hasonló, egymáshoz nagyon közeli kávé készült mindkét gépen, de a LM kávéja egyértelműen testesebb volt.
(arról lehet vitázni, hogy mennyire kellene géphez "állítani" bármely paramétert, de ízre azt mondom hogy a Gaggianál is rendben volt, nem hiszem hogy túl sokat lehetne változtatni/javítani)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
zolnagy
őstag
-
soldier2
őstag
Eddig bírta a munkahelyen a thermoblokkos kínai csoda (H Koenig). Mentségére legyen mondva, eléggé ridegtartásban. Visszajelző lámpa világít, a fűtést jelző led villog. De a thermoblokk nem fűt, és a pumpa sem indul. Eléggé alaplap hibának tűnik a dolog. Ötlet?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
zolnagy
őstag
válasz soldier2 #85391 üzenetére
Nem ismerem a gépet, de én multiméterrel nézném meg, hogy meddig megy az áram és hol szakad meg. A nélkül nem fog menni a hibaanalízis, ameddig nem fejted meg pontosan a működését, hogy melyik vezeték mire szolgál. Ha jól sejtem ehhez van vmi nyák lap is (?)
(ebből a szempontból a régi QM szög egyszerű és az is thermoblokkos)Szerk: [Ez] az a gép?
Ezen nem látok kívülről semmi extrát. Így viszont leginkább a kapcsolókat nézném meg (mérném ki)[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz zolnagy #85390 üzenetére
Sziasztok, milyen GCt milyen LMval néztetek össze?
Mértetek is vagy "csak" a végeredményre mentetek?
Érdekes, mert nekem a rézbojleres rézcsöves GCm ha nem is magasan, de bőven verte a GS3MPt amit 1hétig volt szerencsém itthon tesztelgetni. Méréseknél egyértelműen, ízre meg csak kicsit -
zolnagy
őstag
válasz SoundON #85393 üzenetére
GC: rézbojler, rézcső, réz vízterítő, ipari felsőszűrő, nyomásszabályozó, gyak. minden, amit bele tudtam tenni. Elsősorban ízre mentünk, ott egyöntetűen az LM-t éreztük jobbnak. Majd Ákos mért TDS-t is, aminél szintén kicsivel jobb volt a LM.
Te mit mértél akkor a GS3-al összevetve?
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz SoundON #85393 üzenetére
GC: rézcső, rézbojler, tágulási tartály, omron pid, állítható nyomás (zolnagy majd kiegészíti ha valamit kihagytam)
LM: gyári állapotú Linea PB (IMS felsőszűrővel)3 shotot mértem refraktométerrel, de rájöttünk hogy jóval többet kellene mérni, hogy legyen értelme róla beszélni, így ennyiben maradt a mérés. Maradt az ízlelés.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
SoundON
tag
válasz zolnagy #85394 üzenetére
Én néztem a vízterítést meg a kifolyó víz hőstabilitást. Mértem a csapolás közbeni hőingást meg a csapolások közötti eltérést. Egyedül a csapolások közötti eltérésben bizonyult picit stabilabbnak a GS3MP, de ez érthető is hiszen a GS3 1,5 Literes csapolási bojlerrel bír, míg a GC réz "csak" 0,1Literessel.
-
HÁZIGAZDA
válasz grizlisandor #85385 üzenetére
paljocnak van ám csomó világosabb pörije is, kérjél tőle például black lxr-t
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SoundON
tag
válasz zolnagy #85398 üzenetére
Vízterítést szemre, meg pogira A csapolás alatti vízhő stabilitást meg k hőelemmel és tűszeleppel ellátott naked karral, amivel tökéletesen be tudtam állítani a sztenderd 30mp 40ml csapolást, hiszen más a hőmérséklete (általában magasabb) ha gyorsan és más (általában alacsonyabb) ha lassan távozik a víz a bojlerből. Persze mindezek az én tapasztalatom alapján bemelegített gépek első csapolásaira vonatkoznak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Fizika topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen